smth
Commenting To 
31st-Oct-2019 10:06 pm - Tango ar Stroku
1031

Nogurusi esmu. Ļoti. Neizgulējusies.
Pašai riebjas šī sajūta. Gribas kārtīgi izgulēties.
Vakarā noskatījos Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra izrādi "Tango ar Stroku".
Viegla, lai gan patiesībā stāsts nemaz nav pārāk priecīgs. Man pašai savulaik tieši šī izrāde bija tā, kas atklāja Oskaru Stroku. Vienkārši vienā brīdī kļuva interesanti, kas tā par krievu teātra izrādi, kas tas tāds Stroks. Izlasīju un uzzināju, ka mums ir bijis šāds tango karalis.
Tomēr apraksts par šo izrādi mani pārāk neuzrunāja. Tāpēc labi vien ir, ka teātris.zip atkal piedāvāja kaut ko tādu, ko citādā veidā visdrīzāk neskatītos.
Muzikāla, gaiša izrāde. Rafalsons ir vienkārši dievs! Lielisks aktieris, lielisks tēlojums! Plotņikova arī bija lieliska.

Nu, un nedaudz no interneta dzīlēm par šo izrādi:
Rīgas Krievu teātra izrāde «Tango ar Stroku» Igora Koņajeva režijā ir īsts šī teātra hīts, kurš joprojām ir teātra repertuārā.
Izrādē ir gandrīz 20 vokāli horeogrāfisku numuru, kurus izpilda gan profesionāli dejotāji, gan iemīļoti Krievu teātra aktieri, piemēram, Veronika Plotņikova (viņa spēlē Stroka sievu), gan vietējais krievu šansonu dziedātājs Jevgēņijs Šurs un viesaktieris Rihards Lepers. Oskara Stroka lomā – Jakovs Rafalsons
Dzīve par tango karali dēvētajam Oskaram Strokam bijusi raiba: bieži un karsti iemīlējies, šajās noskaņās sacerēdams dziesmas par salauztu sirdi. Enerģiju viņš ieguldījis dažkārt avantūriskā uzņēmējdarbībā, turklāt uzņēmumu nosaukumi runājuši paši par sevi (ekskluzīva kafejnīca «Barberīna», nošu izdevniecība «Kazanova»). Viņa lielā kaislība bijusi kino, un darbs kā pianistam tapierim nodrošinājis ne tikai naudu kabatā, bet arī sacerēšanas talanta un spēles meistarības attīstību.


Rīga ir savāda pilsēta ar bagātu vēsturi, kas apvīta ar teikām un leģendām. Kāds gudrais ir teicis: "Tam, kurš mācēs izlasīt leģendu, tā atklās vairāk patiesības nekā vēsturiskā hronika." "Tango karaļa" Oskara Stroka dzīves stāsts ir viena no tādām Vecrīgas leģendām. Rīgas Krievu teātris kopā ar dramaturgu Alekseju Ščerbaku pirmo reizi izstāstīs šo leģendu visiem tiem, kas ir iecienījuši 20. gadsimta divdesmito un trīsdesmito gadu šlāgeru dziesmas.
Par "Tango karali" dēvētais komponists un vairāk kā 300 skaņdarbu autors Oskars Stroks (1892 – 1975) dzimis Daugavpilī, teātra orķestra muzikanta Dāvida Stroka un Hanas Giteles ģimenē. Apdāvinātais mūziķis izglītību ieguva Sanktpēterburgas konservatorijā. No 1922. līdz 1941. gadam komponists ar ģimeni – sievu Luīzi Stroku (dzim. Šusleri) un diviem bērniem – dzīvoja Rīgā, kur strādāja par mūziķi un pianistu. Ģimene bieži mainīja dzīvesvietas, kopumā šajā laika periodā nomainot 16 apmešanās vietas. Paralēli mūziķa darbam Oskars Stroks nodarbojās arī ar uzņēmējdarbību – viņam piederēja mūzikas un grāmatu veikals Brīvības ielā.
Oskars Stroks bija Latvijas mūziķu biedrības, Latvijas mūzikas biedrības un LPSR mūzikas biedrības biedrs. Komponists bieži ceļoja un uzturējās ārvalstīs. 30. gados viņa skaņdarbi tika ieskaņoti skaņuplatēs un piedzīvoja popularitāti visā pasaulē.
Comment Form 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.
This page was loaded Apr 26th 2024, 5:08 pm GMT.