nav. Mikroviļņi nav nekas tāds, kas "uzkrājas" kaut kur. viņi ir tad, kad pieslēdz pie elektrības un pazūd, līdz ko elektrību izslēdz. tapat kā gasima.
traukos un iepakojumos kas satur BPA (Bisfenols A) un ftalātus (?) neliels daudzums tiek pārnests uz sildāmo pārtiku, kas pieaugušajiem visticamāk ir nieks, bet bērniem varētu būt problemātiski ... lai gan regulāri šo joku nevajadzētu darīt arī pieaugušajiem
+ personigi neriskētu lietot keramiku ar nezināmas izcelsmes glazūrām + tāpat nelietotu attiecīgo iekārtu pārmērīgi vai ļoti bieži
Es nedomāju, ka ir baigi kaitīgs. Par to, ka varbūt nav tik veselīgs (tieši tā - nav tik veselīgs, nevis IR NEveselīgs) - nu tā varētu būt, bet man nav pietiekoši daudz zināšanu šajā jomā, lai es būtu kompetents par to spriest.
Taču tas, ka kaut kur internetā kāds ir uzbakstījis kādu kaudzīti rakstu par to, ka tas viss ir slikti, manuprāt, vispār nav nekāds rādītājs. Un tas, ka šie raksti ir angliski, vēl jo mazāk. Internets ir pilns ar visādu informāciju, tikpat labi noteikti ir arī gana daudz rakstu, kas apgalvo pretējo.
Protams, skābputras latvietim, mikrene ir labs iemesls kārtējai sazvērestības teorijai par to, ka ļaunie kapitālisti grib viņu nogalināt.
kāpēc? - vai mikroviļņu darbības principu zini? (to, ka piem.: ieliekot ēdienu tajā tu varbūt izņemsi tāda pat izskata jamo, bet pilnīgi savādāku savā pamatuzbūvē un struktūrā :/ - bez nevienas dzīvas daļas vairs :/ utt.)
Jā, ir kaitīgs. Ja tajā jau pirms tam saliktas kaitīgas vielas (piemēram BPA).
Citādi tas raksts ir gana lielas muļķības, jo sauc mikroviļņus par jonizējošo starojumu, kas tāds nav.
Īslekcija - mikroviļņi, tāpat kā gaisma, ir elektromagnētiskais starojums. Atšķirībā no gaismas (un sevišķi tālāk esošajiem viļņu garumiem, kuri rodas, piemēram, kodolreakcijās) tam nav pietiekami daudz enerģijas, lai kaut ko izmainītu molekulās vai atomos. Tomēr tas rada mainīgu elektrisko lauku (apmēram tā - plus, mīnus, plus, mīnus, plus - pagāja 1/1000 sekundes). Ūdens molekula ir polāra, tāpēc šo svārstību ietekmē sāk grozīties (kā jau te teica). Visos ēdienos ir ūdens molekulas, tāpēc tām kustoties tiek sasildīts arī viss apkārt esošais (temperatūra ir mazo daļiņu kustības ātrums).
Tā kā liela daļa vitamīnu vārot mēdz izšķīst ūdenī, gatavošana mikroviļņu krāsnī tiek uzskatīta pat par veselīgāku, jo tur tie saglabājas labāk. Protams, temperatūras pārneses mehānisms ir cits - nevis no ārpuses uz iekšu, bet viscaur, tāpēc ēdiens šķiet mazliet savādāks (lasīt - aizdomīgāks). Līdzīgi kā cepti produkti atšķiras no vārītiem.
Ko darīt šādās situācijās - iet nevis google un tad šaut uz labu laimi, bet, piemēram, sciencedirect.com, ierakstīt meklētājā atslēgas vārdus un mēģināt atrast, ko par to dažādu rakstu recenzijās saka zinātne (šajā gadījumā saka, ka nav ne mehānisma, kā kaut kas varētu noiet greizi, ne pierādījumu).
