pajautaa

Vai mēs kļūsim par amfībijām, ēdot tomātus?

« previous entry | next entry »
Jul. 5., 2011 | 09:46 am
posted by: porcupine in pajautaa

Gadījās izlasīt interviju ar Gunti Belēviču (Latvijas Aptiekāru asociācijas prezidents, ārsts, farmaceits, bioloģijas doktors, viņš arī Latvijas mākslas kolekcionārs, un pat kustējies «Par Labu Latviju!») Neēdiet Sniegbaltītes pamātes ābolus!
«Tomāts, kuru jūs pērkat lielveikalā, nebojājas. Un kāpēc? Tāpēc, ka šis tomāts ir himēra starp zivi un tomātu: šajā tomātā ir viens butes gēns.»
Tas tiešām tā ir? Mums tagad visiem izaugs žaunas un peldspuras? Ja nopietni - kāds kaut ko vairāk zina par tēmu - ģenētiski modificētā pārtika un tās ietekme uz veselību?
Tags:

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {56}

t

from: [info]tiga
date: Jul. 5., 2011 - 10:48 am
#

no tā raksta šis tas man tīri labi patīk, piemēram:

Ēdīsim tikai Latvijā augušus ābolus,(..) tikai Latvijas zemenes un tikai tad, kad tās ir, bet, kad tās beigsies, ēdīsim nākamās ogas – upenes, mellenes, avenes, brūklenes... Un tad, kad tās beigsies, ēdīsim mūsu pašu skābētos kāpostus.

Atbildēt | Diskusija


šaubas & skepse

from: [info]porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 10:55 am
#

Kaut kāds racionālais grauds tajā ir, bet no otras puses - mīti, ka tikai mūsu ogas un augļi ir tie labie un vērtīgie, arī sāk pamazām izgaist. Un vēl - nez vai tajās ievārījuma burkās, ko mūsu mammas kādreiz apzinīgi gatavoja ziemas periodam, tupēja baigie megavitamīni.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Jul. 5., 2011 - 11:03 am
#

Latvijā audzētie siltumnīcas tomāti, kas ir agrā pavasarī, tiešām nekādi neatšķiras no Nīderlandes tomātiem, jo tiek audzēti ar tādām pašām metodēm. Normāli tomāti sākas tad, kad nogatavojas mazo audzētāju siltumnīcās, kur tomātus joprojām audzē zemē, nevis barības vielu šķīdumos :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


šaubas & skepse

from: [info]porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 11:05 am
#

Protams :)
Bet visgaršīgākie tomēr lauka tomāti, uh, kā gaidu augustu!

Atbildēt | Iepriekšējais


Viņa Gaišība

from: [info]kautskis
date: Jul. 5., 2011 - 11:32 am
#

Ļoti interesanti. Es saprotu, kas cilvēkiem ir pret ĢMO. Liela daļa to iebildumu gan ir pilnīgs sviests, bet atlikušie (piemēram, kas notiks, ja viņi sajauksies ar ne-ĢM augiem un nav forši, ja kādam pieder autortiesības uz tavu pārtiku) ir gana spēcīgi, lai tos murgainos iebildumus varētu neņemt vērā. Es saprotu, kāpēc cilvēki iebilst pret pesticīdiem. Bet, godvārds un sitiet kauč nost, es nesaprotu ne sitams, kāpēc hidroponika skaitās sātana izgudrojums. Zeme taču ir tikai un vienīgi sūklis, kuŗā turas barības vielas -- nu, un hidroponika iztiek bez starpniekiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


mazaa_mija

from: [info]mazaa_mija
date: Jul. 5., 2011 - 01:08 pm
#

nogriez garšas kārpiņas un ēd tikai no tūbiņas kā alfons trīcvaidziņš

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Viņa Gaišība

from: [info]kautskis
date: Jul. 5., 2011 - 01:39 pm
#

Arī uz lauka var izaudzēt pagalam draņķīgus tomātus, un arī ar hidroponiku var izaudzēt ļoti garšīgas mantas.

