pajautaa

« previous entry | next entry »
Jan. 25., 2017 | 09:02 pm
posted by: snauts in pajautaa

Cibas meitenes un sievietes lūdzu padalieties ar savu personīgo pieredzi, kur konkrēti savā dzīvē jūs esat sastapušās ar dzimumu nevienlīdzību, kas bijusi vērsta pret jums?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {71}

Dūda

from: [info]zhagata
date: Jan. 25., 2017 - 09:27 pm
#

Tas nelietis palaida pirmo pa durvīm!!!!!

Nu nē, godīgi, neesmu sastapusies.

Atbildēt


University of Awesomeness

from: [info]kini
date: Jan. 25., 2017 - 10:11 pm
#

kaut kad darbā bija kontaktpersona otrā pusē, par kuru ļoti šķita, ka tad, kad ar viņu runā sieviete, viņam vienalga, tiklīdz vīrietis, tā klausās. viens kungs darbā diezgan klaji ignorēja manis teikto un pacēla balsi, bet vairāk laikam dēļ vecuma starpības (tipa, ko tu te sīkā man, cienījamam kungam, komandē). tātad, mēdz gadīties kungi gados, kas par sevi ir augstās domās. bet nevaru garantēt, ka viņi tāpat nerīkotos pret jaunu džeku. on the other side, dikti nevienlīdzīgi jūtos, kad pati nevaru nomainīt ūdens bunduli birojā un jālūdz kādam džekam, bet tas laikam nav pa tēmu :D

Atbildēt


vilibaldis

from: [info]vilibaldis
date: Jan. 25., 2017 - 10:14 pm
#

ir gadījies darbā, bet nu jā, tur profesijas specifika.

Atbildēt


L

from: [info]kbrgs_
date: Jan. 25., 2017 - 10:16 pm
#

scenogrāfiem maksā vairāk kā kostīmu māksliniekiem, kas tiek uzskatīta par "sievišķīgu" profesiju

Atbildēt | Diskusija


iokaste

from: [info]iokaste
date: Jan. 26., 2017 - 08:12 am
#

tas nav saistīts ar sieviešu/vīriešu būšanu. scenogrāfa darbs nav salīdzināms ar kotīmnieku. režisoriem/ēm arī maksā vairāk kā skatuvniekiem vai gaismotājiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


L

from: [info]kbrgs_
date: Jan. 26., 2017 - 03:01 pm
#

nepiekrītu. Zināšanu un pieredzes līmenis ir nepieciešams tas pats, kā arī ieguldītais laiks ir līdzvērtīgs.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


iokaste

from: [info]iokaste
date: Jan. 26., 2017 - 07:14 pm
#

aizej kādreiz uz teātri un apskaties, tad redzēsi, kuram tur vairāk darba jāiegulda.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


L

from: [info]kbrgs_
date: Jan. 26., 2017 - 07:28 pm
#

Es teatri un kino kops 2008. gada stradaju...

Atbildēt | Iepriekšējais


zintish

from: [info]zin
date: Jan. 25., 2017 - 10:43 pm
#

ir bijušas random situācijas darbā (dažādos, pat), kad, spriežot par kādiem jautājumiem, tiek uzklausīti tikai vīr. puses viedokļi (uzklausītājs ar vīr.dz.)
universitātē dažiem pasniedzējiem sanāca radīt sajūtu, ka sieviešu puses jautājumi tiek uztverti kā tādi, kas jāpaskaidro vienkāršotāk.
subjektīvi sanāk.. :(

Atbildēt


vecais indiānis džims

from: [info]jim
date: Jan. 25., 2017 - 11:39 pm
#

Visagrākais aizvainojums par mājturības stundām, kur bija jāmācās derdzīgā adīšana un tamborēšana, kamēr zēni, jautri smiedamies, blakustelpā nagloja putnubūrus.

Atbildēt | Diskusija


:: le Minga :: alias :: Leo... ::

from: [info]le_minga
date: Jan. 26., 2017 - 12:02 am
#

jā!!! -šis pat aizmirsts (noslēpts tālu pagātnē) bija - čaļiem tak pagrabstāvā bija darbnīcas - viņi metālu kala un slīpēja, un ar kokgriezumiem ņēmās un rasēja skices dažadas utt... bet mums mājturībā - mums bija virtuves stundas, kur ēst bija jāmācās gatavot : mums pa tām divām stunām bija jāpagatavo maltīte ar kotletēm piem. (resp. bija jābūt otram ēdienam, kur karpeļi vai tml. un gaļa vai zivs, + saldais ēdiens, glīti galdi bija jāuzklāj (ja bija jau tālākas klases, kur bijām no prosta šūšanas pārgājuši uz izšūšanu - vēlams ar pašdarinātām galdasegām) - un tad tie "ērgļi" nāca augšā uz klasi pie klātiem galdiem un izbadējušies norija visu, caurās vīles dūrienus pat nepamanot jopcik :(((

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


lavendera

from: [info]lavendera
date: Jan. 26., 2017 - 08:06 am
#

Tagad var izvēlēties. Draudzenes meitas urba un ēvelēja, tagad viena mācās galdniekos, otra metālistos.

