smth
No bijušā "Mercedes" auto pārdevēja par konkurences ierobežojuma pārkāpšanu piedzen Ls 2000 
17th-Jan-2008 04:34 pm
Publicēta: 16:23 17.01.2008.

Rīga, 17.janv., LETA. Rīgas apgabaltiesa šodien daļēji apmierināja "Mercedes Benz" automašīnu tirgotāja SIA "Domenikss" prasību un no bijušā darbinieka Daiņa Bautra par konkurences ierobežojumu pārkāpšanu un stāšanos darbā pie uzņēmuma konkurenta - automašīnu tirgotāja SIA "BM Auto" - lika atmaksāt iepriekš samaksāto atlīdzību 1883 latu apmērā.

Tiesa arī apmierināja Bautra šajā lietā iesniegto pretprasību, kurā viņš lūdza atzīt par spēkā neesošu starp viņu un "Domenikss" 2002.gada jūnijā noslēgtā darba līguma punktu tajā daļā, ar kuru noteiktas darba devēja tiesības piedzīt no darbinieka līgumsodu 24 ar minēto līgumu noteikto darba algu apmērā.
Bautris pretprasībā bija lūdzis atzīt kā spēkā neesošu arī darba līguma punktā ietverto vienošanos par konkurences ierobežojuma ievērošanu. Šī vienošanās noteica, ka Bautris divus gadus pēc darba attiecību izbeigšanās ar "Domenikss" nebūs tiesīgs Latvijas, Lietuvas un Igaunijas teritorijā veikt profesionālu darbību vai strādāt cita darba devēja labā, kas var radīt vai veicināt konkurenci prasītāja komercdarbībai.
Viņš arī apņēmās neizmantot jebkuru informāciju, kas iegūta ar darba līgumu nodibināto darba attiecību ietvaros, stāties darba attiecībās uzņēmumā, kas darbojas transporta līdzekļu un/vai to detaļu un piederumu tirdzniecības, apkopes, remonta, iznomāšanas un/vai līzinga sfērā, nepiedalīties šādā uzņēmumā kā dalībnieks, nesniegt uzņēmumam vai uzņēmējam ar kādu no šiem darbības virzieniem saistītas profesionālas konsultācijas.
Šajā daļā Rīgas apgabaltiesa viņa prasību šodien noraidīja.
No Bautra par labu "Domenikss" tika piedzīta bijušajam darbiniekam samaksātās atlīdzības summa par konkurences ierobežojumu ievērošanu 1883 latu apmērā un valsts nodeva 172 latu apmērā. Kopumā tiesa piedzina no Bautra 2055 latus. Tāpat "Domenikss" tika noteiktas tiesības līdz sprieduma izpildei saņemt likumiskos procentus 6% gadā.
"Domenikss" bija lūdzis no Bautra piedzīt kopumā 9083 latus, ko veido viņam izmaksātā atlīdzība par konkurences ierobežojumu ievērošanu un līgumsods.
Prasībā uzņēmums bija norādījis, ka Bautris amatu atstāja 2006.gada sākumā un ar savu parakstu apstiprināja, ka ievērojis visus darba līguma noteikumus, tos nav pārkāpis un nākotnē nepārkāps.
Pārkāpjot savstarpējo vienošanos, Bautris stājās darba attiecībās ar prasītājam radniecīgu uzņēmējsabiedrību - SIA "BM auto", kas nodarbojas ar automobiļu tirdzniecību Latvijas tirgū un ir "Domenikss" tiešais konkurents automobiļu tirdzniecības komercdarbības sfērā.
Bautris pretprasībā norādīja, ka darbinieka un darba devēja vienošanās par darbinieka profesionālās darbības ierobežojumu jeb konkurences ierobežojums pēc darba tiesisko attiecību izbeigšanās ir pieļaujama vienīgi tad, ja tās mērķis ir aizsargāt darba devēju no tādas darbinieka profesionālās darbības, kas var radīt konkurenci darba devēja komercdarbībai, konkurences ierobežojuma termiņš nav ilgāks par diviem gadiem, skaitot no darba tiesisko attiecību izbeigšanās dienas, un tad, ja attiecībā uz visu konkurences ierobežojuma laiku tā paredz darba devēja pienākumu maksāt darbiniekam atbilstošu ikmēneša atlīdzību par konkurences ierobežojuma ievērošanu.
Viņš norādīja, ka darba pienākumu veikšana pie "Domenikss" nebija saistīta ar pieeju kādai svarīgai tehniskai, komerciālai vai finansiālai informācijai, kuras izmantošana darbā pie cita darba devēja varētu radīt konkurenci komercdarbībai. Vēl vairāk, šāda informācija viņam nav bijusi pieejama.
Zināšanas, ko viņš guvis kā "Mercedes-Benz" markas vieglo automobiļu pārdevējs par modeļiem, cenām, komplektāciju, tehniskajiem datiem, aprīkojumu, viņš pie cita darba devēja varētu izmantot tikai pie nosacījuma, ja arī jaunais darba devējs nodarbotos ar "Mercedes Benz" markas vieglo automašīnu tirdzniecību.
Bautris arī norādīja, ka līgumā noteiktais konkurences ierobežojums ir attiecināms uz darbību, kas saistīta ar jebkuras markas transportlīdzekļu, to detaļu un piederumu tirdzniecību, apkopi, remontu, iznomāšanu vai līzingu, konsultāciju sniegšanu šajās sfērās, kā arī aizliedz dibināt vai ņemt dalību uzņēmumos, kas darbojas minētajās sfērās. Viņš pauda viedokli, ka tas uzskatāms par nesamērīgu.
