pajautaa

vakcinācija

« previous entry | next entry »
Maijs. 24., 2016 | 09:18 pm
posted by: ttp in pajautaa

cibas vecāki,

vai jūs vakcinējat/vakcinējāt savas atvases? Pret kurām kaitēm jā, kurām nē? Vai izvēlējāties komplekso vakcīnu, vai tikai atsevišķas slimības? Vai ievērojāt vakcinēšanas kalendāru?

Paldies

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {50}

daina

from: [info]daina
date: Maijs. 24., 2016 - 09:28 pm
#

Vacinēju, bet ar nobīdi, jo dzima mājās un vēlāk parādījās alerģija. Proti, dēļ mājdzemdībām tuberkulozi potējām, kad bija 1 mēnesis. No pārējām potēm ir pirmā kompleksā, tagad gaidām, kad atrisināsies alerģija, tad dursim nākamo.

Atbildēt


Tā, kurai zalkši nāk mājās

from: [info]putnelis
date: Maijs. 24., 2016 - 09:46 pm
#

manējie viegli panes (iet ātrāk gulet un viss). Poteju visas potes izņemot pasas debīlākās, piem - gripu, kuru ārstē izguļoties.
Manājie slimo 1 reizi gadā. Baseins, vingrošana, pastaigas.
Papildus obligātajam ir poteti ar pneimopoti pret visiem elpceļu bojātaji8em.
Vislabak veselībai ir palīdzejusi dzivesvietas maiņa.

Atbildēt


--

from: [info]ripp
date: Maijs. 24., 2016 - 09:48 pm
#

Potējām pēc kalendāra, nobīdes praktiski nebija. Kompleksās arī. Nepotējām rotu (pēc lv slimnīcu datiem pirms 4g, rots bija labi ja 1/4 no visiem vēdervīrusiem) un vēl vienu, neatceros nosaukumu, to, kura ar pumpām un bērnībā noris vieglāk. Gaidīšu teju līdz skolai, ja pati neizslimos, tad potēšu.

Atbildēt | Diskusija


--

from: [info]ripp
date: Maijs. 24., 2016 - 09:49 pm
#

Ā nu gripu, loģiski, arī ne. Un neplānoju. Ērču encefalītu gan potējām.
Uzskatu, ka tuberkulozi ofic vajag, lv skaitās epidēmija.
Panesa normāli, vairāk gulēja, lielākā vecumar biki uzsita niķi, tas viss.

Atbildēt | Iepriekšējais


only after dark

from: [info]tvarj
date: Maijs. 24., 2016 - 10:19 pm
#

vējbakas.
tās mēs arī nepotējām, jo mūsu ģimenes ārste atklāti pateica, ka potētajiem slimošanas koeficients ir pārāk augsts

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


--

from: [info]ripp
date: Maijs. 24., 2016 - 10:53 pm
#

aha, pareizi. mani ārste biedēja ar to, ka sievietēm reproduktīvajā vecumā un/vai grūtniecības laikā (precīzi neatceros) vējbakas esot šausmīgi bīstamas. nu un vēl dzirdēts, ka potētie tomēr pārslimo vieglāk.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Maijs. 24., 2016 - 11:06 pm
#

Grūtniecības laikā vējbakas ir bīstamas, tāpat kā masaliņas (var radīt augļa deformācijas). Pārslimojot vējbakas, organismā ieperinās Varicella zoster vīruss, kas pieaugušā vecumā var izpausties kā tas, ko kādreiz sauca par rozi http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/shingles/basics/definition/con-20019574

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


--

from: [info]ripp
date: Maijs. 24., 2016 - 11:10 pm
#

aha, paldies par precizējumu :)

Atbildēt | Iepriekšējais


Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Maijs. 24., 2016 - 11:07 pm
#

jā. tā ir.

vējbakas grūtniecības laikā ir reāli bīstamas.

Starp citu, Agata Kristi pat uzrakstīja vienu savu stāstu, kas balstīts uz patiesu storiju The Mirror Cracked From Side to Side, balstītu uz amerikāņu aktrises Džīnas Tīrnejas traģēdiju, kur aktrise saķēra vējbakas savā vienīgajā publiskajā iznācienā grūtniecības laikā, kur viņu aplipināja kāda fane. Kura savukārt gadus vēlāk pēc tam pienāca pie aktrises un stāstīja cik viņa viltīgi apčakarējusi karantīnu, lai tik varētu saņemt autogrāfu no mīļotās aktrises. Kuras bērns vējbaku dēļ piedzima ar mega komplikācijām: The baby, Daria, was born prematurely, weighing only 3 pounds, 2 ounces, and requiring a total blood transfusion. The infant was also deaf, partially blind with cataracts, and severely developmentally disabled. The child ultimately had to be institutionalised.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


--

from: [info]ripp
date: Maijs. 24., 2016 - 11:09 pm
#

paldies, šis ir interesanti. liek domāt par to, ka pirms skolas, ja nepārslimo, meita tomēr jāpotē.

