pajautaa

Vai mēs kļūsim par amfībijām, ēdot tomātus?

« previous entry | next entry »
Jul. 5., 2011 | 09:46 am
posted by: porcupine in pajautaa

Gadījās izlasīt interviju ar Gunti Belēviču (Latvijas Aptiekāru asociācijas prezidents, ārsts, farmaceits, bioloģijas doktors, viņš arī Latvijas mākslas kolekcionārs, un pat kustējies «Par Labu Latviju!») Neēdiet Sniegbaltītes pamātes ābolus!
«Tomāts, kuru jūs pērkat lielveikalā, nebojājas. Un kāpēc? Tāpēc, ka šis tomāts ir himēra starp zivi un tomātu: šajā tomātā ir viens butes gēns.»
Tas tiešām tā ir? Mums tagad visiem izaugs žaunas un peldspuras? Ja nopietni - kāds kaut ko vairāk zina par tēmu - ģenētiski modificētā pārtika un tās ietekme uz veselību?
Tags:

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {56}

from: [info]fedrs
date: Jul. 5., 2011 - 10:08 am
#

Vai tas butes gēns nav tas mošķis, ko rāda Domestoss reklāmā dzīvojam podā?

Atbildēt


from: [info]divi_g
date: Jul. 5., 2011 - 10:09 am
#

Es nesaprotu, kādēļ lai mums pieaugtu spuras no tomātā ielikta butes gēna (ja viņš tur vispār ir), taču no paša tomāta gēniem mums zaļš kātiņš virs galvas neizaug.

Atbildēt | Diskusija


šaubas & skepse

from: [info]porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 10:12 am
#

Bet tak piekritīsi, ka šādi spilgti apzīmējumi kā "himēra" atstāj iespaidu uz tomātu patērētāja miega kvalitāti? ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


proud to be peevish

from: [info]divi_g
date: Jul. 5., 2011 - 10:14 am
#

Ierosinu tomātus tirgot tikai tiem, kas noklausījušies kritiskās domāšanas lekciju kursu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


šaubas & skepse

from: [info]porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 10:17 am
#

Tikai par! Esmu tomātatkarīgā, man tas īpaši svarīgi :D

Atbildēt | Iepriekšējais


toadbeauty

from: [info]toadbeauty
date: Jul. 5., 2011 - 10:09 am
#

Jā, tas gēns tur ir. Bet tas gēns ir arī butē. Ja tu ēd buti vai siļķi, tev aug žaunas?

Atbildēt | Diskusija


šaubas & skepse

from: [info]porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 10:29 am
#

Visi tik nopietni, tik nopietni, ka tīri vai jāraud ;(

Atbildēt | Iepriekšējais


MaKo

from: [info]mako
date: Jul. 5., 2011 - 10:11 am
#

Ja lasi krieviski, iesaku:
http://kift.ru/sanbyulleten/geneticheski-produktami.html

Pamatdoma - mēs gadu tūkstošiem ēdam butes, gurķus un labību, un neesam ne ar žaunām, ne zaļi un nevārpojam.

Atbildēt | Diskusija


šaubas & skepse

from: [info]porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 10:14 am
#

Paldies par linku, palasīšu gan :)

Atbildēt | Iepriekšējais


aardark

from: [info]aardark
date: Jul. 5., 2011 - 10:15 am
#

NRA un tās lasītāji iemieso visu sliktāko, kas Latvijā ir.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]divi_g
date: Jul. 5., 2011 - 10:17 am
#

Ūja, a kā ar "Lauķeni"?

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]nulle
date: Jul. 5., 2011 - 10:18 am
#

:D

Atbildēt | Iepriekšējais


šaubas & skepse

from: [info]porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 10:26 am
#

Nepolitizē uzdoto jautājumu! :D

Atbildēt | Iepriekšējais


Petrovichs

from: [info]petrovichs
date: Jul. 5., 2011 - 10:27 am
#

Un kurš izdevums un tā lasītāji iemieso labāko, kas Latvijā ir? :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


_____

from: [info]gary_crant
date: Jul. 5., 2011 - 10:33 am
#

"žirafe", protams

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Petrovichs

from: [info]petrovichs
date: Jul. 5., 2011 - 10:35 am
#

Tas ir kāds Rīgas Zoo izdevums? :)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]redz
date: Jul. 5., 2011 - 08:51 pm
#

RIIGAS LAIKS YO

Atbildēt | Iepriekšējais


mena

from: [info]mena
date: Jul. 5., 2011 - 10:33 am
#

Neesmu aktīva kristietie, bet domāju līdzīgi kā Jēzus, kas kaut ko teica, ka ne jau tas, kas ienāk cilvēkā, viņu sagāna, bet tas, kas no viņa iznāk ārā. Un ne jau kakas viņš domāja, es domāju. A kas lai zin. Ok, labi, joks. :)

Atbildēt


vilibaldis

from: [info]vilibaldis
date: Jul. 5., 2011 - 10:35 am
#

stipri smaržo pēc priekšvēlēšanu kampaņas

Atbildēt | Diskusija


šaubas & skepse

from: [info]porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 10:41 am
#

Viennozīmīgi.

