You wanna have a life but not too real
Zviedru bankas n stuff 
12.-Dec-2010 03:03 pm
Stāvu es tāds paģirains, bez maka RIMI, un pētu žurnālu plauktu. Žurnāls IR - "kā zviedru bankas uztur nekustamā īpašuma burbuli". Pašķirstīju, pašu rakstu nevarēju ātrumā sameklēt, un maka, kā jau minēju, man arī nabija. (Hmm, laikam pirmo teikumu es sāku citā laikā, bet nu nelabošu.) Tad es sāku domāt, ko IR ar to gribēja teikt? Zviedru krona ir sliktāka ar ASV dolāru? Ne tikai IR, bez šaubām. Kaut kā visi sapisušies ar "vairosimies Latvijai" un "žīde ar liele degune" meklējumiem. Sounds familiar? Tad jau pēdējos 20 gadus mūsu kuģis ar baltām burām un kokā grebtajiem auseklīšiem ir ne tanī virzienā stūrējis. Sūda tad mēs darām "jevrasajuzā", un murgojam kaut ko par "eirām"? Tirgus protekcionisms, plānveida ekonomika, anglija ir aizslēgta un atslēga ir nolauzta. Basta!

Iz populārajiem saukļiem - zviedru bankas domā tikai par peļņu! No šit, rīīīlīī?! A es ta domāju, ka bankās ir naudas kalni, un viņām naudu vairs nevajag. Nē, nopietni, kāds pilnā nopietnībā domāja, ka "eiras" kāds izdomāja, lai letiņiem izdāļātu tās par mazītiņiem procentiem, kamēr zaļos un plauksotšos latus varētu turēt depozītā ar lieliem procentiem? Ok, bankās strādā gan mantkārīgi ļaudis, gan blēži un citi Ostapi Benderi, bet diezgan droši varu apgalvot, ka RIMI iepērkas izvarotāji, bērnu un sievi sitēji, laulību pārkāpēji un citi orki. Un lai vēl kāds pasaka, ka tā nav taisnība. Bankas ir kapitālisti cūkas, kas taisa naudu no zila gaisa, tām atliek vien datorā sarakstīt dažus cipariņus? Jā, ir vērtspapīri, uzkrājumi nedrošiem kredītiem, riski, fondi, prognozes un citi rupji vārdi, bet "pārāk sarežģīti lai paskaidrotu" uzreiz nozīmē, ka tur kaut kur ir "čupakabra"? Tad jau mans dators noteikti ir ļaunuma perēklis. Iešu ka labāk sameklēt apses mietu, jo man te blakus vispār mētājas mans šausmīgi tehnoloģiski samudrītais darba kompis. Nez kādas neķītras domas viņš perina?

IMHO banka ir serviss. Tev ir žogs, tev ir krāsas bundža, tev tikai pietrūkst Toms Sojers, kas atnāks ar otu, un būs gatavs sašmucēt rokas? Loģiski, ka Toms par to gribēs kādu kapeiciņu. Savukārt banka piedāvā tev finanšu pakalpojumus. Un tas, ka kāds par četrstūrainu betona tarakānu mitekli gatavs samaksāt 100 000 ne savas naudas, tā diezin vai ir bankas vaina. Gan kastītes būvēja, gan kredītkomitejās sēdēja mūsu pašu tautieši, tādēļ tā vien sanāk, ka spogulī vien sanāk skatīties. Jā, ir daudz samudrītu likumu, kas patērētājus nostāda mazāk izdevīgā situācijā, taču arī mūsu pašu saeimā neesmu manījis zviedrus. Gailis, Bērziņš, Krūmiņš, Sķēle, pa kādam semītam un krievam, pa kādam "Oskar, nečer lašus", bet svensonus jei bogu neesmu manījis. Vopšem, dakoklējāmies tavarišči. Ura!
Comments 
12.-Dec-2010 04:37 pm
Nu paga, ārējais ienaidnieks tak ir kudī foršāk!
12.-Dec-2010 05:35 pm
Bhh! Šaubu nav, šaubu nav. Bet ja jau tik ļoti pucējam ieročus, negribās jau akurāt arī sev kājā iešaut.
This page was loaded Okt 2. 2024, 1:30 pm GMT.