barbala ([info]barbala) rakstīja,
@ 2015-07-22 19:15:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
turpinot par dabiņu, lēni pārslīdam pie SĒNĒM
Un tagad piedāvāju jaunu čikenbattlu, kurš atvērts ikvienam interneta lietotājam Latvijā. Komentārus kolapsēt diez vai vajag, bet demokrātos paspēlēt: droši


Poll #20443 Patiesība par Patiesību
Open to: All, results viewable to: All

Gaileņu mērci PAREIZI aizdarīt ir ar:

View Answers

SALDO krējumu
25 (59.5%)

SKĀBO KRĒJUMU
17 (40.5%)

Gaileņu mērcei MILTUS

View Answers

KATEGORISKI nepieliek
30 (71.4%)

PROTAMS, ka pievieno
12 (28.6%)

izteiksies par vēl kaut ko?

View Answers




dilles?
baltvīns?
cauraudzis: pros/cons?
vabrūt tomāti, mon dieu- kurš šeit būs tik perverss?
vēl kabačus varbūt? kāpēc vajag sapurgāt ko tik svētu kā pirmo gailenīšu mērci, dzeltenāko no meža deminutīviem.


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]barbala
2015-07-22 19:20 (saite)
Protams, ka sīpoliņš un cauraudzītis un apcepšana sviestā vai cūktauciņā.
BET NU TOS MILTUS!!!! mana apziņa ir traumēta!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]zin
2015-07-22 19:30 (saite)
bet par ko ne miltus?
man šķiet, ja saldo krējumu liek, tur bez miltiem kaut kas baisi šķidrs sanāk?
nevajag jau tos miltus kalniem bērt :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2015-07-22 19:36 (saite)
kalniem nē, bet milti to visu padarīšanu padara tādu klīsterainu, pārfrāzējot Viesturu R. Persona, kura sapurgāja manu labo gailenīšu mērci ar saujiņu kviešu miltu to pašu pievienoja arī omletei, so, mums ir tāds neliels miltu issue vienā kvadrantā.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2015-07-22 19:39 (saite)
miltus?! omletei?! ak laiki, ak tikumi...

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2015-07-22 19:42 (saite)
lūk, kas man jāpiedzīvo dažā labā atklātās piejūras mājsaimniecībā.
itkā kulturāls cilvēks no labas ģimenes, ir bijusi laba audzināšana, bet apsēstība ar miltiem ka vai nu. sitos ar pieri stiklā aiz fšoka.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2015-07-22 21:38 (saite)
nēnu ir tas zināmo laiku rūdījums, kurš citreiz prasa, citreiz tikai piedāvā mērcē krējuma vietā likt ar miltiem biezinātu pienu un visādi citādi piekāst sūro realitāti, bet nu

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]up
2015-07-22 19:43 (saite)
MILTUS OMLETĒ? es pieprasu izlikt vainīgo uz paneļa saplosīšanai

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]milda
2015-07-22 21:14 (saite)
Nestādos priekšā kā garšo omlete ar miltiem. Tur jau maizveidīgs kaut kas sanāk, ne?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]pet
2015-07-23 14:30 (saite)
Kautkas pa vidu starp omleti un pankūku - i mean, tā pilnīgi noteikti nav omlete, garšo diezgan savādāk, bet brokastīs ēst tādu omlešpankūku ar vēl piem. ieceptiem siera gabaliņiem ir tīri garšīgi un sātīgi, neko arī klāt neprasās, piemēram kā omletei kādu grauzdiņu vai sviestmaizi.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]chaj
2015-07-22 19:24 (saite)
Bet tos, kuri pieliek kaut-ko no gaļas klāt.... pie sienas!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2015-07-22 19:26 (saite)
džīzās kraist! :) kā var būt gaileņu mērce bez tuč tuč cauraudzīša, ja nu vien nav kāds pavisam bada periods dzīvēs?


