smadzeņu darbības blakusprodukts
Cīņa ir zaudēta 
9th-Mar-2014 11:04 am
Kāda bērna ZPD veselības zinātnē par uzturu. Literatūras apskats.
"Katram dzīvajam organismam nepieciešami noteikti vides apstākļi, lai tie varētu dzīvot. Draudzīgajām baktērijām (acidus, bifidus) ir liela loma gremošanas procesos, īpaši vitamīna B sintēzē. Patogēnie mikroorganismi (vīrusi, slimību izraisošās baktērijas, parazīti) labāk jūtas savādākā bioloģiskā vide - skābākā. Ja cilvēka bioloģiskā vide izmainās par labu sliktajiem mikrobiem, neizbēgami sākas slimības. Vesels bērns piedzimst ar neitrālu bioloģisko vidi."

UPD. Lai gan autors daļu no teksta ir brutāli kopējis no atzīstamiem izziņas avotiem, kasjauns.lv utt., lielākā daļa apgalvojumu, kas uzrakstīti šādā stilā "Vai diētiskā kola ir labāka? Nemāniet sevi! Diētiskā kola tiek saldināta ar mākslīgo cukura aizvietotāju aspartāmu, kuram presē ir tāda publicitāte kā Bin Ladenam, Hitleram un grāfam Drakulam kopā.", nāk no izdevniecības Zvaigzne ABC izdotām grāmatām.
Comments 
9th-Mar-2014 11:12 am
Oi! A literatūras avots ir kas? Kaut kāda jogurta reklāmas špargalka?
9th-Mar-2014 11:20 am
atsauces nav. bet pēc stila - pH brīnums
9th-Mar-2014 11:30 am
pat atsauču nav... bet nu, jā, es ar nezinātu kā uz ko tādu atsaukties ;o)
9th-Mar-2014 11:12 am
Anonymous
Kurā nozīmē cīņa ir zaudēta?
9th-Mar-2014 11:14 am
Visās.
9th-Mar-2014 11:59 am
Izkopēts no internetiem. Gan jau mēs atrastu avotus, ja paguglētu.
9th-Mar-2014 12:11 pm
Lūdzu! Avots. Dziedniecības centrs.
http://www.vertebra.lv/lv/interesanti
Sagaidām arī, ka peles rodas no netīrās veļas.
9th-Mar-2014 12:57 pm
hohohō, paldies
9th-Mar-2014 01:24 pm
tālāka izpēte liecina, ka gandrīz viss darbs ir kompilēts no citātiem no kasjauns.lv, irlaiks,lv un citiem interneta avotiem bez atsaucēm.
"Cīsiņos, sardelēs, vārītajās desās, ko pārdod par vienu, diviem latiem kilogramā, gaļas pircēja izpratnē nav, un tām arī klasiskās garšas nav. Desās ir tauki, ūdens, kartupeļu ciete, reizēm pievieno arī miltus, olas, piena pulveri."
9th-Mar-2014 12:49 pm
P****C!
9th-Mar-2014 01:31 pm
Vai Tu esi šī bērna skolotāja? Tādā gadījumā Tev ir iespēja viņam paskaidrot, ko nozīmē zinātniskais darbs, jo līdz šim ar viņu par to neviens nav runājis.
Ja viņa skolotājs ir kāds cits, tad es nesaprotu, kur šis skolotājs ir skatījies un kāpēc nav to darbu pavēris vaļā. (Ja ir pavēris un palaidis vērtēšanai, tad viņš no darba jāatlaiž, par to nav runas.)
9th-Mar-2014 01:35 pm
Es esmu reģiona līmeņa ZPD zinātniskais recenzents. Darbs ir aizstāvēts skolā un, iespējams, pat rajonā.

Skolotājs šo darbu ir lasījis, jo tur figurē arī šādi teikumi "Pirmreizējo datu iegūšanai par pētījuma metodi tika izvēlēta respondentu aptauja ar anketēšanas palīdzību. Par pētījuma instrumentāriju tika izmantota autores izstrādāta aptaujas anketa, kurā tika iekļauti jautājumi."

