smth
Pujats: Praida gājieni Latvijā uzskatāmi par nelikumīgiem 
27th-May-2008 02:03 pm
Publicēta: 13:50 27.05.2008.

Rīga, 27.maijs, LETA. Draudzības dienu jeb praida gājieni Latvijā uzskatāmi par nelikumīgiem un nepieļaujamiem, atklātā vēstulē amatpersonām savu uzskatu pauž kardināls Jānis Pujats un Katoļu baznīcas draudžu prāvesti.

Vēstule, ko šodien Rīgas arhidiecēzes priesteru konferencē parakstījis kardināls un 26 draudžu prāvesti, nosūtīta Ministru prezidentam Ivaram Godmanim (LPP/LC), iekšlietu ministram Marekam Segliņam (TP) un Rīgas domei, aģentūru LETA informēja Romas Katoļu baznīca Latvijā.

Kā norāda Baznīca, Satversmē ir teikts, ka "cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas", taču "personas tiesības var ierobežot likumā paredzētajos gadījumos, lai aizsargātu citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību".

"Ņemot vērā minētos pantus, praida gājieni Latvijā uzskatāmi par nelikumīgiem un nav pielaižami, jo, pirmkārt, tie ir vērsti pret tikumību un pret ģimenes modeli, kāds pastāv mūsu tautā un kas ir nostiprināts valsts pamatlikumā jeb Satversmē. Otrkārt, homoseksuālisms ir pret kārtību dabā un līdz ar to pret Dieva likumu. Treškārt, homoseksuāļi pie tam nelikumīgi piedēvē sev minoritātes tiesības. Minoritātei var pieskaitīt tos, kuri no vairākuma cilvēku atšķiras pēc tautības, valodas, rases, ādas krāsas un pēc citām neitrālām pazīmēm, bet ne pēc morālā vērtējuma. Tas nozīmē, ka nevar būt ne dzērāju minoritāte, ne homoseksuāļu, ne narkomānu un nekāda cita minoritāte, kas pamatojas uz netikumiskām nosliecēm. Citādi tā būtu tieša netikumības veicināšana," skaidro Pujats.

Garīdznieki norāda: ievērojot, ka homoseksuāļu gājienu atļaut nav iespējams, nenonākot pretrunā ar savas valsts likumiem, atbraucējiem ārzemniekiem praida gājiena vietā varētu piedāvāt Rīgā kādas viesnīcas zāli, kurā kā interešu klubā viņi varētu netraucēti sapulcēties un aprunāties ar līdzīgi domājošiem Latvijā.

"Praida aizliegums bravūrīgajiem ārzemniekiem liktu arī padomāt, ka Latvijā viņiem nav tiesību publiski propagandēt izvirtību un gaidīt, lai šo apkaunojošo akciju vēl apsargātu policija. Tas ir pazemojums arī kārtības sargiem, kad pretēji savai sirdsapziņai praida laikā viņi ir spiesti nostāties geju pusē. Vēl vairāk: tas būtu pazemojums gan mūsu valdībai, gan visai tautai, ja mēs justos nebrīvi amorāla spiediena priekšā. Atbildīgu lēmumu no varas vīriem sagaida visi, kas ir norūpējušies par jaunatnes audzināšanu - vecāki, skolotāji, garīdznieki," teikts vēstulē.

