Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

'Back to sleep, tummy to play' 

crescendo (crescendo)
Interesants raksts FB fīdā patrāpījās.
http://www.skintoskincontact.com/supine-sleep-research.aspx Nesaku, ka labs raksts, daļa par autismu tur vēl... daudz research vajadzīgs. Bet interesanta ir daļa tieši par SIDS. Briesmīga lieta, kuras risku būtiski samazinot likšana gulēt uz muguriņas. Mums gan te vecāku kursiņos kaut ko pamurmulē, ka nozīme jau ir arī pārāk biezu segu nelikšanai un pārāk biezu matraču un tā, un varbūt tomēr likt uz sāniņa, bet izmantot (īpašus porolona klucīšus vai pakaviņus vai sarullētus dvielīšus), lai nofiksētu tajā pozā.

Bet, re, izrādās tiek minēts arī pavisam cits mehānisms, kāpēc uz muguras guļot risks ir mazāks - guļot uz muguras tiek traucēti miega cikli (tādejādi mazinot iespēju, ka dziļā miega laikā varēs izpausties attiecīgs smadzeņu defekts). T.i - visa tā īpašā stutēšana liekot uz sāniņa ļoti iespējams situāciju vispār neuzlabo. Jo vajag to traucēto miegu uz muguras liekot.

Pubmeds par uz muguras gulēšanu - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25268147 (bet tajā pirmajā linkā ir links uz pdf ar pilno šo pētījumu).

Un otra lieta, kas rakstā aizķēr, kas, šķiet, daudz par maz pie mums tiek uzsvērta - cik ļoti lielu nozīmi tieši šim riskam spēlē tabakas dūmi. Tā pierasts, ka visi taču dara, 'cik slikti tad tas var būt' - jo, protams, reāli risku tas rada ļoti mazam procentam populācijas, mazāk kā 1 no 1000 - stipri par mazu, lai risku uztvertu empīriski. Un tabakas dūmi risku rada līdzīgu kā gulēšana uz vēdera.

Par to, ka uz muguras gulēšana zog IQ punktus bija dzirdēts (tāpēc visi tummy time... un tagad īstais brīdi atcerēties, cik ļoti lielajai riebās tummy time... eeees šaubos, vai viņu varētu pierunāt gulēt uz vēdera. Tiešām šaubos. Bet ok, special case).

Par 'uz muguras gulēšana varbūt palielina autisma biežumu' kas ir raksta galvenais punkts neizteikšos. Neteicu, ka tas ir labs raksts.

Comments 

26.-Aug-2016 12:14 pm
nez, kā tas ir sīkulīšiem, bet lielajiem gulēšana uz muguras var veicināt "miega paralīzi"..
26.-Aug-2016 12:22 pm
Kas arī ir saistīta ar traucētiem miega cikliem, un tieši cikla traucējumus min kā aizsargājošo pret SIDS efektu tajā 2-4 mēneši vecuma periodā.
26.-Aug-2016 02:55 pm
es tagad neko nelasīšu un nepētīšu, bet man jaunākais tika pēc Domana tikai uz vēdera likts no pirmās dzīves dienas. viņam pat nebija neviens mats uz pakauša noberzies. viņš dzima ar visādām sliktām diagnozēm, un, iespējams, šādi viņš tika dabūts atpakaļ pie kārtības.

Domana institūtam esot pētījumi, ka SIDS nekad neķer vēdergulētājus. arī par autismu viņiem ir nepublicēts viedoklis (es biju uz Duglasa Domana lekciju Rīgā) - ka galvaskauss ir mīksts, un, ja nemitīgi guļ uz muguras, tad tas deformējas un kļūst plakans, un, iespējams, iet bojā smadzeņu šūnas. toreiz, pirms 6 gadiem, nekur neatradu neko publicētu par šo, tikai kāda ārsta jautājumu - kā tas nākas, ka autistiem, ar ko man darīšana, ir galīgi plakans galvaskauss aizmugurē? uz viņa jautājumu neviens nebija atbildējis, un autismam var būt daudz un dažādi iemesli, un esmu redzējusi dažus autostus bez matiem (dokumentālajās filmās), nekas viņiem tur nebija plakans.
29.-Aug-2016 10:20 am

'Nekad neķer vēdergulētājus' ir tieši pretējs visai epidemioloģijai - ja ar to domā 'uz vēdera noliktus' nevis 'jau paši prot velties un izvēlas gulēt uz vēdera' (otrajā gadījumā tas notiek vecumā, kad SIDS risks jau ir būtiski krities). Ja LV šobrīd visi gulētu uz muguras un rīt sāktu gulēt uz vēdera, tad, pēc epidemioloģijas, tie būtu ~10 nāves gadījumi gadā.