Atbildēt | Iepriekšējais


crescendo

from: [info]crescendo
date: Maijs. 25., 2016 - 09:43 am
#

rots kā 1/4 no vēdervīrusiem vai rots kā 1/4 daļa no iemesliem visiem hospitalizācijas gadījumiem 6-24mēn vecuma grupai?

Atbildēt | Iepriekšējais


sajūtu cilvēks

from: [info]vacatio
date: Maijs. 24., 2016 - 09:58 pm
#

Jā, pret visu ko ārsts teica un kad teica (pati kalendāram nesekoju). Izpalika rota pote.

Atbildēt


tati

from: [info]tati
date: Maijs. 24., 2016 - 10:14 pm
#

Dalījām potes - kompleksās atsevišķi ar vismaz 2 mēnešu atpūtu. Sākumā bija rota, tad kompleksās. Vajadzētu vēl ērču encefalītu vēlāk. Tā kā potes tika dalītas, lai bebee mazāka slodze (ko ieteica arī neirologs), tad visas kompleksās potes nobīdījās par 4 mēnešiem.
Esmu pieredzējusi nepotētu sīci aizvedot uz slimnīcu ar rota vīrusu. Dārziņā regulāri rotinieku noķēra - agrāk nebija potes pret to. Br!

Atbildēt


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Maijs. 24., 2016 - 10:35 pm
#

Potēju visu pēc kalendāra, plānoju arī neobligātās (vējbakas, gripu, encefalītu). Kad pienāks attiecīgais vecums, ceru, ka HPV apmaksās ne tikai meitenēm, bet arī zēniem; ja nē, tad maksāšu pati (jo vīrieši ir šo vīrusu pārnēsātāji).

Atbildēt


Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Maijs. 24., 2016 - 11:08 pm
#

Pret visu, bet pēc individuāla kalendāra ar maksimālām atstarpēm starp potēm.

Atbildēt | Diskusija


ю

from: [info]ttp
date: Maijs. 24., 2016 - 11:12 pm
#

tubrkolozi arī?
man tieši interesē individuālais kalendārs un maksimālās atstarpes.
2 mēnešos tiešām nevēlamies neko potēt, ja tad tikai ap 6 mēnešiem, lai kārtīgi apveļas. cik noprotu, tad kompleksais ir jāpotē ik pa 2 mēnešiem (pirmās 3 potes) un tad starplaikā ik pa mēnesim var pneimokokus potēt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tati

from: [info]tati
date: Maijs. 25., 2016 - 12:01 pm
#

Tuberkolozi potēja dzemdību namā pēc izrakstīšanās.
Nākama "pote" 2 mēnešu vecumā bija rotavīrusniece - tie ir pilieni, kurus bebim iepilina mutē. Ļoti viegla pote, kuru visi diezgan viegli pārcieš. Pēc 2 mēnešiem "iepotēja" otro rota poti. 6 mēnešos pirmo komplekso, vēl pēc 2 mēnešiem nākamo un tad atkal pēc 2 nākamo komplekso. Tā kā mēs bērnam taisam mini slodzi, arī pediatre noteica, ka potēs visu maksimāli vēlāk. Vajadzēja uz gadu potēt 4. komplekso, bet atlika uz 1 g 3 mēn (ja būs potes, jo izskatās, ka kompleksās ir beigušās). Kompleksās pārcieš grūtāk - naktīs pēc potes temp. uzaug uz 39.4, tad jādod Nurofen.
Citiem rota apvieno ar komplekso un tad ir baigi traki. Galvenais bērnu nepārslogot, jo tad var tonusiņš paaugstināties u.c.
Parunā ar savu pediatru, ja viņš ir OK, tad ieteiks labāko variantu jums visiem.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ю

from: [info]ttp
date: Maijs. 25., 2016 - 01:03 pm
#

paldies par izsmeļošo atbildi.
tā kā dzemdējām mājās tuberkulozes pote mums nav un līdz bērnudārzam to arī netaisīsim. žēl, ka LV vēl skaitās perēklis, jo pārējā rietumeiropā šīs potes vairs neizmanto, trakākais šķiet, ka otrajā dienā laiž iekšā ierosinātāju.
par komplekso visu laiku domājam, bet šķiet, ka VC4 piedāvā atsevišķi difteriju&stingumkrampjus un bērnu trieku, tas ir arī galvenais no kā vajag pasargāties.
bet nu vēl jāstuko un jāinteresējas, pēc komentāriem izskatās, ka diezgan aktuāls un neskaidrs jautājums ne tikai mums

