Furious sleep

Furious sleep

of colourless green ideas

of colourless green ideas

Pēc sarunas pusdienlaikā. 

crescendo (crescendo)

Ceriņi


Saša strādāja par pīrādziņu uzpūtēju.
Nē, amata nosaukums viņam, protams, bija daudz skaīgāks - Pārtikas apgādes administrācijas Patērētāju apmierinātības uzturēšanas departamenta Ražošanas vecākais operators - bet "pīrādziņu uzpūtējs" to raksturoja daudz trāpīgāk - katru dienu (un katru trešo nakti) viņš ieņēma savu vietu pie konvejiera un rūpīgi iepūta gaisu katrā pīrādziņā.
Tas bija ļoti atbildīgs uzdevums. Ļoti atbildīgs. Ja gaisa būs par maz, patērētāji, uz pīrādziņiem skatoties, nespēs saņemt tiem pienākošos ikdienas apmierinātības devu. Ja gaisa būs par daudz, pīrādziņš pārsprāgs, vēl nesasniegdams pārtikas izdales punktu. Pie tam īpaša uzmanība bija jāpievērš atšķirībām pīrādziņu starpā. Pārlieka vienmuļība notrulinātu patērētāju maņas un liegtu viņiem ilūziju par katras dienas unikalitāti. Turpretī pārliekas atšķirības pīrādziņu starpā novestu pie nevēlamas sāncensības, kad visi vēlētos saņemt tieši to vienu, visskaistāko pīrāgu.
Pīrāgu cepšana jau sen bija gandrīz pilnībā automatizēta. Higiēnas jautājums. Vienīgi pīrādzņu uzpūšanu mašīnām atkārtot nebija izdevies, tādēļ ik dienas īpaši atlasīti un uzticami darbinieki pusstundu ļāvās nežēlīgajām dušām, kam bija jānoskalo no viņu ādām un gļotādām visi svešķermeņi. Pie pīrādzīniem stāvot viņi bija spiesti zmantot īipašus, vienreizējos elpošanas aparātus, kas dienas beigās tika savākti milzu kastēs ar dzelteni-melno bioloģiskās bīstamības brīdinājuma zīmi.

No dezinfekcijas dušām vēl ilgi sāpēja visas atveres, šķiet, arī ar pēdējā laikā pamanīto redzes pasliktināšanos tai bija kāds sakars, bet Saša vienalga mīlēja savu darbu.
Viņš mīlēja tumšos rītus, kad pats ar savām pēdām skāra gadsimtiem vecos akmeņus mēra izslaucītajās ielās, viņu aizgrāba iespēja patiešām vērot ceriņus, sajūtot ceriņu smaržas ilūziju sava personalizētā elpošanas aparāta filtros. Reizēm Saša domāja, ka varbūt viņš ir vienīgais cilvēks visā pasaulē, kas zina, ka ceriņi joprojām spēj smaržot. Tāpat kā agrāk. Tāpat kā pirms mēra.

Kādā rītā, ieraudzījis mēļo pieclapīti uz simtgadīgā bruģa zem kājām, viņš bija izrāvis filtrus no mutes un nāsīm, un apēdis ziediņu laimei - tādu pašu, zemē atrastu, nedezinficētu un nenomazgātu. Viņš vēl tagad atcerējās adrenlīna drebuļus, kas skrēja pār viņa ķermeni, sarkanajā telpā, dienišķajā pretinfekcijas pārbaudes laikā. Visparastākās iesnas nozīmētu darba zaudējumu - par to viņu brīdināja jau pirmajā darba dienā.. un otrajā, trešajā un visās pēc tam. Pat visparastākās iesnas, nerunājot par Infekciju, kuru neizbēgami sānems ikviens, kas laicīgi nenomainīs sava "Biosoft" elpošanas aparāta filtrus - tā savā glāsmainajā balsī ik rītu atgādināja mazais modinātājs. Bet Sašam bija paveicies, nekāda infekcija nebija atklāta ne tajā pārbaudē, ne arī pēc tam.

Šodien pīrādziņu uzpūtējam bija plāns. Visu nakti pavadījis, samiegtām acīm ceriņu lapas skaitīdams viņš bija salasījis veselu sauju pieclapīšu, ko šodien, pīrādziņos iepūstus noūtīt līdzpilsoņiem, kas kā balti kosmonauti lēni slīdot ieradīsies tiem pakaļ.

Cik laimīgi viņi būs, ieraugot īstu, dzīvu ceriņu laimīti - tas bija viss, par ko Saša domāja, rūpīgi slēpdams ceriņu ziedus no nežēlīgajām dezinfekcijas dušām.

Dienas beigās, milzu kastēs ar dzelteni-melno bioloģiskās bīstamības brīdinājuma zīmi līdzās vienreizējajiem elpošanas aparātiem gulēja kaste pīrādziņu, katrs ar samurcītu, violetu ļerpatiņu dibenā.

