smth
papildināta - Pie valdības noliek zārku ar govju galvām 
3rd-Feb-2009 04:25 pm
Publicēta: 16:09 03.02.2009.
(Papildināts virsraksts un visa ziņa.)

Rīga, 3.febr., LETA. Šodien pie Ministru kabineta (MK) ēkas zemnieki nolika zārku ar nodīrātām govju galvām, novēroja aģentūra LETA.
Sapulcējušies zemnieki pie valdības ēkas pieprasīja iznākt zemkopības ministru Mārtiņu Rozi (ZZS).
Kā ziņots, pie MK ēkas pulcējas protestētāji, kas pieprasa valsts atbalstu lauksaimniekiem.
Gar MK ēku aizbrauca garām zemnieku vieglo automašīnu kolonna, kurā bija vairāk nekā 10 automašīnas. Kolonnai pa priekšu brauca policijas automašīna, aiz kuras uzreiz sekoja apvidus automašīna ar zārku.
MK apsargāt ieradušies policisti, kas sastājušies ierindā pie ieejas valdības mājā.
Kā ziņots, šodien vairāki lauksaimnieki nolēma ar vieglajām automašīnām doties uz Rīgas centru.
Pret valdības nespēju risināt lauksaimnieku problēmas protestējoši zemnieki iepriekš pulcējās uz Rīgas apvedceļa.

Savukārt pie Zemkopības ministrijas šorīt jau pirms plkst.7 bija ieradušies vairāk nekā 50 zemnieki ar 24 lauksaimniecības tehnikas vienībām, lai izteiktu savu protestu valdības vienaldzīgajai attieksmei pret lauksaimniekiem.

Zemnieki sola no ministrijas projām nebraukt tik ilgi, kamēr netiks panākti viņiem labvēlīgi risinājumi.
Comments 
3rd-Feb-2009 04:42 pm - + turpinājums ziņai
Valdība arī nolēma atļaut ZM budžeta programmā "Finanšu nodrošinājuma rezerve" samazināt apropriāciju par pieciem miljoniem latu, šos līdzekļus novirzot budžeta apakšprogrammā "Valsts atbalsts lauksaimniecības un lauku attīstībai (subsīdijas)".
Minēto atbalstu apakšprogrammā "Valsts atbalsts lauksaimniecības un lauku attīstībai (subsīdijas)" piešķirs saimniecībām ražošanas potenciāla saglabāšanai augstražīgām govīm ar izslaukumu virs 5000 kilogramu gadā, kas atbilst Latvijas audzēto piena šķirņu govju ciltsdarba programmās definētajiem ģenētiskās kvalitātes kritērijiem.
Valdība nolēma atļaut valsts AS "Privatizācijas aģentūra" no valsts īpašuma objektu privatizācijā gūto ienākumu atskaitījumiem piešķirt ZM septiņus miljonus latu, lai nodrošinātu Lauku attīstības fonda pamatkapitāla palielināšanu.
Ekonomikas ministrijai un Finanšu ministrijai (FM), izstrādājot normatīvo aktu projektus par atbalstu kredītu garantijām (apgrozāmajiem līdzekļiem, faktoringam, investīciju projektiem), vajadzēs paredzēt iespēju lauksaimniecības produktu pārstrādātājiem būt kā atbalsta saņēmējiem, ja pārstrādātājs ievēros likumā "Par norēķiniem ar nepārstrādātās lauksaimniecības produkcijas ražotājiem" noteikto norēķinu kārtību.
Valdība nolēma, ka Ekonomikas ministrijai līdz 1.aprīlim vajadzēs izstrādāt un līdz 1.jūnijam ieviest īstermiņa eksporta kredītu apdrošināšanas sistēmu, nodrošinot, ka atbalsta saņēmēji var būt lauksaimniecības pārstrādes produktu eksportētāji neatkarīgi no uzņēmuma lieluma.
FM sadarbībā ar ZM līdz 31.martam būs jāiesniedz Ministru kabinetā grozījumi Uzņēmumu konkurētspējas uzlabošanas atbalsta programmā, paredzot iespēju lauksaimniecības produktu pārstrādātājiem būt kā atbalsta saņēmējiem.
Valdība nolēma atļaut ZM pārdalīt apropriāciju 22 miljonu latu apmērā no 2009.gada 2.ceturkšņa uz 2009.gada 1.ceturksni, lai varētu veikt apakšprogrammas "Eiropas Savienības fondu pasākumu finansēšana" pasākumu apmaksu par 2008.gadu, kā arī pārdalīt apropriāciju 16 062 560 latu no 2009.gada 4.ceturkšņa uz 2.ceturksni, lai varētu veikt apakšprogrammas "Eiropas Savienības fondu pasākumu finansēšana" pasākumu maksājumus par 2009.gadu avansā 13 miljonu latu apmērā par atdalīto piena maksājumu un apakšprogrammas "Valsts atbalsts lauksaimniecības un lauku attīstībai (subsīdijas)" pasākumu maksājumus par 2009.gadu avansā 3 062 560 latu apmērā par ciltsdarba maksājumiem.
FM vajadzēs paredzēt esošo kredītu restrukturizāciju lauksaimniecības nozarē, nepasliktinot noslēgto kredītlīgumu nosacījumus un nepieļaujot banku kapitāla izņemšanu no uzņēmumiem, bet izveidojot grūto kredītu restrukturizācijas garantiju fondu.
Valdība arī nolēma konceptuāli atbalstīt valsts galvojuma piešķiršanu atbilstīgām lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām piena pārstrādes uzņēmuma izveidei.
Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC) iepriekš bija izteicies, ka valdība lauksaimnieku atbalstam varētu novirzīt septiņus miljonus latu no Privatizācijas fonda līdzekļiem, kā arī desmit miljonus latu no VAS "Latvijas Valsts meži" peļņas, kas uzņēmumam gan nākamgad būtu jāatdod, neprasot iemaksāt budžetā tik lielu dividenžu daļu.
Tāpat plānots ieviest eksporta kredītu apdrošināšanas sistēmu piena pārstrādes uzņēmumiem.
Premjers norādīja, ka tas ļaus vismaz īstermiņā pasargāt piensaimniecības nozari Latvijā.
This page was loaded Oct 13th 2024, 3:25 am GMT.