Es nojaušu, ka es būšu neierasti neiecietīga aizstāvēšanā klātienē.
9th-Mar-2014 01:42 pm
Pret kuru Tu būsi neiecietīga. Pret bērnu? Jeb pret tiem, kuri izlaida tādu darbu cauri? Tas bērns ir sekas. Mūsu ğeniālajai izglītības sistēmai. Nekā laba tur tiešām vairs nav. Es visu laiku kladzinu par to kā bada dzeguze.
9th-Mar-2014 01:50 pm
Pret darbu. Protams, ka bērns nav vainojams, ka viņam neviens nepastāsta, kādi avoti ir ieteicami iekš ZPD. Tajā pašā laikā cilvēks taču ir mācījies skolā un zina, ka skābā pH spontāni nerodas patogēni mikroorganismi (izgriezt kuņģi!)
9th-Mar-2014 02:08 pm
Baidos, ka nezin gan. Man grūti pateikt, kas notiek vsk. tagad, bet par dabas zinību mācību grāmatu pamatskolai es neko labu nedomāju. Nereti lasot, lai aizpildītu kādu nebūt nesapratnes robu meitai, man gribas rupji lamāties. Un to robu ir daudz. Vēl, kas man nepatīk. Ir pārbaudes darbi, tiek atzīmētas kļūdainās atbildes. Bet pareizo atbildi bērns tā arī neuzzin. Es ar nezinu pareizo atbildi, kāpēc ūdensroozei atvārsnītes ir lapu virspusē. Meita bij uzrakstījusi, ka lai neizskalotos vajadzīgās barības vielas, kas atzīmēts kā kļūda. Es minu, ka kaut ko tad par tvaikošanu vajadzēja rakstīt, bet ko 5.klases skolniekam tur vajadzēja atbildēt, es ar nezinu. Nu tā ar palika. Skolotāja tipiskās bērnu kļūdas neizrunā. Un robs par tām atvārsnītēm ir palicis. Kad jutīšu, ka briest sūdi, meklēšu kārtējo privātskolotāju. Ko citu?
9th-Mar-2014 02:16 pm
Atvārsnītes ir nepieciešamas gāzu maiņai. Tā kā ūdensrozei lapas apakša ir ūdenī, atvārsnītes būs lapas augšpusē. Piektajā klasītē to var skaidrot ar analoģiju ar nāsīm - ūdenī nepaelposi.

Bet tas, ka pareizās atbildes netiek pastāstītas, nav lāga.
9th-Mar-2014 02:33 pm
Cirks ir tāds, ka par tām barības vielām bija macību grāmatā teiks sekojoši "kanādas elodeja ir ūdens augs. Auga lapām atvārsnīšu vispār nav, lai saglabātu tajās augam nepieciešamās barības vielas un ūdens tās neizskalotu laukā." Bērns pēc analoğijas par ūdensrozi skaidro līdzīgi. Nekur grāmatā par citiem ūdens augiem stāstīts netiek. Nu es ar neesmu biologs un lasu un mulstu. Pēc tam meklējos pa gugli, bet konkrēti ar pārliecību izskaidrot nevaru. Nu i tă palika. Un tă ir par daudz ko. Es personīgi esmu piekususi no tā, kas un kā notiek skolā. Var jau katru gadu smiet par tiem ZPD, bet neviens tak tiem bērniem neskaidro ko un kā tădus darbus raksta. Kă māk, tā maun.Viss. Skaidrs, ka tāds darbs atzinību nav pelnījis. Nu un ja neviens cits tam bērnam nav praties paskaidrot, tad tas kādam ir jādara un jāpamato. Plika neiecietība radīs kārtējo nesapratni.Kur trauksmes zvanus zvanīt, es ar nezinu, bet labi tiešām nav.
9th-Mar-2014 02:49 pm
Nepārproti, lūdzu. Šis mans puksts cibā bija par pH brīnuma uzvaras gājienu, spriežot pēc tā, ka tas ir nonācis tik tālu, cik nonācis, ir skaidrs, ka skolotāja un, iespējams, vēl liela sabiedrības daļa pieslienas šādiem uzskatiem. Par ko ir skumji. Tāpat ir skumji par Zvaigznes ABC izdotajām grāmatiņām un to saturu.

