ēst gatavošana
« previous entry | next entry »
Okt. 6., 2015 | 09:28 pm
posted by: adelise in pajautaa
Zelta dzīve ir beigusies un vairs nevaru/negribu atļauties katru dienu ieturēt maltītes ārpus mājas, pēc tam, kad pagājušajā nedēļā jutu totālu spēku izsīkumu, sapratu, ka mans plāns neēst ārpus mājas, bet gatavot pašai, ir izgāzies, jo arī mājās neko negatavoju un vairāk vai mazāk pavadu laiku neēdot. Neprasiet kā tas ir iespējams, bet ir. Gribas ēst, negribu gatavot, ātri uzkožu ābolu un aizmirstu tad jau, ka gribējās ēst.
Bet saprotu, ka tā turpināt nevar, man patīk gatavot, bet ir pāris "bet":
1) visbiežāk ēst gatavoju tikai sev
2) es ēdu ļoti mazas porcijas
3) parasti nav laika, lai ilgi rosītos virtuvē
4) man netīk visu nedēļu ēst vienu un to pašu zupu/whatever ko, bet gatavot vienai reizei arī nav aršana
Tāpēc es prasu tiem, kas dzīvo vieni vai gatavo ēst tikai sev - ko jūs gatavojat un kā jūs gatavojat ēst? Priecāšos par ieteikumiem un arī reālām receptēm.
Bet saprotu, ka tā turpināt nevar, man patīk gatavot, bet ir pāris "bet":
1) visbiežāk ēst gatavoju tikai sev
2) es ēdu ļoti mazas porcijas
3) parasti nav laika, lai ilgi rosītos virtuvē
4) man netīk visu nedēļu ēst vienu un to pašu zupu/whatever ko, bet gatavot vienai reizei arī nav aršana
Tāpēc es prasu tiem, kas dzīvo vieni vai gatavo ēst tikai sev - ko jūs gatavojat un kā jūs gatavojat ēst? Priecāšos par ieteikumiem un arī reālām receptēm.
from: pickle_jar
date: Okt. 6., 2015 - 09:37 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: adelise
date: Okt. 6., 2015 - 09:42 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: kants
date: Okt. 6., 2015 - 09:40 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: adelise
date: Okt. 6., 2015 - 09:42 pm
#
bet paldies par griķu ieteikumu, nekad neesmu mēģinājusi uzcept, noteikti noprovēšu.
Atbildēt | Iepriekšējais
from: auksts_entelekt
date: Okt. 6., 2015 - 09:44 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: tati
date: Okt. 6., 2015 - 10:09 pm
#
Ja ēd karpeļus, tad tikai karpeļus. Nevis karpeļus ar salātiem & gaļām. Nav iespējams uztaisīt tik mazu porciju vienai persōnai.
Vēl arī variants - uzcep vistu cepeškrāsnī & tad vienu dienu nojies kā cūka, un no pāri palikušā atdzisušā līķīša vairākas dienas var variēt ar salātiem (tur ar majonēzēm, vai salātlapām u.c.).
Un siermaizes ceptās cepenē. Ar karstu tēju - gluži kā siltais ēdiens ;)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: neetiski
date: Okt. 7., 2015 - 04:37 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: sw
date: Okt. 6., 2015 - 09:58 pm
#
olu kultenis ar saldo krējumu (kaut kas uz quiche pusi), var gāzt klāt arī šķiņka gabaliņus, dārzeņus - kas ir mājās; pelmeņi (cenšos pirkt ekošmeko); biezpienplācenīši - pa vienu LNT prime time reklāmas pauzi var dabūt gatavus, ja necep daudz; ja salāti, tad veikala salātlapu mix (jau sagriezts) + cherry tomātiņi un vēl kkas pēc garastāvokļa; siļķe (gatava no burciņas) ar karpeļiem un biezpienu. ja sagribas kko nopietnāku, tad maltā gaļa (ekošmeko, @RIMI klēts) ir mūsu viss, mērci var uztaisīt baigi ātri. cepetis - izklausās kruta, bet īstenībā iemet gaļu ar garšvielām un pāris dārzeņiem cepamajā maisā un tad cepeškrāsnī un uz stundiņu aizmirsti, gatavs. nu kkā tā, lai veicas! saprotu sāpi.
