Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Aizvainojums. politiskais. 

crescendo (crescendo)
Mazliet aizvaino zināmu laikrakstu un sabiedriskās domas veidotāju pozīcija kaunināt cilvēkus pēc referenduma beigām.

Kaunināt, ka nepiekrišana kādam viedoklim uzreiz nozīmē sēdēšanu uz pakaļas un skatīšanos kā valoda izmirst? Un pie tam kaunināt pēc, nevis pirms?

Bet man tiešām jā/nē polli ne pārāk patīk.
'Vai tu joprojām sit savu sievu?'

Nav jau opcijas 'pasaki jā un iesper likumdevējam, lai padomā par to, ka pašreizējā finansējuma piešķiršanas metode izglītībai ir tāda maigi izsakoties padīvaina'? Un lai cik pozitīvs šķistu piedāvātais rezultāts, nav skaidrs, kā piedāvātā metode to nepadarītu vēl neaizsniedzamāku?

Comments 

14.-Jun-2011 07:03 pm
Šis grupējums vienkārši nespēj pieņemt, ka tauta neatbalsta viņu radikālos uzskatus.

Bet būtībā viņu kaunināšana ir "no true scotsman" loģiskā kļūda. Īsumā: ja kāds neatbalsta latviešu valodu mācīšanu skolās pēc viņu noteikumiem un termiņiem, tad viņš nav īsts latvietis, jo īsts latvietis no noteikti darītu.
14.-Jun-2011 07:05 pm
..to noteikti darītu (atbalstītu).
14.-Jun-2011 07:07 pm
Jo īsts latvietis ir tikai tas, kas parakstās, kur pagadās, un tad brīnās, kur nonācis.
14.-Jun-2011 07:14 pm
Kas konkrēti Tev nepatika piedāvātajā variantā?
14.-Jun-2011 07:44 pm
Man personīgi nepatīk Pārejas noteikumi.

Ar 2012. gada 1. septembri visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, sākot ar pirmo klasi, mācības notiek valsts valodā. '

Ar daudz niknāku un plašāku regulējumu nekā piedāvātie grozījumi _Satversmē_.
Sāksim jau ar to, ka nez no kurienes uzradies vārdiņš 'pašvaldību'. Un turpināsim ar to, ka tik īsam termiņam tas ir absolūti nepietiekams pārejas noteikumu uzskaitījums. Ir vēl pāris iebildumi, bet tos nav tik ātri un pašsaprotami uzskaitīt - bet padomā kaut vai ko šie grozījumi nodara tām skolām, kurās atsevišķām klasēm izglītība tiek organizēta angļu, zviedru, franču, vācu vai vēl kādā valodā.


Nevar tik pavirši.

Bet visvairāk mani uzjautrina (bez patīk/nepatīk šobrīd, šo jautājumu es no politiskās preferences viedokļa komentēt atsakos) vēl kas cits, proti:

Vienkāršākais, lētākais un nesāpīgākais veids, kā novērst pārējās likumdošanas pretrunas šī te projekta iedibinātajai jaunajai Satversmei, ir gluži vienkārši otras valsts valodas ieviešana. Par kuru parakstus, starp citu, skaita rudenī.

Un te pat nediskutējot cik labi/slikti/pareizi/nepareizi to otru valsts valodu būtu ieviest. vienkārši nu... nevar saukt par latviešu valodu aizsargājošiem grozījumus, kas dara tieši pretējo. Tiešām nevar. Tas ir kā minimums muļķīgi.

14.-Jun-2011 08:02 pm
Paga, paga, 2012. gada 1. septembrī tikai pirmās klasītes mācās latviski. Pēc tam nākamajā gadā jau 1. un 2. Un tā tālāk. Neko sasteigtu te neredzu.
14.-Jun-2011 08:04 pm
Tā tur nav rakstīts.
Ne par to, ka tikai pirmā klasīte 2012. tiek ietekmēta (tieši otrādi 'VISĀS') ne arī par to, ka latviski.
14.-Jun-2011 08:09 pm
Iedod, lūdzu, linku. Tagad slinkums meklēt, bet tur, kur es lasīju, bija tieši tāds izklāsts.
14.-Jun-2011 10:00 pm
http://web.cvk.lv/pub/public/29878.html
CVK informācija par ko tieši tiek vākti paraksti, vajadzētu būt gana oficiālai.
14.-Jun-2011 09:42 pm
Atradu- nevis sākot ar pirmo klasi, bet pirmajās klasēs :) Kādam laikam ir bijis izdevīgi sagrozīt šo projektu :((((((((
14.-Jun-2011 10:10 pm
Ticu, ka bija tādi izklāsti. Pat televīzijā kaut ko tādu manīju skaidrojam - BET tas nekādi neizriet no tiem diviem teikumiem par ko tiek vākti paraksti. Gramatiskais tulkojums nav vienīgais (tāpēc nestāstīšu, ka grozījumi attiecas arī uz augstāko izlgītību - pārejas noteikumi tomēr ir pantam, kas runā tikai par pamata un vidējo izglītību) - bet izmantot likumprojekta ierosinātāju skaidrojumu, kas ir klaji pretējs pašam likuma tekstam tomēr arī nevar.

