You wanna have a life but not too real
Janvāris 23., 2014 
11:50 am - Par attiecībām starp cilvēkiem
Nočekoju mēness kalendārus, un riskēju, ka man tiks piesiets tas, ko neesmu apgalvojis, bet internetos atradu rakstu par tievēšanas pieredzi, un ar to saistītajām atziņām par apkārtējiem cilvēkiem.

Sākšu no tālienes. Ekonomikā, redz, ir divas lielas un konfrontējošas pārliecības - "visu sakārtos tirgus" pret "visai pasaulei jāsadodas rokās". Pa lielam feilo abas sistēma, jo vienā tiek pieņemts, ka cilvēka "sliktās" īpašības netraucē pašregulācijai, otrā - notiek neveiksmīga cīņa šo īpašību izskaušanā. Nu, tā prasti izsakoties. Tad nu mēs kūļājamies kaut kur pa vidu starp abām. Kas, principā, ir kaut kāda versija par visuma līdzsvaru.

Redz, savstarpējās attiecībās cilvēkiem arī labpatīk citus iepļaukāt ar morāli, reizēm aizmirstot, un pēc tam šokējoties, ka cilvēks tomēr ir viena merkantila būtne. Lūk, šķiet, ka pat sakne abām problēmām ir viena, tikai ekonomiskās attiecībās to var izmērīt ar naudu. Bet, ne par velti mēdz teikt, ka par naudu visu nenopirksi. Un, ja atgriežamies pie sākotnējā raksta, tad lielais šoks un pārsteigums, cik es sapratu, bija tas, ka apkārtējie pret tevi attiecas ne tikai kā pret personu. Kas ir mazliet - dooh! Cik es esmu novērojies, doktora disertācijas, muzikālā gaume (ok, te ir varianti) un hobiji cilvēkam uz pieres nav rakstīti. Un pilnīga izlikšanās, ka cilvēka seksualitāte nespēlē nekādu lomu, ir islāma pasaules jaunais melnais. Jeb kā teica viena apgaismota persona - pie mums visi runā par futbolu, bet neviens to nespēlē, bet toties neviens nerunā par seksu.

Rezumējot, viens ir tas, ka ir vērts kaut ko uzrakstīt, lai paša izpratnē kaut kas sakārtotos, jo beigās pats esmu nedaudz pārsteigts par saviem secinājumiem. Otrs - laikam jau ētika nav sliktākā pātaga sabiedrības audzināšanā. Šinī sado-mazo spēlītē gan nevajag aizmirst par kosmisko līdzsvaru, un utopija arī ir tāda vieta, kuras nav. Piemēram, es skaidri apzinos, ka ar vienu ausi man dzīvot šai pasaulē būtu maķenīt grūtāk, un atliek priecāties, ka man tādas ir divas, jo šinī jautājumā ar vienu domu spēku būtu grūti ko mainīt.
This page was loaded Okt 1. 2024, 10:20 pm GMT.