Atbildēt | Iepriekšējais


t

from: [info]tiga
date: Jul. 5., 2011 - 10:48 am
#

no tā raksta šis tas man tīri labi patīk, piemēram:

Ēdīsim tikai Latvijā augušus ābolus,(..) tikai Latvijas zemenes un tikai tad, kad tās ir, bet, kad tās beigsies, ēdīsim nākamās ogas – upenes, mellenes, avenes, brūklenes... Un tad, kad tās beigsies, ēdīsim mūsu pašu skābētos kāpostus.

Atbildēt | Diskusija


šaubas & skepse

from: [info]porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 10:55 am
#

Kaut kāds racionālais grauds tajā ir, bet no otras puses - mīti, ka tikai mūsu ogas un augļi ir tie labie un vērtīgie, arī sāk pamazām izgaist. Un vēl - nez vai tajās ievārījuma burkās, ko mūsu mammas kādreiz apzinīgi gatavoja ziemas periodam, tupēja baigie megavitamīni.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Jul. 5., 2011 - 11:03 am
#

Latvijā audzētie siltumnīcas tomāti, kas ir agrā pavasarī, tiešām nekādi neatšķiras no Nīderlandes tomātiem, jo tiek audzēti ar tādām pašām metodēm. Normāli tomāti sākas tad, kad nogatavojas mazo audzētāju siltumnīcās, kur tomātus joprojām audzē zemē, nevis barības vielu šķīdumos :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


šaubas & skepse

from: [info]porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 11:05 am
#

Protams :)
Bet visgaršīgākie tomēr lauka tomāti, uh, kā gaidu augustu!

Atbildēt | Iepriekšējais


Viņa Gaišība

from: [info]kautskis
date: Jul. 5., 2011 - 11:32 am
#

Ļoti interesanti. Es saprotu, kas cilvēkiem ir pret ĢMO. Liela daļa to iebildumu gan ir pilnīgs sviests, bet atlikušie (piemēram, kas notiks, ja viņi sajauksies ar ne-ĢM augiem un nav forši, ja kādam pieder autortiesības uz tavu pārtiku) ir gana spēcīgi, lai tos murgainos iebildumus varētu neņemt vērā. Es saprotu, kāpēc cilvēki iebilst pret pesticīdiem. Bet, godvārds un sitiet kauč nost, es nesaprotu ne sitams, kāpēc hidroponika skaitās sātana izgudrojums. Zeme taču ir tikai un vienīgi sūklis, kuŗā turas barības vielas -- nu, un hidroponika iztiek bez starpniekiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


mazaa_mija

from: [info]mazaa_mija
date: Jul. 5., 2011 - 01:08 pm
#

nogriez garšas kārpiņas un ēd tikai no tūbiņas kā alfons trīcvaidziņš

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Viņa Gaišība

from: [info]kautskis
date: Jul. 5., 2011 - 01:39 pm
#

Arī uz lauka var izaudzēt pagalam draņķīgus tomātus, un arī ar hidroponiku var izaudzēt ļoti garšīgas mantas.

Atbildēt | Iepriekšējais


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Jul. 5., 2011 - 01:24 pm
#

GARŠA! Tu taču esi kādreiz sajutis atšķirību starp veikala tomātu un pašmāju siltumnīcas tomātu?
Hidroponikas gadījumā tomāts dabū tikai to, ko viņam iedod, līdz ar to vienmēr garšo vienādi (bezgaršīgi). Audzēts zemē, tomāts tomēr pats kaut kā izdomā, ko viņam vajag uzsūkt un ko nevajag, un rezultāts ir daudz jēdzīgāks. Nu, un vēl tas, ka rūpnieciski audzētie tomāti tiek novākti pacieti un tad gatavināti, lai pārvadājot nesabojātos, kamēr dārza tomātu norauj no kātiņa tad, kad tas ir gatavs un aromātisks.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Viņa Gaišība