Atbildēt
from: pashizgaazeejs
date: Okt. 6., 2015 - 10:09 pm
#
jāskatās, mož pēc laika apniks, bet pagaidam neapnīk šādi.
Atbildēt
from: smille
date: Okt. 6., 2015 - 10:23 pm
#
Vēl - putras nevāru, bet apleju, omletes, pelmeņi, puslīdz labi fishfingeri no filejas ir tādi, kas neprasa ilgu gatavošanu un dabonami mazās porcijās.
Atbildēt
from: karmena
date: Okt. 6., 2015 - 10:30 pm
#
Atbildēt
from: vinny
date: Okt. 6., 2015 - 10:31 pm
#
Apkārt, cik paklausies, visur lieliskās pavāres un mājsaimnieces!
Super, paldies par ieteikumiem, man ļoti noderēs :)
Atbildēt
from: uzpurne
date: Okt. 6., 2015 - 10:35 pm
#
Atbildēt
from: ripp
date: Okt. 6., 2015 - 10:51 pm
#
krāsnī cepti dārzeņi - fiksi nomizo sagriez un aizmirst uz 40 minūtēm.
jau pieminētais kuskuss, var ar mazliet gurķa/tomāta/kazas siera/zaļumiem
pilngraudu makaroni ar tomātiem un jebko, kas garšo
biezzupas
jau pieminētā vistas fileja visdažādākos veidos, fiksi sacept ar ko gribās
vārīti rīsi - sacep ar dārzeņiem un ēd.
jau pieminētā saldēšana ir baigi forši.
Atbildēt
from: inese_tk
date: Okt. 6., 2015 - 10:52 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: malafemmina
date: Okt. 7., 2015 - 01:13 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: termostats
date: Okt. 6., 2015 - 11:18 pm
#
Lai nu kā, pirmkārt, vajag nopirkt alu, jo ar to viss garšo labāk, otrkārt, var ēst desmaizes, pelmeņus, makaronus ar malto gaļu, fiksi uzcept kaut kādus marinētus vistas izstrādājumus, tāpat arī Spilva un Salvest burkās tirgo plovu un vēl šo to vienkārši uzsildāmu, lielākā daļa no tā garšo tīri okei. Vēl ir arī pildītās pankūkas dabūjamas utt utt. Protams, jebkas garšo labāk, ja tam pa virsu uzrīvē sieru.
Nu un ceru, ka tev ir mikrene.
Protams, tas viss izklausās samērā nožēlojami, bet ja padomā, tad arī vientulība ir tieši tāda pati. Aizvadīju tā divus gadus, un zinu, par ko ir runa. Tāpēc bieži labākais risinājums ir garšīgi čipši un vēss alus. ;)
Atbildēt | Diskusija
from: adelise
date: Okt. 7., 2015 - 12:14 am
#
Tur tā štelle, ka visi tie pusfabrikāti un pusgatavie ēdieni man jau ir apnikuši, cik var stumt māgā pelmeņus, pildītās pankūkas un burciņzupas. Gribas kaut ko.. savu, īstu, garšīgu.
Atbildēt | Iepriekšējais
from: adelise
date: Okt. 7., 2015 - 12:18 am
#
Aizmirsu laikam piebilst to, ka man ir kaut kāda psiholoģiska robeža pret uzsildītu/vairākkārtīgi ēdamu ēdienu. Protams, protams, nav jau tā, ka es to neēdu un mikrene tiešām reizēm ir labākais draugs, bet es kaut kā dodu priekšroku pirmreizēji gatavotam ēdienam, nevis atsildītam. Tāpēc mani ne visai sajūsmina tā ideja, ka uztaisi kaut ko un ēd vēl trīs dienas, jēj.
Turklāt, man pilnīgi zosāda uzmetās no domas vien, ka sasaldētu zupu ēstu vēl pēc divām nedēļām. :D
Bet nu tas tā, mani untumi ar kuriem tad jāsadzīvo.
