Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Līdzcilvēki 

crescendo (crescendo)
Kamēr jūs te visi par gī sviestiņu, pilnmēnesi un MR negatīvajām enerģijām uzjautrinājāties, vienā no FB jautrībai veltītajiem fīdiem orģinālavota aizstāvībai uzstājas RSU beigusi ķīmijterapijas speciāliste, kas tagad zināšanas Gērsona institūtā papildina.

Lūk, tas vairs nav smieklīgi.

Comments 

31.-Aug-2015 12:43 pm
man dažreiz šķiet, kamēr nepierādīs, ka kādam reāls kaitējums ir noticis un neiesēdinās uz ilgiem gadiem vai vismaz iesūdzēs par tikpat lielu summu kādu maksājusi izglītība, nekas nemainīsies :(

jo ir jau arī victim-blaming kolektīvajā zemapziņā ļoti spēcīgs. pats vainīgs, ka saslimi, ka zāles nelīdzēja, acīm redzot neticēji pietiekoši stipri vai iepriekšējās dzīvēs sadirsi karmu. un cilvēki nesūdzās instancēm, jo čakars ar iestādēm
31.-Aug-2015 12:46 pm
Un tas ir uz tā fona, ka alternatīvu šarlatānu darbības rezultātā tiešām iet bojā cilvēki, nē tas nav pārspīlējums, es jau augstāk minēju, ka ir reāli storiji ar vēlu stadiju audzējiem, kuri ir iegūti šādā veidā.
31.-Aug-2015 01:04 pm
Vispār būtu baigi labi, ja LV publiskajā telpā biežāk parādītos šie brīdinājuma stāsti, nevis pseidometodes.
31.-Aug-2015 01:06 pm
šo domu nodošu pēc piederības, jā. Tas meiko sensu.
31.-Aug-2015 01:51 pm
būtu labi, bet diez vai notiks, jo kauns. ir mums kaut kāda absurda kauna izjūta un kaunināšanas kultūra

arī tie anti-vax kas kļūs pro-vax jo bērni ļoti smagi pārslimo to pašu Rota vīr. diskusijās max.atļaujas 'nevakcinēju, bērns saslima, tas bija briesmīgi, gandrīz nomira, tagad vakcinēju/šu visu' jo tie alternatīvie ir drausmīgi. kā tādi dēles piesūcas un neliek cilvēku mierā, un ja vēl vainas apziņa, vispār šausmīgi. jo tiem, kas alternatīvie ja kkas noiet greizi, vienmēr kāds ļaunais Deus_ex_machina pie vainas, tādēļ jau mēs esam laimes lāča gaidīšanas nācija kas tik tīksmīgi apsūkā visas iespējamās sazvērestības teorijas
31.-Aug-2015 01:57 pm
Pazemība ir slikti. Tas ir universāls princips, parādās arī šeit.
31.-Aug-2015 01:07 pm
Bet tak protams, un regulāri, vai kāds par to vispār šaubās?
31.-Aug-2015 01:10 pm
Dažreiz, īstenībā diezgan bieži, cilvēki uztaisa lielas acis un brīnās. Daļēji tāpēc, ka tieši par lietām zina tikai mediķi un iesaistītie slimnieki/ viņu radinieki. jz ``zimbabve`` pareizi teica, šie storiji jāizplata, anonimizējot, protams.
31.-Aug-2015 01:15 pm
Jā, bet nedemonizējot, lai nav tas pats 'bērns ar visu ūdeni' variants. Lai cilvēki saprot, ka tas _tiešām_ var notikt arī ar viņiem, nevis tikai 'ai, nu tiem dīvainajiem, kas lasa dziedniekus un tamlīdzīgas avīzes'. Vajag tos stāstus, kur arī parastais vidusslāņa pārstāvis ar savām divām humanitārās ievirzes izglītībām sapratīs, ka, zināmos apstākļos, arī viņš tam spētu noticēt.


31.-Aug-2015 01:23 pm
Jā, apmēram tā. Svaigi dārzeņi un zāļu tējas ir OK, bet ar tiem nevar ārstēt audzējus. Placebo efekts darbojas, bet savās robežās. Nu un iemācīt cilvēkiem, kā paskatīties pakaļ informācijai un no kurienes kam kājas aug - nenoticēt visam, kas smuki izskatās - nu tur smukas puķītes un dzejiski teksti mājas lapā, tipa baigi draudzīgi.

