pajautaa

PAR latviešu valodu

« previous entry | next entry »
Dec. 27., 2011 | 12:10 pm
posted by: phoenix in pajautaa

Vai ir arī video, sociālo mediju aktivitātes PAR latviešu valodu (pretēji šim Linderman materiālam)?

Es maz esmu saskārusies ar krievu valodu Latvijā, jo pamatā esmu dzīvijusi Kurzemes latviskajā daļā, bet kopš esmu Rīgā mani krievu valoda gadnrīz gāž no kājām. Tas pats par sevi vēl nekas, cilvēki var runāt savā dzimtajā valodā, bet mani TRACINA, ka nav cieņas pret latviešu valodu un ka daļa krievvalodīgo jau tic, ka nav vairs ilgi jāgaida, kad divvaldoība būs Latvijā, ka Latvija ir viņu mājas arī tajā nozīmē, ka latviski te nav jārunā! Un man par to sāp sirds un mani tas uztrauc! Nav vērtību, nav cieņas! Rindās, narvesenos, autoostās, jaunagada sarīkojumos publiskajās vietās, visur! Pat bērnu slimnīcā mani no rīta māsiņa uzrunā " mammačka, kak vam udobna gavarit"?

Es vakar biju ar bērnu uz it kā skaistu ledus šovu - izrādi arēnā Rīga "Alise Brīnumzemē". Pirms izrādes gribēju nopirkt končiņas un piegāju palūkot piedāvājumu - man aši no letes otras puses pieskrien klāt priecīga meitene un tikpat priecīgā balsī saka "zdrastvuķi"! Es gandrīz apsēdos. Stingri atbildēju Labdien un aizgāju. Sākās šovs. Puse šova krieviski. Nu, ok, viesmākslinieki. Bet kaut kā peŗkot biļetes par 20Ls/gb nepamanīju norādes, ka šis ir kaut kāds dublētais pasākums, ka projkecijas būs krievu valodā un bērns man prasīs, ko nozīme tas un tas. Mierinu sevi, ka esmu pārāk piekasīga, ka tā tak ir māksla, šovs un katrai uzstāšanās reizei tak netulkos visas projekcijas! Bet, kad noslēgumā visus aktierus mikrofonā izsauc, nosauc vārdā, apraksta viņa sasniegumus TIKAI krievu valodā, man apskrējās dūša... par daudz, sabiedriskajā telpā krievu valodai atlaides ir par daudz!

Es neesmu pret krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, bet es esmu PAR pamatvalodas cienīšanu! Mūsu zeme ir Latvija, mēs esam latvieši, mūsu senči ir miruši tādēļ, lai mums būtu šī valsts un valoda! Ir 21. gadsimts, tautas sajaucas, krievvaldoīgie Latvijā ir daudz, jā labi, bet cieniet šo valsti tomēr! Latviešiem šī ir vienīgā etniskā dzimtene! Bet es saprotu arī otru pusi - ja jau latvieši tik ņerks, čīkst un nav spējīgi kopīgi aizstāvēt savu valodu, nāciju un tautu kā tādu, tad tie, kas runā citā valodā un šeit ir gana daudz var nejust nekādu vēlēšanos pakļauties noteikumiem, kurus ir ļoti viegli pārkāpt un dzīvot sev ērtākā veidā.

Vārdu sakot, es gribu popularizēt viedokli par valodas lietojumu, es gribu youtube ar spečīgiem video, es gribu sociālās reklāmas pieturvietās par šo tēmu, es gribu uzlīmes, piespraudes, iedzīvotāju kustības, kas čeko, kur runā ar cilvēku vispirsm LV un tikai tad RUS un kur otrādi. Un to visu popularizēt.

Un atkārtošos vēlreiz: es esmu PAR latviešu valodu Latvijā kā pirmo un vienīgo pamatvalodu un lai VISAS iestādes VISPIRMS pie klienta vērsas LATVIEŠU valodā. Praksē, nevis teorijā.

Un pirmais, kas man vajadzīgs, apzināt jau esošos resursus. Ja tādu nav - varbūt kāds ir ar mani vienās domās un ir gatavs sadarboties, veltot savu laiku šādu vizuālu uzsaukumu un akciju īstenošanai? Es noorganziēt varu. Gan jau nauda nepieciešamākajam arī atradīsies. Vajadzīgs ir tikai laiks un cilvēkresurss darba veidā.

lv.valoda at gmail.com

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {61}

Princese Zeltīte

from: [info]elina
date: Dec. 27., 2011 - 12:25 pm
#

es nezinu, kā mani tur varētu izmantot, bet es piesakos! :)

Atbildēt | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 12:59 pm
#

vajadzēs saprast, ko Tu māki, ko Tu pazīsti, lai varam saprast savas iespējas.
Atraksti uz epastu, lai viss ir vienuviet: lv.valoda at gmail.com

vakarpusē izsūtīšu iekšējo resursu anketu, lai zinu, kas ir kura spēks :)

Atbildēt | Iepriekšējais


muzungu

from: [info]muzungu
date: Dec. 27., 2011 - 12:58 pm
#

Ja varu kā palīdzēt - droši!