Protams, ka šajā konkrētajā darbā ir vērojama arī neprasme kritiski izvērtēt informācijas avotus un anketas kā vienīgais lietu pētīšanas līdzeklis. Tāpat arī ir problēmas ar pašu anketas jautājumu formulēšanu.
Jo uzdod jautājumu: "kas ir kaitīgāks - limonāde vai kola", un vēlāk secina, ka jaunieši nezina, ka abi ir vienādi kaitīgi, lai gan šādas atbildes iespējas vispār nav. Jāatzīst arī, ka kvalitatīvas literatūras latviešu valodā tiešām ir maz, un bērns, meklējot informāciju, visticamāk uzdursies visiem kasjauns.lv. Tā ir darba vadītāja kompetence izvētīt atrastos avotus.

Visiem darbiem, kurus es recenzēju, es cenšos izskaidrot (vislabāk pašiem skolotājiem), kas ir par problēmām un kā tās nepieciešams risināt. Kādēļ paziņojums - vide nav piesārņota, jo tajā aug ārstniecības augi nav pareizs. Bet man šķiet tas viss noslīkst skolu līmeņa izvērtēšanā, kur svarīgākais ir burtu izmērs un lappušu skaits. Mana kolēģe, kas darbojas valsts līmenī, arī dodas uz skolām un mēģina skaidrot, KAS tad iekš tā ZPD ir jādara.

9th-Mar-2014 02:56 pm
Bet tiešām tā var būt, ka cilvēks ar biologa izglītību (un bioloģijas skolotajam tādai jābūt) var ņemt par pilnu tos pH murgus?
9th-Mar-2014 03:05 pm
Ja vien tas skolotājs nav students, kurš ir atrasts, lai vispār kāds būtu, kas to priekšmetu māca.:(
9th-Mar-2014 03:11 pm
Studentiem pat varētu būt mazāk aizmirsies tas, kas specialitātē jāzina. (Cits jautājums, vai viņam ir spējas kaut ko izskaidrot un iemācīt, kā arī - vai viņš vispār ieinteresēts to darīt, jo vairumā gadījumu skola kā samērā nepievilcīga darbavieta nesaistās ar viņa nākotnes plāniem un tiek vērtēta kā nedaudz labāka piepelnīšanās alternatīva apkopēja vai gardeborsita darbam).
10th-Mar-2014 02:05 pm
biologam pēc beigšanas jāmācās pedagoģija, lai kļūtu par skolotāju. bet ir arī iespēja studēt pedagojiju un izmācīties par bioloģijas skolotāju, bet tas ne tuvu nav biologs, bet tieši tie strādā skolā.
9th-Mar-2014 03:02 pm
Es Tevi nepārprotu. Es Tevi gatavoju, ka būs vēl sliktāk. Nopietni. Ja Tev ir iespēja zvanīt kaut kur trauksmes zvanus, tad zvani, bet aina jau arī ir tāda, ka labi, ja vispār ir kāds, kas fizikas, ķīmijas, bioloğijas māca. Cik ta jūs tās skolas spējat izbraukāt . Tikai dažas, bet šaize ir globāla.
9th-Mar-2014 02:40 pm
Un tā ir visos priekšmetos. Pareizās atbildes ar plusu, nepareizās ar mīnusu jeb punkti tiek pierakstīti. Mēs paši mājās tos kontroldarbus pēc tam ņemam cauri un skaidrojam, kur ir kļūdas. Neviens skolotājs vairs ar kaut ko tādu nenodarbojas. Neviens laiku netērē, pierakstot vai izrunājot kontroldarbus. Tā ir pagātne.
9th-Mar-2014 04:00 pm
Nu, zirgs gan zina, ka ir 'bērni'(šiem bērniem vai nu jau ir, vai tūlīt būs balstiesības, viņi nodarbojas ar seksu un jau brauc ar auto, nav te mazulīši pūkainie vairs), kas neklausās neko, ko saka tās učenes.
Turklāt mēdz būt drausmīgi kasīgi un ietiepīgi 'bērni' , ka mans darbs, ko gribu, to rakstu. Tādi, kam neko nevar reāli pateikt.
Un skolotājs nevar komentēt stilu, jo tā skaitās personības aizskaršana.
Nevar teikt - kas tas par stulbumu? un izsvītrot visu no tām šausmām. Nevar skarbi pateikt, ka viss, tiešām viss jāpārraksta.
Tikai šo vajadzēja apstādināt jau rajonā, darbu nesūtot tālāk. Lai ķipa aizstāv skolā un miers.
To, vai tās ir skolas sekas, ir jāskatās mazliet plašāk - ja visi darbi, kas rodas attiecīgā iestāde ir jocīgi un ne pārāk ok, tad tā varbūt arī ir skolas lieta, bet pilnīgi iespējams radīt kaut ko šausmīgu visnotaļ adekvātā skolā. Tad runa ir par 'bērna' spējām saprast, kas tas tāds - ZPD ir.
Mana skola bija regulāra reģionu labāko skolu līdere, bet dažs no maniem biedriem radīja ko tiešām wow - sliktu un wow - izcilu.
9th-Mar-2014 02:44 pm
problēma ir nevis iekš bērna, bet iekš učenes. grāmatas par ph brīnumu nav bērnu iecienīta literatūra. visticamākais, ka učene sagādāja literatūru, pateica, kas jādara, un apmierinājumā krekšķēja par rezultātu. un ar šādu rezultātu bērns jau ir vairākus līmeņus uzvarējis, ja jau līdz tevīm ticis - tātad problēma ir ar vēl ļoti daudzām učenēm.
9th-Mar-2014 02:53 pm
Jā, tieši tā man arī liekas, ka problēmas sākas tur. Jo par termofilo raugu man arī ir bioloģijas skolotāji jautājuši un bijuši izbrīnīti par manu izteiksmīgo sejas izteiksmi.