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


tati

from: [info]tati
date: Maijs. 25., 2016 - 01:21 pm
#

Skatos, ka kompleksā ir iekšā arī B hepat. Drošs, ka negribi? Saslimšanas risks arī ir un iekš LV jau tā hepatīta ārstēšana pat nav nožēlojamā līmenī - burtiski nekāda. Mums pediatre arī teica, ka pagājušajā gadā bērnu slimnīcā esot ievietoti vairāki bērni, kuri slimojuši ar garo klepu, tāpēc arī neko vairāk nedomājām dalīt.
Difterijas poti pārdzīvoja vēl vieglāk kā rota - vienkārši bija miegaināks & tas arī viss (nezinu kā ir, kad potē vēlāk :] ).
Rota potē tikai līdz "cikturcikturneatceroscik" mēnešiem - pēc tam vairs nekad.
Ja bail par slodzēm, iepauzē līdz ayvases 3 mēnešiem - kad aizvedīsi uz parasto pārbaudi pie neirologa, pateiks, cik tava atvase ir izturīga (vai piebremzēt uz potēšanu, vai arī nē).

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


ю

from: [info]ttp
date: Maijs. 25., 2016 - 02:24 pm
#

jādomā, jāperē un galvenais jāsaudzē

par tiem ievietotajiem un saslimušajiem ir ļoti grūti objektīvi spriest, jo visa informācija, kas parādās ir tikai, cik ir saslimuši un nekur netiek norādīt vai šīs personas pirms tam ir bijušas vakcinētas vai nē.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]ninona
date: Maijs. 25., 2016 - 07:15 am
#

Pirmo pēc kalendāra izpotējām līdz kādam pusotram gadam, tad veselības problēmu dēļ nobijos un bija līdz 5 gadiem pauze, kad atsāku potēt komplekso.
Otrajam tuberkulozi ar nobīdi ap mēneša vecumu (ilgāk ne, jo vispār pati esmu nēsātāja un tuvajos rados ir slimojuši), kompleksās pēc kalendāra. No vējbaku, pneimo, rota, gripas, ērču encefalīta vakcīnām atsakos. Vējbakas meitenēm sapotēsim ap 10g.v., pirms tam potenciāli pārbaudot antivielas. Par to "meiteņu vakcīnu" stipri šaubos.
Rots pamatā ir bīstams zīdaiņiem, kuri netiek zīdīti.
Pneimo potētu tikai tad, ja gadītos ikurāt ļoti slimīgs kāds bērns, bet mani samērā veselīgi.
Gripa ir jāizguļ. Un, spriežot pēc ērčvakcīna mājaslapā pirms gadiem salasītajiem stāstiņiem - arī encefalīts ir jāizguļ, jo aprakstītie šausmustāsti bija no sērijas "man bija augsta T un sūdīga pašsajūta, bet vienalga devos ar tusēt / skaldīt malku / uz darbu". Statistika no ercemne.lv: 30% piesūkušos ērču pārnēsā encefalītu "Divas trešdaļas pacientu atveseļojas pēc gripai līdzīgo pirmās stadijas simptomu pārslimošanas.
Viena trešdaļa pacientu, izslimo otro stadiju – kas norit ar augstu temperatūru, stiprām galvassāpēm, apziņas aptumšošanos, 10 – 15% centrālām vai perifērām parēzēm. Šīs grupas pacienti sadalās apakšgrupās:
- mirstība sasniedz 1%,
- ilgstošas un dažreiz paliekošas neiropsihiskas komplikācijas sastāda 10–20%,
- atlikusī daļa pacientu pēc otrās stadijas pārslimošanas atveseļojas."
T.i. paliekošas sekas ir tiešām nelielā daļā gadījumu. Tas mani nespēj pārliecināt potēties un potēt.