Atbildēt | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 12:59 pm
#

vajadzēs saprast, ko Tu māki, ko Tu pazīsti, lai varam saprast savas iespējas.
Atraksti uz epastu, lai viss ir vienuviet: lv.valoda at gmail.com

vakarpusē izsūtīšu iekšējo resursu anketu, lai zinu, kas ir kura spēks :)

Atbildēt | Iepriekšējais


x

from: [info]walkire
date: Dec. 27., 2011 - 12:59 pm
#

Un es jau nopriecājos, ka vismaz cibā neviens nemuld par valodas lietām. :(

Atbildēt | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 01:00 pm
#

valoda ta valoda. Es vairāk par attieksmi. Un izlikties, ka viss ir baigi oki doki arī nevar. es vairs nevaru.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


x

from: [info]walkire
date: Dec. 27., 2011 - 01:02 pm
#

relaksējies. krievu valoda NEKAD nebūs otrā valsts valoda. ļauj tautām papriecāties un panaidoties!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 01:06 pm
#

es ne par tās oficiālo statusu, es šobrīd ne par referendumu. Es par attieksmi, es par reālo situāciju, ar kuru man jāsaskaras. Ja izlasīsi manu ierasktu, tad - es par šādām situācījām. Protams, bonusā tur nāk viss pārējais.

Es necepos par varbūtību kā par otro valsts valodu, es gribu, lai ar mani vispirms sabiedriskajā telpā runā latviski arī latvieši!!! esmu šokā par to, kas notiek Rīgā šajā ziņā. Un te nav atlaides.

Krievu valodas aizstāvji var apvienoties un radīt kaut kādus audio-vizuālus materiālus, iekšējus uzsaukumus, tādējādi stiprinot savu kopienu. Kāpēc lai to nedarītu latvieši? Turklāt ir pamats.

Kaut vai tāpēc, ka mums ir vajadzīgs vienotības moments, kura mums nav!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 01:07 pm
#

dziesmusvētki, laimdota un lāčplēsis nav aktuāli šobrīd. Īr vajadzīgs kas jauns, spēcīgs, aktuāls un visaptverošs.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]kkkungs
date: Dec. 27., 2011 - 01:26 pm
#

Vajadzīgs Lāčplēsis 2.0!

Un labs porņuks ar Laimdotu, tāds Holivudas līmenī.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 01:47 pm
#

lai ko tu būtu domājis ar to porņuku, patiesībā arī tā mums pietrūkst! :)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]karuna
date: Dec. 27., 2011 - 01:11 pm
#

Ja tevi tik ļoti tracina, ka kāds uzrunā ne tavā dzimtajā valodā, ka tu pat nevari ar smaidu atbildēt – es runāju latviski un latviski turpināt sarunu, bet tā vietā tu pagriezies un aizej prom, tad problēma jau ir tieši tev, nevis apkārtējiem.

Cieņa pret valodu ir abstrakta un neko nenozīmē. Cieņa ir pret konkrētu cilvēku, bet nevienam uz pieres jau nav uzrakstīts, kāda ir viņa dzimtā valoda. Ir vajadzīgs vismaz sasveicināties, lai to noskaidrotu.

Es atzīstu, ka Latvijā pēc noklusējuma pareizāk būtu lietot latviešu valodu, un pat Rīgā 90% gadījumu tā arī ir. Ja tu esi izlēmusi koncentrēties uz tiem 10%, kuri tāpat pārietu uz latviešu valodu pēc pirmā pieprasījuma, tad tā jau ir kasīšanās tikai kasīšanās pēc.

Protams, ja tavā prātā mājo nepiepildāma ilūzija par brīnišķīgo Latviju, kurā visi cilvēki publiski runās latviski un vienīgi latviski, tad tevi tracinās arī nejauši noklausīta krieviski izteikta saruna tramvajā, pat ja pie tevis konkrēti visi vērsīsies tikai latviski. Un tā jau ir apsēstība, un jebkura cīņa to nepieļaut vēl vairāk iedvesmos Lindermani un citus radikāļus.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]zirka
date: Dec. 27., 2011 - 01:12 pm
#

+++++++++++++

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]unpy
date: Dec. 27., 2011 - 01:24 pm
#

+

Atbildēt | Iepriekšējais


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 01:24 pm
#

nu, neizdari tagad secinājumus par mani no viena ieraksta.es izstāstīju savu pēdējo pilienu. Nekad neesmu agrāk pagriezusies un kaut kur aizgājusi. Šī bija pirmā reize. Un tāpēc arī tagad gribu saprast, kas notiek publiskajā telpā ar šādām LV valodas aktivitātēm.

ja izlasīsi uzmanīgāk manis rakstīto, sapratīsi, ka es negrasos panākt 100% tikai un vienīgi latviešu valodas lietojumu. Es vēlos, lai mani vispirms uzrunā latviski! Un tas nav pieņemami, ka tā nenotiek plašā sabiedriskā pasākumā! Tas, ja vien neesi ar šauru domāšanu, bet, kā liecina Tavs komentārs, tā nav, neapstrīdami (piesiesies šim vārdam?) liecina, ka vismaz manis piedzīvotajā situācijā meitene pie visiem vispirms vērsās krievu valodā un tā ir necieņa pret abstrakto jēdzienu - valoda, valsts. Piekrītu, ka pamatā cienīt var cilvēku, varbūt neprecīzi uzrakstīju domu, bet ideju tak Tu saprati. A komentārā Tu par matu skaldīšanu runā, turklāt vēl mēģini man piedēvēt lietas, kuras jau pati ierakstā skaidri un gaišu norādu - es neesmu par to, ka cilvēki runā citā valodā. Un latvietis parastais vienmēr paies maliņā, lai lieki netērētu enerģiju, jo gandrīz jau visu var nodēvēt par kasīšanos kasīšanās pēc. Bet tas nemaina faktu, ka krievu valoda vismaz lielpilsētā arvien uzstājīgāk izplešas un tas saasina situāciju. Un, nedomāju, kā šoreiz ir jāklausa teicienam par to, ka gudrākais paklusēs vai arī pagriezīs otru vaigu. Varbūt pietiek arī politiskā līmenī par to ķēpāties un konkrēti pašiem latviešu valodas lietotājiem (to vidū krievvalodīgajiem) skaidri apliecināt savu nostāju - es vēlos, lai ar mani vispirms runā valsts valodā un valsts valodas likumu ievēro visā sabiedriskajā telpā? Tu taču zini, ka praksē tā nenotiek! un es neņemos spriest, cik % gadījumu. Bet man nepilna pusgada laikā pārāk bieži nozīmīgos brīžos ir bijis jāsaskaras, ka cilvēks neprot ar mani runāt latviski (ārsts, piemēram) vai arī vispirms ar mani mēģina sazināties krievu valodā. Es nevēlos, ka tā turpinās! Tev varbūt šķiet vieglāk paiet maliņā un - gan jau viss būs labi :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Kitija

