pajautaa

PAR latviešu valodu

« previous entry | next entry »
Dec. 27., 2011 | 12:10 pm
posted by: phoenix in pajautaa

Vai ir arī video, sociālo mediju aktivitātes PAR latviešu valodu (pretēji šim Linderman materiālam)?

Es maz esmu saskārusies ar krievu valodu Latvijā, jo pamatā esmu dzīvijusi Kurzemes latviskajā daļā, bet kopš esmu Rīgā mani krievu valoda gadnrīz gāž no kājām. Tas pats par sevi vēl nekas, cilvēki var runāt savā dzimtajā valodā, bet mani TRACINA, ka nav cieņas pret latviešu valodu un ka daļa krievvalodīgo jau tic, ka nav vairs ilgi jāgaida, kad divvaldoība būs Latvijā, ka Latvija ir viņu mājas arī tajā nozīmē, ka latviski te nav jārunā! Un man par to sāp sirds un mani tas uztrauc! Nav vērtību, nav cieņas! Rindās, narvesenos, autoostās, jaunagada sarīkojumos publiskajās vietās, visur! Pat bērnu slimnīcā mani no rīta māsiņa uzrunā " mammačka, kak vam udobna gavarit"?

Es vakar biju ar bērnu uz it kā skaistu ledus šovu - izrādi arēnā Rīga "Alise Brīnumzemē". Pirms izrādes gribēju nopirkt končiņas un piegāju palūkot piedāvājumu - man aši no letes otras puses pieskrien klāt priecīga meitene un tikpat priecīgā balsī saka "zdrastvuķi"! Es gandrīz apsēdos. Stingri atbildēju Labdien un aizgāju. Sākās šovs. Puse šova krieviski. Nu, ok, viesmākslinieki. Bet kaut kā peŗkot biļetes par 20Ls/gb nepamanīju norādes, ka šis ir kaut kāds dublētais pasākums, ka projkecijas būs krievu valodā un bērns man prasīs, ko nozīme tas un tas. Mierinu sevi, ka esmu pārāk piekasīga, ka tā tak ir māksla, šovs un katrai uzstāšanās reizei tak netulkos visas projekcijas! Bet, kad noslēgumā visus aktierus mikrofonā izsauc, nosauc vārdā, apraksta viņa sasniegumus TIKAI krievu valodā, man apskrējās dūša... par daudz, sabiedriskajā telpā krievu valodai atlaides ir par daudz!

Es neesmu pret krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, bet es esmu PAR pamatvalodas cienīšanu! Mūsu zeme ir Latvija, mēs esam latvieši, mūsu senči ir miruši tādēļ, lai mums būtu šī valsts un valoda! Ir 21. gadsimts, tautas sajaucas, krievvaldoīgie Latvijā ir daudz, jā labi, bet cieniet šo valsti tomēr! Latviešiem šī ir vienīgā etniskā dzimtene! Bet es saprotu arī otru pusi - ja jau latvieši tik ņerks, čīkst un nav spējīgi kopīgi aizstāvēt savu valodu, nāciju un tautu kā tādu, tad tie, kas runā citā valodā un šeit ir gana daudz var nejust nekādu vēlēšanos pakļauties noteikumiem, kurus ir ļoti viegli pārkāpt un dzīvot sev ērtākā veidā.

Vārdu sakot, es gribu popularizēt viedokli par valodas lietojumu, es gribu youtube ar spečīgiem video, es gribu sociālās reklāmas pieturvietās par šo tēmu, es gribu uzlīmes, piespraudes, iedzīvotāju kustības, kas čeko, kur runā ar cilvēku vispirsm LV un tikai tad RUS un kur otrādi. Un to visu popularizēt.

Un atkārtošos vēlreiz: es esmu PAR latviešu valodu Latvijā kā pirmo un vienīgo pamatvalodu un lai VISAS iestādes VISPIRMS pie klienta vērsas LATVIEŠU valodā. Praksē, nevis teorijā.