Atbildēt | Diskusija


Andris

from: [info]degeneralis
date: Maijs. 25., 2016 - 07:33 am
#

Inficētu ērču procents pērn bija 3,6%, nekādi 30:
http://www.lsm.lv/lv/raksts/vide-un-zinatne/dzive/sogad-36-ercu-ir-inficetas-ar-slimibam.a135909/

Es gan uzskatu, ka bērnus pret encefalītu nepotēt ir diezgan stulbi, vismaz ja plāno uzturēties mežā, jo arī ja tie skaitļi, ko tā lapa min, ir pareizi, tad vismaz 1:50 - 1:100 gadījumiem noved pie "ilgstošas un dažreiz paliekošas neiropsihiskas komplikācijas" un vakcīna ir praktiski nekaitīga. Principā jau ir stulbi arī pašam nepotēies, bet...

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]ninona
date: Maijs. 25., 2016 - 07:41 am
#

Ercemne ir uzrādīts atsevišķi - vispār encefalītu pārnēsājošo ērču % līdzīgi, kā Tu te ieliki, un, ka no tām, kas piesūkušās brīnumainā kārtā inficētas ir ~30%.
Visas vakcīnas ir drīzāk nekaitīgas nekā kaitīgas, bet, re, arī jūs pēc kaut kā šķirojas, ko potēt un ko ne ;)
Es ik gadu daudz laika pavadu mežos un pļavās, visa mūža laikā piesūkušās kopumā 4 ērces 2 epizodēs, abi gadījumu manā bērnībā. Nesaskatu augstu risku. :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Andris

from: [info]degeneralis
date: Maijs. 25., 2016 - 07:53 am
#

Tur jau tā lieta, ka linkā, ko ieliku, bija tieši runa par Infektoloģijas centrā noņemtajām ērcēm: "Ērču izplatība šogad ir divas reizes augstāka nekā pērn, turklāt 3,6% no Infektoloģijas centrā noņemtajām ērcēm pārnēsājušas vai nu encefalītu, vai Laimas slimību (Laimas boreliozi)"

Ja encefalīts/laims sadalās pusi uz pusi, tad sanāk, ka aptuveni 2% ērču ir inficētas, kas ir diezgan maz.

Jā, risks mazs, bet smagu komplikāciju risks toties lielāks - tieši tas biedē. Protams, kopumā risks ir minimāls, un ērču bīstamība ir stipri pārspīlēta, bet mani tās sekas (tieši bērnu sakarā) baigi biedē.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]ninona
date: Maijs. 25., 2016 - 08:00 am
#

Mani savukārt nebiedē, bet šajā ziņā man vienalga par citu lēmumiem. Nu, ja vien tie nav balstīti totālā neinformētībā vai tendenciozi pasniegtā informācijā, kas tā tiek izplatīta tālāk :)
Mani vairāk biedē smagas cilvēku pārnēsātas slimības, ko nevaru novērst ar profilaksi un uzmanīgumu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]polija
date: Maijs. 25., 2016 - 08:30 am
#

Bīstamība lielākoties rodas, ja cilvēks to ērci pat nepamana - reāli dzirdēti vairāki stāti, btw. ķip cilvēkam sākas temperatūra, bet viņš pat neiedomājas par ērci, un tiaki, akd nāk aju tā otrā temperatūras paaugstināšanās, kas jau ir bezmaz meningīts, u.tml., tad tikai trāpa pie ārsta...
Turklāt nevajag nemaz mežu, paziņas ērces (tai skaitā tādas, ar kurām nolikās ar to encefalītu) saķēruši bezmaz piemājas zālītē..
Un arī nepaliekošas sekas nozīmē aptuveni vairāku mēnešu ārstniecības kursu, kur ilgu laiku nedrīkst darīt NEKO. Tikai gulēt gultā un skatīties griestos - ne TV, ne grāmatas, nekas. Gribu redzēt, kā Tu bērnu piespiedīsi mierīgi gulēt, ja jau pieaudzis cilvēks pat apzinoties sekas, bieži to nespēj.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]polija
date: Maijs. 25., 2016 - 08:33 am
#

Ā - turklāt pieredze saka, ka statistika ir viens, veiksme - pavisam kas cits. Imho L-jas apstākļos nepotēties pret ērču encefalītu ir paļaušanās nevis uz statistiku, bet uz veiksmi. Arī neslikta lieta. Mok arī ir civēki, kam veiksmes krājumi ir neizsīktoši. :)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]ninona
date: Maijs. 25., 2016 - 09:38 am
#

Jā, es arī esmu lasījusi šausmu stāstus. Bet es lasu arī starp rindām, tai skaitā Tavējām. Gan par "ai, temperatūra, tas jau nekas nopietns", gan nespēšanu slimam mierīgi gulēt. Tieši šie aspekti bieži ir pamatā smagai slimošanai.
Katrā ziņā es esmu informēta, bet informācija mani nevis biedē, bet atbrīvo.

