smth
Commenting To 
16th-Jan-2008 06:42 pm - Cilvēktiesību eksperts: Pret Lembergu tiek veikta apzināta patvaļa
Publicēta: 18:33 16.01.2008.

Rīga/Ventspils, 16.janv., LETA. Pret mājas arestā turēto Ventspils mēru Aivaru Lembergu tiek veikta apzināta patvaļa, pārkāpjot daudzas cilvēktiesību normas.

Šādu viedokli pēc Lemberga apmeklējuma aģentūrai LETA šodien pauda Starptautiskās apvienības par cilvēka tiesībām Latvijas nodaļas vadītājs Elmārs Pauls Embergs.
Organizācijas vadītājs ir sašutis par policijas rīcību, jo no šodienas Lembergam esot jādzīvo neapkurinātā mājā.
Pēc Emberga teiktā, ar Ventspils Policijas pārvaldes priekšnieka Didža Vilemsona mutisku rīkojumu ir aizliegts mājā ienest malku, aizliegts uzkopt māju, kurā atrodas Lembergs, un telpas, kurās atrodas viņu apsargājošie policisti.
No šodienas Lembergam esot liegts rakstīt un nosūtīt sūdzības vai iesniegumus Valsts policijas amatpersonām, bet no 14.janvāra apsūdzētais vairs nevarot pasūtīt un saņemt pārtiku. Cilvēktiesību eksperts apgalvoja, ka Lembergam no pārtikas mājās esot tikai kartupeļi, burkāni un bietes.
Sarunā ar Lembergu apsargājošajiem policistiem eksperts guvis tikai atbildes, ka šos visus ierobežojumus ar mutisku pavēli noteikusi Ventspils Policijas pārvaldes vadība. Pēcpusdienā Embergs plānojis tikties ar Vilemsonu un noskaidrot iemeslus šādai, viņaprāt, patvaļai.
Ventspils policija, kontrolējot tiesas noteikto mājas aresta ierobežojumu ievērošanu Ventspils mēram Aivaram Lembergam, nav veikusi nekādas patvaļīgas darbības, kas būtu pretrunā ar tiesas noteiktajiem ierobežojumiem, aģentūru LETA informēja Ventspils Policijas pārvaldes priekšnieks Didzis Vilemsons.
Vilemsons atgādināja, ka ar mājas arestā esošo Lembergu var kontaktēties, sniegt viņam medicīniskos un saimnieciskos pakalpojumus tikai tās personas, kurām to ir atļāvis procesa virzītājs, nevis policija.
Kā skaidroja Vilemsons, lai saņemtu piekļuvi Lembergam, nepieciešams vai nu pašas personas, kura vēlas ar Lembergu tikties, vai tās pārstāvja iesniegums, kā tas bija gadījumā ar Starptautiskās apvienības par cilvēka tiesībām Latvijas nodaļas vadītāju Elmāru Paulu Embergu. Iesniegumu par atsevišķu personu apmeklējuma nepieciešamību var rakstīt arī Lembergs vai viņa advokāti un iesniegt tos procesa virzītājam - Ģenerālprokuratūrai. "Procesa virzītājs arī lemj - atļaut vai neatļaut," skaidroja Vilemsons un piebilda, ka "policija veic tikai tehnisku procesa virzītāja noteikto ierobežojumu izpildi".
Vilemsons tikšanās laikā ar Starptautiskās apvienības par cilvēka tiesībām Latvijas nodaļas vadītāju Elmāru Paulu Embergu esot izklāstījis situāciju saistībā ar Lemberga mājas arestu, un Embergs esot atzinis, ka policija neesot pārkāpusi savas pilnvaras, un paudis pārsteigumu, ka Lembergu pārstāvošie juristi neesot veikuši nepieciešamās procedūras, lai risinātu nepieciešamo personu vai pakalpojumu pieejamību.
Saistībā ar tā saucamo "pārtikas liegumu" Vilemsons paskaidroja, ka Lembergs esot vēlējies izmantot tajā dienā dežurējošā uzraugošā policista palīdzību, uzticot viņam pasūtīt un piegādāt pārtiku. Ventspils policijas priekšnieks skaidroja, ka "policijas darbinieka pienākumos neietilpst šādi pienākumi, tāpēc Lembergam tika atteikts".