Strīdu starp uzņēmumu un tā darbinieku 2007.gada februārī izskatīja Siguldas tiesa, kas nosprieda no Bautra par labu prasītāja "Domenikss" piedzīt izmaksāto atlīdzības summu par konkurences ierobežojumu ievērošanu 1883 latus, bet prasību daļā par līgumsoda 7200 latu piedziņu noraidīja.
Tāpat Siguldas tiesa atzina par spēkā neesošu darba līguma punktu daļā, ar kuru noteiktas darba devēja tiesības piedzīt no darbinieka līgumsodu 24 ar minēto līgumu noteikto darba algu apmērā.
Bautra pretprasību pret "Domenikss", kurā viņš lūdza atzīt par spēkā neesošu 2002.gada 25.jūnija darba līguma punktu par konkurences ierobežojumu ievērošanu, Siguldas tiesa noraidīja.
Arī Siguldas tiesa atzina "Domenikss" tiesības par laiku līdz sprieduma izpildei saņemt likumiskos procentus.
Spriedums tika pārsūdzēts apgabaltiesā.
Comments 
18th-Jan-2008 09:21 am
Man arī ir līdzīgs punkts darba līgumā un pirmo reiz, kad aizgāju no šī uzņēmuma, es domāju, ka darba līgums un attiecības ar darba devēju beidzas tad, kad parakstu rīkojumu par atbrīvošanu no darba un viss. Bet sanāk, ka ja patiesi ir saņemta simboliska kompensācija un konkrētais līguma punkts tiek pārkāpts, tad tā kompensācijas summa ir jāatmaksā iepriekšējam darba devējam, ar kuru nekādas attiecības man vairs nav. Manā līgumā termiņš ir minēts 2 gadi un 2 gadu laikā varu paspēt strādāt ļoti dažādos uzņēmumos. Tu nezini, cik šādas tiesvedības jau ir bijušas?
18th-Jan-2008 09:29 am
vispaar liidz shim nav bijushas daudzas, jo konkurences ierobezhojumam visi taa formaali lielaakoties "piegaaja".. shobriid, njemot veeraa darbaspeeka truukuma probleemas, jautaajums saak kljuut aktuaalaaks, liidz ar to arii saak paraadiities shie tiesu precedenti.
skumjaakais jau patiesiibaa shajaa visaa ir tas, ka pats konkurences ierobezhojums tiek nepareizi praksee izmantots. darba deveejs domaa, ka ja vinjsh paardesmit latus pie algas pieliks, tad taa buus jau kaa taa kompensaacija par konkurences ierobezhojumu...un reaali sanaak, ka cilveeks, kas spiests tos 2 gadus attureeties no darboshanaas kaadaa jomaa, paliek bez iztikas liidzekljiem. reaali jau buutu jaabuut taa, ka darba deveejam peec tavas aizieshanas buutu jaamaksaa tas pikjis to konkurences ierobezhojuma laiku... vienaa piegaajienaa, vai vairaakos - ir dahzaadi varianti.. bet shis te gadiijums par tiem 2000 latiem.. smiekliigi.. vienkaarshi smiekliigi.. un skumji patiesiibaa arii.
18th-Jan-2008 10:03 am
Man arī liekas, ka pat šajā gadījumā cilvēks ir aizgājis strādāt ar pavisam cita brenda mašīnām un pieļauju, ka arī pārdošanas paņēmieni un normas ir citas. Un tiešām labāk izklausās variants, kur nevis daļa no algas tiek nosaukta par kompensāciju, bet tiešām šāda kompensācija tiek izmaksāta darba attiecības izbeidzot.
Manā gadījumā ir tā, ka es strādāju ar ļoti konkrētu pakalpojumu, bet darba līgumā ir iekļautie aizliegumi attiecas uz ļoti plašu sfēru ar ļoti daudziem pakalpojumiem. Ja es gribētu ar to nodarboties, man vajadzētu nopietnas apmācības, jo ar esošo zināšanu bāzi man ne tuvu nepietiktu. Tas būtu it kā es tagad strādātu par stjuarti vienā lidkompānijā, bet aizliegums attiektos arī uz pilota darbu visās pārējās aviokompānijās (nu pārspīlējums šis gan ir).
18th-Jan-2008 10:15 am
nee, patiesiibaa jau ir taa, ka savulaik shii norma tika ieviesta, lai tuvinaatu lv likumu ES normatiivajiem aktiem, bet taa kaa nebija lielas pieredzes shajaa jautaajumaa, varbuut gluzhi liidz galam labi paardomaats un uzlikts uz papiira nebija. izskataas, ka njemot veeraa peedeejo nedelju tiesu pieredzi buus vien jaapiekjeras shim jautaajumam..
vispaar, ja taa formaali skataas mums ir diezgan elastiigs tas likums.. iespeejams ir ljoti daudz kas, jo nav ieciets kazuistiskais celjsh - nav raksiits risinaajums ikvienai situaacijai, bet ir dotas vadliinijas.. tomeer tas nereti var veicinaat normu 'misuse'.. liidz ar to naakas likt kaadus ierobezhojumus, precizeejumus, lai kreatiivie darba deveeji un darbinieki paaraak neaizrautos...
18th-Jan-2008 10:18 am
Izklausās, ka Tev ir diezgan interesants darba lauks. Lai veicas!
18th-Jan-2008 10:21 am
darba lauks ir plashs ;) un joprojaam speej aizraut ;)) katru dienu uzzini ko jaunu :)

P.S. paudies :)
This page was loaded Oct 14th 2024, 5:45 am GMT.