smth
Tiesa skatīs darbinieka prasību pret "Rīgas satiksmi" par pretlikumīgu atlaišanu no darba 
23rd-Jan-2008 09:21 am
Publicēta: 01:22 23.01.2008.

Rīga, 23.janv., LETA. Rīgas apgabaltiesa šodien skatīs strīdu starp bijušo pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" darbinieku Aleksandru Dudarevu un uzņēmumu par nelikumīgu atlaišanu no darba, kā arī kompensāciju piedzīšanu par nepareizi aprēķinātajām virsstundām un nakts darbu, aģentūru LETA informēja Dudareva pārstāvis, juridiskā biroja "Nika Serviss" jurists Juris Bricis.

Tiesas sēde notiks plkst.14.30 Brīvības ielā 34, 121.telpā.
Pagājušā gada maijā Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa nolēmusi, ka Dudarevs ir pretlikumīgi atlaists no darba, bet nav apmierinājusi prasību par kompensāciju. Tiesas lēmumu pārsūdzējis gan Dudarevs, gan "Rīgas satiksme", stāstīja Bricis.
"Līdzīgi uzņēmums izrīkojas arī ar citiem darbiniekiem, kuri, izmantojot Darba likumā piešķirtās tiesības, tikai interesējas par uzņēmumā pastāvošās darba samaksas sistēmas neatbilstībām normatīvajiem aktiem," norādīja jurists.
Kā stāstīja Bricis, konkrētajā gadījumā pēc Dudareva mutiskām iebildēm, ka nav pamatota arodbiedrības naudas ieturēšana no viņa darba samaksas vairāku mēnešu garumā, jo viņš nav arodbiedrības biedrs, viņš bez piekrišanas tika pārcelts darbā uz citu "Rīgas satiksmes" struktūrvienību. Savukārt pēc rakstiskām sūdzībām, uz kurām atbildi pēc būtības nebija iespējams saņemt vairāk nekā pusgadu, Dudarevam steigšus tikuši "pierakstīti" disciplinārpārkāpumi, un viņš bez pienācīga pamatojuma atlaists no darba.
Darbinieka pārstāvis norādīja, ka tie neesot vienīgie likumpārkāpumi uzņēmumā. Lai gan Dudarevam darba alga tikusi maksāta pēc akorda algas sistēmas principiem, tas ir, par padarītā darba daudzumu, uzņēmuma pārstāvji tiesā ietiepīgi uzstājuši, ka “Rīgas satiksmē" eksistējot laika algas apmaksas sistēma, diemžēl nespējot pierādīt, ka darbinieks ir ticis jebkad informēts par piemēroto stundas tarifa likmes apmēru.
Tāpat pastāvot aizdomas par regulāru darbiniekiem pienākošās darba samaksas daļas piesavināšanos, izmantojot uzņēmuma milzīgo struktūru, kontroles neefektivitāti un to, ka darba samaksa tiek aprēķināta vairākos posmos, informēja Bricis.
"Proti, vismaz 58 uzņēmuma darbiniekiem piemaksa par nostrādātajām virsstundām tiek aprēķināta, pārkāpjot Darba likuma noteikumus, jo viņiem kā nakts darbiniekiem normālais darba laiks būtu jāsaīsina par vienu stundu. No darba samaksas samazināšanas iegūst uzņēmuma vadība, jo darba samaksas fondā pēc darba samaksas izmaksām atlikušie līdzekļi tiek sadalīti vadošajām amatpersonām it kā par darba samaksas fonda ekonomiju. Savukārt, pamatot pieprasīto līdzekļu apmēru no pašvaldības budžeta darba samaksas fonda aizpildīšanai, uzņēmuma vadošā ekonomiste nespēj, jo, kā redzams, tas nav pamatojams ar likuma normām," stāstīja jurists.
Uzņēmuma preses sekretāre Iluta Bērziņa aģentūrai LETA norādīja, ka "Rīgas satiksme" nevēlas sniegt komentārus, jo tiesas process neesot noslēdzies.


par dazhaadaam probleemaam rigas satiksmee bija vairaakkaart dzirdeets.. ja pareizi atceros, tad i sodi vinjiem likti, i veiktas paarrunas, i sniegtas konsultaacijas...
nedomaaju, ka shii ir pirmaa lieta tiesaa riigas satiksmei, bet shii pirmaa noteikti, kas ir paraadiijusies letaa... buutu incanti peec tam spriedumu palasiit...
Comments 
23rd-Jan-2008 10:03 am
" jo darba samaksas fondā pēc darba samaksas izmaksām atlikušie līdzekļi tiek sadalīti vadošajām amatpersonām it kā par darba samaksas fonda ekonomiju."
forša ekonomija
23rd-Jan-2008 10:23 am
nereti taa notiek... nezinu, kaa ir tagad tajaa riigas satiksmee, bet pirms gada tur notika zili briinumi - atlika viena sakjert galvu... trakaakais bija tas, ka pati riigas satiksme domaaja, ka viss ir ok, un ka nav ko darbiniekiem suudzeeties...
This page was loaded Oct 14th 2024, 5:39 am GMT.