Galu galā ja prot filtrēt datus, tagad tiešām daudz ko var atrast pats, nu tikai zortēt jāprot, jo internetā ir mušas ar kotletēm un visko citu kopā.
31.-Aug-2015 01:39 pm
Man liekas, ka ir vēl viena jauna tendence, būtu interesanti zināt, vai arī mediķi to redz. Senāk skraidīja pie dziedniekiem, dzēra krupju uzlējumus, petroleju un sazin vēl ko, kas tagad vismaz jaunajai paaudzei varētu būt atpazīstams kā ļoti muļķīgs ārstēšanās veids, no sērijas, kurš idiots ko tādu darītu. Toties notic no ārzemēm nākušām teorijām, piem., tas pats Gērsons, sodas špricēšana, homeopātija, PH brīnums, B17, dabiskā higiēna utt., kaut kā dažiem liekas, ka ārzemju šarlatānu teorijas ir ticamākas. Forumos ir diezgan manāms, ik pa laikam parādās arī adepti un pat B17 izplatītāji. Interneta iespējas šai ziņā ir viens liels ļaunums.
31.-Aug-2015 01:45 pm
Es domāju, ka nospēlē lomu nevis tas, ka no ārzemēm, bet tas, ka šie ir viltīgāki meli, sajaukti ar patiesām lietām. Nu piemēram, ir tāda viela kā amigdalīns jeb B17, nu viņa protams nestrādā tā kā tie šarlatāni murgo, bet cilvēks ko? Cilvēks apskatās, jā viela ir un pēc tam notic. Tas pats ar pH, jā negatīvais logaritms no H jonu koncentrācijas ir skābuma mērvienība, jā pH līmeņi organismā ir no svara, tālāk šarlatānisms, bet šo smalko pāreju var pamanīt tikai ja iedziļinās.
31.-Aug-2015 01:47 pm
Jā, arī taisnība. Piedevām kaut kādi klīniskie pētījumi pat ir bijuši, ar ko mēģina pārliecināt par efektivitāti.

Humanitāram ļaužam patiesībā ļoti bīstami, jo trūkst zināšanu, lai filtrētu.
31.-Aug-2015 01:57 pm
par šo es nesen lasīju, ka tik grūti atspēkot jo viņi izveidojuši savu industriju ar tiem pašiem drošticamības rādītājiem kas trad.med. - žurnāli publikācijām, piekarināmas birkas pirms vārda uzvārda un studiju 'institūti'


man šķiet daļa problēmas ir arī tajā, ka nemāca atbilstošu zinātnisko moteodoloģiju, ka nav parastam mediķim ne jausmas ar ko atšķiras metanalīze no parasta pētījuma, atšķirību starp korelāciju un kauzāciju un kā saprast cik liels pētījuma apjoms nodrošina drošticamību (nu tur 8 no 12 pētītajiem gadījumiem slimībai, kura aktuāla miljoniem) etc
31.-Aug-2015 01:59 pm
Jā, +1 un vēl +1, nemāca loģiku, nemāca racionalitātes/ kritiskas domāšanas, skepticisma pamatus.
31.-Aug-2015 02:16 pm
Šis man patiesībā bija liels šoks - būtu domājusi, ka metodoloģija ir iekļauta standarta izglītībā. Redz, kā.
31.-Aug-2015 02:17 pm
Mediķiem to _tiešām_ nemāca?

Es te šausminājos, kā mediķus ļauj pabeigt tiem, kas šito nav spējuši sagremot, bet ja to pat nemāca....
31.-Aug-2015 02:25 pm
Man šķiet, ka RSU nekāda atsevišķa loģikas un metodoloģijas kursa nav, mat. statistika, protams, ir.
31.-Aug-2015 03:00 pm
tagad sāku satraukties, ka varbūt sniedzu dezinformāciju. zinu, ka pirms pāris gadiem toč nemācīja, tas bija kkāda 'kā rakstīt rakstudarbu' ietvaros jo par šo sūdzējās paziņa. kā ir tagad, nepateikšu, bet nebrīnītos ja nekas nebūtu mainījies, jo vismaz pirms kāda laika tāda satura studiju kurss bija apmēram doktorantūrā. man vnk nav šobrīd laika guglēt viņu studiju kursu sarakstu, domāju ka to ir iespējams noskaidrot