Protams, ka bērnam ir ambīcija rakstīt darbu par to kā uzturs ietekmē cilvēka veselību, jo tas tiek runāts riņķī un katrs taču ēd. Skolotāja uzdevums ir paskaidrot kāda veidā vispār kaut kas ir izpētāms un cik lielu kumosu jākož, lai to varētu sakošļāt. Bet tas nenotiek. Notiek kaut kāda lirikas rakstīšana par Baldones notekūdeņu attīrīšanas stacijas vēsturi.
9th-Mar-2014 03:11 pm
nu un tātad problēma ir augstskolās. skolotāji bez kritiskās domāšanas un bez nojēgas par zinātnisku darbu. ļoti maz ir tādu skolēnu, kas uzdrīkstas augt augstāk par savu skolotāju.
9th-Mar-2014 04:48 pm
:D
tikko izlasīju šīs nedēļas Ir joku daļā. Šķiet, ļoti pa tēmu ;)

"Izglītības ministrija atrisināja problēmu 'smadzeņu aizplūšana uz ārzemēm'. Nav smadzeņu - nav problēmu, nolēma ministrija un ķērās pie reformas...

9th-Mar-2014 07:39 pm
"Mana kolēģe, kas darbojas valsts līmenī, arī dodas uz skolām un mēģina skaidrot, KAS tad iekš tā ZPD ir jādara."

Ezss, eu, man to kolēģi vajag.
9th-Mar-2014 11:19 pm
Manuprāt, ja ir kopēti citāti, bez norādes uz avotiem, tad var tikai un vienīgi runāt par plaģiātismu. Anglijā, piemēram, par plaģiātismu ir nopietnas sankcijas, un nekādas izredzes uz grādu, bet nu, protams, arī informē, kas īsti ir plaģiātisms.
9th-Mar-2014 11:41 pm
pēc vērtēšanas kritērijiem gan es par plaģiātismu varu noņemt maksimums 10 % no kopējā punktu skaita. :(


10th-Mar-2014 12:37 am
Oho, tas gan mani izbrīnīja. No kurienes paši kritēriji ir izzīsti?
10th-Mar-2014 02:09 pm
bet par faktoloģiskām kļūdām un elementāras loģikas iztrūkumu arī taču var ko noņemt nost.
11th-Mar-2014 03:30 pm
Pēdējā Ir numurā rakstiņš par gavēni, kuru tipa konsultējuši uztura speciālisti - atgremotas pH diētas atziņas, pilnā nopietnībā un patiesībā.
11th-Mar-2014 03:53 pm
ar to arī apsveicam
11th-Mar-2014 04:30 pm
ha, beidzot iedomājos iegūglēt un uzzināju, kas ir reidža sakne, tobiš, kas ir tas slavenais pēhābrīnums. būs jāaiziet uz grāmatnīcu apstīties...