Comments 

29.-Maijs-2006 02:22 pm
Vienkārši... mīļi. Nedaudz atgādina Harisonu.
29.-Maijs-2006 02:54 pm
Paldies :)

A tā līdzība - tas settinga dēļ, ja?
29.-Maijs-2006 03:01 pm
Nezinu, kā dēļ, varbūt arī settings ir pie vainas. Man prātā nāca divi stāsti - viens par veco, labo Basteru (robotu, kurš mēģināja būt cilvēks) un otrs, kura nosaukumu es neatceros - par cilvēku, kurš sabēdājās, ka viss uz zemes ir mākslīgs, aizdevās uz parciņu, atklāja, ka arī tas (ar visiem vecajiem kokiem, strautiņu un veco parka uzraugu) nav dabisks un sāka to postīt. Beidzās tas laikam ar to, ka atbrauca kārtības sargi un ar pāris lodēm pilnībā iznīcināja viņa elektroniskās smadzenes.
29.-Maijs-2006 03:18 pm
Būs jāpameklē... Šos Harisona darbus gandrīz noteikti lasīt nav nācies.

Bet tā...

Stāstiņš par cilvēku, kurš postīja mākslīgo parciņu man atgādina ainu no Lema "Magelāna mākoņa" - bet tas noteikti nav tas, cilvēki tur bija īsti un vismaz formāli par ilūziju zināja.
Lai gan, domāju, kaut kādā formā ideju par mākslīgo parku būs apspēlējuši visi autori. Parks ir tāds interesants elements... Tie daži zaļie kociņi, zālīte un ūdentiņš urbānā vidē jau savā ziņā ir fikcija pati par sevi, nemaz antiutopija nav jāmeklē. Izlikšanās, ka vēl esam saglabājuši kaut ko no dabas, uz ko ikdienā paskatīties.
[info]mena nesen kaut ko par to rakstīja, sūdzējās, lai beidz visi bļaut par koku nociršanu pilsētās.

Tas gan neliedz man sērot par nežēlīgi un bezjēdzīgi noslepkavotajām papelēm pie manas mājas.

29.-Maijs-2006 03:27 pm
Vārnings - es neesmu drošs, vai tas par to parku ir Harisona darbs.
Antiutopija... es vēl neesmu piešāvies pie rakstīšanas par skarbo nākotni, vislabākais, kas man pagaidām ir sanācis, ir tāds mazliet psiholoģisks stāstelis par apmēram tagadni.
http://klab.lv/users/mad/10416.html
Bet viena no vislabākajām AU, par ko es vēl tagad esmu visai safanojies, ir un paliek Trakā Maksa sērijas filmās.
30.-Maijs-2006 10:12 am
Visi Mad max man ir sarakstiņā 'kiberpanka filma, tātad jānoskatās'. Bet pagaidām dzīvo sarakstiņā.

Starp citu, ja neesi to Snow Crash lasījis, noteikti iesaku. Jo īpaši, ja Tev Lukjaņenko Deeptown gāja pie sirds, bet, teiksim, Gibsona Neuromancer(/Johny Memnonic/Mona Lisa Overdrive) nu tā.
Noteikti ir vērts. Kaut vai dēļ gavlenā varoņa. Protams, "Harisonam nepatiktu" - tur tīri tehnoloģisku bugu, nenoliedzami, ir daudz (kaut vai ideja, ka lētāk interneta 3d vidē kustināt tēlu, kas izskatās precīzi pēc tevis (tikai melnbalts) nevis gatavu modeli) - bet man jau tas īpaši netraucēja. Starp citu userpicture dēvēšana par "Avatariem", daļēji radusies tieši Snow Crash iespaidā. Un bija pat visai reāls mēģinājums tīklā būvēt Metaversu - kompānija blaxxun (jā jā.. Black Sun - ja esi lasījis, sapratīsi.) izveidoja projektu "Cybertown" (žēl, bet atšķirībā romāna Metaversa, Cybertown idejas autors nebija no Latgales sādžas).
Metaverss un Black Sun Club bija divas no Cybertown apmeklējamajām vietām.. Nu tas bji atāds 3d čats. Katram bija savs 3d avatars, un ar tiem tad varēja tur staigāt apkārt, pelnīt virtuālās naudiņas (par virtuālo vietu modelēšanu, sadaļu moderēšanu, palīdzēšanu jaunajiem lietotājiem utml), par virtuālajām naudiņām nopirtk virtuālo māju un iekārtot ar citu lietotāju modelētām virtuālajām mēbelēm... Interesants tāds koncepts.
Sarunāšanās notika teksta formātā (come on, tās vēl bija 90to beigas, VoIP vēl nebija īpaši populārs, webkami masu lietošanā vēl tikai parādijās) - toties bija text-to-speech emulators kas visu uzrakstīto izrunāja kādā no izvēlētajām balsīm. Skanēja gan visai mehāniski...
Projekts pastāv joprojām, tikai tagad zaudējis savu bezmaksas statusu... un arī apmeklētāju skaits no kādreizējiem vairākiem simtiem, pik stundās - dažiem tūkstošiem vienlaicīgi nokritis līdz dažiem desmitiem.
30.-Maijs-2006 01:57 pm
Vispār - par kuru no tām Lukjaņenko grāmatām bija runa? Jo ir trīs - "Labirint otražeņii", "Faļšivije zerkala" un trešā, kuru neesmu redzējis un kura (tā runā) esot tikai nožēlojams sequel's.
Par Harisonu - pirmais stāsts saucas "Robots, kurš gribēja visu zināt" un to var atrast PSRS sērijas "Fantastikas pasaulē" izdotajā Harisona krājumā "Fantastiskā sāga". Par otru stāstu gan joprojām vārnings.
30.-Maijs-2006 02:04 pm
Trešā, Прозрачные Витражи kā atsevišķa grāmata, cik man zināms, nav iznākusi. Jā, ir vājāka. Nav arī diži saistīta. To rakstīja ē... pēc lasītāju ieteiktajām idejām vai kā līdzīgi, ir divi nobeigumi - sarkanais un zilais... Varbūt bija kādā stāstu krājumā, nepateikšu, pati lasīju izdrukātu, šķiet tā bija pirmā tā lasītā...