Jau ziņots, ka Draudzības dienu laikā plānotais lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības "Mozaīka" gājiens Rīgā notiks 11.novembra krastmalā. Gājiens varētu sākties 31.maijā plkst.10 pie Anglikāņu baznīcas, turpināties pa 11.novembra krastmalu līdz Akmens tiltam un atpakaļ. Pasākums paredzēts līdz plkst.12.
Comments 
27th-May-2008 02:13 pm
Kādēļ liekulīgais melnsvārcis neko nerunā par piekļaušanos politiskajam veidojumam? Kur paliek "baznīca ir nodalīta no valsts"?. Visi tie pseidokristieši uc. reliģijas biznesa pārstāvji ir vai nu latentie geji vai vienkārši merkantīli biznesmeņi. Esmu rūcis.
27th-May-2008 02:25 pm
bazniica tik ljoti censhas pasargaat sevi no taa, ka valsts kaut ko regulee attieciibaa uz vinjiem.. ar naidu metas virsuu.. mees jau reiz ar bijusho priekshnieci nosmeejaamies, ka muus abas izsleegs no visaam oficialajaam bazniicaam par to, ka daram to, ko daram..
tajaa pat laikaa bazniicu paarstaavji tik aktiivi iesaistaas sabiedriski politiskajaa dziivee un skalji pauzh savu viedokli...ka patiesiibaa shkjiet, bazniicas un valsts noshkjirtiiba ir tikai miits.
27th-May-2008 02:30 pm
Es neesmu pret baznīcu un to svetkiem, tacu man traucē svētceļotāji kuri iepletusies pa visu ceļa braucamo daļu lēnītiņām steberē uz Aglonu. Vienkārši mazliet cienīsim viens otru ;)
27th-May-2008 02:35 pm
cieniisim un netrauceesim :)
mieriiga liidzaas pastaaveeshana.
taa buutu jaabuut. bet ne vienmeer ir.
27th-May-2008 02:47 pm
Ko tad jūs tādu darāt?
27th-May-2008 02:53 pm
bazniicaspraat, lobeejam homosexuaali orienteetu personu un arii transpersonu intereses... :)
27th-May-2008 03:05 pm
Hmmm.
27th-May-2008 02:28 pm
Godīgi sakot es esmu pret jebkuriem gajieniem pilsētas centrā. Ir 18. novembris, Valsts svetki, kad ir pieļaujama centra slēgšana un demonstracijas pie Brīvības pieminekļa. Visi pārējie svētki ir svinami citas vietas- Lāčplēša diena - Meža kapos (līdz šim nevaru saprast kādēļ mums vēl papildus ir vajadzīga Legionāru diena?) A visi pārējie svinamie - Uz Mežaparku, uz Uzvaras parku utt tālāk no centra un nemaisīt cilvēkiem.
Es neesmu pret homoseksuaļiem, taču katrs gājiens tā ir Reklāma, lūdzu, pulcējieties, tusējiet, taču nereklamejiet sevi pilsētas centrā.
27th-May-2008 02:30 pm
un gjimenes diena tikko doma laukumaa? :>
27th-May-2008 02:33 pm
:))))))
27th-May-2008 02:39 pm
Ko var gribēt no vecākiem, ja bērni jau tādi :))
27th-May-2008 02:40 pm
beerni jau esot vecaaku spogulis.. beerns jau visu redz un varbuut vieniigais ne visu saprot... bet uzsuuc... un tad reproducee pasaulei... un tad vecaaki briinaas, kaapeec beerns ir taads vai shitaads..
27th-May-2008 02:37 pm
Personīgi es esmu gan pret Doma laukuma apbūvi gan pret koncertu rīkošanu tajā. Vecrīga nav domata tam. Ir liels laukums starp Molu un Depo Krasta ielā-Uz priekšu!
90-to gadu vidū stradāju centrā, kad pirmo reizi ieraudzīju krisnaītu gajienu- tas likās interesanti. Bet 45-tajā reizē "Hare Krišna! Hare Rama!" sāka kaitināt...
27th-May-2008 02:41 pm
piekriitu! ne tur normaali var piekljuut, neko.
visus uz mezhaparku. tur vieta visiem pietiks un nebuus jaakriit uz nerva brauceejiem un garaamgaajeejiem.
27th-May-2008 02:51 pm
Tad vismaz krastmala netika slēgta satiksmei. Un arī autostāvvietas krastmalā varēja izmantot.
27th-May-2008 02:55 pm
nu, jaa - tas, ka krastmala ir ciet, tas reizeem riktiigi nokretinee.. iipashi tajos gadiijumos, kad aizbrauc liidz akmens tiltam un saproti, ka esi par to aizmirsis... :( :)
shitaa es divreiz jau biju uzraavusies uz to sleegto krastmalu :D
27th-May-2008 02:52 pm
Zināju, ka nevajag lasīt, bet tomēr izlasīju. Šādi raksti mani dzen izmisumā, patiešām.
27th-May-2008 02:58 pm
kapeec?
27th-May-2008 03:12 pm
Jo esmu pieskaitāma pie seksuālām minoritātēm (kuru, kā izrādās, nemaz nav!!) un mani ļoti uztrauc un sāpina šitās lietas, jo tas viss ir vienas vienīgas dumības, ko tur mūsu superpareizie viedgalvji un baznīctēvi murgo. Nū, man tā liekas.
Man ir ļoti nepatīkami skatīties un lasīt kaut kādus forumus vai pat rakstus, jo tajos ir vieni vienīgi akli apvainojumi, kam īsti neredzu pamatu, ai, nesanāk man tagad saprotami izteikties, negribu par šito runāt, viss.