vispār, vēl efektīvāks battls ir par kotletēm un kartupeļu biezputru. jāņos iemēģināju: 12 cilvēki, 8 atšķirīgas un VIENĪGĀS PAREIZĀS atbildes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chaj
2015-07-22 19:30 (saite)
Man, kā izbijišām veģetārietim, kuram neskaitāmas reizes atņemta gastronomiskā bauda piedāvājot vasaras garšīgāko ēdinu sabojātu ar speķīti... Nē, nu gailenes ir TIK garšīgas, nafig ar to līķu smaku visu bojāt. Nē, nē un nē!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2015-07-22 19:30 (saite)
noplāta rokas
slavē biodiversitāti.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rasbainieks
2015-07-22 19:43 (saite)
nav pat jābūt veģetārietim, lai nebūtu ne mazākās vēlēšanās piesmiet gaileņu mērci ar speķi utml. es gan vispār esmu pūrists – sviestā ceptas gailenes + krējums (skābais) + sāls un pipari, un bez pipariem arī var iztikt :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]chaj
2015-07-22 19:46 (saite)
Jā! Bez bez pipariem, bet ar dillēm. Un var bez krējumiem jebkādiem - tikai sviestiņš.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]blond
2015-07-22 21:00 (saite)
bez krējumiem nav tas, nav klasika. protams, ka var tikai ar sviestiņu un ēst, teiksim, ar pastu, vai vispār taisīt risotto, bet, bet, klasika ir krējuma mērcītē ar kartupelīšiem, un uz kartupelīšiem dillītes, un krējumiņš, protams, ka skābais, un klāt mazsālītu gurķīti piekost.... un labāk jau ar cauraudzīti (liesu, smaržīgi nokūpinātu) nekā bez, bet ja nav - var arī bez iztikt. un vēl - es tās gailenes nekapāju smalki (mamma tā darīja), bet atstāju lielos gabalos, mazās sēnītes pavisam veselas.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]blond
2015-07-22 21:01 (saite)
un lai dies pasarg no miltiem

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]rasbainieks
2015-07-22 19:28 (saite)
lūk! visas šitās speķādiņas piekodiet klāt, ja vajag, bet nepurgājiet labu gaileņu mērci. āmen.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]nova
2015-07-22 21:47 (saite)
+10

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]str
2015-07-22 19:30 (saite)
+
:)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zin
2015-07-22 19:25 (saite)
tomēr aizmirsu. jā, sviestā apcepj

(Atbildēt uz šo)


[info]vilibaldis
2015-07-22 19:41 (saite)
vispār jau nav ne vainas gan vienam, gan otram krējumam (kā nu ledskapī gadījies, tā ir) un arī bez cauraudža var pamanīties iztikt, ja kompānijā kāds gaļas neēdājs, bet svaigi plūktas dilles padara buķeti vienkārši krāšņu un bez tā nu nekā

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2015-07-22 19:44 (saite)
dilles ir uz jaunajiem kartupeļiem, ar kuriem to gaileņu mērci ēd :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2015-07-22 19:44 (saite)
lūk, lūk. vienas vienīgas nepareizības valda pasaulēs!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]vilibaldis
2015-07-22 19:47 (saite)
tas ir vienā no variantiem, bet ja ēd ar ko citu (ne kartupeli) glīši apkaisa mērci

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]aizliegts_v
2015-07-22 21:51 (saite)
Pag, pag, no šitās vietas lēnāk. Ar ko citu, ne karpelīšiem!!!??? (pie tam, ar jaunajiem, pats par sevi saprotams) Jēzuliņ un svētā Dievmāte!!! Tak ne jau ar makaroniem un kečupu!!!!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]kautskis
2015-07-22 22:17 (saite)
AR KO VĒL ĒD GAILEŅU MĒRCI, JA NE AR KARTUPEĻIEM?!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2015-07-22 23:03 (saite)
Tu pasties zemāk, kāda ķibele anonymousu piemeklējse. Gaidām keilu, turnepsi un gan jau upeñu blogà ir gaileņu smūtijs, bail lūrēt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]vilibaldis
2015-07-22 23:21 (saite)
edz tā kā mums te daži neēd kartupeļus, tad reizumis par pamatiņu tiek ņemtas olu nūdeles. Bet piekrītu, klasika iet stūrī paraudāt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2015-07-22 23:22 (saite)
(saķer galvu)

quo vadis?

p.s. atgādini, lūdzu, kāds bija TO kabaču noslēpums?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vilibaldis
2015-07-22 23:28 (saite)
svaigi spiesta apelsīnu sula + sojas mērce + lupstājs :)
un protams grila nepārvārtētais siltums

