« previous entry | next entry »
Feb. 1., 2013 | 07:19 pm
posted by: susure in pajautaa

Vai jūsuprāt mikroviļņu krāsnī sildīts ēdiens ir kaitīgs?
kāpēc?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {108}

while the limousines wait in the street

from: [info]up
date: Feb. 1., 2013 - 09:21 pm
#

nē, ja to ēdot galvā ir folijas cepurīte

Atbildēt


from: [info]nulle
date: Feb. 1., 2013 - 09:22 pm
#

fiziski, manuprāt, tur nekā kaitīga nav.

Atbildēt


from: [info]perfekta
date: Feb. 1., 2013 - 09:49 pm
#

nav. Mikroviļņi nav nekas tāds, kas "uzkrājas" kaut kur. viņi ir tad, kad pieslēdz pie elektrības un pazūd, līdz ko elektrību izslēdz. tapat kā gasima.

Atbildēt | Diskusija


astro

from: [info]sons
date: Feb. 1., 2013 - 09:51 pm
#

kaitīgs varbūt nav, bet gluži vienkārši nav vairs arī veselīgs, jo samazina uzturvērtību.

Atbildēt | Diskusija


vārnu skaitītājs

from: [info]saikne_neochin
date: Feb. 1., 2013 - 09:56 pm
#

mamma teica, ka kaitīgs.

Atbildēt


Es

from: [info]melnbaltalapsa
date: Feb. 1., 2013 - 10:01 pm
#

Kaitīgs ir viss - arī dzīvošana. ;)

Atbildēt


durka

from: [info]durka
date: Feb. 1., 2013 - 10:01 pm
#

kas tev liek domāt, ka kāds tā domā? viņš vienkārši ir sūdigs

Atbildēt | Diskusija


porkus

from: [info]porkus
date: Feb. 1., 2013 - 10:03 pm
#

stikla traukos nē ... nu ekstrēmi minimāli

traukos un iepakojumos kas satur BPA (Bisfenols A) un ftalātus (?) neliels daudzums tiek pārnests uz sildāmo pārtiku, kas pieaugušajiem visticamāk ir nieks, bet bērniem varētu būt problemātiski ... lai gan regulāri šo joku nevajadzētu darīt arī pieaugušajiem

+ personigi neriskētu lietot keramiku ar nezināmas izcelsmes glazūrām
+ tāpat nelietotu attiecīgo iekārtu pārmērīgi vai ļoti bieži

Atbildēt | Diskusija


Azamat Bagatov

from: [info]termostats
date: Feb. 1., 2013 - 10:16 pm
#

Es nedomāju, ka ir baigi kaitīgs. Par to, ka varbūt nav tik veselīgs (tieši tā - nav tik veselīgs, nevis IR NEveselīgs) - nu tā varētu būt, bet man nav pietiekoši daudz zināšanu šajā jomā, lai es būtu kompetents par to spriest.

Taču tas, ka kaut kur internetā kāds ir uzbakstījis kādu kaudzīti rakstu par to, ka tas viss ir slikti, manuprāt, vispār nav nekāds rādītājs. Un tas, ka šie raksti ir angliski, vēl jo mazāk. Internets ir pilns ar visādu informāciju, tikpat labi noteikti ir arī gana daudz rakstu, kas apgalvo pretējo.

Protams, skābputras latvietim, mikrene ir labs iemesls kārtējai sazvērestības teorijai par to, ka ļaunie kapitālisti grib viņu nogalināt.

Atbildēt | Diskusija


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Feb. 1., 2013 - 10:43 pm
#

jā! viennozīmīgi kaitīgs

kāpēc? - vai mikroviļņu darbības principu zini?
(to, ka piem.: ieliekot ēdienu tajā tu varbūt izņemsi tāda pat izskata jamo, bet pilnīgi savādāku savā pamatuzbūvē un struktūrā :/ - bez nevienas dzīvas daļas vairs :/ utt.)

Atbildēt | Diskusija


- [info]krii
- [info]jff

from: [info]neviss
date: Feb. 1., 2013 - 11:08 pm
#

Jā, ir kaitīgs. Ja tajā jau pirms tam saliktas kaitīgas vielas (piemēram BPA).

Citādi tas raksts ir gana lielas muļķības, jo sauc mikroviļņus par jonizējošo starojumu, kas tāds nav.