Lai jums visiem laba diena, man arī. :)
27th-May-2008 03:22 pm
buusim godiigi. tas, ka dazhi izliekas, ka savaadaak orienteeto nav, nenoziimee, ka vinju tieshaam nav. galvu sleept smiltiis jau ir viegli. viss ir laika jautaajums. taa, kaa shobriid ir, nevar muuzhiigi buut. turklaat ir veel viena lieta, ko pati paaris gadus atpakalj ar zinaamu sajuusmu uznjeemu. pirms pirmaa praida man shkjita, ka neiecietiiba attieciibaa uz sexuaalajaam minoritaateem ir saistiita ar vecumu - jo vecaaks cilveeks, jo mazaak iecietiigs... kad saakaas lielais jandaalinjsh par to praidu, man ar teevu saakas diskusija par sho jautaajumu.. vinjam ir 65.. un kaa izraadiijaas - mums abiem ljoti liidziigs viedoklis toreiz bija - nu, ko var njemties - ljaujiet, lai iet un nekas no taa nenotiks. taa ka - neiecietiba ir galvaa, nevis vecumaa ;>
tikpat labi tad jau mees vareetu teikt, kaapeec muusu mediciinas sisteemai buutu jaauztur pie dziiviibas smagi slimie - iemidzinaasim visus un miers. i leetaak, i neviens neciesh... invaliidus iedziisim kaadaa mezha maajaa. lai dziivo komunaa un neraadaas uz ielaam. veciishus vediisim uz mezhu, lai mirst nost. sievietes arii uz mezhu, lai netraucee viirieshiem karjeras izaugsmee un izklaidee :D visus, kam ir atshkjiriiga aadas kraasa - deporteesim tur, kur taadu ir vairaakums...
nu sviesc gala rezultaataa sanaaks ;>
katram ir tiesiibas pastaaveet. un ir tiesiibas uz to, ka vinju nepamatoti neaizskar un vinjsh pats nepamatoti kaadu neaizskar.
mieriiga liidzaas pastaaveeshana.
27th-May-2008 03:47 pm
Ņemot vērā to, kā vispār Latvijā attīstās kaut kādas lietas, likumi un aizliegumi un viss šitāds, tad vairāk sliecos domāt, ka arī jezga par un ap gejiem, lesbietēm, savādākajiem ģimenes modeļiem un partnerības vai kā tur statusa ieviešanu, varētu beigties ar kaut kādu jaunu absurdu. Nemaz nebrīnīšos, ja pat ar iespēju pasēdēt cietumā, psihiatriskajā slimnīcā vai arī baznīcas speciāli izveidotajā institūcijā - policijas un fanātiski kristīgas psihenes apvienojumā.
27th-May-2008 03:58 pm
dies pasarg. ceru, ka tomeer nee.
27th-May-2008 04:26 pm
:)
27th-May-2008 04:57 pm
Es esmu kristiete, tomēr neesmu tik radikāli noskaņota. Ar sūdiem neapmētātu, neapsaukātu utt., jo visi viņi ir cilvēki. Man tikai ir pretenzijas pret to, kā notiek praidi - ja tas būtu tikai draudzīgs pasākums, bet dažkārt ir redzēta pārspīlēta sava statusa uzsvēršana, visādi izgājieni, kas robežojas ar kaut kādas sliktas kvalitātes mākslas filmas iestudējumu ar seksuālu saturu, ko pat piespiežoties nenosauksi par erotiku. Es nekad neesmu varējusi saprast, kam tas viss ir vajadzīgs? Kāpēc viņiem ir tik svarīgi demonstrēt, ka ir atšķirīgi? Nē, es nenoliedzu, ka ir invalīdi, ka viņi ir sabiedrības locekļi, tāpat arī, ka ir geji, lesbietes, un visi citi atšķirīgie - bet, kas tas ir praids - vai tā ir vēlme pēc pašapliecināšanās, vai arī vnk mazohisms, jo, domāju, ka pat visoptimistiskākie šī gājiena pārstāvji diez vai domā, ka viss būs mierīgi un nekādu aktivitāšu no radikāļiem pret viņiem nebūs.
28th-May-2008 10:44 am
nezinu, man laikam ir taa, ka patiesiibaa ir vienalga kas un ko vinji dara. arii esmu kristiete. tomeer laikam zinaama aizraushanaas ar cilveektiesiibaam universitaates laikaa ir galvaa izdariijusi reviiziju.. taadeelj diezgan mieriigi reagjeeju uz dazhaadaam cilveeku izpausmeeem... galvenais, lai tas nebuutu nelikumiigi ;)
es domaaju, ka paarpiileejumi paraadaas tieshi taa iemesla deelj, ka ir shis sabiedriibas nosodoshais spiediens. iz seerijas - ja juus taa ar mums, tad mees izdariisim shitaa, lai pavicinaatu juusu priekshaa to sarkano lupatu..
var jau buut ka kljuudos, bet taa vismaz shkjiet...
This page was loaded Oct 13th 2024, 11:23 pm GMT.