You wanna have a life but not too real
Cilvēks, seksuāla būtne 
21.-Feb-2014 10:40 am
Es zinu, ka jums mani TED ieraksti maz interesē, jo ir gari, un nav pupu, bet šim ir izredzes šo status quo mainīt, jo šis ir par seksu.

http://youtu.be/LJhklPJz9U8

Tēze par to, ka cilvēka dabā, ja vien tu neuzskati, ka cilvēks ir cēlies no Ādama un Ievas, ir būt par seksuālu visēdāju nav jauna. Pat anatomijā par to ir pierādījumi. Tomēr atvēzēties uz apgalvojumu, ka mūsdienu cilvēks varētu atbrīvoties no viktoriāņu laikmeta morāles, tas ir drosmīgi. Sekas tam ir aptuveni tikpat paredzamas kā Facebook akcijas cenas pēc 20 gadiem. Es jau redzu kā cilvēkiem, kas ārstē savas dvēseles traumas pie speciālistiem, tiek diagnosticēta seksualitātes apspiešana, un par kādu pasaku kļūst viņu dzīve, kad viņi tam sāk sekot. Bez tam, pats prezentācijas autors uzskata, ka monogāmija ir sekas humanoīda pārejai no medīšanas un vākšanas uz lauksaimniecību, un, lai arī urbānā sabiedrība ļoti atšķiras no tradicionālās, tomēr betona džungļus nevar akurāt pielīdzināt amazones džungļiem, kur klīst apkārt, un lasīt ogas.

Nu, labi, patiesībā jau šādi onkuļi un tantes nav šamaņi un reliģijas pārstāvji, un receptes nedod, vien norāda uz lietām, par kurām ir vērts padomāt, nelecot nekāds secinājumos (vai kā to latviski būtu pareizi pateikt).
Comments 
21.-Feb-2014 01:51 pm
Nu, kainda daudz ko nesapratu. Neko nezinu ne par bonobo, man īsti nav skaidrs, kas ir poligāmijas un poliamorijas aizstāvji, kas ir "oriģinālais" instruments kas aizstāv "tradicionālās vērtības", un vispār, uz ko no iepriekš minētā tas tika attiecināts?
21.-Feb-2014 02:00 pm
Bonobo: http://en.wikipedia.org/wiki/Bonobo

Par pārējiem jautājumiem - kamōn, ...
21.-Feb-2014 02:42 pm
Tā, ar otro piegājienu šķiet es esmu izlobījis, ka šīm šimpanzēm ir jāapgāž tēze, ka monogāmija ir sieviešu dabīga vajadzība. Attiecīgi otro reizi mēģināšu izstāstīt, ka neko tādu es neesmu apgalvojis.

Vēlreiz no sākuma, jaunie ekonomiskie apstākļi gluži vienkārši nostādīja vīriešus izdevīgākā pozīcijā. Nu, tā, redz, sanāca, ka viņi vienkārši ir lielāki un stiprāki. Tad nu arī viņi izmantoja iespējas īstenot savu vēlmi kontrolēt... vienvārdsakot, to, ko iepriekš kontrolēt viņi nevarēja. Nu un vēl visādu tur apstākļu pēc, jo risks bija palikt ne tikai bez pārtikas, bet tas ir mazliet no citas operas. Un šī vēlme, diezgan droši var apgalvot, pastāvēja arī agrāk, tikai iespējas viņu apmierināt bija citādas. Apmēram arī stāstam beigas. Tālāk jau viss pēc sniega pikas principa, kad cilvēkam sāka parādīties kaut kas vairāk kā māka apstrādāt zemi, ko nodot tām pašām nākamajām paaudzēm.

Atgriežoties pie šimpanzēm, nu velss viņ zin, kas tur notiktu, ja šīs sāktu nodarboties ar lauksaimniecību, un slaktēt viena otru par ražu un vecenām. Es pat īsti nezinu, kurš dzimums tanī sugā vispār ir fiziski stiprāks. Vienīgi puslīdz droši var apgalvot, ka lietu kārtība mainītos. Un vispār, augstāk minētajā prezentācijā ir minētas ne tikai šimpanzes.
21.-Feb-2014 02:51 pm
Pati pieeja - skaidrojot cilvēkus par piemēriem piesaukt dzīvnieku uzvedību, man liekas mazauglīga, jo tiem pašiem dzīvniekiem ir daudz un dažadi atšķirīgi uzvedības un sociālās struktūras modeļi, un bonobo tam ir ļoti spilgts pierādījums.

Bonobo tēviņi ir stiprāki par mātītēm, taču viņu sabiedrībā valdot matriarhāts ar mātīšu solidarizāciju (bet tai pat laikā ar mātīšu hierarhiju), un pret vairākām mātītēm viens tēviņš neko nespējot iesākt.
This page was loaded Jul 5. 2024, 2:56 pm GMT.