You wanna have a life but not too real
Janvāris 8., 2024 
10:14 am
Dzeru rīta kafiju, pamodies stipri vēlu, un lasu vārdus: "...iznirst nokaitētā lode." Un drusku nesaprotu šo... savādo izteiksmes veidu. I mean, ja tas būtu kāds no jūsu cibas ierakstiem, tā būtu viena lieta, bet es te apsēdos ar savu kafiju, lai rastu priekšstatu par pasaulē notiekošo, tā vietā lai dzertu kafiju, lasot darba e-pastus. Lai gan Visvaldis teiktu, ka žunālistika ir bezjēdzīga nodarbe, tā vietā ir jālasa grāmatas, es tomēr nolēmu šogad drusku atbalstīt žurnālistiku, un drusku negaidīju, ka mani tur gaidīs kaut kas šāds.

Vispirms man šis lika padomāt par mītisko domāšanu, kurai kritiskā domāšana esot pretstats. Tīri pēc faktiem tā nav "nokaitēta lode", ko mēs visi no rītiem mēdzam novērot. Pat ja tie ir "mazi zaķīši, kas zaigo Rīgas fasāžu logos, kas ieskauti jūgendstila cukura glazūrā", es tā nerakstītu, ja vien es nebūtu Varde vai Aksels. Ne visi ir vienlīdz talantīgi rakstnieki, un arī ne visi rakstīšanas talanti ir vienādi. Man personīgi šis traucē un kaitina, ja man piedāvā daiļliteratūru medijs, no kura es meklēju informāciju. Un es arī zinu, ka tas ir īpašs talants satilpināt savu domu kaut kādā konkrētā zīmju skaitā, tāpēc šie aptamborējumi man šķiet nevajadzīga dekorācija. Un kopumā šī uzspēlētā nopietnība man šķiet ir veids kā atgādīnāt lasītājiem, ka ir dzīves jomas, kurā bulciņu pērk tas, kurš pa ceļam līdz kafejnīcai ir saskaitījis mazāk zvirbuļu, bet ir tādas, kur mēs izdarām savus spriedumus neatkarīgi no garastāvokļa, laikapstāķiem vai tā, kādu mēteli mēs šodien uzvilkām.

Bet iespējams šis mani kaitina arī personīgu iemeslu dēļ. Es tik ļoti atpazinu konkrētās manufaktūras stilu. Man ir nācies lasīt šāda stila tekstus, un māt ar galvu, un teikt, ka ir labi, lai gan es sen vairs nespēju sekot saturam. Un tad ir redaktori, kas saka, ka ir ļoti labi, un paziņas, kas saka, ka ir labi, un es jau nu būšu pēdējais cilvēks kas teiks, ka es šo visu nesaprotu. Bet varbūt es joprojām šo visu nesaprotu, un man jāseko Visvalža padomam, un jāiet lasīt grāmatas, kurās mani nekaitinās visādas nokaitētas lodes.
This page was loaded Jun 30. 2024, 12:41 pm GMT.