Atbildēt | Iepriekšējais


.

from: [info]kaplacis
date: Jan. 26., 2017 - 12:52 am
#

wow, wow, wow, man tā pagaļu virpošana un rasēšana no pirmās reizes aknās sēdēja, bet iemācīt adīt vai tamborēt neviens nepiedāvāja, šajā jautājumā es neesmu diskriminēts mazāk kā Tu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Santa

from: [info]santa_be
date: Jan. 26., 2017 - 07:56 am
#

meiteņu mājturībā bija milzīga apjoma mājasdarbi- stundā paspēj vien pabakstīties bet darbs bija jāpabeidz mājās.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Jan. 26., 2017 - 01:28 pm
#

Tagad esot biš līdzvērtīgāk. Tb, puiškāniem arī uzdod absurda apjoma mājasdarbus - visu gadu rasē slimi palikdami, un tad gada beigās atļauj no stieples izlocīt uzrasēto ezi.

Bet, nu jā, pētījumi par mājasdarbiem veltāmo laiku bija amizanti, un to skaidrošana ar 'meitenes apzinīgākas, bet tikai pamatskolā' arī lika iesmiet. Ja vienam dzimumam ir priekšmets, kura izpildei mājās ir jāstrādā vismaz 15 stundas nedēļā (kas ir tā kā visu pārējo priekšmetu mājas darbi kopā), tad par ko mēs te runājam. Atšķirība nebija gluži TIK dramatiska uz tā rēķina, ka lielai daļai tos mājasdarbus omes utml pildīja.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Santa

from: [info]santa_be
date: Jan. 26., 2017 - 01:30 pm
#

nu jā mammas, omes utt. bet tie uzdevumi ar bija tādi episki- uzadi džemperi :D

Atbildēt | Iepriekšējais


.

from: [info]kaplacis
date: Jan. 26., 2017 - 06:06 pm
#

Man bija jāmeklē sagataves virpošanai, es dzīvoju pilsētā

Atbildēt | Iepriekšējais


sara

from: [info]sara
date: Jan. 25., 2017 - 11:45 pm
#

Nop- īpaši nē. Nu tā a bit aside- man šķiet, ka LV man / sieviešu kārtai būtu grūti ieņemt jebkādu vadošo amatu nozarē, kur strādāju (ja nav politiski atbalstīta), jo profesionāli tā ir vīeiešu sgēra un sieviete nez vai saprastu/ izturētu. Izēstu ātri. Bet, ja godīgi raksot šo - pārskaitīju Eiropā, kur arī visas svarīgās organizācijas manā nozarē bada veči. Tā kā normāli

Atbildēt


from: [info]spuldziite
date: Jan. 26., 2017 - 01:13 am
#

salidzinams amats, mazaaka alga, vairak atbildibas.

Atbildēt | Diskusija


bobijs varenais šāvējs

from: [info]glam_our
date: Jan. 26., 2017 - 09:14 am
#

šis.
+ pie mums paaugstinās par vadītāju pēdējo lupatu, ka tikai vīrietis! tie šeit ir mazākumā, tāpēc tiek uztverta kā kāda īpaši aizsargājama suga.

vēl mans vectēvs ģimenes viesībās regulāri pārmet manam tēvam, ka viņam ir tikai meitas, jo tās neturpina dzimtas uzvārdu. reizēm gan uzsvars ir nevis uz to, cik meitenes ir bezjēdzīgas, bet cik useless ir vīrietis, kuram nav dēla.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Santa

from: [info]santa_be
date: Jan. 26., 2017 - 10:57 am
#

ouch!

Atbildēt | Iepriekšējais


maga

from: [info]maga
date: Jan. 26., 2017 - 01:36 am
#

darba tikšanās laika, kas bija saistīta ar drukāšanu, un uz kuru aizgāju es un mans kolēģis, runāja tikai, vēršoties tieši pie viņa, kaut arī es biju atbildīgā par projektu. pēc tam manos zvanos regulāri pieminēja citus vīriešus, ar kuriem no organizācijas bija strādājis kopā un ka viņi saprastu, tiesa, nebraucot virsū tieši man, bet citām sievietēm - māksliniecēm.
paziņu kompānijās, kad vīrieši sarokojas, bet sievietei vispār nepievērš uzmanību. ar kopīgo "čau" laikam jāpietiek.

Atbildēt | Diskusija


princese uz zirņa

from: [info]grao
date: Jan. 26., 2017 - 08:14 am
#

Pēc pieklājības noteikumiem sieviete sniedz roku pirmā, vai ne? Man arī šis besīja, tāpēc tagad šādās situācijās ceļos un rokojos. Man patīk labāk

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


maga

from: [info]maga
date: Jan. 26., 2017 - 11:58 am
#

no vienas puses, it kā, jā. taču tas ir atkarīgs no situācijas. ja vīrietis ienāk telpā un dodas klāt pie visiem vīriešiem un sniedz roku, bet sievietes apiet, būtu dīvaini viņam sekot ar pastieptu roku. ja viņš pasveicina vismaz ar galvas mājienu, tad, jā, protams, ir izdevība stiept roku sveicienam. bet, ja acīs vispār nepaskatās? kā arī, ja vīrietis ir vecāks vai nozīmīgākā amatā, viņam būtu pirmajam jādod roka arī pēc pieklājības likumiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


princese uz zirņa

from: [info]grao
date: Jan. 29., 2017 - 05:10 pm
#

Haha, es tā arī daru. kad identificēju šādu personāžu. Noprognozēju brīdi, kad viņš man būs vistuvāk, ceļos, un sniedzu roku. Citreiz samulst, bet tā kā protās nākamajā reizē. Ar bezcerīgiem gadījumiem nav iznācis sastapties.

Atbildēt | Iepriekšējais


+++

from: [info]zefiirs
date: Jan. 26., 2017 - 04:30 am
#

četri cilvēki atvadījāmies no citiem kāzu visiem (mēs arī viesi), onkulis kārtīgi aprunājās un spieda roku manam draugam, es arī pastiepu roku viņa skatiens pilnīgi un totāli uzkrītoši pārslīdēja man pāri līdz nākamajam džekam rindā (man blakus arī sieviete bija), uzkrītoši atscveicinājās. tas bija nenormāli savādi, mēs visi apstulbām, tik uzkrītoši vēl tas nebija noticis. sapratām, ka sievietes vispār nav cienīgas tik šādu dievu uzrunātas :D
gandrīz katru reizi, kad tomēr sanāk sarokoties, dzirdu izbrīnu par manu rokasspiedienu, ka stiprs/kārtīgs etc. Tā kā joks, tā kā pārsteigums, bet man jau zb, gandrīz KATRU REIZI. tas, ja situācija oficiālāka un sanāk sarokoties. Arī darba vidē, kad darbs bija tāds, ka katru dienu nācās rokoties. tas ir vienkārši neērti, ko var atbildēt.
skolā neskaitāmas reizes. tā pati mājturība, btw man vairākās skolās sagadījās, ka mājturības/sporta skolotājs ir arī datorskolotājs, tā kā zēni vai nu sporta vai mājturības laikā spēlēja datorspēles, bet meitenēm bija jātaisa kkādi nevienu neinteresējoši neglīti sūdi. džeki bastoja, tas netika atbalstīts, bet arī nekas tik slikts, pie manis vienreiz, kad nobastoju pēdējās divas stundas 9.klasē, mājās ieradās (pa durvīm dzīvoklī ienāca) direktore un klases audzinātāja, un lika nākt līdzi atpakaļ uz skolu, kaut pa to laiku biju paguvusi sadurt aci uz pūpola zara tā, ka knapi ko redzēju, jo asaras bira, sāpēja un miglojās vēl nākamajā dienā.
Bērnībā loterijās mēģināja iesmērēt kaut kādas boring lietas, kad saprata, ka meitene, džekiem bija foršākas, es prasīju tās.
Kopumā attieksme, regulāri noniecinoši izteikumi par sievietēm in general, arī sen jau apnicis.
daudzos bāros džekiem dod normālus kausus, bet sievietēm kaut kādus alus fallus (bauskas alus glāze, looking at you) no kā neērti dzert, citreiz nepamanu līdz par vēlu, tad ar draugu samaināmies :D
vienā darba vietā biroja ballītē priekšnieks teica, ka skaistāka skata par sievietēm virtuvē nav, kamēr ar kolēģi griezām augļus. kaudze šādu izteikumu.
mansplaining
runāšana ar blaklus esošo vīrieti, nevis mani.
piesiešanās par smaidīšanu no svešiniekiem - latvijā nav baigi bieži,bet ir.
naktī pa vecrīgu līdzi vilkās pilnīgi svešs pusmūža vīrietis, kurš pēc iepazīšanās/sarunas atšuvuma gāja blakus un skaļi kliedzot non stop lamāja mūs ar draudzeni par maukām (jo nerunājām ar viņu...)

Atbildēt | Diskusija


L

from: [info]kbrgs_
date: Jan. 26., 2017 - 04:40 am
#

jā, zem gandrīz katra punkta parakstos arī es.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


L

from: [info]kbrgs_
date: Jan. 26., 2017 - 04:41 am
#

un Latvijā, ko ievēroju katru reizi, kad braucu uz svētkiem - pēc pusdienām vīrieši sēž, runājas, dzer, bet sievietes automātiski pieceļas, novāc un mazgā traukus, un klāj galdu desertam, kamēr vīrieši joprojām sēž.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Jan. 26., 2017 - 07:41 am
#

Jā, šis!

Atbildēt | Iepriekšējais


Santa

from: [info]santa_be
date: Jan. 26., 2017 - 07:59 am
#

ojā, bet šādus mēģinu uzmanīgi skaidrot par paradumiem un tradīcijām. Dažreiz spēlēju līdzi attiecīgās kompānijās.

Atbildēt | Iepriekšējais


lavendera

from: [info]lavendera
date: Jan. 26., 2017 - 08:09 am
#

hm, pie mums bieži vien ir, ka vīrietis toties tās pusdienas taisa. Piemēram, dievīgu plovu. Viens pats.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


L

from: [info]kbrgs_
date: Jan. 26., 2017 - 03:02 pm
#

pie mums arī!