Atbildēt | Iepriekšējais


porcelāna lellīte

from: [info]neraate
date: Maijs. 26., 2016 - 09:39 pm
#

procents pilnīgi noteikti ir lielāks, jo ne visas piesūkušās ērces cilvēki pārbauda, jo tas ir dārgi, sarežģīti (ērcei jābūt dzīvai, 24 h laikā pēc piesūkšanās) un Rīgā.
ja ņemtu vērā arī tos gadījumus, kad ar encefalītu saslimst dzīvnieki (suņi, kaķi), epidemioloģija būtu citādāka. bet Latvijā šobrīd labaratoriskus testus dzīvniekiem, kam piesūkušās ērces, uz ērču encefalītu neveic un tā nebūt nav vienīgā ērču pārnēsātā slimība kurai ir NS pazīmes

bīstamība ir arī tāda, ka ar pretparazītu līdzekļiem neapstrādāti mājdzīvnieki (suņi, kaķi) ērces salasa brikšņos (meži, ceļmalas, grāvmalas, upmalas etc), tās pieēdas, nokrīt zemē, izdēj olas un jaunā paaudze šķiļas laukā tur, kur olas iedētas. arī piemājas dārziņā un pilsētas apstādījumos.
turklāt tie izslavētie gadījumi, kad cilvēkiem ir antivielas neslimojot (tātad pārslimojuši viegā formā) procentuāli notiek retāk, bet arī pieaugušajiem šī slimība ļoti bieži izpaužas smagi, ļoti smagi un pat letāli

Atbildēt | Iepriekšējais


Skabičevskis

from: [info]begemots
date: Maijs. 25., 2016 - 09:29 am
#

Es pieņemu, daudz ko nosaka personiskā pieredze.

Manam tēvam bija encefalīts tādā formā, ka viņš mēnesi gulēja gultā slimnīcā, nevarēdams īsti pakustēt. Sirmajos padomju laikos, kad vakcīnu vēl nebija.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Andris

from: [info]degeneralis
date: Maijs. 25., 2016 - 09:31 am
#

Droši vien, jā. Man viens radinieks meningītā nomira, tādēļ laikam tādēļ vairāk bail no tā visa. (Tas gan nekādā veidā nebija ar ērcēm saistīts, viņam arī bija pie 70 gadu un iepriekš bija pārcietis insultu, bet tāpat.)

Atbildēt | Iepriekšējais


snark

from: [info]snark
date: Maijs. 25., 2016 - 08:19 am
#

Pagaidām esam vakcinējuši pēc kalendāra (iespēju robežās, jo pāris reizes vakcinācija ir atlikta bērnu slimības dēļ), un ņemam visas, arī kombinētās vakcīnas.

Atbildēt


Eva

from: [info]milk
date: Maijs. 25., 2016 - 08:28 am
#

Vakcinējam ar nobīdi, jo sanāca pirmajā gadā daudzas slimošanas.

Nevakcinējām pret rotu, vējbakām. Nav arī bijušas gripas vakcīnas. Pret ērcēm šogad sākām potēt, jo pārcēlāmies uz laukiem.


Ā un laikam no tām pneimokoku potēm arī atteicāmies, bet, ja potētu vēlreiz, ņemtu arī tās. Man ir pārgājis tas vakcīnas = briesmīgas uzskats. Labi, ka dzīvesbiedrs man neļāva pilnībā izpausties un uzstāja, ka jāpotē un viss :D

Sīkajam 3 gadi. Slimo 2-3gadā ar visu, ko atrod bērnu dārzā.

Atbildēt | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Maijs. 25., 2016 - 09:55 am
#

Mazliet ar nobīdi (1 mēn) visas kalendāra potes + ērču encefalīts + gripa.
Nesaprotamu iemeslu dēļ nebija izpotētas vējbakas, kuras saķēra ceļojumā ļoti tālu no LV un smagas.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


oblica

from: [info]oblica
date: Maijs. 25., 2016 - 09:55 am
#

oi, ne tur iepostēju :)

Atbildēt | Iepriekšējais


crescendo

from: [info]crescendo
date: Maijs. 25., 2016 - 09:58 am
#

Mītam, ka 'gulēšana' ir kaut kāda maģiskā darbība, kas vismaz 90% novērš slimību sekas un komplikācijas, neticu. Samazina iespēju (ja JAU ir saslimis, tad, protams, jādara viss lai samazinātu), jā, bet novērš -nope. Un mēnesi gulēt blenzt griestos tāpat nav OK.