Mazāk advancētos jautājumos (kā šajā) gana laba ir tā pati wikipēdija, kas nu jau tiek diezgan labi uzraudzīta - kas neizslēdz, ka kāds tur mazāk populāros rakstos būs ierakstījis muļķības atsaucoties uz šāda tipa rakstiem.
Cita lieta, ka ir diezgan daudz vielu un procesu, par kuriem arī zinātnei nav pietiekamas skaidrības un tur piesardzība noderētu - atskatoties pagātnē 'ai, viss kaut kas jau kaitīgs' diez vai būtu gudrākā doma pirms dzert ar arsēnu pilnu ūdeni.
ja tas veikalā pirktais tjipa gatavais ēdiens tiek sildīts mikrenē - tad viennozīmīgi JĀ - KAITĪGS :) jo tie ēdieni paši par sevi ir kaitīgi :)
ja kas mājās gatavots tiek atsildīts - tad nekā kaitīga tur nav - var būt pat plusi - lai atsildītu makaronus, nav jāgāž klāt papildus taukvielas, kā atsildot uz pannas :)
p.s. mikrenē var arī gatavot - ja ir pareizie trauki un normāla mikrene - plusi = ietaupās laix, mīnusi - nav pārāk daudz ēdienu, kurus var gatavot mikrenē, tāpēc laiku pa laikam sanāk gatavot arī uz plīts - nu, tas tad, ja gribas dažādību savā ēdienkartē :)
mikrovilni var salīdzināt ar spēcīgu cepšanu vai vārīšanu
ilgi vārot gaļu vai dārzeni uz parastās plīts tas izjūk - gaļas muskuļu šķiedras sabrūk, kļūst īsākas, līdz var pat pilnīgi izzust - izšķīst
mikrovilnī tas notiek ātrāk, nevienmērīgāk un reizēm koncentrētāk - teiksim tamdēļ asinis nedrīkst pirms pārliešanas sildīt mikrovilnī, bet jāizmanto konvekcijas krāsns
nu kaut kā tā - visu ar prātu ;) cilvēka pienu arī tāpat kā asinis nerekomendē sildīt mikrovilnī ;)
Sāc ar to, ka brīdini visus draugus un aizdomīgos radus neēst gurķus - ir empīriski pierādījumi, visi mani radinieki, kas nu jau tajā saulē, savas dzīves laikā ēda gurķus ... un nomira.
Manuprāt, ir kaitīgs, jo es nenormāli sabesos, kad sasilst šķīvis, bet paika ne. Un dažas lietas sāk dīvaini garšot, dīvaini izkūst (siers) u.tml. Psīholoģiski neomulīgi.
Tā kā šis ir līdzīgs jautājums kā par mobilo telefonu kaitīgumu, es bērnu neliktu par eksperimenta peli un viņa ēdienu nesildītu mikroviļņos. Principa pēc un lai tīra sirdsapziņa. Bērnam nu jau 6, joprojām viņa ēdienu nesildu mikroviļņos. Pēdējās ziņas par šo tēmu kaut kādos discovery bija, ka puķes, kuras lēja ar mikroviļņos sildītu ( un pēc tam, protams, atdzesētu ūdenu) novīta dažu nedēļu laikā (salīdzinot ar tām, kuras lēja ar parastu ūdeni un kuras nenovīta). Nu tipa kā nedzīvs ūdens vai kāds tur, izmainījušās molekulas. Eksperimentu nepārbaudīju, bet vairāk ticu negatīvajam, jo nekas nevar būt labāks par uz dzīvas uguns un ar mīlestību gatavotu ēdienu.