Un pirmais, kas man vajadzīgs, apzināt jau esošos resursus. Ja tādu nav - varbūt kāds ir ar mani vienās domās un ir gatavs sadarboties, veltot savu laiku šādu vizuālu uzsaukumu un akciju īstenošanai? Es noorganziēt varu. Gan jau nauda nepieciešamākajam arī atradīsies. Vajadzīgs ir tikai laiks un cilvēkresurss darba veidā.

lv.valoda at gmail.com

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {61}

from: [info]crash_and_burn
date: Dec. 27., 2011 - 01:40 pm
#

Paldies, šis bija pēdējais piliens, lai es izlemtu iet un balsot par referendumā nevis pret.

Vislaik nevarēju izlemt, no globālā skatpunkta es biju par, no nacionālā es biju pret, bet šitie matu skaldītāji un principiālisti vienkārši krīt uz nerviem.

Ja gribi cīnīties ar konkrētu iestādi vai konkrētu personu - ir LV pietiekami daudz institūcijas, kur var iet un sūdzēties. Ja tu tagad plāno taisīt kaut kādas kampaņas un nolaisties līdz pretinieku līmenim, tad tu esi ieskaitāms(a) tajā pašā naida kurinātāju pulciņā, kur Visu Latvijai un tie, kas taisa tos youtube video par krievu valodu. (Neatceros vārdu).

Jebkurā gadījumā, paldies par izbojātu dienu, man arī patika, ka ciba no šī jautājuma atturējās, un viena "Par" balss tagad būs uz tavas sirdsapziņas.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


 Stiller Ozean

from: [info]klusais_okeans
date: Dec. 27., 2011 - 02:00 pm
#

jā, kaut kā tā

Atbildēt | Iepriekšējais


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 03:00 pm
#

nu, Tu tagad forši izlādēji dusmas uz mani un vēl grasies mani padarīt par vainīgu savā izvēlē. Tā ir TAVA izvēle, tāpat kā ir manas izvēles.

Pierkītu, ka varbūt izskatās provakatoriski, bet sēdēt rokas klēpī salikusi, kamēr ap mani arvien vairāk skan krievu valoda, es arī negrasos.

Tāpat es negrasos nodalīt latviešus no krieviem. Neizdari pārsteidzīgus secinājumu. Tu nemaz nezini, kāds būs gala produkts, bet kaut ko sabūvē savā galvā, sacepties, bļauj un vēl kaut ko manai sirdsapziņai krāmē virsū. Ļoti nesmuki. Netiesā citus ar savu mērauklu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]crash_and_burn
date: Dec. 27., 2011 - 04:18 pm
#

Izvēle ir mana, bet izdarīt man viņu, lai arī neapzināti, palīdzēji tu. Neuztraucies tevi tajā nevainoju tāpāt, ka nevainoju nevienu citu savā izvēlē balsojot par Saskaņas centru.

Un pastāsti man lūdzu, kā tu plāno izpildīt šo: "Un atkārtošos vēlreiz: es esmu PAR latviešu valodu Latvijā kā pirmo un vienīgo pamatvalodu un lai VISAS iestādes VISPIRMS pie klienta vērsas LATVIEŠU valodā. Praksē, nevis teorijā.", nevēršoties pret krievu valodu? Lai arī kādu akciju tu taisītu - ja tu popularizē latviešu valodu ar mērķi samazināt krievu valodas lietojumu, manā skatpunktā ir naida kurināšana.
Man ne reizi nav bijušas problēmas ne ar latviešu valodas lietošanu ne ar saskarsmi ar krievvalodīgajiem. Ir pat bijuši gadījumi, kad ar krieviski runājošiem kolēģiem runāju krieviski, viņi atbild latviski - tādējādi mēs abi praktizējam valodu, kuru pārzinam mazāk. Un mani kaitina šie indivīdi, kas piesaucot nacionālismu vai pagātnes notikumus vēršas pret kaut kādu sabiedrības daļu vai valodu. (Jā, tu to plāno darīt, jo gribi, lai krievu valoda tiktu lietota mazāk - to tu parādīji savos tekstos).