Atbildēt | Iepriekšējais


Santa

from: [info]santa_be
date: Jan. 26., 2017 - 07:58 am
#

mansplaining
runāšana ar blaklus esošo vīrieti, nevis mani.

Atbildēt | Iepriekšējais


iokaste

from: [info]iokaste
date: Jan. 26., 2017 - 08:16 am
#

teksts "ka skaistāka skata par sievietēm virtuvē nav" ir pilnīgi normāls. jo tas ir par cilvēku, kurš neslaistās, bet strādā. cilvēks darbā ir skaists. to pašu saka par vīriešiem, tikai citiem vārdiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Kate

from: [info]es_esmu_dzhims
date: Jan. 26., 2017 - 02:19 pm
#

tad huļi nesaka "ka skaistāka skata par cilvēku virtuvē nav", ja jau nav par sievietēm

Atbildēt | Iepriekšējais


+++

from: [info]zefiirs
date: Jan. 30., 2017 - 01:08 am
#

Jā, pilnīgi noteikti tā bija, lūk arī mansplaining in action :D

Atbildēt | Iepriekšējais


di_wine

from: [info]di_wine
date: Jan. 26., 2017 - 05:24 am
#

Neuzskatu skatienus un nenotikušus rokasspiedienus par diskrimināciju, tur jau var būt arī kaut kādi tīri personīgi momenti.
Bet vienīgā nosacītā diskriminācija ir bijusi jūtama darba intervijās pirms daudziem gadiem, kad tika taujāts par tautību un to, vai man ir bērni - konkrēti AKKA/LAA. Un par bērnu esamību ārkārtīgi interesējās arī BNS ziņu aģentūra, turklāt neslēpa, ka ofic.maksās minimālo un pārējo aploksnē.
Diskriminācija tik, cik attiecībā uz to, ka tev ir bērns, kurš slimos un tevis nebūs darbā. Nezinu, bet domāju, ka vīriešiem diez vai ko tādu prasa.
Bet tīri cilvēciski ikdienā kā pret sievieti - NEKAD.

Atbildēt | Diskusija


tas neizlasāmais jūzerneims

from: [info]bax55hqy8dlb
date: Jan. 26., 2017 - 11:59 am
#

kāpēc? man ir kolēģi, kuri paliek mājās ar slimu bērnu, lai sievas var doties uz darbu. bet nu tā ir darba specifika abiem, ja mamma ir ārste un tēvs var strādāt arī no mājām, tad būtu stulbi mammai atcelt visas vizītes un tupēt mājās ar slimo bērnu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Jan. 26., 2017 - 01:31 pm
#

Nav runa par to, ka vīrieši ar bērnu mājās nepaliek, bet vīriešiem darba devēji laicīgi nebrīdina 'bet tā ka atrastu aukli, lai nebūtu pa mājām sēdēšana pie katras bērna slimošanas'.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]ninona
date: Jan. 26., 2017 - 06:24 am
#

Darba intervijas posmos vīrieši gaužām tieši izteica šaubas, ka spēšu strādāt ar tehnisku informāciju. Vēl pakomentēja, ka iepriekšējai darbiniecei, kā jau sievietei, sākumā bijis grūti. (Intervētāja-sieviete šo jautājumu vispār necilāja).
Tai pat laikā attiecībā uz ģimeniskuma jautājumiem kā sieviete nekādu diskrimināciju interviju laikā nejutu.
Bērnudārzā regulāri, ja ir kāds darbiņš, tad audzinātājas atbilstoši stereotipiem piedāvā "kādam tētim / kādai mammai" nevis "kādam vecākam".

Atbildēt


lavendera

from: [info]lavendera
date: Jan. 26., 2017 - 08:19 am
#

Augstskolas iestājeksāmenos tā arī pateica - ja būs vienāds punktu skaits puišiem un meitenēm, tad uzņems puišus. (Tas nekas, ka tie puiši pēc tam jau kursa laikā nodzērās.)
Darbā Ziemassvētku dāvanās puišiem kompleksās dāvankartes visādiem aizraujošiem piedzīvojumiem (paraglaidings, aviosimulators, ūdens sporti utt.), meitenēm - kosmētiķiem, manikīriem, masāžām (it kā man jau gadiem nebūtu SAVI uzticami speciālisti). Par laimi, es vienmēr esmu samainījusies dāvanām ar kādu precētu kolēģi.
Un domāju, ka neviena priekšniece neiedomātos publiski čamdīt padotajiem pautus. Man kāds Latvijā pazīstams, mediķu vadošajās aprindās un presē populārs plikpaurains vīrelis darbavietas gaitenī sāka čamdīt krūtis, kliegdams: "Kā man patīk šitā meitene!" Es, viņu, protams, turpat publiski nosaucu par idiotu un pasūtīju dirst, kamēr Amerikā, visticamāk, uz sitiena būtu ierosināta tiesas prāva.