Tā kā runāju par abām pirmajām... Tās tomēr ir abas kopā viens darbs.

Man vienkāršāk meklēt internetā, jo īpaši visu, kas tulkots krieviski.
29.-Maijs-2006 02:40 pm
:)))
tev sanāca, jā.
29.-Maijs-2006 02:54 pm
paldies :)
29.-Maijs-2006 03:02 pm
Tev sanāk. Man atkal mazliet "atsita" Bredberiju, bet droši vien tikai tāpēc, ka neko daudz citu neesmu lasījusi :)
Bet vispār tādas antiutopijas man uzdzen šermuļus, iedomājoties, ka kādreiz varētu realizēties dzīvē.
29.-Maijs-2006 03:26 pm
Mēs jau dzīvojam tādā pasaulē. Protams, ne burtiski - bet tāda pati vien ir. Tikai bez tiem pārspīlējumiem.
Ja arī mēs dzīvotu tādā, kā tā pārspīlētā pasaule - mēs justos tāpat kā tagad, un rakstītu antiutopijas ar savukārt vēl lielākiem pārspīlējumiem, rakstītu par to, kas bīstams liktos tad. Un man nav ne jausmas, kādi tie būtu.
29.-Maijs-2006 06:42 pm
Es tieši iedomājos, ka tagad taču arī ir visādas lietas - nu, tur bezjēdzīgi pārspīlētās higiēnas prasības lauku tūrisma mājās kaut vai. Un ES prasības, lai visi gurķi būtu vienāda lieluma, pofig par garšu.
Kad izlasīju "451 pēc Fārenheita", tad arī likās - nav jau vairs tālu, kad tā tik tiešām būs realitāte. Brr...
30.-Maijs-2006 09:13 am
1984, kā zināms, ir 'gandrīz realitāte' jau labu laiku. Vismaz antiutopiskā daļa, vismaz lielajās valstīs (Krievija, ASV, Ķīna).

Tā otra, kas 1984 pasauli tomēr patiesībā padara par utopiju, paskatoties uz to no jebkura cita, nevis Orvela piedāvātā skatu punkta, kurš reālā 1984 atbilstošā pasaulē tīri dabiski neeksistētu - tā daļa diemžēl nav realizējusies.

Gurķiem ir mazliet savādāk - ir vairākas kvalitātes pakāpes (nu tās šķiras, kas veikalos) - un lai atbilstu šķirai, gurķim ir jābūt pareiza izmēra, gatavam, bez bojājumiem. Garšas tests laikam nav iekļauts... Starp citu interesanti, ja tiešām tā - sviestam kvalitātes normatīvos ir iekļauta arī sensorā pārbaude. Nu tā, ar pagaršošanu... Atceros, kā laborantes škrobojoās sviesta pārbaudes dienās.

Un vispār jau štrunts par gurķiem, ar tomātiem ir sliktāk.

Gēnu inžinieri meklē, kā lai panāk, lai tie tomāti (kas tagad ir izturīgi pret salu, kaitēkļiem, pesticīdiem, ilgi nebojājas, ir viegli pārvadājami) joka pēc sāktu arī garšot pēc tomātiem.
Grūti viņiem tur ejot. Lūdzu jums.. zinātniskā fantastika.
29.-Maijs-2006 07:45 pm
Bezgala mīļi :)
30.-Maijs-2006 09:13 am
Paldies, tu man liki pasmaidīt :)
This page was loaded Apr 19. 2024, 1:34 pm GMT.
hackers counter system TunT counter v=0.09