from: [info]hurray
date: Dec. 27., 2011 - 01:34 pm
#

Vienkārši ir jau tā otra puse, ja skatās no krievvalodīgo viedokļa..
Man liekas, ir baigi grūti ar cieņu izturēties pret valodu, ja tevi ikdienā sauc par okupantu utt.
Varbūt, lai panāktu to, ko tu vēlies, pašiem latviešiem ir kaut kas jāmaina? Varbūt uzbrukuma taktika šajā gadījumā īsti nestrādās?

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Kitija

from: [info]hurray
date: Dec. 27., 2011 - 01:39 pm
#

Nu, es domāju, ka tas, ko tu vēlies pasākt , vēl vairāk veicinās šo divu kopienu sašķeltību.

Atbildēt | Iepriekšējais


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 01:50 pm
#

vot, par to okupantu. Neesmu manījusi LV medijos vai ikdienā, ka krievvaldoīgie tiktu saukāti par okupantiem. To paši krievu puses politiķi un manipulētāji visu laiku bārsta un mēģina piesiet. Tā ir smalka intrigu māksla!

manā skatījumā - okupācija bija, okupantu nav, jādzīvo tālāk visiem kopā!

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Kitija

from: [info]hurray
date: Dec. 27., 2011 - 01:56 pm
#

bet tu domā, ja tu uztaisīsi kampaņu, kura taisīs video un tā tālāk par latviešu valodas nozīmību (līdzīgi kā to krievvalodīgo radikāļi), tas veicinās latviešu valodas lietošanu krievu vidū?
man liekas, ka ne.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]karuna
date: Dec. 27., 2011 - 01:38 pm
#

>> Bet tas nemaina faktu, ka krievu valoda vismaz lielpilsētā arvien uzstājīgāk izplešas un tas saasina situāciju.

Tas ir tikai tavs emocionālais pieņēmums, nevis fakts. Patiesībā latviešu valoda ar katru gadu gūst lielāku ietekmi. Tev varbūt gribētos šo tempu paātrināt, bet tas ir riskanti, jo rezultātā vari iegūt tikai pretreakciju.

Abstraktā līmenī nav starpības starp cieņu pret krievu valodu un cieņu pret latviešu valodu. Tu nevari abstrakti dot vienai valodai priekšroku. Ja tu to dari, tad tā jau ir politiska izvēle. Tas ir saprotami, bet politiskā aspekta noliegšana ir dzīvošana maldos.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 01:53 pm
#

politiska aspekta noliegšana - kā Tu to domāji? Ka es to noliedzu savos uzskatos?
Vispār man nešķiet, ka valsts valodas atbalstīšana kā primārās valodas lietojumu (kam praksē būtu jābūt vienam un tam pašam) ir politiska izvēle. Bet varbūt tā arī ir. Un pat ja tā ir politiska izvēle, lai tā būtu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]karuna
date: Dec. 27., 2011 - 02:05 pm
#

Ar to es domāju, ka tavs ierosinājums uzsākt šādu akciju savā būtībā ir politisks. Tas nav nekas nosodāms, jo politika ir mūsu dzīves ikdiena. Problēma ir tikai tad, ja tu sāc noliegt, ka tas ir politisks. Tā sanāk tāda kā neliela krāpšana. Nu apmēram, ja kāda partija izdomā uz Ziemassvētkiem ziedot bērnu namiem, lai gan patiesībā tās mērķis ir celt savu reitingu nevis patiesas rūpes par bāreņiem.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]huinja
date: Dec. 27., 2011 - 04:13 pm
#

Jap, tagad pat pilnīgi bilingvālus urlas var sastapt un nevar saprast, krievi vai latvieši.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]crash_and_burn
date: Dec. 27., 2011 - 01:40 pm
#

Paldies, šis bija pēdējais piliens, lai es izlemtu iet un balsot par referendumā nevis pret.

Vislaik nevarēju izlemt, no globālā skatpunkta es biju par, no nacionālā es biju pret, bet šitie matu skaldītāji un principiālisti vienkārši krīt uz nerviem.

Ja gribi cīnīties ar konkrētu iestādi vai konkrētu personu - ir LV pietiekami daudz institūcijas, kur var iet un sūdzēties. Ja tu tagad plāno taisīt kaut kādas kampaņas un nolaisties līdz pretinieku līmenim, tad tu esi ieskaitāms(a) tajā pašā naida kurinātāju pulciņā, kur Visu Latvijai un tie, kas taisa tos youtube video par krievu valodu. (Neatceros vārdu).