Atbildēt


from: [info]adinkra
date: Jan. 26., 2017 - 08:24 am
#

Sens, bet ļoti kŗāšņs atgadījums. Aizbraucām komandējumā uz Liepāju. Pierakstoties kojās tapa skandāls, jo ir atbraukuši celtnieki un mauka, un maukas mūsu kopmītnēs nedzīvos. Ar visu priekšniecības izsaukšanu. Lieki laikam teikt, ka neviens man neatvainojās. Otrs uzstādījums- laikam jau vīru nevar atrast, ka jālien celtniecībā.

Atbildēt | Diskusija


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Jan. 27., 2017 - 12:42 am
#

Fantastika! :D

Atbildēt | Iepriekšējais


marmara

from: [info]marmara
date: Jan. 26., 2017 - 09:22 am
#

Tāda ikdienas situācija: ceļa negadījums. Betona maisītājs pārkārtojās uz manu joslu un nepamanīja golfiņu un iebuktēja aizmugurējo spārnu. Šoferis jauks, uzreiz visu mēģinājām sakārtot utt, bet radās neskaidrības par zīmēm konkrētajā ceļa posmā. Nlolēmām izsaukt ceļa policiju, lai noskaidrotu, kura vaina. Aizskarošā daļa bija policijas atbraukšana. Skaidrojām viņiem, kāpēc saucām un kāda problēma, kad policista kungs nosmējās un noteica - meitēn, kad tu kārtoji tiesības? Tur tak viss skaidrs un gaišs, tev mož jāatkārto noteikumi un zīmes. Atkārtošu, ka runājām un saucām kopīgi ar ~50 gadīgu vīrieti, bet redz, zīmes nesaprotu tikai es.

Bet pa lielam tā bija pirmā tāda situācija.
Bet mana kursa biedrene ped.maģ. pētīja tēmu par dzimuma nevienlīdzību un stereotipiem dabaszinībās. Diskusijās ar skolotājām (sievietēm!) parādījās pat tādi teikumi kā - meitenes nav tik gudras, lai saprastu fiziku, puiši ir apķērīgāki un -- meitenēm jau labāk padodas humanitārās lietas.
O, tas atgādina, ka pamatskolā jau skolotāja izvēlējās 3 čaļus, kurus apmācīt uz matemātikas olimpiādi, kaut gan es biju gudrāka par vismaz 2 no viņiem.

Atbildēt | Diskusija


Scorpse

from: [info]scorpse
date: Jan. 26., 2017 - 10:21 am
#

Jā. Man bija paliela avārija uz šosejas, kur pretībraucošais džeks iebrauca manā joslā. Kad atbrauca policija, pirmais jautājums bija: "Nu, saslīdējāt, ja?" Bet šim te es tā īsti nepiesienos, tur situācija varēja uzreiz arī nebūt skaidra.

Atbildēt | Iepriekšējais


daina_t

from: [info]daina_t
date: Jan. 26., 2017 - 09:42 am
#

Pirmajā darbā (man bija ap 20) manā vadībā bija jāstrādā pusmūža vīrietim, vadošam aktierim (es rakstīju tekstus, viņam tie bija jāierunā). Viņš vienmēr meklēja, kur piekasīties, un atsacījās ierunāt, ja viņam kaut kas tekstos nepatika (pārsvarā subjektīvu apsvērumu dēļ). Bieži meklēja atbalstu pie tehniskā čaļa, kura atbilde parasti bija apmēram – hmm, nezinu, varbūt. Vienā šādā reizē, kad viņš kārtējo reizi piesējās un es centos pierādīt, ka šoreiz viņa argumenti ir tiešām nepamatoti, uzkliedza: “Klusē, paklausies, kad tev divi VĪRIEŠI stāsta!”

Nesaistīti ar pirmo gadījumu – seksuāla uzmākšanās, apgrābstīšana, “nē” nedzirdēšana (gan uz ielas, gan privātos pasākumos). Protams, vīrieši arī šim mēdz būt upuri, bet mana sajūta ir, ka tomēr ievērojami retāk.

Protams, vairums gadījumu ir tādi, kur nevienlīdzība nav tik viegli pamanāma un pierādāma, teiksim, ļoti bieži tiek izteikti komentāri par ārējo izskatu, ko attiecībā pret džekiem, manuprāt, tomēr piekopj krietni mazākā mērā.

Atbildēt | Diskusija


Mazais meža dīvainītis ar sviesta burku rociņā

from: [info]savaadaisu
date: Jan. 26., 2017 - 10:30 am
#

Komentāri par ārējo izskatu ir dzimumu nevienlīdzības rezultāts??? Tiešām?
Vai tas, ka es Tev pateiktu - Tev šī kleita piestāv - būtu diskriminācija?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


daina_t

from: [info]daina_t
date: Jan. 26., 2017 - 10:48 am
#

Tā nav diskriminācija. Ne visas nevienlīdzības pazīmes var saukt par diskrimināciju. Bet mana sajūta* ir, ka jau no agra vecuma meitenēm/sievietēm jāuzklausa ļoti daudz komentāru / vērtējumu par savu izskatu (gan pozitīvu, gan negatīvu), kamēr zēniem/vīriešiem izteiktie vērtējumi tomēr vairāk attiecas uz viņu paveiktajiem darbiem / raksturu utt. Un tas ietekmē pašvērtējumu un to, kā cilvēks pats sevi uztver, un tā ir zināma veida nevienlīdzība, kas tiešākā vai netiešākā veidā noved arī pie, piem., ēšanas traucējumiem, ar ko sievietes saslimst daudz, daudz biežāk.