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]rasbainieks
2015-07-23 00:38 (saite)
no šīs vietas lūdzu lēnāk un pa burtiem. tu piedabūji bārbalu ēst kabaci? brīvprātīgi, bez viltus un spaidiem un nespļaudoties?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2015-07-23 09:39 (saite)
Precīzi ņemot, tie tomēr bija cukini. :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vilibaldis
2015-07-23 10:24 (saite)
kā man reiz skaidroja viens itālis cukini ir tas pats kabacis tikai nepieaudzis, tas kas jau ir kabacis diez ko ēdams vairs nav. Tāpat kā pastai, tas ir konkrēta auguma/ veida apzīmējums. Bet pieņemu, kadomas var dalīties.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]vilibaldis
2015-07-23 10:26 (saite)
ja, ja, bet tas bija bez tīša nolūka. kā redzi ir ar mieru pat atkārtot.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]karmena
2015-07-22 20:17 (saite)
gailenes+cauraudzis+saldais krējums+dilles+baltvīns

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]karmena
2015-07-22 20:38 (saite)
sīpoli+sviests, protams arī

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]milda
2015-07-22 21:10 (saite)
Ja gaileņu ir maz, bet ēdāju ir daudz, tad taisu "garo" mērci un tumēju ar miltiem. Ja gaileņu tik daudz, ka karoti stāvus iedur un tā negāžas, tad skaidrs, ka nafig vēl miltus. Par krējumu - ar variēju. Biežāk ledusskapī ir skābais un lieku tad to, bet principā kurš ir, to lieku. Abejādi garšo.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]zimbabve
2015-07-22 22:14 (saite)
Aha, man tāda pati metode.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]bozena
2015-07-22 21:19 (saite)
Pirmo gailenīšu mērci vajag pilnīgi jaunavīgu. Krējums vienalga kāds, bet speķis ir lieks.

(Atbildēt uz šo)


[info]kihelkonna
2015-07-22 21:30 (saite)
http://klab.lv/users/kihelkonna/240365.html

(Atbildēt uz šo)


[info]daria
2015-07-22 21:42 (saite)
Skābs krējums neliekas pareizi, nē, nevar labu mantu bojāt.
Cauraudzi var, bet ne obligāti. Dilles ir forši. Vispār jau gailenes neprasa daudz, tīra garša

(Atbildēt uz šo)


[info]nova
2015-07-22 21:50 (saite)
mūsmāju variants: sviestā sautētas gailenes ar sasmalcinātu sīpolu, saldais krējums, un, ja ir - arī timiāns (un mūsmājās vienmēr ir, ko nevar teikt par sīpoliem )

(Atbildēt uz šo)


[info]kautskis
2015-07-22 22:15 (saite)
Vispār Cibas polli beidzamā laikā sniedz sarūgtinošas atklāsmes par līdzpilsoņu gaumi un paradumiem. Ļoti satrieca polls par to, ka ļaudis neklāj gultas no rīta, nē, nu kā tā var. Bet šitie cilvēki, kas gaileņu mērci aizdara ar saldo krējumu! Par miltiem vēl var strīdēties, es it kā pieņemu, ka ir cilvēki, kam patīk tāda mērce bez jebkādas struktūras, kas neķeŗas klāt pie kartupeļiem, bet paliek uz šķīvja. Bet nu krējums! Kā tur bez skābumiņa, kas līdzsvaro gaileņu glumo garšu!!!

Varbūt vēl ir ļaudis, kas gaileņu mērci neservē ar kartupeļiem?!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2015-07-22 23:17 (saite)
Jūtu, ka mūsu rindās ir īsti perverti un izvirtuļi, kuri ēd gailenes ar nepareizajām kultūrām.

Labi, teiksim, gadās uztaisīt risotto, ja jau izauguši tik lepni, ka plovs vairs nekam neder un kaut kā tā neizdzertā puspudele baltvīna jālegalizē.
Labi, teiksim, salasās tur visādas itāliešu grāmatas un laista mūsu pašu meža dāvaniņas virs MILTU BĀZĒTIEM MAKARONIEM. Tas tā pārāk katoliciski, bet PIEŅEMSIM.

bet vai tiešām mūsu vidū ir divkāji, kuri lieto gaileņu mērci ar, TEIKSIM, griķiem?
(šausmās sastingst).
varbūt ar mannnā?
(iekrampējas žoklis šokā)
spinātiem, ko?

Pagaidām neatzīstas, bet gan jau, gan jau. Izspiedīsim.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]vilibaldis
2015-07-22 23:32 (saite)
tu aizmirsi visu veidu bulgurus, kuskusus utt.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lavendera
2015-07-23 08:34 (saite)
Gaileņu mērce spēj izkrāšņot visu!