from: [info]kautskis
date: Jul. 5., 2011 - 01:38 pm
#

Zin, es Francijā esmu ļoti veiksmīgi aizmirsis, kā garšo (vai, pareizāk sakot, negaršo) Latvijas veikalos nopērkamie tomāti. Kā pa miglu atminos, ka tad, kad pēdējoreiz biju Latvijā, šausmīgi vīlos tajos tomātos, jo viņi garšoja nu itin nekā. Bet te viņi ir taisni lieliski, un Latvijas tomāti ir tikai kaut kādas tālas un vārgas atmiņas. Ar šausmām gaidu to brīdi, kad vajadzēs braukt atpakaļ uz LV. Nekādi nesaprotu, ko es tur ēdīšu.

Bet teikums "Hidroponikas gadījumā tomāts dabū tikai to, ko viņam iedod, līdz ar to vienmēr garšo vienādi (bezgaršīgi)" gan izraisa daudzas spēcīgas pārdomas. Tomāta garša ir atkarīga no ļoti daudzām lietām, piemēram, no šķirnes un no tā, cik viņš saules dabūjis. Turklāt zemi arī mēslo, it īpaši jau siltumnīcās -- tātad tur tomāti arī dabū to, ko viņiem iedod.

Protams, protams, es esmu par garšīgiem augļiem un dārzeņiem, man arī nepatīk ĢMO un pesticīdi arī neliekas tā labākā doma. Bet hidroponika, manuprāt, ir lieliska dārzniecības metode, kas nepelnīti tiek iebāzta vienā maisā ar "ļauno mūsdienu lauksaimniecību" (whatever that means).

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


indulgence

from: [info]indulgence
date: Jul. 5., 2011 - 04:04 pm
#

Cilvēks ir dzīvnieks, kura dzīvē ļoti svarīgs ir pieradums. Ja viņš no bērnības ir ēdis kādu augli, kurš augsnes nabadzības dēļ tā arī palicis pusgatavs, vai dzēris pavirši gatavotu dzērienu, tad viņam šķiet, ka tā ir ĪSTĀ GARŠA, bet citur audzētais/gatavotais neder, jo neatbilst pamatiespaidam. Līdz ar to lielākajai dievzemītes iedzīvotāju šķiet, ka ĪSTAIS ir Rīgas šampanietis, bet frančiem tāds sūdīgs skābulis, ĪSTAIS alus ir brāga no uževas, nevis belģu susla, un ĪSTAIS tomāts ir kur Makušānos kūtspakaļā audzētais, jo tie pārējie negaršo tā, kā šie pierastie.

Protams, beļģim, francūzim un spānim var šķist gluži otrādi, visiem paliekot pie sava, tb diskusijai nav jēgas. :)

Atbildēt | Iepriekšējais


judging the mice

from: [info]rasbainieks
date: Jul. 5., 2011 - 03:17 pm
#

nu jau, nu jau, augs taču tāpat paņem to, ko viņam vajag no tā ko iedod. vot kad mēs uztaisīsim hidroponisko logadārzu, būs jātaisa, piemēram, bazilika tests, kurš ko ir dabūjis un kā garšo :)

Atbildēt | Iepriekšējais


t

from: [info]tiga
date: Jul. 5., 2011 - 11:26 am
#

domāju ka tie, kas pašu audzēti piemājas siltumnīcā un gatavi tad kad jābūt gataviem, nevis pusgadu ātrāk, tie ir labi un vērtīgi :) a par ievārijumiem nu jā, ne jau vitamīnu dēļ viņus ēd :D

Atbildēt | Iepriekšējais


chloroform in print

from: [info]gorgona
date: Jul. 5., 2011 - 11:17 am
#

mana vecmāmiņa (lai viņai vieglas smiltispelnu urnas vāciņš) teica, ka viņa tomātus vairs ieēst nevarot, kopš tur esot tas zivs gēns, jo viņa jūtot zivs piegaršu. sākumā domājusi, ka visi naži ar zivīm, bet tad izlasījusi rakstu par zivs gēnu un sapratusi, ka visi tomāti pēc zivīm vien garšojot ;)

Atbildēt | Diskusija


šaubas & skepse

from: [info]porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 11:23 am
#

Nopietni? Tas ir īsti smalki.
Man pagaidām tik spiež uz psihi, garšas kārpiņas laikam jau sabeigtas :(

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Viņa Gaišība

from: [info]kautskis
date: Jul. 5., 2011 - 12:50 pm
#

Nē, tur vienkārši nekāda zivs gēna nav.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