* Rakstu "mana sajūta", jo šobrīd man nav laika meklēt linkus uz pētījumiem par šo tēmu, bet esmu visai droša, ka tādi ir bijuši.

Atbildēt | Iepriekšējais


Scorpse

from: [info]scorpse
date: Jan. 26., 2017 - 10:23 am
#

Vakar vēlā vakarā pie durvīm atskanēja zvans. Tur bija policists, kas vēlējās mums parādīt bildi, vai atpazīstam tādu un tādu cilvēku. Durvis atvēru es, vīrs pienāca mazliet vēlāk, bet policists runāja tikai ar viņu un pierakstīja tikai viņu. :) Un arī par šo es nesūdzos, es īsti negribēju atstāt savus datus un vispār iesaistīties.

Atbildēt


Zvaigznīte

from: [info]zvaigzniit
date: Jan. 26., 2017 - 10:25 am
#

- svinībās starp tuviem ģimenes locekļiem bija arī viesu mājas saimnieks, kurš pēc tam, kad pieminēju, ka mums ģimenē ir kaķis, sāka zākāties, ka sievietes tagad vispār vairs bērnus netaisa, tikai paņem kādu dzīvnieku un to kā bērnu aprūpē. nedomā par valsts nākotni, jo ir taču jāaudzē jaunā nācija.

pašam dēls ~10 gadus vecs jaucās iekšā svinībās, viņu atstāja viesiem pieskatīšanai un viņš iedrošinājās spļaut uz vienas meitenes (vieses) dēlu.

- tā pati mājturība, kā man riebās visi tie šūšanas un adīšanas darbi, ēst gan patika taisīt (un ar puikām nebija jādalās).

- skolā puiši grupu darbos atļāvās neko nedarīt un gaidīja, ka meitenes izdarīs, kas bieži vien tā arī bija, bet saņēma atzīmes tādas pašas

- arī esmu ar draudzeni bārā par maukām sauktas, jo negribējām runāties un ignorējām, dzēriens sejā nepalīdzēja, bija jālūdz drauga palīdzība, lai vispār varētu mierīgi pasēdēt un parunāties.

Atbildēt


mazaa_mija

from: [info]mazaa_mija
date: Jan. 26., 2017 - 10:30 am
#

stājoties mākslas skolā eksāmenos tā arī pateica, ka priekšroka zēniem
augstskolā loģikas pasniedzējs teica, ka sievietēm nav loģiskās domāšanas un aukstāk par ieskaitīts neviena nesaņems (es saņēmu, jo savādāk būtu skandāls)
bieži ir gadījies ka restorānos pasūtot vīnu garšot dod vīrietim nevis tam cilvēkam, kas izvēlas vīnu (pat ja vīrietis nedzer vīnu un glāze ir tikai pieklājības pēc nolikta)

Atbildēt


Kate

from: [info]es_esmu_dzhims
date: Jan. 26., 2017 - 10:32 am
#

kopš dzīvoju ārzemēs, ikdienas - sākot no skatieniem/svilpieniem uz ielas, beidzot ar actual uzmākšanos. nemaz nerunajot par visu "kāds stingrs rokasspiediens" vai, sliktākajā gadījumā, rokas nespiešanu un komunikāciju tikai ar man blakusstāvošo vīrieti

Atbildēt


Austra

from: [info]austrinjsh
date: Jan. 26., 2017 - 10:59 am
#

par tiem rokasspiedieniem - man vispār patīk, ka man visi nenāk klāt un nespiež roku. baigais čakars un man nemaz visiem negribas skarties klāt.

other than that - man bija viens paziņa, kurš nepārtraukti mētāja "sievietes vieta ir virtuvē" jokus. bet nu - visiem zināms, ka ir vēl kāds vārds, kurā sauc tos džekus, kuri šādus jokus mētā. single :)

Atbildēt


déjà vecu

from: [info]dejavu
date: Jan. 26., 2017 - 11:57 am
#

Mansplaining, manspreading, sapulces reizem negrib ieklausities, Latvija viriesu kolektiva reizem klaji ignoreja, lai gan manos amata pienakumos bija dot uzdevumus un kontrolet izpildi.

Dazas valstis pret mani ir attiekusies ka pret 'lietu', kas pieder virietim man blakus...starp citam lietam.

Loti daudzas vietas sievietei ir bistamakas neka virietim, kas ierobezo manu brivibu.

Topless virietis publiska vieta tiek uztverts OK, topless sieviete tiktu nosodita, izsmieta vai vinai seksuali uzmaktos. (pie mums pludmales saja zina valda vienlidziba, par ko es priecajos)

Profesionala vide man izsaka piezimes, ko nekad neteiktu virietim: 'such a good looking girl', 'such a young person' vai 'you look so much younger than your years'. Virietis var but nez cik smuks vai jauns, bet to nekad neuzsvers un fokusesies uz profesionalo.