from: up
date: Feb. 1., 2013 - 09:21 pm
#
Atbildēt
from: nulle
date: Feb. 1., 2013 - 09:22 pm
#
Atbildēt
from: perfekta
date: Feb. 1., 2013 - 09:49 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: sons
date: Feb. 1., 2013 - 09:51 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: saikne_neochin
date: Feb. 1., 2013 - 09:56 pm
#
Atbildēt
from: melnbaltalapsa
date: Feb. 1., 2013 - 10:01 pm
#
Atbildēt
from: durka
date: Feb. 1., 2013 - 10:01 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: porkus
date: Feb. 1., 2013 - 10:03 pm
#
traukos un iepakojumos kas satur BPA (Bisfenols A) un ftalātus (?) neliels daudzums tiek pārnests uz sildāmo pārtiku, kas pieaugušajiem visticamāk ir nieks, bet bērniem varētu būt problemātiski ... lai gan regulāri šo joku nevajadzētu darīt arī pieaugušajiem
+ personigi neriskētu lietot keramiku ar nezināmas izcelsmes glazūrām
+ tāpat nelietotu attiecīgo iekārtu pārmērīgi vai ļoti bieži
Atbildēt | Diskusija
from: termostats
date: Feb. 1., 2013 - 10:16 pm
#
Taču tas, ka kaut kur internetā kāds ir uzbakstījis kādu kaudzīti rakstu par to, ka tas viss ir slikti, manuprāt, vispār nav nekāds rādītājs. Un tas, ka šie raksti ir angliski, vēl jo mazāk. Internets ir pilns ar visādu informāciju, tikpat labi noteikti ir arī gana daudz rakstu, kas apgalvo pretējo.
Protams, skābputras latvietim, mikrene ir labs iemesls kārtējai sazvērestības teorijai par to, ka ļaunie kapitālisti grib viņu nogalināt.
Atbildēt | Diskusija
from: le_minga
date: Feb. 1., 2013 - 10:43 pm
#
kāpēc? - vai mikroviļņu darbības principu zini?
(to, ka piem.: ieliekot ēdienu tajā tu varbūt izņemsi tāda pat izskata jamo, bet pilnīgi savādāku savā pamatuzbūvē un struktūrā :/ - bez nevienas dzīvas daļas vairs :/ utt.)
Atbildēt | Diskusija
from: neviss
date: Feb. 1., 2013 - 11:08 pm
#
Citādi tas raksts ir gana lielas muļķības, jo sauc mikroviļņus par jonizējošo starojumu, kas tāds nav.
Īslekcija - mikroviļņi, tāpat kā gaisma, ir elektromagnētiskais starojums. Atšķirībā no gaismas (un sevišķi tālāk esošajiem viļņu garumiem, kuri rodas, piemēram, kodolreakcijās) tam nav pietiekami daudz enerģijas, lai kaut ko izmainītu molekulās vai atomos. Tomēr tas rada mainīgu elektrisko lauku (apmēram tā - plus, mīnus, plus, mīnus, plus - pagāja 1/1000 sekundes). Ūdens molekula ir polāra, tāpēc šo svārstību ietekmē sāk grozīties (kā jau te teica). Visos ēdienos ir ūdens molekulas, tāpēc tām kustoties tiek sasildīts arī viss apkārt esošais (temperatūra ir mazo daļiņu kustības ātrums).
Tā kā liela daļa vitamīnu vārot mēdz izšķīst ūdenī, gatavošana mikroviļņu krāsnī tiek uzskatīta pat par veselīgāku, jo tur tie saglabājas labāk. Protams, temperatūras pārneses mehānisms ir cits - nevis no ārpuses uz iekšu, bet viscaur, tāpēc ēdiens šķiet mazliet savādāks (lasīt - aizdomīgāks). Līdzīgi kā cepti produkti atšķiras no vārītiem.
Ko darīt šādās situācijās - iet nevis google un tad šaut uz labu laimi, bet, piemēram, sciencedirect.com, ierakstīt meklētājā atslēgas vārdus un mēģināt atrast, ko par to dažādu rakstu recenzijās saka zinātne (šajā gadījumā saka, ka nav ne mehānisma, kā kaut kas varētu noiet greizi, ne pierādījumu).
Mazāk advancētos jautājumos (kā šajā) gana laba ir tā pati wikipēdija, kas nu jau tiek diezgan labi uzraudzīta - kas neizslēdz, ka kāds tur mazāk populāros rakstos būs ierakstījis muļķības atsaucoties uz šāda tipa rakstiem.