Galvaskauss ir mīksts. Normāls bērns normālā gultiņā guļot uz muguras galvu pagriež uz sāniem un, ja vien nav apstākļi, kas liek pusi nemainīt, tad pusi maina. Bet tāpēc nevajag gultiņā atstāt visu laiku, tikai kamēr aizmidzis utt. Tieši izteikts plakanums liek pievērst papildus uzmanību, var norādīt uz muskulatūras vājumu, kas var būt agrīna autisma izpausme. Jo īpaši, ja tas ir tieši aizmugurē.



Ir speciāls gadījums - pirmslaicīgi dzimušie, kam dzīves pirmās nedēļas jāpavada intensīvajā aprūpē. Tiem ir liels bonuss no gulēšanas uz vēdera. Bet viņi, kamēr ir uz vēdera, tiek īpaši pieskatīti.
(Ir viedoklis, ka tieši šo dēļ sāka rekomendēt uz vēdera likt _visus_, kas noveda pie SIDS skaita pieauguma 60tajos-70tajos.). Protams, SIDS pakļautie, arī acīmredzot, ir neliels skaits nevis 'visi', vienkārši šobrīd mēs viņus nespējam identificēt. Kad identificēs, tad gan jau atkal atļaus bērnus likt gulēt tā, lai viņi, zin kā... GULĒTU.
26.-Aug-2016 03:09 pm
slinkums lasīt, nav slinkums uzdot stulbus jautājumus - tas tikai uz sīčiem attiecas, ja? ja es vairs negulēšu uz muguras, es nekļūšu vņezapna gudrāka?
26.-Aug-2016 05:24 pm
Sīčiem tur kauzalitāte konkrēta - ja guļ uz muguras, tad pamodies nevar galvu pacelt, paskatīties apkārt=mazāk iespaidu, mazāk pieredze par 'eu, galvu var kustināt un bilde apkārt mainās'. Tāpēc ļoti aicina viņus nomodā gan uz muguras neatstāt, bet likt uz vēdera vai ņemt opiņā.

Bet! Ja ciet no miega apnejas (tb krākšanas ar elpošanas pārtraukšanu), tad gulēšana uz muguras tevi pataisa izmērāmi dumjāku, un gulēšana citā pozā situāciju uzlabotu, jā. Šie artīklī gan nepateiks, par cik tieši - bet noteikti var atrast kaut kur konkrētu IQ punktu zudumu.

Nu un gulēšana uz muguras ir stresors, kas pabojā miega ciklus. Guļot ne uz muguras, iespējams, vari panākt to pašu izgulēšanās efektu drusciņ īsākā laikā. Ja gulēšanai atļautais laiks ir limitēts un atrodies miega deficīta režīmā, tad it kā beidzot izguļoties vajadzētu būt labāk. Ja aizmiedz tik pat ātri. Utt. Īsi sakot - paprovē, varbūt kāds bonus punkts ienākas :) bet gan apnejas, gan šie ir īslaicīgie. Sīcīšiem tas ir ilglaicīgāk.

26.-Aug-2016 05:33 pm
aš žēl, ka nav apnojas :D

par cikliem ņems vērā
26.-Aug-2016 06:57 pm
Interesanti, ka par to šodien raksta arī guardian: https://www.theguardian.com/society/2016/aug/26/back-to-sleep-sudden-infant-death-syndrome-cot-death-peter-fleming

Bet tā saistība ar autismu izklausās spekulatīva. Interesanta teorija, ko varētu viegli statistiski pārbaudīt, bet autors neko tādu nav darījis.
28.-Aug-2016 06:20 pm
Ha, vienā ārzemju lapā komentāros pirms kāda laiciņa bija diskusija par SIDS un gulēšanas veidu, un kopsavilkums tieši tāds pats - "The core of SIDS prevention is getting babies to sleep as shitty as possible".
Es liku uz sāniem, jo tā vienkārši manējais bija aizmidzināms (uz muguras kādu brīdi arī, bet tikai satīņāts). Uz vēdera pats sāka griezties vienu brīdi, kādu laiku griezu atpakaļ, bet tad atmetu, tagad jau gadam pāri un risks principā ir ļoti minimāls.
29.-Aug-2016 10:29 am
Aga, tikai ja tur tas droši vien ir bijis domāts ironiski, tad šeit... shitty gulēšana izrādās arī ir pati fīča, nevis tikai nepatīkams blakusefekts.

Katrs bērns ir atšķirīgs. pēc zināma vecuma jau viņi vienkārši roooteee visos virzienos.
This page was loaded Apr 18. 2024, 11:43 am GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09