Jebkurā gadījumā, paldies par izbojātu dienu, man arī patika, ka ciba no šī jautājuma atturējās, un viena "Par" balss tagad būs uz tavas sirdsapziņas.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


 Stiller Ozean

from: [info]klusais_okeans
date: Dec. 27., 2011 - 02:00 pm
#

jā, kaut kā tā

Atbildēt | Iepriekšējais


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 03:00 pm
#

nu, Tu tagad forši izlādēji dusmas uz mani un vēl grasies mani padarīt par vainīgu savā izvēlē. Tā ir TAVA izvēle, tāpat kā ir manas izvēles.

Pierkītu, ka varbūt izskatās provakatoriski, bet sēdēt rokas klēpī salikusi, kamēr ap mani arvien vairāk skan krievu valoda, es arī negrasos.

Tāpat es negrasos nodalīt latviešus no krieviem. Neizdari pārsteidzīgus secinājumu. Tu nemaz nezini, kāds būs gala produkts, bet kaut ko sabūvē savā galvā, sacepties, bļauj un vēl kaut ko manai sirdsapziņai krāmē virsū. Ļoti nesmuki. Netiesā citus ar savu mērauklu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]crash_and_burn
date: Dec. 27., 2011 - 04:18 pm
#

Izvēle ir mana, bet izdarīt man viņu, lai arī neapzināti, palīdzēji tu. Neuztraucies tevi tajā nevainoju tāpāt, ka nevainoju nevienu citu savā izvēlē balsojot par Saskaņas centru.

Un pastāsti man lūdzu, kā tu plāno izpildīt šo: "Un atkārtošos vēlreiz: es esmu PAR latviešu valodu Latvijā kā pirmo un vienīgo pamatvalodu un lai VISAS iestādes VISPIRMS pie klienta vērsas LATVIEŠU valodā. Praksē, nevis teorijā.", nevēršoties pret krievu valodu? Lai arī kādu akciju tu taisītu - ja tu popularizē latviešu valodu ar mērķi samazināt krievu valodas lietojumu, manā skatpunktā ir naida kurināšana.
Man ne reizi nav bijušas problēmas ne ar latviešu valodas lietošanu ne ar saskarsmi ar krievvalodīgajiem. Ir pat bijuši gadījumi, kad ar krieviski runājošiem kolēģiem runāju krieviski, viņi atbild latviski - tādējādi mēs abi praktizējam valodu, kuru pārzinam mazāk. Un mani kaitina šie indivīdi, kas piesaucot nacionālismu vai pagātnes notikumus vēršas pret kaut kādu sabiedrības daļu vai valodu. (Jā, tu to plāno darīt, jo gribi, lai krievu valoda tiktu lietota mazāk - to tu parādīji savos tekstos).

Tu vēl aizej uz operu, kur viesmākslinieki no Itālijas izpilda itāliski, un pēc tam cel traci, kā viņi to ir atļāvušies. Ar ko krievu viesmākslinieki ir sliktāki par citiem? Tikai tāpēc, ka viņi ir atbraukuši uz valsti, kur ir indivīdi, kam ir problēmas ar to, ka kāds atļaujas krieviski ar viņiem runāt? Es būtu tikai priecājies, ka viņi ir piedomājuši un pacentušies, lai puse šova būtu arī latviski.
Un, vai tā pārdevēja, pasākumā, kur bija viesmākslinieki no Krievijas, līdz ar to visticamāk arī publika, galvenokārt, bija krieviski runājoša, izvēlējās krievu valodu kā primāro, bija vainīga, ka pie viņas pienāca klients, kuram redziet ir aizvainojums, ja viņu sveicina krieviski Latvijā.

Pēc maniem novērojumiem un pieredzes - Latvijā ļoti normāli tiek izmantotas abas valodas, un lēnām nostabilizējas balanss starp viņām. Un vienmēr es būšu pret visiem indivīdiem, kas centīsies mākslīgi panākt vienas vai otras valodas obligātu lietošanu vai pārākumu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 08:19 pm
#

izlasi manu pirmo tekstu vēlreiz vēsu galvu. kaut vai tas Itālijas piemērs...

bet no visas šīs jezgas te, cibā, vienu es sapratu, maniem nolūkiem vajadzīga nedaudz citāda forma. visi ir pārāk sacepušies un mēģina ieraudzīt to, kā nav.

pamatā jau es par cieņu un pieklājību runāju... un gribu, lai tā būtu plašāk sastopama citvalodīgo vidū! un, te nu ne ko nepadarīsi, sanāk pamatā par kreivvalodīgajiem runāt.

man arī darbā ir krievvalodīgi kolēģi, man arī ir laba pieredze, kad uzrunājot imantā cilvēku uz ielas, lai palīdz man atrast adresi, šis cilvēks man atbild kreiviski, bet man, turpinot runāt latviski, arī pāriet uz lauzītu latviešu valodu.

bet es vēlos, lai, vedot pie ārsta speciālista bērnu, tas spētu man latviski izskaidrot procedūras un es vēlos lai, beidzoties, Itālijas viesmākslinieku priekšnesumam, tā izpildītāji tiktu stādīti priekšā latviešu valodā!

tas par ko tu te raksti - izklausās pēc fakta, ka šīs valsts ir krievijas daļiņa, nevis suverēna valsts ar savu valodu un kultūru un jebkurai citai valodai, arī krievu valodai nebūtu jāizrāda tāda atdeve.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]crash_and_burn
date: Dec. 27., 2011 - 09:49 pm
#

Izlasīju vēlreiz - pastāsti par ko tad bija otrā rindkopa pēc tam, kad beidzi runāt par nabaga meiteni, kura atļāvās pateikt "zdrastvuķi"? Sanāk, ka opera itāliski ir pašsaprotami un pieņemami, bet lūk ledus šovs vai cirks krieviski - ir atlaides krievu valodai.