Cita lieta, ka ir diezgan daudz vielu un procesu, par kuriem arī zinātnei nav pietiekamas skaidrības un tur piesardzība noderētu - atskatoties pagātnē 'ai, viss kaut kas jau kaitīgs' diez vai būtu gudrākā doma pirms dzert ar arsēnu pilnu ūdeni.
Atbildēt | Diskusija
from: tante
date: Feb. 1., 2013 - 11:11 pm
#
jo tie ēdieni paši par sevi ir kaitīgi :)
ja kas mājās gatavots tiek atsildīts - tad nekā kaitīga tur nav - var būt pat plusi - lai atsildītu makaronus, nav jāgāž klāt papildus taukvielas, kā atsildot uz pannas :)
p.s. mikrenē var arī gatavot - ja ir pareizie trauki un normāla mikrene - plusi = ietaupās laix, mīnusi - nav pārāk daudz ēdienu, kurus var gatavot mikrenē, tāpēc laiku pa laikam sanāk gatavot arī uz plīts - nu, tas tad, ja gribas dažādību savā ēdienkartē :)
Atbildēt
from: eermaniitis
date: Feb. 1., 2013 - 11:18 pm
#
ilgi vārot gaļu vai dārzeni uz parastās plīts tas izjūk - gaļas muskuļu šķiedras sabrūk, kļūst īsākas, līdz var pat pilnīgi izzust - izšķīst
mikrovilnī tas notiek ātrāk, nevienmērīgāk un reizēm koncentrētāk - teiksim tamdēļ asinis nedrīkst pirms pārliešanas sildīt mikrovilnī, bet jāizmanto konvekcijas krāsns
nu kaut kā tā - visu ar prātu ;) cilvēka pienu arī tāpat kā asinis nerekomendē sildīt mikrovilnī ;)
Atbildēt | Diskusija
from: mmd
date: Feb. 1., 2013 - 11:40 pm
#
Atbildēt
from: kramers
date: Feb. 1., 2013 - 11:56 pm
#
http://www.latvenergo.lv/portal/page/po
Atbildēt | Diskusija
from: huinja
date: Feb. 1., 2013 - 11:58 pm
#
Atbildēt
from: 1234
date: Feb. 2., 2013 - 12:32 am
#
http://www.snopes.com/science/micro
kuru viegli atkārtot mājas apstākļos
Atbildēt | Diskusija
from: lapsamaza
date: Feb. 2., 2013 - 01:05 am
#
Atbildēt | Diskusija
from: di_wine
date: Feb. 2., 2013 - 02:17 am
#
Pēdējās ziņas par šo tēmu kaut kādos discovery bija, ka puķes, kuras lēja ar mikroviļņos sildītu ( un pēc tam, protams, atdzesētu ūdenu) novīta dažu nedēļu laikā (salīdzinot ar tām, kuras lēja ar parastu ūdeni un kuras nenovīta). Nu tipa kā nedzīvs ūdens vai kāds tur, izmainījušās molekulas. Eksperimentu nepārbaudīju, bet vairāk ticu negatīvajam, jo nekas nevar būt labāks par uz dzīvas uguns un ar mīlestību gatavotu ēdienu.
Atbildēt | Diskusija
from: osinsh
date: Feb. 2., 2013 - 05:02 am
#
Atbildēt
from: sirdna
date: Feb. 2., 2013 - 08:54 am
#
manas kapeikas - mikrenē sildīts ēdiens ir ērmīgs (vietām karsts, vietām remdens)
Atbildēt
from: formica
date: Feb. 2., 2013 - 10:50 am
#
http://www.ebay.com/sch/sis.html?_nkw=M
Atbildēt
from: ilka
date: Feb. 2., 2013 - 12:17 pm
#
http://www.cancerresearchuk.org/can
secinajums - sildiet droši pārtiku mikroviļņu krāsnī.
Atbildēt
from: jjeettee
date: Feb. 2., 2013 - 05:20 pm
#
Atbildēt
from: korkijs
date: Feb. 2., 2013 - 10:50 pm
#
http://www.health-science.com/microwave
Atbildēt | Diskusija