šaubas & skepse

from: [info]porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 01:48 pm
#

Es te, protams, tik aiz gara laika dauzos, bet jautājums jau ne tikai par pārtikas kvalitāti. Cilvēks, parastais, viegli sensitīvais, salasās par himērtomātiem vai sātaniskajiem "Selgas" cepumiem (kā nekā viedokļus izsaka profesori un doktori) un krīt panikā. Informatīvās telpas un avotu kvalitāte un uzticamība ir tikpat bezcerīga.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]divi_g
date: Jul. 5., 2011 - 03:29 pm
#

Nu tad kādēļ Tu vēl vairo to pāniku, replicēdama šo viedokli?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


šaubas & skepse

from: [info]porcupine
date: Jul. 5., 2011 - 03:52 pm
#

Izskatās, ka es vairoju paniku? Vispār citāta mērķis bija miermīlīga diskusija par ĢMO.
Ar Tevi dažnedažādu viedokļu replicēšanā pat nesapņoju sacensties :P

Atbildēt | Iepriekšējais


sirdnA

from: [info]sirdna
date: Jul. 5., 2011 - 11:25 am
#

manas vecmāmiņas (abas) redzēja melnus cilvēkus, kuri viņas izspiegoja.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


chloroform in print

from: [info]gorgona
date: Jul. 5., 2011 - 11:27 am
#

nē, manējo vajāja tikai sliktas smakas un sliktas piegaršas, bet par otru es bērnībā domāju, ka viņa ir ragana, kas visus noindēt grib, jo viņa nu vienkārši nenormāli negaršīgi gatavoja ēst.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]redrum
date: Jul. 5., 2011 - 11:59 am
#

- Oskar, neķer tomātlašus, ķer mani!

Atbildēt | Iepriekšējais


Viņa Gaišība

from: [info]kautskis
date: Jul. 5., 2011 - 11:36 am
#

Kam ticēt?

Today in the EU, all tomatoes found on the market, whether they're fresh or canned, are not genetically modified. Even the tomato that stayed red and firm after three weeks in the fridge isn't a GMO.

http://www.gmo-compass.org/eng/grocery_shopping/fruit_vegetables/15.genetically_modified_tomatoes.html

Atbildēt


from: [info]santech
date: Jul. 5., 2011 - 12:32 pm
#

es labprāt kļūtu par amfībiju. un varbūt tā pat paredzēts, ka visi saēdīsies TOS tomātus un kļūs par abiniekiem. jo nāk taču lielie plūdi, ledāji kūst un no Latvijas pāri paliks tikai Gaiziņkalns

;D

Atbildēt | Diskusija


Petrovichs

from: [info]petrovichs
date: Jul. 5., 2011 - 02:05 pm
#

Vot kļūsi par amfībiju un rūsēsi kaut kur sētmalē ;)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]santech
date: Jul. 5., 2011 - 02:06 pm
#

nerūsēšu gan! es pārtikšu no WD-40 ;D

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]pievakare
date: Jul. 5., 2011 - 01:41 pm
#

nu ko var cepties par ģenētisko modifikāciju. tak viss, kas nokļūst kuņģī nokļūst sālskābē un tiek noārdīts. turklāt gēni neskraida apkārt no vienas šūnas uz citu. ģenētiski modificēti organismi var apdraudēt dabā esošos ar tiem sakrustojoties. pie mums savvaļas tomāti neaug. tā kā ģenētiski modificētus tomātus mierīgi var audzēt visā jevropā. ģenētiski modificēti kāposti gan nebūtu labākā doma audzēšanai jevrosajūzā, bet tos, cik zinu, vēl nav modificējuši.

Atbildēt | Diskusija


kašķīša dzirnaviņas

from: [info]romija
date: Jul. 5., 2011 - 02:07 pm
#

Tu šajās lietās esi spečuks, cik noprotu. Vai ģenētiski modificēta pārtika neatstāj iespaidu uz imūnsistēmu? Kā ir?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


helvetica

from: [info]helvetica
date: Jul. 5., 2011 - 05:07 pm
#

iespaidu uz orgānizmu atstāj pesticīdi un hormōni, ar kuriem uzlabo dārzeņus un dzīvniekus