Īslekcija - mikroviļņi, tāpat kā gaisma, ir elektromagnētiskais starojums. Atšķirībā no gaismas (un sevišķi tālāk esošajiem viļņu garumiem, kuri rodas, piemēram, kodolreakcijās) tam nav pietiekami daudz enerģijas, lai kaut ko izmainītu molekulās vai atomos. Tomēr tas rada mainīgu elektrisko lauku (apmēram tā - plus, mīnus, plus, mīnus, plus - pagāja 1/1000 sekundes). Ūdens molekula ir polāra, tāpēc šo svārstību ietekmē sāk grozīties (kā jau te teica). Visos ēdienos ir ūdens molekulas, tāpēc tām kustoties tiek sasildīts arī viss apkārt esošais (temperatūra ir mazo daļiņu kustības ātrums).

Tā kā liela daļa vitamīnu vārot mēdz izšķīst ūdenī, gatavošana mikroviļņu krāsnī tiek uzskatīta pat par veselīgāku, jo tur tie saglabājas labāk. Protams, temperatūras pārneses mehānisms ir cits - nevis no ārpuses uz iekšu, bet viscaur, tāpēc ēdiens šķiet mazliet savādāks (lasīt - aizdomīgāks). Līdzīgi kā cepti produkti atšķiras no vārītiem.

Ko darīt šādās situācijās - iet nevis google un tad šaut uz labu laimi, bet, piemēram, sciencedirect.com, ierakstīt meklētājā atslēgas vārdus un mēģināt atrast, ko par to dažādu rakstu recenzijās saka zinātne (šajā gadījumā saka, ka nav ne mehānisma, kā kaut kas varētu noiet greizi, ne pierādījumu).

Mazāk advancētos jautājumos (kā šajā) gana laba ir tā pati wikipēdija, kas nu jau tiek diezgan labi uzraudzīta - kas neizslēdz, ka kāds tur mazāk populāros rakstos būs ierakstījis muļķības atsaucoties uz šāda tipa rakstiem.

Cita lieta, ka ir diezgan daudz vielu un procesu, par kuriem arī zinātnei nav pietiekamas skaidrības un tur piesardzība noderētu - atskatoties pagātnē 'ai, viss kaut kas jau kaitīgs' diez vai būtu gudrākā doma pirms dzert ar arsēnu pilnu ūdeni.

Atbildēt | Diskusija


tante

from: [info]tante
date: Feb. 1., 2013 - 11:11 pm
#

ja tas veikalā pirktais tjipa gatavais ēdiens tiek sildīts mikrenē - tad viennozīmīgi JĀ - KAITĪGS :)
jo tie ēdieni paši par sevi ir kaitīgi :)

ja kas mājās gatavots tiek atsildīts - tad nekā kaitīga tur nav - var būt pat plusi - lai atsildītu makaronus, nav jāgāž klāt papildus taukvielas, kā atsildot uz pannas :)

p.s. mikrenē var arī gatavot - ja ir pareizie trauki un normāla mikrene - plusi = ietaupās laix, mīnusi - nav pārāk daudz ēdienu, kurus var gatavot mikrenē, tāpēc laiku pa laikam sanāk gatavot arī uz plīts - nu, tas tad, ja gribas dažādību savā ēdienkartē :)

Atbildēt


from: [info]eermaniitis
date: Feb. 1., 2013 - 11:18 pm
#

mikrovilni var salīdzināt ar spēcīgu cepšanu vai vārīšanu

ilgi vārot gaļu vai dārzeni uz parastās plīts tas izjūk - gaļas muskuļu šķiedras sabrūk, kļūst īsākas, līdz var pat pilnīgi izzust - izšķīst

mikrovilnī tas notiek ātrāk, nevienmērīgāk un reizēm koncentrētāk - teiksim tamdēļ asinis nedrīkst pirms pārliešanas sildīt mikrovilnī, bet jāizmanto konvekcijas krāsns

nu kaut kā tā - visu ar prātu ;) cilvēka pienu arī tāpat kā asinis nerekomendē sildīt mikrovilnī ;)

Atbildēt | Diskusija


from: [info]mmd
date: Feb. 1., 2013 - 11:40 pm
#

Sāc ar to, ka brīdini visus draugus un aizdomīgos radus neēst gurķus - ir empīriski pierādījumi, visi mani radinieki, kas nu jau tajā saulē, savas dzīves laikā ēda gurķus ... un nomira.