Potējam pret (pagaidām) visu, bet dalam kombinēto&pneimo (t.i, pa potei katru mēnesi, nevis katru otro). Pirmajam tā bija uzraugoša speciālista norāde, otrajam vienkārši tāpēc, ka pirmajam bija izteikta reakcijas uz pneimo (nekas briesmīgs, bet negribējās testēt, kā izskatās potenciāli izteiktāka reakcija, ja abas ir reizē - un jap, otrajam arī pneimokoku vakcīna nav kā kombinētā 'tikai asariņa vien')
Pirmajam vakcināciju uzsākām gandrīz 4mēn vecumā (uzraugošā speciālista norāde). Otrajam - 3mēn vecumā, lai nebūtu pirmā pote tieši pirms garām valsts brīvdienām.... Un šī lēmuma dēļ jau paspējām panervozēt - jo regulāra bērna ciemiņa cits ciemiņš nonāca slimnīcā ar difteriju pirms vēl bērns bija saņēmis visas trīs vakcīnas.
Nedēļa nervu, līdz noskaidrojās, ka bērna ciemiņš tomēr difteriju nav saķēris un nav arī nēsātājs (bet pēdējo varēja noskaidrot tikai ļoti uzstājīgi visur uzprasoties). Difterija it kā mūsdienās nav problēma, ja vien neceļo pa 3. pasaules valstīm vai Latviju. Tāda, Latvijai specifiska slimībiņa.


Rotu pirmajam apmaksājām paši, otrajam vienkārši neatteicāmies. Pirmais jau piedzīvoja rota vilnīti dārziņā, bet pati pārslimoja viegli, mazais (jau sapotēts, vēl krūtsbērns) vispār (laikam) nesaslima. Rota vakcīnai (cik nu es saprotu) jau galvenais mērķis ir padarīt to pirmo saslimšanas reizi līdzīgāku tam, kā slimo (jau ne pirmo reizi) slimojošie pieaugušie - viena diena, biš nelaba dūša, dežūra pie porcelāna troņa, i viss, ko jūs tur par temperatūrām un slimnīcām stāstat. Slikti ir saslimt vecumā ~6-24 mēneši, kad pienu vairs visu dienu neēd, bet saprāta pierunāties dzert daudz šķidruma arī nav. (baigi gribi slimiņam un niķīgam 10mēnešniekam ik pa 15 minūtēm liet to ēdamkaroti mutē visu diennakti?). BTW, ja šogad, tad par rotu nav daudz laika domāt, 2vakcīnu režīma vietā ir 3, kas visi jāpabeidz līdz 6 mēnešu vecumam, ja visus 3 nevarēs pabeigt, tad nemaz nesāk.

ērču encefalīts - iepriekšējā vasarā plānoti dzīvojāmies īpaši infekciozo rajonu mežiem tāpēc, protams, vakcinējām arī pret to, ja būtu dzīvesveids ar mazu risku saķert inficētu ērci, varbūt domātu savādāk.

Gripu - pagaidām nepotējām, TIK ĻOTI lai skraidītu pa visu Rīgu meklēt to vienu vietu ar pēdējo vakcīnu ar negribējās. šosezon laicīgāk pieteiksim savu interesi. Šī arī dzīvesveida lieta - aktīvi strādājošiem Rīdziniekiem tas risks tomēr ir lielāks, nekā lauku viensētā.


Vējbakas pirmajai nebija izvēles jautājums, bija iekļautas vienā vakcīnā ar masalām-masaliņām-cūciņu. (mēs gribējām vējbakas atsevišķi un MMR atsevišķi - ģā pat painteresējās apkārt, bet atsevišķi nebija pieejamas) - tā nu potējām visu reizē. Tas kā nu kuru gadu iepirkts. Starp citu, ja tik ļoti tic 'dabīgā imunitāte ir labāka' - neviens nav liedzis savu vakcinēto bērnu vest ciemoties pie vējbaksaslimušajiem. Nav jau tā, ka vakcinētie ar vējbakām neslimo, tikai vakcinētie pārslimo fiksāk un vieglāk un retāk tiek pie īpaši nejaukajām komplikācijām.

