phoenix

PAR latviešu valodu

Dec. 27., 2011 | 12:10 pm
No:: phoenix

Vai ir arī video, sociālo mediju aktivitātes PAR latviešu valodu (pretēji šim Linderman materiālam)?

Es maz esmu saskārusies ar krievu valodu Latvijā, jo pamatā esmu dzīvijusi Kurzemes latviskajā daļā, bet kopš esmu Rīgā mani krievu valoda gadnrīz gāž no kājām. Tas pats par sevi vēl nekas, cilvēki var runāt savā dzimtajā valodā, bet mani TRACINA, ka nav cieņas pret latviešu valodu un ka daļa krievvalodīgo jau tic, ka nav vairs ilgi jāgaida, kad divvaldoība būs Latvijā, ka Latvija ir viņu mājas arī tajā nozīmē, ka latviski te nav jārunā! Un man par to sāp sirds un mani tas uztrauc! Nav vērtību, nav cieņas! Rindās, narvesenos, autoostās, jaunagada sarīkojumos publiskajās vietās, visur! Pat bērnu slimnīcā mani no rīta māsiņa uzrunā " mammačka, kak vam udobna gavarit"?

Es vakar biju ar bērnu uz it kā skaistu ledus šovu - izrādi arēnā Rīga "Alise Brīnumzemē". Pirms izrādes gribēju nopirkt končiņas un piegāju palūkot piedāvājumu - man aši no letes otras puses pieskrien klāt priecīga meitene un tikpat priecīgā balsī saka "zdrastvuķi"! Es gandrīz apsēdos. Stingri atbildēju Labdien un aizgāju. Sākās šovs. Puse šova krieviski. Nu, ok, viesmākslinieki. Bet kaut kā peŗkot biļetes par 20Ls/gb nepamanīju norādes, ka šis ir kaut kāds dublētais pasākums, ka projkecijas būs krievu valodā un bērns man prasīs, ko nozīme tas un tas. Mierinu sevi, ka esmu pārāk piekasīga, ka tā tak ir māksla, šovs un katrai uzstāšanās reizei tak netulkos visas projekcijas! Bet, kad noslēgumā visus aktierus mikrofonā izsauc, nosauc vārdā, apraksta viņa sasniegumus TIKAI krievu valodā, man apskrējās dūša... par daudz, sabiedriskajā telpā krievu valodai atlaides ir par daudz!

Es neesmu pret krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, bet es esmu PAR pamatvalodas cienīšanu! Mūsu zeme ir Latvija, mēs esam latvieši, mūsu senči ir miruši tādēļ, lai mums būtu šī valsts un valoda! Ir 21. gadsimts, tautas sajaucas, krievvaldoīgie Latvijā ir daudz, jā labi, bet cieniet šo valsti tomēr! Latviešiem šī ir vienīgā etniskā dzimtene! Bet es saprotu arī otru pusi - ja jau latvieši tik ņerks, čīkst un nav spējīgi kopīgi aizstāvēt savu valodu, nāciju un tautu kā tādu, tad tie, kas runā citā valodā un šeit ir gana daudz var nejust nekādu vēlēšanos pakļauties noteikumiem, kurus ir ļoti viegli pārkāpt un dzīvot sev ērtākā veidā.

Vārdu sakot, es gribu popularizēt viedokli par valodas lietojumu, es gribu youtube ar spečīgiem video, es gribu sociālās reklāmas pieturvietās par šo tēmu, es gribu uzlīmes, piespraudes, iedzīvotāju kustības, kas čeko, kur runā ar cilvēku vispirsm LV un tikai tad RUS un kur otrādi. Un to visu popularizēt.

Un atkārtošos vēlreiz: es esmu PAR latviešu valodu Latvijā kā pirmo un vienīgo pamatvalodu un lai VISAS iestādes VISPIRMS pie klienta vērsas LATVIEŠU valodā. Praksē, nevis teorijā.

Un pirmais, kas man vajadzīgs, apzināt jau esošos resursus. Ja tādu nav - varbūt kāds ir ar mani vienās domās un ir gatavs sadarboties, veltot savu laiku šādu vizuālu uzsaukumu un akciju īstenošanai? Es noorganziēt varu. Gan jau nauda nepieciešamākajam arī atradīsies. Vajadzīgs ir tikai laiks un cilvēkresurss darba veidā.

lv.valoda at gmail.com

# | view all comments


Reply

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: