smth
Tautas ticējums: Sals gaidāms vēl 40 naktis 
25th-Mar-2009 10:59 am
Publicēta: 10:22 25.03.2009.

Rīga, 25.marts, LETA. Ja Māras dienas naktī ir bijis sals, tad salnas gaidāmas vēl 40 naktis, vēsta latviešu tautas ticējums.
Kā aģentūru LETA informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras (LVGMA) sinoptiķi, šonakt Zīlānos, Alūksnē, Priekuļos un Jelgavā gaisa temperatūra naktī sasniegusi mīnus 8 grādus pēc Celsija skalas. Auksta nakts ar gaisa temperatūru no mīnus 2 grādiem līdz mīnus 7 grādiem bijusi visā Latvijā. Siltāk bijis jūras piekrastē - Kolkā, Ventspilī, Mērsragā, kur naktī bijuši mīnus 2 grādi.
Kā prognozē sinoptiķi, divas turpmākās naktis gaidāmas aukstas, austrumu rajonos temperatūra var pazemināties pat līdz mīnus 12 grādiem.
Māras diena, 25.marts, senajiem latviešiem bija viena no laika zīmju dienām, pēc kuras prognozēja turpmāko laiku.
Ja Māras diena ir ar nokrišņiem bagāta, gaidāms lietains jūlijs. Ja Māras dienā iepūš auksti vēji, tie pūtīs vēl sešas nedēļas.
Māras dienā jātin kamoli, lai kāpostiem augtu cietas galvas. Pavasara Māra ir viena no tām dienām, kad koki sajūt sāpes, tādēļ tos nedrīkst cirst, griezt vai lauzt. Lai vasarā mājās nenāktu kustoņi, Māras dienā nedrīkst neko nest no meža.
This page was loaded Oct 13th 2024, 1:15 am GMT.