Laikam jau tāda īsta zelta vidusceļa šajā jautājumā nav. Kaut kādas neērtības (piem. viens ēdiens trīs dienas no vietas) jāpiecieš.
Gatavot man patīk, šmorēt un ņemties, bet tur tā lieta, ka sevis dēļ cept, piemēram, sēņu pīrāgu, galīgi nav aršana. Bet klasika makaroni ar sieru jau arī "dedzina kuņģi". Aij. Laikam jāsaražo ātri prāvs bērnu pulciņš, lai ir kam gatavot :)
Bet pavisam noteikti gaidīšu vēl kādus ieteikumus, jo, kā rādās, neesmu vienīgā, kurai tie noder.
Atbildēt | Diskusija
from: neetiski
date: Okt. 7., 2015 - 04:41 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: savaadaisu
date: Okt. 7., 2015 - 08:52 am
#
Tagad ... ja pusfabrikāti nav šķērslis, tad veikalu plauktos pilns ar visādām gandrīz gatavām zupām. Žēl, ka tās zupas nebija tad, kad dzīvoju viens. Tās zupas arī tagad šad tad ģimenei ņemam, jo ir ātri un garšīgi.
Atbildēt | Diskusija
from: telefontubbie
date: Okt. 7., 2015 - 09:06 am
#
No siera salātiem var riktīgi pierīties un sataisīt tieši tik, cik vajag. Ne pārāk liels siera gabals, majonēze, 1 burkāniņš un ķiploks pēc tā, cik atļaujies smirdēt. Ļoti sātīgs paēdiens.
Pelmeņi ar ceptiem šampinjoniem saldajā krējumā.
Rīsu-dārzeņu salāti. (dārzeņi pēc sezonas un vēlmēm)
Makaronu/olīvu/dārzeņu salāti.
Burgeri (nopietni). Bet ja patīk gaļa, nāksies līdzēties ar veikala gatavajām kotletēm vai tām kotletēm, kas jau gatavas un tik sildāmas. Tā kā es neēdu gaļu, kotletes vietā lieku iekšā "fish fingeri" :D Pēc 2 burgeriem nevaru pakustēties. Var paēst, ja taisa mājās burgerus, tiešām.
BURCIŅU ZUPAS. Kas nu sirsniņai labāk tīk - rasoļņiks, soļanka, kāposti, pupiņzupsis. Nulle piepūles un lēti (uz akciju 1 burka zem 1 euro, sanāk 2 porcijas, ja vien neesi galīgi izsalkusi)
Vārītas olas liec klāt dārzeņu salātiem - būs daudz mazāk jāgriež dārzeņi, jo olas dod sāta sajūtu.
Atbildēt | Iepriekšējais
from: savaadaisu
date: Okt. 7., 2015 - 10:13 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: little_black
date: Okt. 7., 2015 - 12:26 pm
#
Atbildēt
from: vacatio
date: Okt. 7., 2015 - 12:42 pm
#
(un man ar patīk apēst sieriņu un aizmirst par pusdienām, vienīgi ģimene šo īsti neļauj.
Atbildēt
from: soul_embraced
date: Okt. 7., 2015 - 01:00 pm
#
attiecīgi gatavošanas reizē būtu jāatsaldē tikai mazs gabaliņš un ar to pagatavo, ko vien sirds kāro
Atbildēt | Diskusija
from: adelise
date: Okt. 7., 2015 - 01:31 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: soul_embraced
date: Okt. 7., 2015 - 01:40 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: far_away
date: Okt. 7., 2015 - 02:24 pm
#
1) ātri vārāmās putras (auzu pārslas, piem.), aplej ar vārošu ūdeni, tā lai ūdens mazliet virs pārslām, uzliek šķīvi virsū, un atstāj uz 5min ievilkties. Pēc tam garšai klāt ko nu vēlas, ievārījums vai jogurts, ja galīgs slinkums, ja nav slinkums, tad uz pannas sacepts viens ābols ar brūno cukuru un kanēli.
2) karsta kliju tostermaize apsmērēta ar zemesriekstu sviestu un banānu ripiņām, es sildu cepeškrāsnī, bet mikroviļņos droši vien ātrāk.