Viņš arī atgādināja, ka Lembergam joprojām nav liegts saņemt jebkādu pārtiku jebkuros daudzumos, bet nodot to nevar pa tiešo, ja personai nav procesa virzītāja atļaujas kontaktēties ar mājas arestā esošo Lembergu, bet to var izdarīt ar policista starpniecību.
Savukārt par malkas piegādi mājai Vilemsons skaidroja: kamēr Lembergs atrodas mājā, kas skaitās viņa aresta telpa, arī malku var ienest tikai tas cilvēks, kuram ar procesa virzītāja piekrišanu ir atļauts kontaktēties ar Lembergu. "Kamēr Lembergam ir stundu garās pastaigas ārpus mājas, malku mājā var nest, cik grib," piebilda Vilemsons.
Kā liecina Uzņēmumu reģistra informācija, Starptautiskās apvienības par cilvēka tiesībām Latvijas nodaļa reģistrēta 1999.gada septembrī. Organizācija reģistrēta Jelgavas rajona Valgundes pagastā.
Kā biedrības darbības veidi minēti: risināt problēmas, kas rodas saistībā ar cilvēka tiesību pārkāpumiem, ko izdara Latvijas valsts vai cita valsts pret Latvijas pilsoņiem, reaģēt uz šiem pārkāpumiem saskaņā ar Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas un citu starptautisku tiesību aktu pamatprincipiem, kā arī palīdzēt īstenot cilvēka tiesības, kādas tās nosaka konvencionālie akti par cilvēka tiesībām, Latvijas likumi un citi tiesību akti.
Organizācijas amatpersonas ir Embergs, Irina Nulle un Bērnu un ģimenes lietu ministrijas parlamentārais sekretārs Pēteris Simsons (LPP/LC). Biedrība ir nevalstiskās organizācijas apvienojošās Latvijas Pilsoniskās alianses biedre.
Simsons, kuram arī ir tiesības vienpersoniski pārstāvēt starptautisko apvienību par cilvēktiesībām, aģentūrai LETA stāstīja, ka minētā organizācija esot plaši pārstāvēta NVS valstīs, kā arī tā esot plaši izplatīta musulmaņu valstīs, kur iestājas par sieviešu tiesībām.
Pēc Simsona teiktā, Latvijā šī organizācija darbojas jau vairākus gadus. Emberga lēmums apmeklēt Lembergu esot bijusi viņa [Emberga] privāta iniciatīva, skaidroja Simsons.
Lemberga advokāts Aivo Leimanis aģentūrai LETA pastāstīja, ka vakar iesniedzis sūdzības iekšlietu ministram Marekam Segliņam (TP) un lietu izmeklējošajam tiesnesim. Sūdzībās vērsta uzmanība uz Ventspils policijas amatpersonu, pēc Lemberga domām, nelikumīgo un nepamatoto darbību un cilvēktiesību pārkāpumiem. Sūdzībām pievienota arī sarakste starp Lembergu un Ventspils policijas vadību.
Kā aģentūra LETA uzzināja Ventspils tiesā, izmeklēšanas tiesnese Sandra Eglīte pa faksu saņemto Leimaņa sūdzību ir pārsūtījusi Ģenerālprokuratūrai. Tās pārstāvis Andrejs Vasks aģentūrai LETA apstiprināja, ka no tiesas pa faksu ir saņemta šī sūdzība. Procesa virzītājs sola ar to iepazīties, izvērtēt un pieņemt kādu lēmumu.
Lai gan Leimanis uzskata, ka beidzot šajā jautājumā iniciatīvu vajadzētu izrādīt prokuratūrai, tomēr viņš arī atzīst, ka tiesas noteikto ierobežojumu izpildi jānodrošina tieši policijai. Advokāts cer, ka sūdzības tiks izskatītas nekavējoties, ņemot vērā to aktualitāti. Leimanis domā, ka iekšlietu ministram vajadzētu uzsākt dienesta izmeklēšanu attiecībā uz policistu patvaļu un likumpārkāpumiem.