Jā, pirmais, ko es ieteiktu izdomāt kādi ir tavi mērķi, un šoreiz izskatās, ka tev liekas, ka cīnīšanās par latviešu valodu Latvijā nenozīmē cīnīšanos pret krievu valodu, bet tā tas nav. Ja latviešu valodas lietojums ir 60% un krievu valodas 40%, tad lai palielinātos latviešu valodas lietojums ir jāsamazinās krievu valodas lietojumam. Tas ir tas pats, kas teikt - esmu par pagarinātu mācību gadu, bet neesmu pret īsāku vasaras brīvlaiku.

Un nē, Latvija nav krievijas daļiņa, bet to, ka atjaunotajā Latvijā ir ļoti daudz krievvalodīgie nevar noliegt, un ja tas netika uzreiz izrunāts un atrisināts (pieņemts kāds pārejas periods) jau 90to gadu sākumā, tad pašreizējajā saspīlētajā situācijā nevajag lieki cilāt. Viss lēnām nobalansējas un ar komunicēšanos nav problēmas, ja neskaita atsevišķus indivīdus un grupējumus. Un, manuprāt, daudz vairāk darba pie situācijas saspīlēšanas pašlaik piestrādā latvieši nevis krievi, līdz ar to vēl vienu kampaņu galīgi nevajag.

Atbildēt | Iepriekšējais


di_wine

from: [info]di_wine
date: Dec. 27., 2011 - 01:46 pm
#

"10%, kuri tāpat pārietu uz latviešu valodu pēc pirmā pieprasījuma, tad tā jau ir kasīšanās tikai kasīšanās pēc." - nepiekrītu. Ir gana daudz indivīdu, kas principa pēc nerunā latviski. Tas ir tas kaitinošākais, ka cilvēks saprot, bet atbild un runā pricnipa pēc krieviski. Man liekas, joprojām ir daļa cittautiešu, kas izrāda necieņu pret valodu, pamatiedzīvotājiem un valsti, kurā dzīvo, kurā mācās, strādā, kurā dzemdē un audzina savus bērnus. Nesaskatu nekā nosodoša tajā, ja kāds vēlas popularizēt nacionālas idejas, kas atbalsta latvietību jebkādās tās izpausmēs.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]karuna
date: Dec. 27., 2011 - 02:00 pm
#

Ja kāds to dara principiāli, tad kā gan viņu jebkāda akcija piespiedīs mainīt savu attieksmi? Jāmēģina saprast, no kurienes rodas šī attieksme. Visdrīzāk šie principiālie cilvēki jūtas ļoti aizvainoti. Daudzi padomju laika cilvēki tādi ir, jo viņi pēkšņi nokļuva valstī, kurš viņš vairs nespēja atrast sev vietu. Mēģinājumi ar varu piespiest viņus runāt latviski tikai pavairos šo aizvainojumu. Problēma ir pašā sabiedrībā, kas nenodrošina normālu funkcionēšanu un attiecības (neatkarīgi no valodas). Ja sabiedrība būtu saliedētāka, tad aizvainojums mazinātos un vairs nebūtu tādas pretestības pret latviešu valodu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


di_wine

from: [info]di_wine
date: Dec. 27., 2011 - 02:07 pm
#

Kā būtu, ja būtu... Ir, kā ir. Un diemžēl šī diskusija lieliski parāda, cik "saliedēti" ir latvieši, pat tādos svarīgos jautājumos kā identitāte un valoda. Sāk skaldīt matus un to, kurš vēlas rīkoties, pataisa par ku-kū, jo vēlēties dzirdēt un runāt dzimtajā valodā savā dzimtenē ir nenormāli. Ja var meklēt un atrast attaisnojumu tajā, kāpēc 30 gadīga sieviete principā nerunā latviski, tad latviešu savstarpējam naidam un nenovīdībai attaisnojumu neredzu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]karuna
date: Dec. 27., 2011 - 02:14 pm
#

Man jau šķiet, ka ir otrādi. Latvieši cenšas viens otru atrunāt no nevajadzīga naida pret krievvalodīgajiem.

Tas, ka nacionālisms var kļūt par nekritiski vienādi domājošu fanātisku un destruktīvu pūli, nepadara to par tikumu. Paldies dievam, latvieši tomēr tādi nav par spīti dažu radikāļu milzīgajām pūlēm mūs par tādiem padarīt :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 03:06 pm
#

nu, šito es tveru personīgi :) nevienā vietā nemanu, ka izrādu kaut kādu naidu, kur nu vēl tieši pret krievvalodīgajiem. Tā ir sabiedrības un arī Tava samaitātā domāšana, kas liek saskatīt naida kurināšanu. Nedarīt neko tikai tāpēc, ka kāds var kaut ko pārprast?

nedomāju, ka rīcība vienmēr nozīmē radikālismu.

Un šobrīd te notiek tikai mutes virināšana (taustiņu klabināšana). kad būs kaut kāds apskatāms/ taustāms rezultāts, tad varēsie un varēsiet izteitkties, cik tur naida.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]karuna
date: Dec. 27., 2011 - 03:17 pm
#

Mana atbilde bija di_wine, kurš uz viedokļu atšķirību atbildēja ir šablonisko “kādi mēs latvieši naidīgi un ķildīgi” :)

Bet fanātisks nacionālisms ir realitāte šajā pasaulē. Tādu piemēru uz zemes ir simtiem. Ebreji un arābi Izraēlā. Serbi un horvāti Dienvidslāvijā. Ruandas genocīds, kur pēkšņi hutu sāka slepkavot tuci, lai gan līdz tam tās bija divas miermīlīgas tautas, kas dzīvoja kopā utt.