Atbildēt


kramers

from: [info]kramers
date: Feb. 1., 2013 - 11:56 pm
#

Daudzi cilvēki uzskata ka mikroviļņi ir kaitīgi un nelieto krāsniņas, tai pašā laikā lieto indukcijas plītis, kur starojums ir pat 10x lielāks.
http://www.latvenergo.lv/portal/page/portal/Latvian/VIDE/8_p_KL_2.pdf

Atbildēt | Diskusija


from: [info]huinja
date: Feb. 1., 2013 - 11:58 pm
#

Manuprāt, ir kaitīgs, jo es nenormāli sabesos, kad sasilst šķīvis, bet paika ne. Un dažas lietas sāk dīvaini garšot, dīvaini izkūst (siers) u.tml. Psīholoģiski neomulīgi.

Atbildēt


from: [info]1234
date: Feb. 2., 2013 - 12:32 am
#

ie šāds eksperiments:
http://www.snopes.com/science/microwave/plants.asp
kuru viegli atkārtot mājas apstākļos

Atbildēt | Diskusija


from: [info]lapsamaza
date: Feb. 2., 2013 - 01:05 am
#

Neko nezinu par kaitīgumu, bet negaršīgāks gan tas, manuprāt, ir!

Atbildēt | Diskusija


di_wine

from: [info]di_wine
date: Feb. 2., 2013 - 02:17 am
#

Tā kā šis ir līdzīgs jautājums kā par mobilo telefonu kaitīgumu, es bērnu neliktu par eksperimenta peli un viņa ēdienu nesildītu mikroviļņos. Principa pēc un lai tīra sirdsapziņa. Bērnam nu jau 6, joprojām viņa ēdienu nesildu mikroviļņos.
Pēdējās ziņas par šo tēmu kaut kādos discovery bija, ka puķes, kuras lēja ar mikroviļņos sildītu ( un pēc tam, protams, atdzesētu ūdenu) novīta dažu nedēļu laikā (salīdzinot ar tām, kuras lēja ar parastu ūdeni un kuras nenovīta). Nu tipa kā nedzīvs ūdens vai kāds tur, izmainījušās molekulas. Eksperimentu nepārbaudīju, bet vairāk ticu negatīvajam, jo nekas nevar būt labāks par uz dzīvas uguns un ar mīlestību gatavotu ēdienu.

Atbildēt | Diskusija


- [info]x_f

osinsh

from: [info]osinsh
date: Feb. 2., 2013 - 05:02 am
#

nepareizi noformulēts jautājiens.

Atbildēt


sirdnA

from: [info]sirdna
date: Feb. 2., 2013 - 08:54 am
#

magjoš 100 komentus!

manas kapeikas - mikrenē sildīts ēdiens ir ērmīgs (vietām karsts, vietām remdens)

Atbildēt


from: [info]formica
date: Feb. 2., 2013 - 10:50 am
#

lai to uzzinaatu, ir jaaiegaadaajas detektors. Mikrenes tachu ir dazhaadas.

http://www.ebay.com/sch/sis.html?_nkw=MICROWAVE+OVEN+RADIATION+LEAKAGE+DETECTOR+DO+YOURSELF+TEST+KIT+

Atbildēt


kostantējumi

from: [info]ilka
date: Feb. 2., 2013 - 12:17 pm
#

te viss ir zinātniski no radiologu viedokļa izskaidrots:

http://www.cancerresearchuk.org/cancer-help/about-cancer/cancer-questions/radiation-microwaves-and-cancer

secinajums - sildiet droši pārtiku mikroviļņu krāsnī.

Atbildēt


from: [info]jjeettee
date: Feb. 2., 2013 - 05:20 pm
#

kaitīgi ir ēst bezvērtīgu pārtiku. Kaitīgi ir uzņemt nedabisku struktūru savā dabiskajā organismā.

Atbildēt


from: [info]korkijs
date: Feb. 2., 2013 - 10:50 pm
#

mans ārsts stāstīja par brīvajiem radikāļiem, kuri rodas mikroviļņojot un kuru papildus deva organismam ir kaitīga

http://www.health-science.com/microwave_hazards.html

Atbildēt | Diskusija