Atbildēt | Diskusija


Antuanete

from: [info]antuanete
date: Maijs. 25., 2016 - 10:29 am
#

Es biju tiešām šokā, kad izrādījās, ka gripas vakcīnas izbeigušās, vīrs tā arī nepaspēja sapotēties (un viņš ir tas, kurš visdrīzāk varētu kaut ko atnest mājās). Nākamajā sezonā rīkosimies laicīgāk.

Atbildēt | Iepriekšējais


sonnenwende

from: [info]sonnenwende
date: Maijs. 25., 2016 - 10:04 am
#

dzīvojam vācijā, kur pirmā vakcīna ir apmēram 3 mēnešu vecumā, taisam visas, izņemot tuberkolozi, pret kuru te nevakcinē. kalendāru ievērojam. pavisam noteikti nevakcinēšu meitu pret hpv, kad vecums pienāks. pret gripu un encifalītu nepotējam.

Atbildēt


nxn

from: [info]nxn
date: Maijs. 25., 2016 - 01:38 pm
#

dzīvoju DE, abus potēju visu pēc kalendāra.
papildus abiem ērces (jo LV ir vasarnīca meža vidū), rotu jaunākajai (jo ar vecāko piedzīvoju tādu caureju, ko negribās atkārtot). drusku sirds nemierīga par tuberkulozi, jo DE nepotē (bet arī LV potes nekādas drošās neesot), un nupat arī DE tā ar bēgļiem tiek ievazāta un steigā tiek strādāts pie jaunu pošu izstrādes.
tā kā vecākais pāŗslimoja smagu meningītu, papildus viņam potēju jaunakas pneimokoku potes versiju.

Atbildēt | Diskusija


ю

from: [info]ttp
date: Maijs. 25., 2016 - 02:25 pm
#

interesants aspekts par bēgļu ietekmi uz veselību Vakareiropā, nebiju tik tālu aizdomājies.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


nxn

from: [info]nxn
date: Maijs. 25., 2016 - 03:39 pm
#

ja, te skaitījās tuberkuloze kā izskausta, bet tagad nāk ne jau nu slimi, bet nēsātāji, un testi ir nezinu kas tur- sarežģīti vai laikietilpīgi. bez tam parādījušās kaut kādas AB rezistentas baktērijas, nu u.t.t.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]eermaniitis
date: Maijs. 25., 2016 - 02:56 pm
#

pēc kalendāra + rotinieku
vecākā smagi slimoja ar rotu ... tiešām smagi ka pie sistēmas bija jāliek, tad nu mācība rokā

kopš dzīvo laukos arī encefalītu
es papildus vēl ar hepatītiem pats personiski - būs darīšanas ar asinīm

Atbildēt | Diskusija


ю

from: [info]ttp
date: Maijs. 25., 2016 - 03:03 pm
#

laikam jātaisa nākamā aptauja par to cik liela cibas aktīvā daļa dzīvo laukos :D
prieks vismaz par to

asinis medību, dzīvnieku kaušanas dēļ?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Maijs. 25., 2016 - 03:04 pm
#

militārā sanitārija - nākošnedēļ uz 2.slimnīcu ;) praktizēties

Atbildēt | Iepriekšējais


sproga

from: [info]sproga
date: Maijs. 25., 2016 - 03:32 pm
#

dzīvojam laukos. potējam visu (tai skaitā encefalītu un rotu), izņemot gripu. Pirmajam ne sūda pēc kalendāra, jo visu laiku slimoja ar elpceļu slimībām. Arī rotu nedabūja, toties pie 1.5 gadiņa dabūja normāli pa slimnīcu izgulēties. Otrais līdz ar to rotu dabūja par velti un bez jautājumiem.
Pēdējā desmitgadē katram internet jūzerim par modes lietu ir kļuvis iedziļināties vakcīnu zinātnē. Tā kā man trūkst pamatzināšanu bāzes, tad nobolu acis un klausu dakterim. Arī vēlēšanās studēt to internetā ir tuvu 0%.
Par ērcēm man ir fobija tā dēļ, ka gan tēvs pasmagi izslimoja, gan viens no boijfrendiem bērnībā izslimojās (valodas traucējumi)...
Toties neesmu apgrozījusies tajā vidē, kur kāds būtu cietis no vakcinēšanās. Tikai briesmu stāsti calis.lv