Un tas vienmēr sākas nevainīgi ar tādiem argumentiem “mani tracina, ja mani uzrunā krieviski”. Līdz tam ir tikai viens solis līdz vēl lielākām nesaskaņām un šķelšanos divās kopienās. Normālos apstākļos līdz tam Latvijā nenonāks, bet ja apstākļi iegrozīsies – piemēram, sabruks eirozona, sāksies ekonomiskais sabrukums un pieaugs starptautiskā saspīlētība, piemēram, ar Krieviju, tad viss ir iespējams. Nevajag domāt, ka tas nav nekas, jo vēsture parādi, cik iracionāli izpaužas šis fanātisms un cik ātri sākas nemieri. Labāk šādu risku neuzņemties.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 03:39 pm
#

turpmāk būšu uzmanīgāka ar izteikumiem :) Taisnība, ka te, cibā, atļāvos pārāk brīvi izteikties :)

Atbildēt | Iepriekšējais


muzungu

from: [info]muzungu
date: Dec. 27., 2011 - 03:17 pm
#

Pilnībā piekrītu!

Atbildēt | Iepriekšējais


nausee

from: [info]nausee
date: Dec. 28., 2011 - 01:20 am
#

90% tā arī ir? Ha, ha, ha... jāsmejas!

Atbildēt | Iepriekšējais


K

from: [info]rkktzd
date: Dec. 28., 2011 - 10:43 am
#

manliekas, te cilvēks neapvainojās uz konkrēto pārdevēju vai slimnīcas darbinieci, bet uz cinismu, kas arvien vairāk rodas pret latviešu valodu un latviešu valodas pieaugošo neobligātumu. un grozies kā gribi, bet šie cilvēki tomēr ir tās "otras puses" pārstāvji, tāpēc paust attieksmi, manliekas, ir okejs

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]karuna
date: Dec. 28., 2011 - 10:55 am
#

Par to jau mēs runājām, ka latviešu valodas lietošana patiesībā pieaug nevis samazinās. Ja kāds no Kurzemes pārceļas dzīvot uz Rīgu, tad tas ir īpašs gadījums, kas kā tāds arī ir jāaplūko.

Šeit drīzāk ir gadījums, kad cilvēku kaitina citas valodas eksistence pati par sevi. Lai kā mēs to censtos noliegt, šai nepatikai ir dziļas politiskas un vēsturiskas saknes. Es nesaku, ka tā nav problēma un ka to var ignorēt, bet tai pašā laikā to nedrīkst risināt tikai ar emocijām, jo šāda pieeja radīs nevēlamu pretreakciju.

Atbildēt | Iepriekšējais


sara

from: [info]sara
date: Dec. 27., 2011 - 01:32 pm
#

ļoti precīzi un pareizi rkasturoji šo visu- nav, ko piebilst ! man ir tieši tas pats, ka besī tas, ka ieej veikalā vai kafejnīcā un pirmais ar tevi sāk runāt krieviski- vēl trakķa, kad sāc runāt latviksi - saproti, ka ciklvēks pre'ti īsti nesaprot, ko saki un dāmitei ir labi, ja 30 gadi- nu nevari latviešu valodu iemācītes ? Necieņa - un tas ir tiešām problemātiski šeit LV-ka daudzi latvieši cenšas runāt ar kreiviem kreiviski, kaut vai stostoties. Piemeŗam, man darbs saistīts ar kreivvalodīgu vidi un visi mani rpeikšnieki, izadabājot vienmēr runā krieviski ar visiem- VIENMĒR !

Atbildēt | Diskusija


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Dec. 27., 2011 - 02:56 pm
#

Es arī darbā, saskarsmē ar krievvalodīgiem klientiem runātu krieviski un, ja man būtu padotie, arī tiem liktu runāt krieviski. Tas, manuprāt, ir jautājums par servisu - jārunā tā, kā klientam ir visērtāk un patīkamāk. Tas, protams, par privāto sfēru.
Man patīk doma, ka latvieši grib sasparoties un arī veikt kādas darbības, bet es personīgi nevaru iedomāties, kādu kampaņu varētu izvērst, lai tā nešķeltu un nesaķildotu.
Manuprāt, labākā kampaņa būtu pārtraukt krievu/latviešu skolas. Lai visi mācās kopā, lai bērni un pieaugušie draudzējas. Vēl man liekas, ka kādam no valdības krieviem ir jāpasaka- labi, ka jūs te esat, labi ka veidojam šo valsti kopā. Mēs gribam, lai jūs šeit paliekat un nekur projām nebraucat. Bet, lai jūs un jūsu bērnu bērni varētu pilnvērtīgi dzīvot šajā valstī, jums nekādi neiztikt bez valsts valodas apguves un lietošanas.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