bet, klau, viedās, iedodiet man kaut kādu linku, kur uz diviem pirkstiem ir izskaidrots, kāpēc pēhāhuiņa ir huiņa. jo apmēram viss, ko es te sajēdzu, ir tas, ka kuņģa skābe ir, well, skābe, un tātad viņai ēdamā pēhālīmenis principā bijis nebijis (kamēr vien ēdiens nav ziepes vai etiķis), un vēl tas, ka probiotiskie jogurteļi esot skams, jo visas tās "labās" bifidobaktērijas, tipo, neizdzīvojot ceļu cauri kuņģa skābei līdz zarnām, kur viņām hipotētiski vajadzētu veikt savu labo darbu.
11th-Mar-2014 05:05 pm
tātad, sākumā jānošķir pāris lietas vai iespējamie tuftas līmeņi.
a) ir pH diēta, kas ir kā uztura manuālis. Pati diēta per se nav sūdīga - jāēd laksti, nav jāēd bulkas un cukurs.
b) ir fizioloģiskais pamatojums, kāpēc jāēd tie vai šie produkti, un tur sākas huiņa par produktiem, kas mūsu iekšējo vidi dara skābāku vai sārmaināku. Jo ļoti daudzi mūsu iekšējie šķidrumi tiek uzturēti pie noteikta pH, lai nodrošinātu ķermeņa bioķīmiskās reakcijas. Apgalvot, ka, apēdot citronu, mūsu ķermenis, tai skaitā asinis, paliks sāmainākas ir nepareizi.
c) ir nākamais līmenis fizioloģijas tuftas. Piemēram, apgalvojumi, ka katrs organisms satur ierobežotu daudzumu enzīmu (pārtiku šķeļošo vielu) un lietojot termiski apstrādātus produktus mēs šos enzīmus tērējam, savukārt zaļumos ir viņu pašu enzīmi, kas ēdienu sagremos mūsu vietā un mēs netērēsim mūsu rezerves.
d) un pēdējais līmenis ir tas, par ko es kādu laiku atpakaļ rakstīju šo postu. Tiek vilktas gaismā pirmspastēra laika teorijas, ka slimības un patogēni rodas nelabvēlīgā vidē. Attēcīgi, ja mūs asinis paliks skābas, tad tajos paši no sevis radīsies patogēni, vai arī eritrocīti pārvērtīsies par ļaunajām rauga šūnām, kas pārņems ķermeni un izraisīs ekskrementu akmeņu ieaugšanu zarnās.

Medicīniski un ar linkijiem jēdzīgs apgāzums pH diētai ir šeit

Reidžu izsauc pēdējie divi līmeņi :)
11th-Mar-2014 05:59 pm
fantastiš. tā grāmata, tātad, pieder tiem pēdējiem līmeņiem....

nu, un ko mums tagad darīt? kā padarīt pasauli labāku? dedzināt grāmatnīcas?
11th-Mar-2014 05:10 pm
Par probiotiekajiem jogurtiem - lai bakčas nosauktu par probiotiskām, viņām jāiziet skābuma tests - tipa darboņiem jāpierāda, ka viņas izdzīvo līdz tai zarnai.

Problēmas sākas citur - zarnās Jau ir priekšā ļoti blīva baktēriju sabiedrība un visticamāk, ja pirms tam nav masīvi antibiotiķots, jaunpienācēju tur nemaz neiedzīvosies.
Tāpat hipersuper bifidobaktērijas bieži vien neiztur konkurenci skābpiena produkta rašanās laikā ar pārējām daudz parastākajām baktērijām (Lactobacillus, Streptococcus u.c.) un pat ja viņas ir bijušas ieraugā, gatavajā produktā viņu var būt nožēlojami maz. Tāpat baktērijas nemaz ar ne tik ļoti ilgi nedzīvo tajos produktos, visticamāk, ka dzerot produktus ar derīguma termiņu virs nedēļas, tiek dzerts līķu kompots.
This page was loaded May 3rd 2024, 6:28 pm GMT.