Vai mēs kļūsim par amfībijām, ēdot tomātus?
« previous entry | next entry »
Jul. 5., 2011 | 09:46 am
posted by: porcupine in pajautaa
Gadījās izlasīt interviju ar Gunti Belēviču (Latvijas Aptiekāru asociācijas prezidents, ārsts, farmaceits, bioloģijas doktors, viņš arī Latvijas mākslas kolekcionārs, un pat kustējies «Par Labu Latviju!») Neēdiet Sniegbaltītes pamātes ābolus!
«Tomāts, kuru jūs pērkat lielveikalā, nebojājas. Un kāpēc? Tāpēc, ka šis tomāts ir himēra starp zivi un tomātu: šajā tomātā ir viens butes gēns.»
Tas tiešām tā ir? Mums tagad visiem izaugs žaunas un peldspuras? Ja nopietni - kāds kaut ko vairāk zina par tēmu - ģenētiski modificētā pārtika un tās ietekme uz veselību?
from: fedrs
date: Jul. 5., 2011 - 10:08 am
#
Atbildēt
from: divi_g
date: Jul. 5., 2011 - 10:09 am
#
Atbildēt | Diskusija
from: porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 10:12 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: divi_g
date: Jul. 5., 2011 - 10:14 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 10:17 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: toadbeauty
date: Jul. 5., 2011 - 10:09 am
#
Atbildēt | Diskusija
from: porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 10:29 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: mako
date: Jul. 5., 2011 - 10:11 am
#
http://kift.ru/sanbyulleten/genetichesk
Pamatdoma - mēs gadu tūkstošiem ēdam butes, gurķus un labību, un neesam ne ar žaunām, ne zaļi un nevārpojam.
Atbildēt | Diskusija
from: porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 10:14 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: aardark
date: Jul. 5., 2011 - 10:15 am
#
Atbildēt | Diskusija
from: divi_g
date: Jul. 5., 2011 - 10:17 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: nulle
date: Jul. 5., 2011 - 10:18 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 10:26 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: petrovichs
date: Jul. 5., 2011 - 10:27 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: gary_crant
date: Jul. 5., 2011 - 10:33 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: petrovichs
date: Jul. 5., 2011 - 10:35 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: redz
date: Jul. 5., 2011 - 08:51 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: mena
date: Jul. 5., 2011 - 10:33 am
#
Atbildēt
from: vilibaldis
date: Jul. 5., 2011 - 10:35 am
#
Atbildēt | Diskusija
from: porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 10:41 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: tiga
date: Jul. 5., 2011 - 10:48 am
#
Ēdīsim tikai Latvijā augušus ābolus,(..) tikai Latvijas zemenes un tikai tad, kad tās ir, bet, kad tās beigsies, ēdīsim nākamās ogas – upenes, mellenes, avenes, brūklenes... Un tad, kad tās beigsies, ēdīsim mūsu pašu skābētos kāpostus.
Atbildēt | Diskusija
from: porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 10:55 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: antuanete
date: Jul. 5., 2011 - 11:03 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 11:05 am
#
Bet visgaršīgākie tomēr lauka tomāti, uh, kā gaidu augustu!
Atbildēt | Iepriekšējais
from: kautskis
date: Jul. 5., 2011 - 11:32 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: mazaa_mija
date: Jul. 5., 2011 - 01:08 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: kautskis
date: Jul. 5., 2011 - 01:39 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: antuanete
date: Jul. 5., 2011 - 01:24 pm
#
Hidroponikas gadījumā tomāts dabū tikai to, ko viņam iedod, līdz ar to vienmēr garšo vienādi (bezgaršīgi). Audzēts zemē, tomāts tomēr pats kaut kā izdomā, ko viņam vajag uzsūkt un ko nevajag, un rezultāts ir daudz jēdzīgāks. Nu, un vēl tas, ka rūpnieciski audzētie tomāti tiek novākti pacieti un tad gatavināti, lai pārvadājot nesabojātos, kamēr dārza tomātu norauj no kātiņa tad, kad tas ir gatavs un aromātisks.
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: kautskis
date: Jul. 5., 2011 - 01:38 pm
#
Bet teikums "Hidroponikas gadījumā tomāts dabū tikai to, ko viņam iedod, līdz ar to vienmēr garšo vienādi (bezgaršīgi)" gan izraisa daudzas spēcīgas pārdomas. Tomāta garša ir atkarīga no ļoti daudzām lietām, piemēram, no šķirnes un no tā, cik viņš saules dabūjis. Turklāt zemi arī mēslo, it īpaši jau siltumnīcās -- tātad tur tomāti arī dabū to, ko viņiem iedod.
Protams, protams, es esmu par garšīgiem augļiem un dārzeņiem, man arī nepatīk ĢMO un pesticīdi arī neliekas tā labākā doma. Bet hidroponika, manuprāt, ir lieliska dārzniecības metode, kas nepelnīti tiek iebāzta vienā maisā ar "ļauno mūsdienu lauksaimniecību" (whatever that means).