D[ra]kone

from: [info]drako
date: Dec. 27., 2011 - 04:41 pm
#

Negrib jau krievi pārtraukt tās krievu skolas - viss šitas valodu bardaks tak sākās ar to, ka VL nāca ar iniciatīvu panākt Satversmē izmaiņas, ka valsts apmaksā izglītību tikai latviešu valodā. Kas nozīmētu, ka krieviem beigtos haļava ar iespēju savus bērnus laist valsts apmaksātās krievu skolās un nāktos vai nu sūtīt latviešu skolā, vai maksāt par izglītību no savas kabatas.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


masha_nje_vasha

from: [info]masha_nje_vasha
date: Dec. 27., 2011 - 05:14 pm
#

VL to skarbi pasniedza. Vajadzēja teikt, ka visiem bērniem jāmācās kopā, tad bērni labāk apgūs valodas un krievu-latviešu draudzība būs dabiska. Galvenais samiksēt bērnus un skolēniem piedāvāt papildus dziļāk apgūt krievu valodu. Tā, lai viņi nezaudē krievu gramatiku, krievu literatūru utt. Vai nu viņi varētu izvēlēties to darīt kamēr pārējie bērni mācās svešvalodu kādu, vai arī pēc stundām. Manuprāt, diezgan loģiski, ka krievu vecāki baidās, ka bērni neapgūs dzimtās valodas gramatiku, literatūru utt.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]karuna
date: Dec. 27., 2011 - 06:08 pm
#

It is indeed a framing issue. :)

Ļoti daudzas atbildes ir atkarīgās no tā, kā tiek uzdoti jautājumi. Šeit tiešām VL parādīja galīgo diplomātisko analfabētismu.

Klasiskais piemērs ir par to, ja cilvēkiem tiek uzdots jautājums, vai viņi gribētu reģistrēties, kā potenciālie orgānu donori pēc nāves, jo automātiski tiek uzskatīts, ka cilvēks nedod šo piekrišanu. Vairums cilvēku teiks, ka negrib un būs diezgan aizdomīgi par šo iespēju.

Bet ja jautājums tiek uzdots savādāk – vai jūs gribat reģistrēties, lai jūsu orgānus nevarētu izmantot pēc nāves, un ja cilvēks nav reģistrējies, automātiski pieņem, ka viņš piekrīt orgānu izmantošanai, tad vairums cilvēku teiks, ka negrib reģistrēties, jo ziedot orgānus, kad tev pašam tie vairs nav vajadzīgi ir laba lieta.

Bet būtībā tas ir viens un tas pats jautājums, bet cilvēku atbildes būs pretējas. Politiķi šo mākslu ļoti labi prot, un pat Latvijā ir izbīdītas visneiedomājamākie budžeta grozījumi, jo Dombrovskis ir pratis diplomātiski visus pārliecināt par to, cik tas viss ir labi un pareizi. Cilvēki ir aptīti ap pirkstu kā maziņie.

Bet VL nacionālā retorika neiedarbojas pat uz caurmēra latvieti, jo viņu saukļi ir primitīvi.

Atbildēt | Iepriekšējais


nausee

from: [info]nausee
date: Dec. 28., 2011 - 01:21 am
#

Nu, ja baidās - marš - paši ziniet kur! :)

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


masha_nje_vasha

uz kurieni?

from: [info]masha_nje_vasha
date: Jan. 1., 2012 - 09:48 pm
#

Ir loģiski, ka vecāki baidās, ka bērns zaudēs. Valodas un kultūras zināšanu apguves pēķšņs zaudējums, manuprāt, būtu zaudējums visai mūsu sabiedrībai. Kas gan ir cilvēks, kas nav apguvis pats savu dzimto valodu.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]huinja
date: Dec. 27., 2011 - 04:15 pm
#

Veikalos ir arī tas aspekts, ka, ja izskaties vairāk pēc krievietes, tevi arī uzrunās krieviski.

Atbildēt | Iepriekšējais


Accusativus cum infinitivo

from: [info]reportiere
date: Dec. 27., 2011 - 02:39 pm
#

arī nezinu kā varu līdzēt, bet epastiņu uzdrukāju

Atbildēt | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 03:08 pm
#

paldies, tad līdz vakaram :)

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]huinja
date: Dec. 27., 2011 - 04:23 pm
#

"Es maz esmu saskārusies ar krievu valodu Latvijā"

Tad seko:

"bet mani TRACINA, ka nav cieņas pret latviešu valodu un ka daļa krievvalodīgo jau tic, ka nav vairs ilgi jāgaida, kad divvaldoība būs Latvijā"
Tātad, tu runā par to, par ko tu neko nejēdz, jo tu Rīgā esi tikai nesen, turklāt neesi normālos apstākļos komunicējusi ar krieviem.

"Un man par to sāp sirds un mani tas uztrauc!" Tas nav iemesls taisīt milzīgas, tikpat pārspīlētas akcijas kā Lindermana prikoli, kurus prātā veseli cilvēki neņem nopietni.

"Nav vērtību, nav cieņas! Rindās, narvesenos, autoostās, jaunagada sarīkojumos publiskajās vietās, visur!" Daļā gadījumu tev nav tiesību piesieties, daļā-neej vienkārši uz krievu sarīkojumiem, ja tev nepatīk.

"Pat bērnu slimnīcā mani no rīta māsiņa uzrunā " mammačka, kak vam udobna gavarit"?"
Tev ģimenē nav krievu asiņu? Ja ir, tad nebrīnies, ka tevi sajauc ar krievieti. Turklāt tev pat pajautāja, lai tu varētu pateikt, ja viņa ir kļūdījusies.

Atbildēt | Diskusija


Accusativus cum infinitivo

from: [info]reportiere
date: Dec. 27., 2011 - 04:53 pm
#

kak vam udobna gavarit ir standarta jautājums ārstu praksēs, to man stāsta mana mammačka, kam kā Latvijā praktizējošam mediķim to faktu, ka ar 95% pacientu piespiedu kārtā jārunā RU, ir kā rūgtu kamolu norīt

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]karuna
date: Dec. 27., 2011 - 05:49 pm
#

Un ASV sevi cienījošs mediķis mācās un runā ar pacientiem spāniski. Tā epizode Dr. Hausa seriālā, kad Hauss izdzēsa Vilsona spāņu seriālus, jo Vilsons ar tiem mācījās spāniski, ir diezgan tuva realitātei. Pašam Hausam tos vairs nevajadzēja, jo viņš jau prata runāt spāniski.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Accusativus cum infinitivo

*smirk*

from: [info]reportiere
date: Dec. 27., 2011 - 05:57 pm
#

tas, ka viss, kas labs pasaulē, piemērojams arī latvijā, to mēs, gudrinieki, jau esam atkoduši!