3) makaronus viegli uzvārīt maz (it sevišķi, ja ir mazs katliņš), lai garšīgāk pēc tam uz pannas sacepu kopā ar tomātiņiem un jebko citu, ko sirds vēlas (kādu mērci. papriku, kukurūzu u.t.t.)
4) pākšaugi ir perfekti sātam, šis nav siltais ēdiens, bet spināti + tomāti + gurķi + turku zirņi + kaltēti tomāti eļļā (un mazliet eļļa no tomātiem, ar ko visu samaisa) ir mana go to salātu recepte. ja spināti paliek pāri (grūti nopirkt mazos iepakojumos), iemetu saldētavā priekšdienām smūtiju taisīšanai.
5) saldēto dārzeņu mikšļi ir laba lieta, uzsilda uz pannas (vai katlā, ja zupa), pieliek buljona kubiņu, mīļākās garšvielas un gatavs. arī viegli nokontrolēt, cik daudz taisi. vienmēr var pielikt klāt pupiņas (no bundžas), tomātus savā sulā vai ko tamlīdzīgu, ja gribas pamainīt.
6) dārzeņi cepeškrāsnī. nomizo tikai tik, cik vēlies, samet visu krāsnī un ēdiens gatavojas pats, galvenais atkal labas garšvielas, lai nav pliekani, un cept vai nu maisiņā, vai ieklāt cepešpannā cepamo papīru (tad atkrīt mazgāšanas problēmas, izmet maisiņu/papīru ārā un viss).
Principā galvenais vienam gatavojot ir +/- izdomāt ko ēdīsi tuvākajās dienās un censties sakombinēt receptes tā, lai produkti, kas ātri bojājas, ir vairākās receptēs (piem., ja pēc konservētas pupiņas, un vienai reizei vajag tikai 1/2 bundžas gatavo 2 ēdienus, kuros ir pupiņas, lai neizmantotā daļa nav jāmet ārā), bet makaroni, lēcas, rīsi u.tml. var glabāties ilgi, tāpēc tos nav jāēd 2 dienas pēc kārtas, ja negribās.
Tomātmaizēm principā nav ne vainas, ja laba maize, ja vēl apakšā uzsmērē saspaidītu avokado (gatavu, tādu, kas uz tausti mīksts) un uzkaisa garšvielas... :D
Atbildēt
from: devian
date: Okt. 8., 2015 - 09:08 pm
#
Atbildēt
from: ludza
date: Okt. 16., 2015 - 03:23 pm
#
1) bulgurs/kuskuss ar ķirštomātiem, mazajām saldētām garnelēm, drusku baltvīns un zilais siers - ātri, veselīgi, garšo gandrīz franciski, var uztaisīt mazu porciju un neizlietotās sastāvdaļas glabāt ilgi;
2) laša steiks ar kādu vārītu/ceptu kartupeli vai rīsiem - no viena laša steika šķēles sanāk precīzi viena porcija - ļoti viegli rēķināt un arī krietni lētāk kā laša fileja :)
3) vistas fileja gabaliņos, sasautēta katliņā ar vienu sagrieztu burkānu, ķimenēm un saldo krējumu - pietiek vienai vai divām (ja ar rīsiem) ēšanas reizēm;
4) omlete no divām olām, kur saliek iekšā visu. totāla gastronomiskā izvirtība bija ķirštomāti, kazas siers, mazie spinātiņi;
5) dažnedažādi smūtiji, kur sanāk precīzi glāze no 2 augļiem - piemēram, banāns un apelsīns;
6) pasta puttanesca - izklausās smalki, bet ir ārprātīgi ātri. uzvāra 1/4 paciņu makaronu, tikmēr uz pannas sacep vienu ķiploka daivu, kādu ēdamkaroti kaperu un kādas 10 melnās olīves + kādi 2-3 tomāti gabaliņos. sanāk nereāli garšīga mērcīte, kurā liek makaronus iekšā un tad sarīvētu sieru pāri. kaperus un olīves var glabāt ledusskapī diezgan bezgalīgi.
Atbildēt