Atbildēt


Pelēks krauklis

from: [info]far_away
date: Jan. 26., 2017 - 12:40 pm
#

Daudz kas ir noticis, daudz kas jau komentāros pieminēts, bet viena spilgta epizode ir no augstkolas laikiem, kad mums, pāris meitenēm, kas bija lielajā puišu barā (IT studijas), profers pateica "Zinu, ka meitenes te atnākušas tikai vīrus meklēt, tāpēc ar jums es nemuļļāšos." Vispār IT nozarē sivietēm ir interesanti, pat nevaru saskaitīt, cik reizes man ir jautāts "tiešām negribēji būt friziere vai skolotāja?" vai arī "tu jau programmēt neproti, vai ne?" vai arī "tev laikam dikti puiši patīk, ka šitajā nozarē strādā", nemaz nerunājot par kolēģu izbrīnu, ka protu tīkla vadus uztaisīt, zinu, kas ir Linux (wow, much surprise) un, ārprāts, varu kaut ko uzprogrammēt un tas pat strādā!!! Un tas izteikti ir Latvijā, skandināvu kolēģi (izņemot vienu) nekad nav likuši noprast, ka manam dzimumam ir nozīme darbā.

Atbildēt | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Jan. 26., 2017 - 01:39 pm
#

IT jomā profesijām dzimumsadalījums ir ļoti izteikts. Bet, jāsaka, ir progress, ja pirms 4 gadiem konferencēs vienīgās citas sievieškārtas pārstāves bija vieses no Somijas, tad tagad jau pa kādai parādās.

Atbildēt | Iepriekšējais


crescendo

from: [info]crescendo
date: Jan. 26., 2017 - 01:45 pm
#

Zemā menedžementa sieviešu catch21 - vai nu tu uzvedies kā sieviete un nesasniedz rezultātus, vai ņem paraugu no veiksmīgajiem vīriešiem - un saņem aizrādījumu no HR, vai nevarētu uzvesties maigāk.

Vārdu 'abrasive' nekad nemin vīriešu gada novērtējumos, to pārmet tikai sievietēm.

Atbildēt | Diskusija


L

from: [info]kbrgs_
date: Jan. 26., 2017 - 03:04 pm
#

jep. "agresīva" arī - bet ne kā kompliments.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


crescendo

from: [info]crescendo
date: Jan. 26., 2017 - 03:23 pm
#

Kamēr vīriešiem tas šajā kontekstā kā reiz ir kompliments, jā.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


A

from: [info]klusums
date: Jan. 26., 2017 - 06:21 pm
#

Ah, vēl aizvakar dabūju "ko nu tik šerpa, pasmaidi, vīriešiem tādas nepatīk". Brr... Un es pat biju ļoti pieklājīga (jo darbā, jo apkalpojošā sfēra), viņš mani neskaitāmas reizes izsakot komplimentus nomērīja ar siekalainu skatienu no galvas līdz kājām, izteica visvisādas stulbības, gan par mani, gan ko es šādā miskastē strādājot. Un redz.... pārāk šerpa attieksme.

Atbildēt | Iepriekšējais


frau Strumpf

from: [info]juuuda
date: Jan. 26., 2017 - 02:10 pm
#

nu, piemēram, man klātesot, kāds svešinieks uzsāka sarunu ar manu draugu, nomērīja mani ar skatienu no galvas līdz kājām un izteica draugam mana izskata novērtējumu, sak, ir laba, it kā es būtu viņam piederoša lieta.

Atbildēt


sajūtu cilvēks

from: [info]vacatio
date: Jan. 26., 2017 - 04:06 pm
#

mans vīrietis nespēj iznēsāt bērnu! Tas laikam vienīgais.

Atbildēt


from: [info]atvase
date: Jan. 26., 2017 - 04:16 pm
#

visbiežāk sastopos ar dzimumu nevienlīdzību, kas ir man PAR LABU. Piemēram, neviens negaida no manis, ka es uzturēšu un remontēšu automašīnu. Labi ka tā, jo nu man tā liekas baigā kēpa. Arī dārgi. Neviens nekad no manis nav prasījis, lai es lieliski orientētos, braucot pa pilsētas ielām. Birojos, kuros esmu strādājusi, neviens nekad nav gaidījis no manis, ka es ar auto izvadāšu atbraukušos viesus/klientus vai kaut kam braukšu pakaļ uz kaut kurieni. Ejos ar kolēģiem vai klientiem pusdienās, neviens nekad nav gaidījīis no manis, lai es uzņemtos kaut kāda veida iniciatīvu saziņā ar viesmīļiem vai attiecībā uz vietas izvēli. Šāda tipa lietas vienmēr uzņemas kāds vīrietis, un esmu ar to visnotaļ apmierināta.

Attiecība uz runāšanu un viedokļu paušanu, nekad man nav bijis sajūtas, ka es kaut ko nevarētu pateikt vai ka mani neklausītos.