Atbildēt | Diskusija


from: [info]eermaniitis
date: Maijs. 25., 2016 - 04:21 pm
#

pa lielam to pretvakcinēšanas kampaņu uztur un uzkurina garīgie fanātiķi, kuriem dievs aizliedzis asins pārliešanu, tad nu viņi cilā šo tēmu pie katra elpas vilciena un kur vien var, protams, ka dzirdīgas ausis ir tieši norūpējušās jaunmāmiņas (agrāk pirmās vakcīnas no govs asiņu seruma ieguva - pret bakām, šobrīd jau citādāk un savādāk, bet tas netraucē vicināt reliģisko kara cirvi)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


porcelāna lellīte

from: [info]neraate
date: Maijs. 26., 2016 - 10:33 pm
#

ne tikai. tas saskan arī ar šobrīd modes tendenci 'natural parenting'. LV vidē nav izplatīti, bet angliski runājošās zemēs ir veltījumu mājaslapas vakcīnu upuriem, kas pilnas ar briesmu stāstiem un medicīniski ne ļoti pamatotu info.

ja interesē par blaknēm, ir infografika, ko veidojusi PVO pēc oficiāli apkopotajiem datiem par blaknēm, smagām blaknēm un nāvi. un tur ir uzskatāmi redzams, cik retas ir smagās blaknes un ka anti-vacc kampaņās mēdz iekļaut arī pašnāvības, kas statistikā piemērotas 'vakcīnu dēļ'
diemžēl man rokas līkas, nesanāca izguglēt

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]digna
date: Maijs. 25., 2016 - 06:16 pm
#

Nē, neko šobrīd nevakcinēju, dēlam ir bcg vakcīna, meitai vispār nekā. Diskusijā neielaidīšos, man ir savi apsvērumi šādai izvēlei.

Atbildēt


porcelāna lellīte

from: [info]neraate
date: Maijs. 26., 2016 - 10:59 pm
#

viss pēc kalendāra (gan ar 1 mēneša nobīdi, jo poliklīnkā bija gripas karantīna) un nelielu difterijas revakc. nobīdi jo potējām ērču encefalīta vakcīnām. par gripas vakcīnu un hepatītiem vēl domāju. ja pienāks bērnudārza rinda, tad visticamāk, ka jā. arī kompleksās vakcīnas tad, kad tās paredzētas. ja līdz pusaudžu vecumam būs pieejama HPV vakcīna zēniem, arī to
rota vīrusu draugs dabūja darbā no kolēģa, kam b/d bērni aplipināti un es biju ļoti priecīga, ka mazais sapotēts, mēs abi neslimojām.

no vakcīnām nebaidos, esmu apguvusi vienu semestri imunoloģijas, zinu kā vakcīnas darbojas, kāpēc. man pašai ļoooti nepatīk slimot, neredzu iemeslu kādēļ pat potenciāli pakļaut savu bērnu briesmām. un man ir būtiski arī tas, ka vakcinējoties nodrošinam kopējo imunitāti, no kuras iegūst cilvēki, kas veselības iemeslu dēļ paši nevar vakcinēties (priekšlaicīgi dzimuši bērniņi, onkoloģijas pacienti, imūndeficītu slimnieki u.tml.)

vakcinācijas kalendāra ievērošanai ir liels pluss - ir zināms kā konkrētajā vecumā uz to reaģē lielākā daļa bērnu. turpretī nobīde vai dalīšana nozīmē to, ka biežāk jādodas pie ģ.ā./uz poliklīniku, kur procentuāli vairāk slimu cilvēku, kas var nodot tālāk kādu infekciju. it kā ir zīdaiņu stundas, kad akūtajiem nebūtu jānāk, bet ir visādi novērots. kaut gan arī nobīde no kalndāra noteikti jāievēro ja bērna ārsts tā uzskata un daudz kas atkarīgs no dzīvesveida. ja abi vecāki ikdienā apgrozās lielos cilvēku kolektīvos vai kopā ar mazuli apmeklē cilvēku pilnas vietas, droši vien prātīgāk ir nenobīdīt un nedalīt. ja bērniņš ar mammu dzīvojas mājās, tētis var sapotēties pret gripu un tik ļoti neiespringt

Atbildēt


Avatars

2 meitas

from: [info]avatar
date: Maijs. 30., 2016 - 10:55 pm
#

Viss pēc kalendāra. Pret rota vīrusu un gripu nepotējam (tas nav nopietni). Pret ērču
kaut kad drīzumā vajadzētu, jo meži apkārt, bet vēl nav sanācis.
Pret vējbakām kaut kad pirms skolas vecuma.

Atbildēt