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kašķīša dzirnaviņas

from: [info]romija
date: Jul. 5., 2011 - 05:29 pm
#

Jā, tas ir skaidrs. Bet kā ir ar ģenētiski modificēto pārtiku? Ir lasīti tik daudz pretēji viedokļi par šo tēmu.. Nav skaidrības.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


helvetica

from: [info]helvetica
date: Jul. 5., 2011 - 07:29 pm
#

uz organismu ģenētiski modificēta pārtika atstāj tādu pašu iespaidu, kā ģenētiski nemodificēta (jeb paš-modificējusies dabiskos apstākļos, bez cilvēka līdzdalības). Tiesa, ir cilvēki, kas tic enerģijām un karmām, un tam, ka man virs galvas tagad levitē trīs zaļi burkāni, varbūt tādiem ir problēmas šajā jautājumā, bet no bioloģijas viedokļa problēmu nav. Kā jau kautskis minēja, iebildumus pret ģmo var izvirzīt pavisam citu lietu sakarā

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


kašķīša dzirnaviņas

from: [info]romija
date: Jul. 5., 2011 - 08:01 pm
#

Kā to tik skaidri var zināt, ka ģenētiski modificēta pārtika ir pilnīgi nekaitīga? Nu, piemēram, http://www.ntz.lv/portals/bizness/raksts.html?xml_id=7812 šo laikam rakstījis pilnīgs analfabēts, ja?
Bet karma ir darbība. Tur nav ko ticēt vai neticēt. Ja tu izej ziemā sniegā basām kājām, tad tev tās sals. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


helvetica

from: [info]helvetica
date: Jul. 5., 2011 - 08:14 pm
#

skadiri var zināt tāpēc, ka dzeram kopā ar bioloģijas PhD, kuru kompetenci man ir mazāk iemeslu apšaubīt, nekā random materiālus internetā.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]pievakare
date: Jul. 5., 2011 - 06:08 pm
#

ģenētiska modifikācija pati par sevi, nē. bet, ja teiksim, modifikācijas rezultātā iespraudīs gurķos kartupeļu gēnus, kas atbild par solanīna veidošanos gaismas ietekmē, tad tie gurķi to arī saturēs un būs indīgi. rezultātā - uzturā nelietojami. bet tā organismam ir pilnīgi vienalga kādas formas DNS nokļūst kuņģi. bez iznīcināšanas tā tālāk nenokļūst.

Atbildēt | Iepriekšējais


putnu novērotājs

from: [info]_re_
date: Jul. 5., 2011 - 04:26 pm
#

neko nezinu par butēm, bet jau divos veikala tomātos atrasti iekšā sadīguši zaļi asni. skērī šit!

Atbildēt


+++

from: [info]zefiirs
date: Jul. 5., 2011 - 05:54 pm
#

manās mājās veikala tomāti bojājas , nezinu kas tie par tomātiem, kuri nekad nesabojājas. un , kā jau agstāk rakstīja, latvijas tomāti ir garšīgi, kad novāc no lauka/siltumnīcā vasaras otrajā pusē, nevis tagad mārupes no maksimas, man tīri labi garšo holandes tomāti, nesūdzos.

Atbildēt


x

from: [info]walkire
date: Jul. 5., 2011 - 10:49 pm
#

Nelasīju diskusiju, bet te jums kompetentā cilvēka viedoklis.

1) NAV ilgtošu pētījumu un pierādījumu, ka ģenētiski modificētā pārtika NEATSTĀJ sekas uz organismu vienā vai vairākās paaudzes. Firmas, kas ražo ĢMO, slēpj savu pētījumu rezultātus, aizbildinoties ar informācijas konfidencialitāti, ir iespēja, ka publicēto pētījumu rezultātus viņi pakārto savām vajadzībām.
2) NAV ilgtošu pētījumu un pierādījumu, ka ģenētiski modificētā pārtika ATSTĀJ sekas uz organismu vienā vai vairākās paaudzes. Eksperimentos ar dzīvniekiem, kas tika baroti ar ĢMO, uzrāda tiem nopietnus veselības bojājumus.
3) Ģenētiki modificētus tomātus tagad NETIROU. Tie ilgi saglabā svaigumu, bet tas nav dēļ ģenētiskās modifikācijas.
4) To, ka dārzeņus sakrusto ar zivīm, ir muļķības. Ģenētiskai modifikācijai bieži ir izmantoti nevis citu dzīvnieku gēni, bet atsevišķu mikroorganismu gēni (piemēram, kukurūzu modificē ar tāda mikroorganisma gēnu, kas nogalina kukurūzas kaitēkļus).

Īsumā - ēdot tomātus, par zivi nepārvērtīsimies, bet neviens nezina, kā ĢMO ietekmēs nākamās paaudzes, jo eksperimentā ar cilvēku BIJA novērota mutanto gēnu uzkrāšanās muskuļaodus. Voilā.

Atbildēt