/vai tu lūdzu neizdzēstu tos komentur, kas atkārtojas, citādāk tūdaļ kolapsēsies
31.-Aug-2015 03:30 pm
ārsti par ārstiem bez doktorantūras nekļūst un tiem principiem būtu jācaurauž da pilnīgi jebkurš priekšmets, ko viņiem māca. T.i., ja šitās lietas nesaprot, jau pirmajam kursadarbam būtu jābūt nesekmīgam.
31.-Aug-2015 03:40 pm
Precizējums: bez rezidentūras, kas nav doktorantūra. MD grāds, kuru dabū pēc doktorantūras/ aizstāvēšanās, nav obligāts. Tb var būt ārsts bez MD
31.-Aug-2015 03:43 pm
Redz kā, nez kāpēc likās, ka, nu, ē, ārsts ir tā vienā profesija, kur visiem jābūt doktoriem. Vecmātēm, medmāsām utml, protams, nē, bet tieši ārstiem.
TIL.
31.-Aug-2015 01:53 pm
Visos laikos tie ir tikuši atjaukti ar kaut kādām vispārzināmām patiesām lietām. Jo tā tie vislabāk izskatās.

Tas, ka dažas no tām 'vispārzināmajām patiesajām lietām' 21. gadsimtā izrādījušās tomēr nebūt ne tik patiesas ir cits stāsts -bet kaut kad jau tam arī medicīna parastā ticēja - vai, kā minimums, cilvēki, kas kaut ko pa ausu galam no skolas sola bioloģijas/ķīmijas stundām atceras, bet ne detalizēti.

Un tagad lielveikalos ir īpašais pH9 ūdens. Pilnīgi 9.3 un skala ir logaritmiska, 9 ir 100reiz sārmaināks par parasto ūdeni!
31.-Aug-2015 02:00 pm
Būs jānopērk un jāizmēra, cik tad tur patiesībā ir :D
31.-Aug-2015 03:01 pm
Šis nav tik traks gadījums, bet ar jau izmanto PH brīnuma idejas kā mārketingu Cēsu alus paspārnē: http://www.lielbata.lv/udens/ph/
31.-Aug-2015 01:48 pm
Vienkārši kultūrtelpas maiņa. Katrai kultūrtelpai ir savi šarlatānisma paveidi pietjūnēti, attiecīgās kultūras kodus saprotami izmantojoši, tāpēc arī ticamāki.

Kā vienas, tā otras jau pārsvarā ārzemju, jautājums tikai vai no rietumnieciskās, vai slāviskās pasaules. Vai tad ir mums te kaut kādi ļoti lokāli šarlatānismi?

Un kā petrolejas dzeršana ir absurdāka par sodas špricēšanu, seriously. Vai difterijas dakterēšanu ar ābolu etiķa dzeršanu.
31.-Aug-2015 01:52 pm
Moments ir ka bīstamāki ir tie, kas pa gabalu izskatās pēc medicīnas, nu tur tā robeža : bioloģiski aktīvas dabas vielas/ to maisījumi vs dabas produkti, kas ir tikai placebo labākajā gadījumā like tas pats etiķis, saberzts degunradža rags, lāča žults utt.
31.-Aug-2015 02:11 pm
Kas 'pa gabalu izskatās pēc medicīnas' savukārt ir tieši atkarīgs no kultūrtelpas un kultūrkodiem.

(ehm, lāča žults kā reiz ir tas gadījums, kur oficiālā medicīna bez aizspriedumiem lieto to alternatīvo medicīnu, kas tiešām ir efektīva. Izklausās pēc šarlatānisma, protams, bet kā reizi nav. Nu tik, ka lācīšu bendēšana nav obligāta, mākam arī citos veidos pie ursodiola tikt tagad).
31.-Aug-2015 02:22 pm
šķiet, ka tur der liela daļa šo

https://en.wikipedia.org/wiki/Bile_acid

skābju, bet OK, taisnība. Jā, tāpat kā indiāņu ritālos izmantotajās salvijās tiešām ir salvinorīns, hinas mizā ir hinīns utt. Dabas vielas.
31.-Aug-2015 02:32 pm
medicīna lieto vienu ļoti konkrētu - https://en.wikipedia.org/wiki/Ursodeoxycholic_acid un tā kā reiz lāčiem ir daudz, citiem ir mazāk (var izdalīt, ja zin ko vajag izdalīt)
31.-Aug-2015 02:35 pm
Aha, OK.
31.-Aug-2015 03:02 pm
kā tur Tims Minčins teica 'You know how they call alternative medicine that's been proven to work? medicine'
31.-Aug-2015 01:52 pm
Nu kā, petroleja visa tāda tehniski izmantojama, nav DABISKI! :D Bet sodu jau izmanto medicīnā, cep kūkas, gan jau nevar būt tik ļauni! (Šāds arguments ir reāli dzirdēts)
This page was loaded Maijs 27. 2024, 7:14 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09