Kā aģentūrai LETA iepriekš atzina Lemberga advokāts Armands Šūmanis, joprojām tiek apsvērta iespēja, ka Lembergs varētu sūdzēties Eiropas Cilvēktiesību tiesā vai citās instancēs pret Latvijas valsti. "Pagaidām vēl nekādas sūdzības nav iesniegtas," informēja advokāts.
Lembergs Vilemsonu informējis, ka ceturtdien, 17.janvārī, sāks badastreiku, kas vērsts "pret policijas un Ģenerālprokuratūras patvaļu", un lūdzis nodrošināt ārsta uzraudzību, aģentūru LETA informēja Šūmanis.
Kā aģentūrai LETA iepriekš sacīja Ģenerālprokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks, prokuratūrā nav saņemta neviena oficiāla sūdzība vai iesniegums par policijas rīcību vai šo notikumu, tāpēc prokuratūrā nav sākta notikušā izvērtēšana, un līdz ar to procesa virzītājs nekādus komentārus nevar sniegt.
LETA jau ziņoja, ka kriminālprocess, kas tiek dēvēts par Ventspils amatpersonu lietu, tika sākts 2005.gada 3.oktobrī, pamatojoties uz pārbaudes materiāliem par Ventspils amatpersonu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.
No šī kriminālprocesa tika izdalīts cits, kura gaitā 2006.gada 20.jūlijā Ventspils mēram uzrādīta apsūdzība kukuļņemšanā vairākkārt sevišķi lielā apjomā, noziedzīgi iegūtas naudas legalizēšanā un amatpersonai ar likumu noteikto ierobežojumu pārkāpšanā, jo viņš kā kukuli esot pieņēmis AS "Kālija parks" dibinātājas Šveicē reģistrētās kompānijas "Multinord AG" akcijas un par tām viņam izmaksāti naudas līdzekļi.
Savukārt pamatlietas gaitā šā gada 14.martā prokuratūra Lembergam izvirzīja apsūdzību par kukuļņemšanu vairākkārt sevišķi lielā apjomā, ja tas saistīts ar kukuļa izspiešanu, par naudas legalizēšanu vairākkārt un lielā apjomā, kā arī par to, ka viņš nedeklarēja tādas īpašumtiesības, kas deva pastarpinātu ietekmi AS "Latvijas kuģniecība".
Lembergam kā drošības līdzeklis patlaban piemērots mājas arests. Lembergs uzskata, ka prokuratūras izvirzītās apsūdzības nav pamatotas, turklāt izmeklētāju rīcībā viņš saskata politiskus motīvus.
Viņa dēls Anrijs tiek turēts aizdomās par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu atkārtoti, lielā apmērā un organizētā grupā, kā arī par to, ka viņš atbalstīja valsts amatpersonas, kas ieņem atbildīgu stāvokli, piedalīšanos mantiskā darījumā mantkārīgā nolūkā, kurai tas saistībā ar dienesta stāvokli ar likumu aizliegts.
AS "Ventspils nafta" padomes loceklis Mamerts Vaivads, uzņēmēji Krists Skuja un Laimonis Junkers, komandītsabiedrības "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbiniece Gita Grasmane un advokāts Gints Laiviņš-Laivenieks tiek turēti aizdomās par naudas legalizēšanu organizētā grupā, atkārtoti un lielā apjomā. Savukārt Ventspils uzņēmēju Ansi Sormuli tur aizdomās par naudas legalizēšanu lielā apjomā un par atbalstu kādai amatpersonai ņemt kukuļus un piedalīties mantiskos darījumos, kas tai aizliegti ar likumu.
Arī viņi visi savu vainu iepriekš nolieguši.
Patlaban ar brīvības atņemšanu saistīts drošības līdzeklis piemērots tikai Ventspils mēram, bet iepriekš vēl vairāki šajā lietā aizdomās turamie uz dažādiem termiņiem bijuši apcietināti vai aizturēti uz vairākām diennaktīm.
Comment Form 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.
This page was loaded Oct 14th 2024, 5:38 am GMT.