smth
Lembergu apsūdz par kukuļņemšanu, naudas atmazgāšanu un īpašumu neuzrādīšanu 
14th-Mar-2007 06:46 pm
Publicēta: 18:36 14.03.2007.

Rīga, 14.marts, LETA. Prokuratūra šodien Ventspils mēram Aivaram Lembergam uzrādījusi apsūdzību par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, ja tas saistīts ar kukuļa izspiešanu, par naudas atmazgāšanu trīs epizodēs vairāk nekā desmit miljonu latu apmērā, kā arī par to, ka viņš nedeklarēja tādas īpašumtiesības, kas deva pastarpinātu ietekmi AS "Latvijas kuģniecība".
Prokuratūras preses centrā aģentūru LETA informēja, ka procesa virzītājs Lembergam piemērojis pirmsapcietinājuma aizturēšanu un vērsies pie izmeklēšanas tiesneša ar ierosinājumu viņam piemērot drošības līdzekli - apcietinājumu.
Apsūdzības Lembergam uzrādītas kriminālprocesa ietvaros, kas uzsākts 2005.gada 3.oktobrī, pamatojoties uz pārbaudes materiāliem par Ventspils amatpersonu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.
Lembergs tiek apsūdzēts pēc Kriminālkodeksa 164.panta 3.daļas - par kukuļa ņemšanu sevišķi lielos apmēros, kas saistīta ar kukuļa izspiešanu, laika periodā no 1994.gada beigām līdz 1995.gada februārim. Pēc šā likuma panta prokuratūrā tiek izmeklētas divas epizodes.
Apsūdzība arī uzrādīta pēc Krimināllikuma 195.panta 3.daļas par noziedzīgā kārtā iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju. Par šo nodarījumu Lembergs tiek vainots trīs epizodēs. Viņam tiek inkriminēta kukuļa izspiešana, tā rezultātā iegūtu naudas līdzekļu un citas mantas legalizēšana, kas tika izdarīta laika periodā no 1999.gada beigām līdz 2003.gada 22.maijam par kopējo summu 1,5 miljons latu.
Ventspils mērs tiek apsūdzēts par "Multinord A.G" akciju kukuļņemšanas rezultātā noziedzīgi iegūto naudas līdzekļu un mantas legalizāciju, kas tika pabeigta 2002.gada martā vairāk nekā sešu miljonu latu apmērā, kā arī par noziedzīgā kārtā iegūto naudas līdzekļu legalizāciju laika periodā no 2000.gada līdz 2006.gada beigām.
Tāpat Lembergs apsūdzēts, ka laika periodā no 2001.gada septembra līdz 2002.gada maijam viņa vajadzībām legalizēti 536 000 latu, un par viņa piedalīšanos organizētas noziedzīgas grupas sastāvā, skaidras naudas nelikumīgā iegūšanā un tās nodošanā fiziskām un juridiskām personām - vairāk nekā piecu miljonu latu apmērā.
Apsūdzība Lembergam uzrādīta arī pēc Krimināllikuma 219.panta 2.daļas - par nepatiesu ziņu sniegšanu valsts amatpersonas deklarācijā atkārtoti no 2002.gada līdz 2005.gadam ieskaitot par to, ka amatpersonas deklarācijās Lembergs neuzrādīja savas īpašuma tiesības uz kompānijas "Hinch Invest&Finance S.A." 50 000 akciju 25 800 latu vērtībā.
Šīs "Hinch Invest&Finance S.A." akcijas pastarpināti dod īpašuma tiesības uz AS "Latvijas kuģniecība" akcijām, kuru aptuvenā tirgus vērtība patlaban ir 17 miljoni latu, norādīja prokuratūrā.
Patlaban procesa virzītājs Lembergam piemērojis pirmsapcietinājuma aizturēšanu un vērsies pie izmeklēšanas tiesneša ar ierosinājumu par drošības līdzekļa - apcietinājuma - piemērošanu apsūdzētajam.
Prokuratūrā turpinās izmeklēšana arī kriminālprocesā, kurā Lembergam 2006.gada 20.jūlijā uzrādīta apsūdzība kukuļņemšanā, noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanā un amatpersonai ar likumu noteikto ierobežojumu pārkāpšanā.
Kā ziņots, par drošības līdzekli patlaban lemj Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa.
Lembergs tika aizturēts šorīt plkst.8.30 saistībā ar 2005.gada oktobrī uzsākto lietu, kurā prokuratūra pārbauda Ventspils uzņēmēju un amatpersonu darbību.
Šīsdienas aizturēšana nav tieši saistīta ar atsevišķi izdalīto lietu, kurā Lembergam jau uzrādīta apsūdzība.
Kā ziņots, Lembergam iepriekš prokuratūra uzrādījusi apsūdzību par kukuļņemšanu, noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanu un amatpersonas ar likumu noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.
Lembergu aizturēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki prokuratūras uzdevumā. Lemberga advokāts Aivo Leimanis uzskata, ka Lembergs aizturēts nelikumīgi, jo viņam minētajā lietā bija liecinieka, nevis aizdomās turamā statuss.
Kā ziņots, iepriekš Ventspils amatpersonu lietā aizturētas četras personas - AS "Ventspils nafta" (VN) padomes priekšsēdētājs un VN īpašnieces AS "Latvijas Naftas tranzīts" prezidents Mamerts Vaivads, AS "Ventamonjaks" padomes priekšsēdētājs Krists Skuja, Ventspilī praktizējošais advokāts Gints Laiviņš-Laivenieks un komandītsabiedrības "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbiniece Gita Grasmane. Viņa patlaban atrodas apcietinājumā.
Kā ziņots, Lembergs iepriekš paudis uzskatu, ka prokuratūras izvirzītās apsūdzības nav pamatotas, turklāt izmeklētāju rīcībā viņš saskata politiskus motīvus.


nu, ko..tad jau redzes, ar ko tas viss beigsies....
Comments 
16th-Mar-2007 09:57 am
hihihihi :) izlasiit jau principaa var ;) bet zini, tomeer kaut kaa ir zinaama shaubu eena.. neticas kaut kaa, ka LV baalelinji kaut ko shitaadu izveic :)))
17 gadu laikaa zini tomeer pie daudz kaa sabiedriiba ir pieradusi un visiem jau saak likties, ka nekas tik un taa nemainiisies ;))
This page was loaded Oct 15th 2024, 1:21 am GMT.