smth
Bronzas kareivja aizstāvji demolē Tallinu un izlaupa veikalus; cietusi arī Latvijas vēstniecība 
27th-Apr-2007 09:25 am
Publicēta: 08:14 27.04.2007.

Tallina, 27.apr., LETA--AFP/DPA. Protestējot pret uzsāktajiem Bronzas kareivja pārvietošanas darbiem, pieminekļa aizstāvji ceturtdienas vakarā sāka demolēt Tallinu. Protestētāji apkārtējām mājām izsita stiklus, gāzta riņķī automašīnas, bet pēc tam sarīkoja pamatīgus grautiņus Tallinas centrā un izlaupīja veikalus.
Nemieros cietusi arī Latvijas vēstniecība, kas atrodas dažu kvartālu attālumā no Bronzas kareivja.

Aģentūra ITAR-TASS ziņo, ka slimnīcā miris viens no sadursmēs ievainotajiem. Kopumā slimnīcās nogādāti 45 cietušie, no kuriem viens no gūtajiem ievainojumiem miris.
Kā ziņo "PM Online", vakarā pie Bronzas kareivja pieminekļa bija sapulcējušies vairāk nekā 1000 cilvēku. Ap pusdeviņiem vakarā satrakojies pūlis sāka mest ar stikla pudelēm, olām un akmeņiem uz mašīnu, kas atveda metāla nožogojumu, kā arī uz strādniekiem.
Aptuveni deviņos vakarā policija atkārtoti aicināja pūli izklīst, taču cilvēki neklausīja. Pusdesmitos policija cilvēkus sāka atstumt no pieminekļa, un tie, virzoties pa Tenismegi ielu, sāka protestēt pie Tieslietu ministrijas ēkas, ik pa laikam izkliedzot: "Krievija! Krievija!".
Nemiernieki sākumā kinoteātra "Kosmoss" apkārtnē lauza ceļa zīmes, izsita stiklus veikalu vitrīnās un tramvaju pieturās, izdemolēju viens no kioskiem, kurš pēc tam novietots uz ielas.
Pēc tam vandāļi devās centra Tallinas virzienā, pa ceļam demolējot un izlaupot veikalus, tajā skaitā alkohola tirdzniecības veikalus.
Izlaupīto veikalu vidū ir "Hugo Boss", apakšveļas, kosmētikas un datoru tirdzniecības veikali.
Vandāļi uzbruka arī televīzijas "Kanal2" operatoram un laikraksta "Postimees" fotogrāfam, kas uzņēma viņu izdarības Tallinas ielās.
Nemieros cietusi arī Latvijas vēstniecība. Vairāki Latvijas darbinieki ceturtdienas vakarā netika prom no trakojošā pūļa apņemtās vēstniecības ēkas.
Kā skaidroja Latvijas konsule Tallinā Nora Labanovska, kāds nemiernieku mests ķieģelis Latvijas vēstniecības logā esot trāpījis vienai no vēstniecības darbiniecēm.
Konsule stāstīja, ka mājai, kas atrodas pretim vēstniecībai, esot izsisti visi logi. Lai nodrošinātu sevi ar metamo, nemiernieki uzlauzuši bruģi. Nemiernieku izdzenāšanai policija izmantojusi asaru gāzi, kura ieplūdusi arī vēstniecības telpās.
Lai izkliedētu nemierniekus, policija pielietoja asaru gāzi, uguns dzēšamos aparātus un ūdens lielgabalus.
Bronzas kareivja aizstāvji Tallinā plosījās līdz aptuveni trijiem naktī. Policija aizturējusi vairāk nekā simts vandāļus.
Tallinas policijas pārstāve Tūli Harsone aģentūrai DPA sacīja, ka grautiņus sarīkojuši jaunieši, pārsvarā pusaudži, kas bija alkohola reibumā,
"Tam vairs nav nekāda sakara ar pieminekli, tas ir tikai vandālisms," piebilda Harsone.
Tallinas dome ārkārtas sēdē naktī nolēma līdz nākamajai trešdienai aizliegt Igaunijas galvaspilsētā alkohola tirdzniecību.
Pēc Bronzas kareivju aizstāvju ceturtdienas vakarā sarīkotajiem grautiņiem Tallinā piemineklis "padomju atbrīvotājiem" naktī demontēts un izvests no Tallinas centra, paziņoja Igaunijas valdība.
Igaunijas valdība ārkārtas sēdē naktī uz piektdienu atbalstīja krīzes komisijas ierosinājumu nekavējoties izvest no Tallinas centra, raksta "Postimees".
Valdība šādu lēmumu pieņēmusi, lai "novērstu tālākus sabiedriskās kārtības pārkāpumus, kas apdraud iedzīvotāju veselību un dzīvības".
Tūlīt pēc valdības lēmuma piemineklis demontēts un izvests no centra. Pašlaik tas atrodas neizpaustā vietā policijas apsardzē.
Comments 
27th-Apr-2007 10:44 am
iečeko bildes http://www.flick.ee/index.php?action=show_gallery&gallery=105
tas ir pizģec pilnīgākais ;)
27th-Apr-2007 10:53 am
nevaru nepiekrist... pizdec podkralsja nezametno.
This page was loaded Oct 14th 2024, 11:27 pm GMT.