smth
Rīgas apgabaltiesa Lembergu patur apcietinājumā <----- nabaga Aivars 
27th-Mar-2007 03:38 pm
Publicēta: 15:26 27.03.2007.

Rīga, 27.marts, LETA. Rīgas apgabaltiesa šodien nolēma paturēt apcietinājumā Ventspils mēru Aivaru Lembergu, kuru prokuratūra apsūdz kukuļņemšanā, naudas atmazgāšanā un citos noziegumos.

Apgabaltiesa noraidīja Lemberga un viņa advokāta Jāņa Grīnberga iesniegtās sūdzības par Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas iepriekš pieņemto lēmumu, ar kuru Ventspils mēram apcietinājums piemērots kā drošības līdzeklis.
Lemberga iesniegumā tika lūgts atcelt apcietinājumu un piemērot citu drošības līdzekli, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu ieslodzījuma vietā. Piemēram, ar apcietinājumu nesaistīts drošības līdzeklis ir galvojums, drošības nauda, mājas arests.
Arī advokāts lūdz Lembergam piemērot vieglāku un ar apcietinājumu nesaistītu drošības līdzekli, piemēram, drošības naudu.
Pēc Grīnberga teiktā, Lembergs esot bijis gatavs apmaiņā pret brīvību maksāt 100 000 līdz 200 000 latu.
Tā kā abas sūdzības noraidītas, spēkā paliek Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas pieņemtais lēmums par Lemberga apcietināšanu.
Grīnbergs sola, ka, līdzko šajā lietā parādīsies kādi jauni apstākļi, advokāti tiesai sniegs jaunu sūdzību, prasot drošības līdzekļa maiņu.
Prokurors Krišjānis Rudzītis žurnālistiem pēc tiesas lēmuma paziņošanas sacīja, ka šis lēmums ir likumīgs un pamatots. No plašākiem komentāriem viņš atturējās.
Šodien tiesa paziņoja saīsināto lēmumu, bet tā motivējošā daļa būs pieejama pēc 24 stundām jeb rīt aptuveni plkst.15.
Grīnbergs teica, ka prokuratūrai apgabaltiesā nav bijis jaunu argumentu, kas pamatotu nepieciešamību Lembergu apcietināt, un prokurors paudis jau iepriekš izteikto viedokli.
Kā ziņots, Rudzītis iepriekš pauda pārliecību, ka Lembergs jāapcietina, jo ir pamats uzskatīt, ka viņš brīvībā varētu traucēt izmeklēšanai, piemēram, ietekmējot lieciniekus vai viltojot dokumentus.
Kā izriet no Ventspils mēra advokātu teiktā, prokurors arī pievērsis uzmanību faktam, ka Lembergs it kā vācot informāciju par prokuratūras darbiniekiem, lai to izmantotu prettiesiskos nolūkos. Advokāti šo prokuratūras viedokli sauc par nepamatotu.
Jau ziņots, ka Centra rajona tiesa Lembergu apcietināja 14.martā pēc prokuratūras lūguma. Lembergs patlaban ievietots Matīsa cietumā.
Jau ziņots, ka prokuratūra Lembergam 14.martā izvirzīja apsūdzību par kukuļņemšanu sevišķi lielā apjomā, ja tas saistīts ar kukuļa izspiešanu, par naudas legalizēšanu trīs epizodēs vairāk nekā desmit miljonu latu apjomā, kā arī par to, ka viņš nedeklarēja tādas īpašumtiesības, kas deva pastarpinātu ietekmi AS "Latvijas kuģniecība".
Apsūdzības Lembergam uzrādītas kriminālprocesā, kas 2005.gada 3.oktobrī sākts, pamatojoties uz pārbaudes materiāliem par Ventspils amatpersonu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.
No šī kriminālprocesa iepriekš izdalīts cits, un tā ietvaros Lembergam jau 2006.gada 20.jūlijā uzrādīta apsūdzība kukuļņemšanā, noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanā un amatpersonai ar likumu noteikto ierobežojumu pārkāpšanā. Šajā procesā turpinās izmeklēšana.
Lembergs iepriekš paudis uzskatu, ka prokuratūras izvirzītās apsūdzības nav pamatotas, turklāt izmeklētāju rīcībā viņš saskata politiskus motīvus.
Iepriekš Ventspils amatpersonu lietā aizturētas četras personas - 49% LK akciju īpašnieces AS "Ventspils nafta" padomes priekšsēdētājs Mamerts Vaivads, AS "Ventamonjaks" padomes priekšsēdētājs Krists Skuja, Ventspilī praktizējošais advokāts Gints Laiviņš-Laivenieks un komandītsabiedrības "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbiniece Gita Grasmane. Arī viņa patlaban atrodas apcietinājumā.
This page was loaded Sep 20th 2024, 2:56 am GMT.