Atbildēt | Iepriekšējais


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Dec. 27., 2011 - 04:52 pm
#

Tu man patiic, pilniigi zheel ka nevaru piefrendot limita deelj.

Un par to attieksmi - taa man nepatika veel pirms 10 un vairaak gadiem, jo vienmeer bija taada. Krievi dziivo Krievijas informaacijas telpaa, kur vinjiem visu laiku staasta par veljiko un mogucho krievu valodu un izsmej visus, kas nav krievi. Taada ir taa propaganda un mentalitaate kaa rezultaats.

Un tagad par to, kaa pret to ciiniities. Esmu atradis diezgan jauku veidu - vienkaarshi buut lepnam kungam/kundzei pasham pa sevi tieshajaa noziimee. Taa, lai redzot tevi uz ielas cilveekam nerodas ne mazaako shaubu par tavu autoritaati. Tas ir svariigi un it iipashi tad, kad runa iet par savstarpeejo cienju.

Un, svariigaakais, prasot cienju pret sevi nedriikst aizmirst par cienju pret citiem. Cilveeki juut cienju pret sevi un vienkaarshi vinjiem rodas labs iespaids par tevi un par latvieshiem kopumaa.
Izlaudshies mees esam, latvieshi. Jaasavaacaas un jaabuut kaa muusu vecteevvecmammas triisdesmitajos gados - izgliitotiem, smukiem, gudriem un lepniem. Cieniishim pasi sevi, cieniis arii muus.

Atbildēt | Diskusija


Accusativus cum infinitivo

from: [info]reportiere
date: Dec. 27., 2011 - 05:02 pm
#

Pēdējais teikums kā kulaks uz acs. Ar to krievi par mums stāv augstāk, lai vai kādi viņi būtu, viņi sevi ciena.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


Šugā faiv

from: [info]morraa
date: Dec. 27., 2011 - 05:06 pm
#

Tieshi taa ir. Kaa tie pashi krievi saka - kljin kljinom. Taapeec - ja nebuus pashcienjas muusos, nebuus cienjas pret mums. Palasot biezhi sastopamo "latvieshi fuuuu, latvija fuuu" man nerodas iespaids, ka cilveekiem buutu vispaari kaut vai kaada cienja pret pashu sevi.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 08:29 pm
#

mhm. un šovakar daudz par šo tematu domājot, esmu nonākusi pie secinājuma, ka jāpamaina forma uz kaut ko līdzīgu "dzīvosim pieklājīgi, cienīsim viens otru, galu galā dzīvosim draudzīgi" jo, grozi kā gribi, ja es te grasos kaut ko bīdi PAR latviešu valodu, automātiski tas tiks pārveidots, kā manu rīcību pret krievu valodu. un būt PAR latviešu valodu Latvijā tomēr ir pārāk zemu krist. Kaut kā gudrāk tas jāpasniedz, lai nebūtu tik daudz negatīvo emociju.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


veed_logs

from: [info]veed_logs
date: Dec. 27., 2011 - 08:59 pm
#

Nu, diemžēl esam tā nodzīvojušies, ka sakot, ka tu esi par latvisko tu dabūsi sev uz galvas daudz sūdu. Ar to jārēķinās. Un dabūsi no tiem pa šiem latviešiem (par citiem nemaz nerunājot).

Tad nu pašai tagad jāizdomā, kā ir pareizāk vai ērtāk.

Atbildēt | Iepriekšējais


******* *******

from: [info]polkovnik
date: Dec. 27., 2011 - 05:38 pm
#

pirmkārt - krieviem ir tāds teiciens - siloj ļubim ņebuģeš (ar varu mīļš nekļūsi!)
otrkārt - ne jau krievu krieviskās runāšanas dēļ latviešu tauta (un tās valoda) ir apdraudēta, bet dēļ zemās dzimstības un emigrācijas, patiesībā - dēļ tā genocīda, kuru izvērš paši latvieši pret savu tautu. tā kā sākt vajag pavisam ar ko citu.
tāpēc tavi centieni, lai arī kaut kur izskatās aizkustinoši, patiesībā ir bērnišķīgi un muļķīgi. patiesībā tavs kā sievietes latvietes pienākums un misija būtu nevis dirnēt netā un savā sievietes prātiņā kaut ko fuktierēt, bet tupēt pie plīts, adīt zeķes un dzemdēt savai tautai jaunus un jaunus latviešus. tā tu valodas jautājumā palīdzētu daudz vairāk.

Atbildēt


nenopietns cilvēks

from: [info]pzrk
date: Dec. 28., 2011 - 01:42 am
#

Paturpinot vēl par pašcieņas tēmu - es vēlos, lai latvieši cienītu savu valodu un runātu/rakstītu pareizā valodā. Ar to es nevēlos teikt, ka visiem jābūt kā endzelīniem (ar tik pareizu valodu) vai kā dzejniekiem (ar tik krāšņu valodu, bez barbarismiem vai svešvārdiem), bet gan aicinu ievērot elementāras valodas normas - lielos/mazos burtus, komatus, pareizrakstības rīkus utml. Arī tā izpaužas cieņa pret valodu.

Atbildēt