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: indulgence
date: Jul. 5., 2011 - 04:04 pm
#
Protams, beļģim, francūzim un spānim var šķist gluži otrādi, visiem paliekot pie sava, tb diskusijai nav jēgas. :)
Atbildēt | Iepriekšējais
from: rasbainieks
date: Jul. 5., 2011 - 03:17 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: tiga
date: Jul. 5., 2011 - 11:26 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: gorgona
date: Jul. 5., 2011 - 11:17 am
#
vieglas smiltispelnu urnas vāciņš) teica, ka viņa tomātus vairs ieēst nevarot, kopš tur esot tas zivs gēns, jo viņa jūtot zivs piegaršu. sākumā domājusi, ka visi naži ar zivīm, bet tad izlasījusi rakstu par zivs gēnu un sapratusi, ka visi tomāti pēc zivīm vien garšojot ;)Atbildēt | Diskusija
from: porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 11:23 am
#
Man pagaidām tik spiež uz psihi, garšas kārpiņas laikam jau sabeigtas :(
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: kautskis
date: Jul. 5., 2011 - 12:50 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 01:48 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: divi_g
date: Jul. 5., 2011 - 03:29 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 03:52 pm
#
Ar Tevi dažnedažādu viedokļu replicēšanā pat nesapņoju sacensties :P
Atbildēt | Iepriekšējais
from: sirdna
date: Jul. 5., 2011 - 11:25 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: gorgona
date: Jul. 5., 2011 - 11:27 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: redrum
date: Jul. 5., 2011 - 11:59 am
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: kautskis
date: Jul. 5., 2011 - 11:36 am
#
Today in the EU, all tomatoes found on the market, whether they're fresh or canned, are not genetically modified. Even the tomato that stayed red and firm after three weeks in the fridge isn't a GMO.
http://www.gmo-compass.org/eng/grocery_
Atbildēt
from: santech
date: Jul. 5., 2011 - 12:32 pm
#
;D
Atbildēt | Diskusija
from: petrovichs
date: Jul. 5., 2011 - 02:05 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: santech
date: Jul. 5., 2011 - 02:06 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: pievakare
date: Jul. 5., 2011 - 01:41 pm
#
Atbildēt | Diskusija
from: romija
date: Jul. 5., 2011 - 02:07 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: helvetica
date: Jul. 5., 2011 - 05:07 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: romija
date: Jul. 5., 2011 - 05:29 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: helvetica
date: Jul. 5., 2011 - 07:29 pm
#
tam, ka man virs galvas tagad levitē trīs zaļi burkāni, varbūt tādiem ir problēmas šajā jautājumā, bet no bioloģijas viedokļa problēmu nav. Kā jau kautskis minēja, iebildumus pret ģmo var izvirzīt pavisam citu lietu sakarāAtbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: romija
date: Jul. 5., 2011 - 08:01 pm
#
Bet karma ir darbība. Tur nav ko ticēt vai neticēt. Ja tu izej ziemā sniegā basām kājām, tad tev tās sals. :)
Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija
from: helvetica
date: Jul. 5., 2011 - 08:14 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: pievakare
date: Jul. 5., 2011 - 06:08 pm
#
Atbildēt | Iepriekšējais
from: _re_
date: Jul. 5., 2011 - 04:26 pm
#
Atbildēt
from: zefiirs
date: Jul. 5., 2011 - 05:54 pm
#
Atbildēt
from: walkire
date: Jul. 5., 2011 - 10:49 pm
#
1) NAV ilgtošu pētījumu un pierādījumu, ka ģenētiski modificētā pārtika NEATSTĀJ sekas uz organismu vienā vai vairākās paaudzes. Firmas, kas ražo ĢMO, slēpj savu pētījumu rezultātus, aizbildinoties ar informācijas konfidencialitāti, ir iespēja, ka publicēto pētījumu rezultātus viņi pakārto savām vajadzībām.
2) NAV ilgtošu pētījumu un pierādījumu, ka ģenētiski modificētā pārtika ATSTĀJ sekas uz organismu vienā vai vairākās paaudzes. Eksperimentos ar dzīvniekiem, kas tika baroti ar ĢMO, uzrāda tiem nopietnus veselības bojājumus.
3) Ģenētiki modificētus tomātus tagad NETIROU. Tie ilgi saglabā svaigumu, bet tas nav dēļ ģenētiskās modifikācijas.
4) To, ka dārzeņus sakrusto ar zivīm, ir muļķības. Ģenētiskai modifikācijai bieži ir izmantoti nevis citu dzīvnieku gēni, bet atsevišķu mikroorganismu gēni (piemēram, kukurūzu modificē ar tāda mikroorganisma gēnu, kas nogalina kukurūzas kaitēkļus).
Īsumā - ēdot tomātus, par zivi nepārvērtīsimies, bet neviens nezina, kā ĢMO ietekmēs nākamās paaudzes, jo eksperimentā ar cilvēku BIJA novērota mutanto gēnu uzkrāšanās muskuļaodus. Voilā.
Atbildēt