Atbildēt | Iepriekšējais


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Jul. 5., 2011 - 01:24 pm
#

GARŠA! Tu taču esi kādreiz sajutis atšķirību starp veikala tomātu un pašmāju siltumnīcas tomātu?
Hidroponikas gadījumā tomāts dabū tikai to, ko viņam iedod, līdz ar to vienmēr garšo vienādi (bezgaršīgi). Audzēts zemē, tomāts tomēr pats kaut kā izdomā, ko viņam vajag uzsūkt un ko nevajag, un rezultāts ir daudz jēdzīgāks. Nu, un vēl tas, ka rūpnieciski audzētie tomāti tiek novākti pacieti un tad gatavināti, lai pārvadājot nesabojātos, kamēr dārza tomātu norauj no kātiņa tad, kad tas ir gatavs un aromātisks.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Viņa Gaišība

from: [info]kautskis
date: Jul. 5., 2011 - 01:38 pm
#

Zin, es Francijā esmu ļoti veiksmīgi aizmirsis, kā garšo (vai, pareizāk sakot, negaršo) Latvijas veikalos nopērkamie tomāti. Kā pa miglu atminos, ka tad, kad pēdējoreiz biju Latvijā, šausmīgi vīlos tajos tomātos, jo viņi garšoja nu itin nekā. Bet te viņi ir taisni lieliski, un Latvijas tomāti ir tikai kaut kādas tālas un vārgas atmiņas. Ar šausmām gaidu to brīdi, kad vajadzēs braukt atpakaļ uz LV. Nekādi nesaprotu, ko es tur ēdīšu.

Bet teikums "Hidroponikas gadījumā tomāts dabū tikai to, ko viņam iedod, līdz ar to vienmēr garšo vienādi (bezgaršīgi)" gan izraisa daudzas spēcīgas pārdomas. Tomāta garša ir atkarīga no ļoti daudzām lietām, piemēram, no šķirnes un no tā, cik viņš saules dabūjis. Turklāt zemi arī mēslo, it īpaši jau siltumnīcās -- tātad tur tomāti arī dabū to, ko viņiem iedod.

Protams, protams, es esmu par garšīgiem augļiem un dārzeņiem, man arī nepatīk ĢMO un pesticīdi arī neliekas tā labākā doma. Bet hidroponika, manuprāt, ir lieliska dārzniecības metode, kas nepelnīti tiek iebāzta vienā maisā ar "ļauno mūsdienu lauksaimniecību" (whatever that means).

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


indulgence

from: [info]indulgence
date: Jul. 5., 2011 - 04:04 pm
#

Cilvēks ir dzīvnieks, kura dzīvē ļoti svarīgs ir pieradums. Ja viņš no bērnības ir ēdis kādu augli, kurš augsnes nabadzības dēļ tā arī palicis pusgatavs, vai dzēris pavirši gatavotu dzērienu, tad viņam šķiet, ka tā ir ĪSTĀ GARŠA, bet citur audzētais/gatavotais neder, jo neatbilst pamatiespaidam. Līdz ar to lielākajai dievzemītes iedzīvotāju šķiet, ka ĪSTAIS ir Rīgas šampanietis, bet frančiem tāds sūdīgs skābulis, ĪSTAIS alus ir brāga no uževas, nevis belģu susla, un ĪSTAIS tomāts ir kur Makušānos kūtspakaļā audzētais, jo tie pārējie negaršo tā, kā šie pierastie.

Protams, beļģim, francūzim un spānim var šķist gluži otrādi, visiem paliekot pie sava, tb diskusijai nav jēgas. :)

Atbildēt | Iepriekšējais


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Jul. 5., 2011 - 03:17 pm
#

nu jau, nu jau, augs taču tāpat paņem to, ko viņam vajag no tā ko iedod. vot kad mēs uztaisīsim hidroponisko logadārzu, būs jātaisa, piemēram, bazilika tests, kurš ko ir dabūjis un kā garšo :)

Atbildēt | Iepriekšējais


t

from: [info]tiga
date: Jul. 5., 2011 - 11:26 am
#

domāju ka tie, kas pašu audzēti piemājas siltumnīcā un gatavi tad kad jābūt gataviem, nevis pusgadu ātrāk, tie ir labi un vērtīgi :) a par ievārijumiem nu jā, ne jau vitamīnu dēļ viņus ēd :D

Atbildēt | Iepriekšējais