You wanna have a life but not too real
Pelēkie zirņi ar speķi 
29.-Nov-2017 02:19 pm
Šodien mana ātrās ēdināšanas iestāde (ēdnīca ofisā, kur fiksi noskriet lejā apēst griķus ar mērci) izcēlās ar garšās īpaši neizteiksmīgu piedāvājumu, tāpēc es paņēmu pelēkos zirņus ar speķi. Lūk, tā ir lieta, kas ir jāiekļauj latviskajā dzīvesziņā. Ēdot zirņus ar speķi, ir grūti nedomāt par to, ka ir novembra beigas, ārā ir mazliet sniega, jāsāk kārt lampiņu virtenes un domāt par egles iegādi. Bez tam, zirņi ar speķi nav akurāt karbonāde ar kartupeļiem, es pat domāju, ka daudzi kaut ko tādu ēd aiz principa, nevis tāpēc, ka ļoti garšo, tāpēc ēdnīcu vēlme saglabāt šo īpatnējo ēdienu ir kaut kas īpatnējs.

Un kāpēc tieši zirņi līdz jaunajam gadam ir jāapēd, citādi nākamajā gadā būšot jāraud? Vai arī tā ir kaut kāda oriģinālā ticējuma jocīgā dvīņumāsa?
Comments 
29.-Nov-2017 02:24 pm
man šausmīgi garšo pelēkie zirņi ar speķi, bet tad es atceros par sivēntiņiem un eju vegāns. vai tamlīdzīgi. bet vispār man liekas, ka zirņi neraudāšanai jāēd ziemassvētkos gan. tipa obligātais viens no deviņiem ēdieniem.
29.-Nov-2017 02:48 pm
Ja atmet baznīcas iedibināto 24. decembri un Gregora kalendāru vispār, gads latviešu folklorā varētu sākties arī pēc ziemas saulgriežiem. Man gan vairāk interesē, vai tiešām ir mērķis apēst visus zirņus, kad vēl visa ziema priekšā?
29.-Nov-2017 02:55 pm
man ir aizdomas, ka pelēkie zirņi ir gana ekskluzīvs produkts un nez vai ir viss jāapēd līdz gada beigām, arī pavasara saulgriežos jāēd zirņi
29.-Nov-2017 03:04 pm
kā lūdzu? tipa jāapēd visi, ko tas nozīmē un kur tu to ņēmi? visi, kas pasaulē? visi, kas ēdnīcā? visi, kas šķīvī?
29.-Nov-2017 03:09 pm
Lūk, manas mātes interpretācija dzīvokļa versijā ir tāda, ka jāizvāra visi zirņi, kas ir mājās, un tad jāspiež tos kopīgiem spēkiem apēst, tāpēc man nekad nav paticis šis ticējums, un diezin vai tas atbilst sākotnējai domai. Ticējumi vispār tāda slidena taciņa.
29.-Nov-2017 03:14 pm
jāapēd tie, kas ir uzvārīti un ielikti trauciņā. mēs parasti uzvāram visus, ieliekam pāris saujas ar zirņiem traukā, ko apēst ZS vakarā, katram pa bišķim. Pārējie tiek likti saldētavā, pēc tam, kad visi grib zirņus, viņus ņem ārā un liek kopā ar speķi. Vāra visu kopā tīri ekonomisku apsvērumu dēļ. Bet tā, ir vārīts arī bišķis zirņu, jo parasti uz ZS galda ir daudz dažādu gardumu.
29.-Nov-2017 03:14 pm
Visi - tas nozīmē 1 kg, kas ir nopirkts speciāli šādam gadījumam. Ne vairāk.
29.-Nov-2017 02:26 pm
jāapēd bija konrēti Ziemassvētku vakarā, tad nebūs asaru, bet jāēd vispār, tad būšot daudz naudas. Man ir radies iespaids, ka katrā ciemā citādāki tie teicieni, bet viena lieta visu apvieno - pelēkie zirņi ir jāēd :) Un man ģimenē visiem viņi garšo, gan ar speķi, gan tāpat
29.-Nov-2017 02:52 pm
To ka mājās taisa zirņus ar speķi, to es saprotu. Mani vairāk mulsina uzstādījums “šodienas biznesa piedāvājumā zirņi ar speķi”.
29.-Nov-2017 02:54 pm
Man arī darbā ir tādas dienas, kad ir mūsu ēdnīcā
This page was loaded Apr 28. 2024, 12:39 am GMT.