smth
Pētījums: Kumelīšu, jasmīna un lavandas aromāts automašīnās palielina satiksmes negadījumu risku 
14th-Sep-2010 11:09 am
Publicēta: 09:43 14.09.2010.

Rīga, 14.sept., NOZARE.LV. Kumelīšu, jasmīna vai lavandas automašīnu gaisa atsvaidzinātāju aromāti palielina satiksmes negadījumu risku, par drošas braukšanas kompānijas "RAC Foundation" pētījumu biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Renault" pārstāve Juta Šteinerte.
Pētījumā kā autovadītājiem draudzīgi aromāti minēti mentols un kanēlis, kas samazina stresu, citrons un kafija, kas uzlabo koncentrēšanās spējas, kā arī jūras aromāti, kas nomierina.
Turpretī izvairīties vajadzētu no kumelīšu, jasmīnu, lavandas, meža un svaigas maizes aromāta.
Pētījumā teikts, ka smarža ir viena no spēcīgākajām sajūtām, kas vistiešāk ietekmē cilvēka emocijas un labsajūtu, tāpēc nevajadzētu ignorēt to, kas ietekmē labsajūtu braukšanas laikā. Un tas ietver arī smaržas, kuras nedrīkst būt pārāk uzbudinošas un novērst mūsu uzmanību no notiekošā uz ceļa.
Lai gan jūtīguma līmenis pret smaržām katram var būt atšķirīgs, ieteicams izvēlēties gaisa atsvaidzinātājus ar drošajiem aromātiem, respektīvi, tādus, kas ir atsvaidzinoši, piemēram, jūras vai mentola aromāti, jo tie uz autovadītāju iedarbojas pozitīvi, palielinot koncentrēšanās spējas un mazinot nogurumu. Savukārt nepiemērots aromāts var izraisīt paaugstinātu uzbudinātību un līdz ar to agresīvu un bīstamu braukšanu.
Braukšanas speciālisti iesaka izvairīties no smaržām, kas var novērst uzmanību, piemēram, tādi ir pat hamburgeru iepakojumi, kas izdala spēcīgu ēdiena smaržu. Tāpēc ir svarīgi rūpēties, lai automašīna būtu tīra un tajā neatrastos nekas, kas varētu sākt pūt vai kā citādi radīt nepatīkamu aromātu, ko parasti ir grūti neitralizēt. Automašīnas plastmasas daļas vajag regulāri tīrīt, noslaukot putekļus, savukārt sēdvietu polsterējuma tīrīšanai jāizmanto tam paredzētie tīrīšanas līdzekļi.
This page was loaded Oct 11th 2024, 1:22 pm GMT.