Sazvērestības teorijas, protams, ir slikti. Reizēm ļaunprātība patiesībā tiešām ir nemākulība.

Btw par sasteigtību es pat nedomāju to cik daudziem būs jāmācās kādā valodā no 2012. septembra - vienkārši ar vēlēšanām pa vidu vajadzīgo likumu gūzmu (un vajadzīga šī satversmes panta realizēšanai ir diezgan būtiska dēļ mūsu nauda seko skolēnam utml) kvalitatīvi nesagatavotu un nepieņemtu.
14.-Jun-2011 10:29 pm
Nu iedod man, lūdzu, linku, kur ir Tavs variants. Jo es NEKUR tādu neesmu redzējusi. Par vēlēšanu iespējamību, manuprāt, pat nebija zināms pirms šīs parakstu vākšanas. Zatlers to kaut kur jau procesa vidū paziņoja. Un, jā, es uzskatu, ka laba iespēja ir palaista garām.
14.-Jun-2011 10:46 pm
Rekur, augstāk jau iemetu. http://web.cvk.lv/pub/public/29878.html CVK lapā CVK lēmums ar kur uzsākās parakstīšanās, kam pielikumā (parullē lapu mazliet uz leju) ir konkrētais teksts par kuru parakstījās tie, kas parakstījās.

Jā, 29. martā vēl nebija nekas zināms par referendumu par Saeimas atlaišanu. Tas, protams taisnība. Bet tagad taču ir zināms?
14.-Jun-2011 11:01 pm
Interesanti, kurā brīdī šīs izmaiņas ieguva šādu izskatu... Jo visur skaidrojumos bija savādāk. Par saeimas atlaišanu- nu vēl jau tur visādi referendumi priekšā. Spriežot pēc šī teksta sagrozīšanas, nemaz nevar zināt, kāds tur būs rezultāts.
15.-Jun-2011 07:57 am
Atvaino, bet kas tur nesasteigts - pat šajā versijā?
Tava doma ir tāda, ka līdz 2012. gadam visi sīkie citvalodīgo knauķi megatempā iemācisies ne tikai to, kas jāzina pirmajā klasē (lasīt un izprast tekstu, skaitīt, veikt vienkāršas matemātiskas darbības + vēl kaudze viskautkā), bet arī iemācīsies to darīt latviski (piezīmēsim, ar pilnīgi citu alfabētu, kas nozīmē, ka visa burtiņu macīšanās kaķim zem astes)?
15.-Jun-2011 09:47 am
Nē, nu tur tak var optimistiski cerēt, ka viņi sāks skolas sagatavošanas grupiņās mācīties tikai šogad, un tās uzreiz jau no pirmā septembra būs gatavas viņus visus gatavināt pareizajai valodai, un tie knauķi, kas nepaspēs - atlikt pimklasīšanos par gadu.


Vispār jau IR slikti, ka mums ir knauķi, kas skolas sākšanas vecumā LV alfabēta burtus vēl neatpazīst. Jo pareizā pasaulē viņiem apkārt vajadzētu būt bijis gana daudz latviešu valodai, lai dabiski iemācītos tieši to. Bet ar konstitūcijas teikumu vien mēs pareizā pasaulē nenonāksim.
15.-Jun-2011 10:14 am
vai ne :)

bet par burtiem - figviņzin, man, teiksim, mazai apkārt bija ļoti daudz kirilicas, un tik un tā es to sākumskolā zināju... ē... izteikti viduvēji, ditto krievu valodu (lai arī dzīvoju visnotaļ krieviskā rajonā). ja padomju laikā rusifikācija nespēja piežmiegt mazus knauķus zināt krievu valodu sākumskolā, tad kā būtu jācenšas latviešiem, lai piespiestu visus labi zināt latviešu valodu jau 6-7 gadu vecumā?
6.-Jul-2011 10:18 pm
Klau, atsūtīsi man, lūdzu, savu @, lai varu Tev matricu nosūtīt?
This page was loaded Sep 21. 2024, 8:41 am GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09