mikrovilni var salīdzināt ar spēcīgu cepšanu vai vārīšanu
ilgi vārot gaļu vai dārzeni uz parastās plīts tas izjūk - gaļas muskuļu šķiedras sabrūk, kļūst īsākas, līdz var pat pilnīgi izzust - izšķīst
mikrovilnī tas notiek ātrāk, nevienmērīgāk un reizēm koncentrētāk - teiksim tamdēļ asinis nedrīkst pirms pārliešanas sildīt mikrovilnī, bet jāizmanto konvekcijas krāsns
nu kaut kā tā - visu ar prātu ;) cilvēka pienu arī tāpat kā asinis nerekomendē sildīt mikrovilnī ;)
atklāšu tev, ka gaļa (svaiga) mikrenē nevis izjūk, bet sacietē - izdala ārā visas savas sulas un taukvielas - gaļa pārvēršas pemikānā - pābraudīts praxē, ja kas :)
atsildīšana mikrenē notiek daudz vienmērīgāk nekā uz plīts, arī ātrāk un ēdiens padaudzos gadījumos atsildīts mikren`e ir garšīgāx nekā atsildīts uz plīts katlā vai pannā :) vienīgais knifs kas jāzina atsildot paiku mikrenē ir = nevajag raut šķīvi uzreiz pēc mikrenes izslēgšanas ārā - jāpatur kādu minūti (vairāk nevajag) turpat iekšā, lai tās mikromolekulas nomierinās un sastājas pa savām vietām :)
ar nevienmērību bija domāts, ka tad kad gaļa sasalusi ielikta mikrenē, tad ārpuse var tikt jau piecepināta un apdedzināta, kamēr iekšpuse vēl sasalusi
esmu paturējis - tas notiek tamdēļ, ka mikrenē gaļa nebrūnē - nerodas karamelizācijas garoziņa, kas saglabā šķidrumus gaļā - arī parastajā cepeškrāsnī, pirms grūst iekšā 3 kg cepeti, ir vēlams apstaigāt ar gāzes degli apbrūninot ārpusi un tad tikai šaut cepeškrāsnī - tā panāk ka sulas paliek iekšā
nu tajās primitīvajās mikrenēs, kur tikai mikroviļņi var tikai zupu uzvārīt, kādu mērci samakarēt vai pankūkas uzcept...
advancētākās mikrenēs - kurām ir papildus kaut vai tikai grils, gaļu var arī cept un ja iespringst tad pusstundas laikā var uzmeikot sev nesliktu cepetīti - tikai gatavošanas tehnoloģija diezgan jūtami atšķiras no pierastās cepeškrāsnī daudzstundu cepšanas...
bet ja mikrenei ir ne tikai grils, bet arī vēl konvekcija klāt - tad pavisam bez bēdu var cept tur tortes :)
es nez, katrai lietai ir savs efektivitātes koeficients - es parasti piemetu gāzes ar elektrības rēķinu un secinu, ka sildīt ir jauki un pie tā arī palieku ;)
es nekalkulēju kas sanāk dārgāk vai lētāk - es daros kā man uznāk - gan uz plīts, gan mikrenē, gan fritētājā..
gadās ka kādas pāris nedēļas no vietas dzīvoju tikai no mikrenē gatavotā vai fritētiem ēdieniem, kaut arī apzinos ka tas viss (it īpaši fritētie) ir gauži kaitīgs organismam tik koncentrētās devās :)
a tā normāli es mikreni izmantoju tikai kaut kā atsildīšanai, ja vajag tikai vienu porciju sev pašai atsildīt vai kaut kā ātrai uzkarsēšanai, ja piemērpēc topošajai ēdmaņai prasās kāds ingredients papildus liekams karsts, bet cūkot vēl lieku katlu vai pannu dēļ tāda štrunta žaba lauž :)
kaut kā atsaldēšanai es mikreni lietoju ļoti, ļoti reti - man patīk atlaidināt sasalušus produktus normālā režīmā - izņem no marazilkas vokorā, atstāj prosta leskapī pa nakti, abet no rīta izliek uz virtuves galda, lai atlaidinās līdz galam :)
from: eermaniitis
date: Feb. 1., 2013 - 11:18 pm
#
ilgi vārot gaļu vai dārzeni uz parastās plīts tas izjūk - gaļas muskuļu šķiedras sabrūk, kļūst īsākas, līdz var pat pilnīgi izzust - izšķīst
mikrovilnī tas notiek ātrāk, nevienmērīgāk un reizēm koncentrētāk - teiksim tamdēļ asinis nedrīkst pirms pārliešanas sildīt mikrovilnī, bet jāizmanto konvekcijas krāsns
nu kaut kā tā - visu ar prātu ;) cilvēka pienu arī tāpat kā asinis nerekomendē sildīt mikrovilnī ;)
Atbildēt | Diskusija
from: tante
date: Feb. 1., 2013 - 11:24 pm
#
atklāšu tev, ka gaļa (svaiga) mikrenē nevis izjūk, bet sacietē - izdala ārā visas savas sulas un taukvielas - gaļa pārvēršas pemikānā - pābraudīts praxē, ja kas :)
atsildīšana mikrenē notiek daudz vienmērīgāk nekā uz plīts, arī ātrāk un ēdiens padaudzos gadījumos atsildīts mikren`e ir garšīgāx nekā atsildīts uz plīts katlā vai pannā :) vienīgais knifs kas jāzina atsildot paiku mikrenē ir = nevajag raut šķīvi uzreiz pēc mikrenes izslēgšanas ārā - jāpatur kādu minūti (vairāk nevajag) turpat iekšā, lai tās mikromolekulas nomierinās un sastājas pa savām vietām :)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: eermaniitis
date: Feb. 1., 2013 - 11:28 pm
#
esmu paturējis - tas notiek tamdēļ, ka mikrenē gaļa nebrūnē - nerodas karamelizācijas garoziņa, kas saglabā šķidrumus gaļā - arī parastajā cepeškrāsnī, pirms grūst iekšā 3 kg cepeti, ir vēlams apstaigāt ar gāzes degli apbrūninot ārpusi un tad tikai šaut cepeškrāsnī - tā panāk ka sulas paliek iekšā
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: tante
date: Feb. 1., 2013 - 11:30 pm
#
man ir mikrene ar grilu - man gaļa brūnē arī mikrenē :)))
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: eermaniitis
date: Feb. 1., 2013 - 11:31 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: tante
date: Feb. 1., 2013 - 11:35 pm
#
advancētākās mikrenēs - kurām ir papildus kaut vai tikai grils, gaļu var arī cept un ja iespringst tad pusstundas laikā var uzmeikot sev nesliktu cepetīti - tikai gatavošanas tehnoloģija diezgan jūtami atšķiras no pierastās cepeškrāsnī daudzstundu cepšanas...
bet ja mikrenei ir ne tikai grils, bet arī vēl konvekcija klāt - tad pavisam bez bēdu var cept tur tortes :)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: eermaniitis
date: Feb. 1., 2013 - 11:38 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: tante
date: Feb. 1., 2013 - 11:45 pm
#
gadās ka kādas pāris nedēļas no vietas dzīvoju tikai no mikrenē gatavotā vai fritētiem ēdieniem, kaut arī apzinos ka tas viss (it īpaši fritētie) ir gauži kaitīgs organismam tik koncentrētās devās :)
a tā normāli es mikreni izmantoju tikai kaut kā atsildīšanai, ja vajag tikai vienu porciju sev pašai atsildīt vai kaut kā ātrai uzkarsēšanai, ja piemērpēc topošajai ēdmaņai prasās kāds ingredients papildus liekams karsts, bet cūkot vēl lieku katlu vai pannu dēļ tāda štrunta žaba lauž :)
kaut kā atsaldēšanai es mikreni lietoju ļoti, ļoti reti - man patīk atlaidināt sasalušus produktus normālā režīmā - izņem no marazilkas vokorā, atstāj prosta leskapī pa nakti, abet no rīta izliek uz virtuves galda, lai atlaidinās līdz galam :)
Atbildēt | Iepriekšējais