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zin
2015-07-23 08:49 (saite)
es reiz taisīju gaileņu sautējumu, kur piedalījās spināti. bija garšīgi. bet nu tā vairs nav mērces tēma :)

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]starro
2015-07-23 13:11 (saite)
Tā kā sēnes ir nevērtīgas no uzturvielu skata, tad tām ir tikai garšas uzlabotāja funkcija vēsturiski, respektīvi sēņu mērce ir lokālais kečups vai majonēze. Un tās funkcija ir aizdarīt putras un dārzājus. Kartupeļi tad nebija, ēda rāceņus, kāļus, kāpostus, pupas, zirņus, grūbas, griķus. Arī sāls bija dārga koloniālprece. Es kaltētās sēnes izmantoju kā universālo garšvielu - vegetu, arī kā sāls daļēju aizvietotāju zupās un sautējumos.
Gaileņu mērces sastāvs atkarīgs no tā, cik garu vajag, vai ir arī gaļa ēdienreizē. Klasiski jau pēc sēņošanas ir raža jāapstrādā ilgākai saglabāšanai - metode nosaka, kā varēs vēlāk garināt servēšanai.
Ja es dzīvoju mēnesi miķeļos, un vakariņas katru dienu svaigas meklēju mežā, tad pareizā recepte būs tā, kādas sastāvdaļas pieejamas. Ja ir koncepcija, ka zini, ka nāks ciemiņi, tad ietu uz tirgu ar sarakstiņu, ņemot vērā ciemiņu feinšmekerības samaitātību.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zin
2015-07-23 08:50 (saite)
nu kāreiz skābumiņam to baltvīnu. kamēr apcepj ar sīpoliem, pirms liek krējumu klāt

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]anonymous
2015-07-22 22:54 (saite)
Cauraudzis un sīpols ir obligāts pamats. Bet šovakar mani cienāja ar.... [bungas] ...gailenēm, kas bija sasautētas kopā ar skābiem kāpostiem!

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]barbala
2015-07-22 23:01 (saite)
Vai tik joprojām neesi Apē un aizklīdis līdz igauņu ēdieniem? jāuzmanās, gan jau kaut kur bija noslēpies arī kāds vārīts burkāns vai ola, ne vien saķirnītas, šņukt, gailenītes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]anonymous
2015-07-22 23:10 (saite)
Nu, kā noprotu pēc stāstiem un uzvārda, amatpersonai esot arī tās puses saknes.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]barbala
2015-07-22 23:12 (saite)
Bīstamos apstākļos esi nonācis, bīstamos.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]lavendera
2015-07-23 08:36 (saite)
tie ēsttaisītāji laikam būs inficējušies mūsu pašu "Lido": es tur reiz paņēmu "sacepumu ar sēnēm" un atradu tajā arī kāpostus. Svaigi sautētus.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]nure
2015-07-23 00:45 (saite)
Ar abiem vienlaicīgi pusi uz pusi.
UN ēdu gaileņ mērci arī ar griķiem. Par klasiku gan netrīdos - jaunie kartupeļi

(Atbildēt uz šo)


[info]lennay
2015-07-23 03:00 (saite)
Cik labi būt klaida latvietim. Kas ir, to ēd. Ko mežā salas', to ēd. Ja sametas pumpas (pirmo reizi dzvē no ēdiena (piena produktiem, odziņām) metas pumpas!!), uzsmērē kaut ko atvēsinošu, uzēd to pašu vēl un uzaudzē zarnās attiecīgo mikrofloru/miklofrolu. Un laikam tikai klaida latvietis var sirdij neietrīsoties, alkatīgi lasot antioksidantogas, aci nepamirkšķinot, samīņāt gailenes.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]lennay
2015-07-23 03:02 (saite)
Lai gan gailenes mīņāt var nevis klaida latvietis, bet tikai un vienīgi dzimtenes nodevējs.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


[info]zin
2015-07-23 08:43 (saite)
labi. pierunājāt. nākamreiz pamēģināšu bez miltiem. bet vienalga ar SPEĶI!!

(Atbildēt uz šo)


[info]pet
2015-07-23 14:36 (saite)
Var arī bez krējuma.

Sagriež gabaliņos, pārber ar sāli, atstāj uz pāris stundām.

Tad nospiež ar rokām no visa suliņu (noņems sīvumu, ja vecākas/sausākas gailenes + 'glumuma' piegaršu), nospiesto suliņu lej podā bet pašu masu apcep sviestā, daudz, daudz sviestā ar moš kādu zaļumiņu vēl klāt. Nu un tad to gaileņu+sviesta masu ber virsū vārītiem jaunajiem karpelīšiem kā tādu taukainu aizdaru - nav gluži mērce bet ir tīri ok.

(Atbildēt uz šo)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?