Tu vēl aizej uz operu, kur viesmākslinieki no Itālijas izpilda itāliski, un pēc tam cel traci, kā viņi to ir atļāvušies. Ar ko krievu viesmākslinieki ir sliktāki par citiem? Tikai tāpēc, ka viņi ir atbraukuši uz valsti, kur ir indivīdi, kam ir problēmas ar to, ka kāds atļaujas krieviski ar viņiem runāt? Es būtu tikai priecājies, ka viņi ir piedomājuši un pacentušies, lai puse šova būtu arī latviski.
Un, vai tā pārdevēja, pasākumā, kur bija viesmākslinieki no Krievijas, līdz ar to visticamāk arī publika, galvenokārt, bija krieviski runājoša, izvēlējās krievu valodu kā primāro, bija vainīga, ka pie viņas pienāca klients, kuram redziet ir aizvainojums, ja viņu sveicina krieviski Latvijā.

Pēc maniem novērojumiem un pieredzes - Latvijā ļoti normāli tiek izmantotas abas valodas, un lēnām nostabilizējas balanss starp viņām. Un vienmēr es būšu pret visiem indivīdiem, kas centīsies mākslīgi panākt vienas vai otras valodas obligātu lietošanu vai pārākumu.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


phoenix

from: [info]phoenix
date: Dec. 27., 2011 - 08:19 pm
#

izlasi manu pirmo tekstu vēlreiz vēsu galvu. kaut vai tas Itālijas piemērs...

bet no visas šīs jezgas te, cibā, vienu es sapratu, maniem nolūkiem vajadzīga nedaudz citāda forma. visi ir pārāk sacepušies un mēģina ieraudzīt to, kā nav.

pamatā jau es par cieņu un pieklājību runāju... un gribu, lai tā būtu plašāk sastopama citvalodīgo vidū! un, te nu ne ko nepadarīsi, sanāk pamatā par kreivvalodīgajiem runāt.

man arī darbā ir krievvalodīgi kolēģi, man arī ir laba pieredze, kad uzrunājot imantā cilvēku uz ielas, lai palīdz man atrast adresi, šis cilvēks man atbild kreiviski, bet man, turpinot runāt latviski, arī pāriet uz lauzītu latviešu valodu.

bet es vēlos, lai, vedot pie ārsta speciālista bērnu, tas spētu man latviski izskaidrot procedūras un es vēlos lai, beidzoties, Itālijas viesmākslinieku priekšnesumam, tā izpildītāji tiktu stādīti priekšā latviešu valodā!

tas par ko tu te raksti - izklausās pēc fakta, ka šīs valsts ir krievijas daļiņa, nevis suverēna valsts ar savu valodu un kultūru un jebkurai citai valodai, arī krievu valodai nebūtu jāizrāda tāda atdeve.

Atbildēt | Iepriekšējais | Diskusija


from: [info]crash_and_burn
date: Dec. 27., 2011 - 09:49 pm
#

Izlasīju vēlreiz - pastāsti par ko tad bija otrā rindkopa pēc tam, kad beidzi runāt par nabaga meiteni, kura atļāvās pateikt "zdrastvuķi"? Sanāk, ka opera itāliski ir pašsaprotami un pieņemami, bet lūk ledus šovs vai cirks krieviski - ir atlaides krievu valodai.

Jā, pirmais, ko es ieteiktu izdomāt kādi ir tavi mērķi, un šoreiz izskatās, ka tev liekas, ka cīnīšanās par latviešu valodu Latvijā nenozīmē cīnīšanos pret krievu valodu, bet tā tas nav. Ja latviešu valodas lietojums ir 60% un krievu valodas 40%, tad lai palielinātos latviešu valodas lietojums ir jāsamazinās krievu valodas lietojumam. Tas ir tas pats, kas teikt - esmu par pagarinātu mācību gadu, bet neesmu pret īsāku vasaras brīvlaiku.

Un nē, Latvija nav krievijas daļiņa, bet to, ka atjaunotajā Latvijā ir ļoti daudz krievvalodīgie nevar noliegt, un ja tas netika uzreiz izrunāts un atrisināts (pieņemts kāds pārejas periods) jau 90to gadu sākumā, tad pašreizējajā saspīlētajā situācijā nevajag lieki cilāt. Viss lēnām nobalansējas un ar komunicēšanos nav problēmas, ja neskaita atsevišķus indivīdus un grupējumus. Un, manuprāt, daudz vairāk darba pie situācijas saspīlēšanas pašlaik piestrādā latvieši nevis krievi, līdz ar to vēl vienu kampaņu galīgi nevajag.

Atbildēt | Iepriekšējais