« previous entry | next entry »
Feb. 1., 2013 | 07:19 pm
posted by: susure in pajautaa

Vai jūsuprāt mikroviļņu krāsnī sildīts ēdiens ir kaitīgs?
kāpēc?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {108}

from: [info]eermaniitis
date: Feb. 1., 2013 - 11:18 pm
#

mikrovilni var salīdzināt ar spēcīgu cepšanu vai vārīšanu

ilgi vārot gaļu vai dārzeni uz parastās plīts tas izjūk - gaļas muskuļu šķiedras sabrūk, kļūst īsākas, līdz var pat pilnīgi izzust - izšķīst

mikrovilnī tas notiek ātrāk, nevienmērīgāk un reizēm koncentrētāk - teiksim tamdēļ asinis nedrīkst pirms pārliešanas sildīt mikrovilnī, bet jāizmanto konvekcijas krāsns

nu kaut kā tā - visu ar prātu ;) cilvēka pienu arī tāpat kā asinis nerekomendē sildīt mikrovilnī ;)

Atbildēt | Diskusija


tante

from: [info]tante
date: Feb. 1., 2013 - 11:24 pm
#

tu esi kādreiz gaļu ilgāk paturējis mikrenē? :)))

atklāšu tev, ka gaļa (svaiga) mikrenē nevis izjūk, bet sacietē - izdala ārā visas savas sulas un taukvielas - gaļa pārvēršas pemikānā - pābraudīts praxē, ja kas :)

atsildīšana mikrenē notiek daudz vienmērīgāk nekā uz plīts, arī ātrāk un ēdiens padaudzos gadījumos atsildīts mikren`e ir garšīgāx nekā atsildīts uz plīts katlā vai pannā :) vienīgais knifs kas jāzina atsildot paiku mikrenē ir = nevajag raut šķīvi uzreiz pēc mikrenes izslēgšanas ārā - jāpatur kādu minūti (vairāk nevajag) turpat iekšā, lai tās mikromolekulas nomierinās un sastājas pa savām vietām :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Feb. 1., 2013 - 11:28 pm
#

ar nevienmērību bija domāts, ka tad kad gaļa sasalusi ielikta mikrenē, tad ārpuse var tikt jau piecepināta un apdedzināta, kamēr iekšpuse vēl sasalusi

esmu paturējis - tas notiek tamdēļ, ka mikrenē gaļa nebrūnē - nerodas karamelizācijas garoziņa, kas saglabā šķidrumus gaļā - arī parastajā cepeškrāsnī, pirms grūst iekšā 3 kg cepeti, ir vēlams apstaigāt ar gāzes degli apbrūninot ārpusi un tad tikai šaut cepeškrāsnī - tā panāk ka sulas paliek iekšā

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tante

from: [info]tante
date: Feb. 1., 2013 - 11:30 pm
#

atkausēšana mikrenē ir jādara atkausēšanas režīmā tad nekas tur ārpusē nepiecepināsies un neapdzedzināsies :)

man ir mikrene ar grilu - man gaļa brūnē arī mikrenē :)))

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Feb. 1., 2013 - 11:31 pm
#

man ir mikrene bez grila - bet citām vēl ir pulkstenis iemontēts ;D

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tante

from: [info]tante
date: Feb. 1., 2013 - 11:35 pm
#

nu tajās primitīvajās mikrenēs, kur tikai mikroviļņi var tikai zupu uzvārīt, kādu mērci samakarēt vai pankūkas uzcept...

advancētākās mikrenēs - kurām ir papildus kaut vai tikai grils, gaļu var arī cept un ja iespringst tad pusstundas laikā var uzmeikot sev nesliktu cepetīti - tikai gatavošanas tehnoloģija diezgan jūtami atšķiras no pierastās cepeškrāsnī daudzstundu cepšanas...

bet ja mikrenei ir ne tikai grils, bet arī vēl konvekcija klāt - tad pavisam bez bēdu var cept tur tortes :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Feb. 1., 2013 - 11:38 pm
#

es nez, katrai lietai ir savs efektivitātes koeficients - es parasti piemetu gāzes ar elektrības rēķinu un secinu, ka sildīt ir jauki un pie tā arī palieku ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tante

from: [info]tante
date: Feb. 1., 2013 - 11:45 pm
#

es nekalkulēju kas sanāk dārgāk vai lētāk - es daros kā man uznāk - gan uz plīts, gan mikrenē, gan fritētājā..

gadās ka kādas pāris nedēļas no vietas dzīvoju tikai no mikrenē gatavotā vai fritētiem ēdieniem, kaut arī apzinos ka tas viss (it īpaši fritētie) ir gauži kaitīgs organismam tik koncentrētās devās :)

a tā normāli es mikreni izmantoju tikai kaut kā atsildīšanai, ja vajag tikai vienu porciju sev pašai atsildīt vai kaut kā ātrai uzkarsēšanai, ja piemērpēc topošajai ēdmaņai prasās kāds ingredients papildus liekams karsts, bet cūkot vēl lieku katlu vai pannu dēļ tāda štrunta žaba lauž :)


kaut kā atsaldēšanai es mikreni lietoju ļoti, ļoti reti - man patīk atlaidināt sasalušus produktus normālā režīmā - izņem no marazilkas vokorā, atstāj prosta leskapī pa nakti, abet no rīta izliek uz virtuves galda, lai atlaidinās līdz galam :)

Atbildēt | Iepriekšējais