Atbildēt


from: [info]atvase
date: Jan. 26., 2017 - 04:34 pm
#

man ir sajūta arī, ka tās aptuveni trīs reizes, kad mani par kaut ko ir apturējusi ceļu policija, esmu izvairījusies no naudassoda galvenokārt tāpēc ,ka esmu sieviete un sataisīju pārsteigtu, nevainīgu sejiņu. Piemēram, vienreiz negribēdama biju iebraukusi Vecrīgā gājēju zonā,

Vienreiz pa pilsētu tumšā vakarā braukdama biju aizmirsusi ieslēgt gaismas, pēkšņi mani apturēja policists, nobrēca kaut ko aizvainojošu, neatceros konrkēto frāzi, bet tur laikam bija gan kaut kas par sievietēm, un aizcirta durvis, un viss. Ne labdien, ne sveiki, bet arī protokola nekāda. Aizvainojoši? jā. Bet tomēr patīkami, ka tiku cauri sveikā naudas ziņā.

Atbildēt


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Jan. 26., 2017 - 04:52 pm
#

Neminēšu ikdienas atgadījumus, bet lielās lietas. Jūtos diskriminēta, kad redzu seksualizētus sieviešu tēlus visur. No jogurtu reklāmām līdz jebkam citam - sieviete ar atkailinātām krūtīm un puspavērtu muti. Šādu tēlu esamība apkārt liek justies, ka sieviete ir tikai iekāres objekts. Mani kopumā personīgi tas neietekmē, bet ietekme ir jūtama pastarpināti. Tā visa informācija kaut kur nogulsnējas un sabiedrībā veidojas tāds tēls. Kad kādā sabiedriskā vietā vai ciemos redzu videoklipus, kur sievietes izskatās, manuprāt, nepiedienīgi un viņu kustības nav ikdienišķas, tad es jūtos slikti. Man gribas, lai mani dēli neredz tādas lietas. Tas, kādus viņi redz vīriešus medijos atšķiras no tā, kādas sievietes viņi redz.

Atbildēt | Diskusija


A

from: [info]klusums
date: Jan. 26., 2017 - 06:23 pm
#

+

Atbildēt | Iepriekšējais


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Jan. 26., 2017 - 04:56 pm
#

Vēl jūtos nevienlīdzīgi, kad no manis visi sagaida visu - būt labai mātei (kā var vispār kāda bērnus negribēt?! vai negribēt ar viņiem visu laiku nodarboties), veidot karjeru (jo būšana par māti neskaitās darbs), nodrošināt ģimenei maltītes, tīras drēbes utt. (maksāt kādam par to nav normāli, jo kas tad tā par sievieti, kas bērnam kreklu nevar izgludināt).

Atbildēt


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Jan. 26., 2017 - 05:10 pm
#

Un vēl - seksuāla rakstura komentāri, piedāvājumi, vārdiska aizskaršana un līdz ar to bailes no fiziska uzbrukuma (kad, protams, pēc visu domām būtu pati vainīga, jo nakti kaut kur apkārt staigājusi, pārāk īsos svārkos utt.). Piemērs - pusaudžu gados ejot no skolas cauri Vecrīgai vakarā man piedzērušies tūristi piesējās un piedāvāja seksu par 10 eiro. Vakarā ejot ar bērnu pie rokas no leļļu teātra, uz ielas piesienas 2 vīrieši, izsakot komentārus un komplimentus. Kuram vīrietim ir jāpiedzīvo šādas situācijas?

Atbildēt | Diskusija


L

from: [info]kbrgs_
date: Jan. 26., 2017 - 06:16 pm
#

Es savam 18gadigajam bralim meginaju paskaidrot,kapec cat calling un komplimentus neuztveru pozitivi, bet ka draudus. Jo cik reizes nav bijis, kad tev no muguras vakara uz ielas kads pasaka "meitenit, parunajamies", un, ka neatbild, uzreiz par mauku nosauc. Man vienkarsi ir bail. Un vienreiz esmu ari atravusies.

Atbildēt | Iepriekšējais


Rom

from: [info]dachux
date: Jan. 30., 2017 - 11:06 am
#

1) Mani nepaņēma darbā ar tekstu: "Pārbaudes uzdevumus tu, protams, izpildīji labāk par visiem, bet mēs ņemsim otru kandidātu - puisi, jo viņš kā vīrietis droši vien stresu labāk izturēs." Pretendējamais amats - datordizaineris. Pārrunas vadīja un šādu tekstu teica sieviete. Pārrunās, darba piedāvājumā un uzdevumos netika apskatīti ar stresu saistīti jautājumi.
2) Patreizējā darbā tehnikas veikalā, kur manas kolēģes ir pārdevējas, daļa klientu atsakās ar viņām runāt, jo vajagot pārdevēju-vīrieti. Jāpiebilst, ka uz lielu daļu aktuālo jautājumu kolēģes atbildētu kompetenti.
3) Datorveikalos konsultanti vīrieši izteikti stāsta vienkāršas lietas un pēc specifiska jautājuma ļoti samulst. Ejot kopā ar kādu vīriei, parasti runā ar viņu, pat ja pircēja/izvēles izdarītāja esmu es.

Atbildēt


nepiš

from: [info]antijahve
date: Jan. 31., 2017 - 09:53 am
#

Paziņai stradiņos pazniedzējs pateica, ka būtu labāk bērnus dzemdējusi, nevis medicīnu nākusi studēt.

Atbildēt