Comments: |
ak bet tie kaķi ir TIK fantastiski!!!!!!!!!!!!111111111111viensviensviens
totāls neizīkstoša prieka avots, jā!
| From: | jim |
Date: | June 15th, 2011 - 11:50 pm |
---|
| | | (Link) |
|
jauns ledusskapis!1 neko sev!
man pirmoreiz mūžā ir pašai savs ledusskapis! un viņš ir augumā garāks par mani! par veseliem 4 cm!
sapērcies mazos pārtikas maisiņus
ogas - rabarberus - burkānus - zaļos zirnīšus mazos maisiņos un ne visus uzreizi dažādos plauktos - a to atkusīs kas blakus bijis jau sasalis ;)
maisiņus taisīt ciet tā, lai gaiss nepiekļūst - tad nesasals vienā kancī
reizēm izlieku plēvi un ieberu saldētavā uz plēves plānā kārtā - tad atkal plēvi virsū un atkal plānā kārtā - kad viss sasalis, tad ņemu un pārberu maisiņos
ērman, tu esi zelts un fountain of knowledge :) es tā esmu dzirdējusi, ka gailenes varot saldēt tikai jau ceptas. please confirm.
manējā sēnes tikai ceptas - neatkarīgi no šķirnes
bet var arī nesaldēt - sacep taukos, tā lai tauki pāri klājas (un cepot ūdens izgaro-tad taukus vairāk klāt) un sapilda burciņās un vai nu pagrabā un tad ledskapī
mēs sēnes saldējam tikai vārāmās - izvāra, drusku pacepina, lai sausāks un tad maisiņos un saldētavā
ak, jā - burkānus vai nu grieztus vai rīvētus ;) a to sanāks fušieris ;)
priekskam burkànus saldèt?
ērti - ja nav pagraba, tad paša audzētos (ne pirktos) sarīvē un porcijās sasaldē - kad vajag, tad iemet visu sasalušo porcijas kluci zupā
kaut kā tā - pirkt un saldēt un sevi pērt, piekrītu ;)
| From: | oblica |
Date: | June 16th, 2011 - 04:29 pm |
---|
| | | (Link) |
|
O, jā! Rīvētus - ideāli zupai piebērt, ja aizmirsies nopirkt
nav obligāti jācep. var arī tikai pirms saldēšanas noplaucēt (2 min paturēt verdošā ūdenī). tad nepaliek rūgtas. vispār vēl šo to ir labi plaucēt pirms saldēšanas, jo daudzkam ir tendence palikt rūgtenam. burkāniņiem, piemēram.
| From: | f |
Date: | June 16th, 2011 - 12:21 am |
---|
| | | (Link) |
|
zibenszelliskaķis!!
| From: | shelly |
Date: | June 16th, 2011 - 07:09 am |
---|
| | | (Link) |
|
Skaiiisti! Un saldētava - tas ir spēks.
| From: | lennay |
Date: | June 16th, 2011 - 08:25 am |
---|
| | | (Link) |
|
Tādi beismentīgi tev tie sīlingkaķi padevušies :)
| From: | str |
Date: | June 16th, 2011 - 08:50 am |
---|
| | | (Link) |
|
piem - zemenes- nedaudz saspaida ar mazliet cukura, un maisiņos:)
saldētava rullē!
Es varu konfirmēt par gaileņu saldēšanu; ja saldē svaigas, var gadīties, ka rezultāts ir rūgts. Saldēšanai gailenes un prastās bekas sagriež, eļļā vai taukos sacep, kamēr iztvaiko lielums ūdens, un liek plastmasas kastītēs pa porcijām. Baravikas griežam svaigas un saldējam maisiņos. Mellenes, brūklenes u.tml. ogas saldēšanai uzreiz beru kastēs, pakaisot kārtās cukuru (tas jādara, jo atkausētas ogas ir skābākas, nekā svaigas). Avenes vispirms sasaldē vienā kārtā uz šķīvja un tad pārber kastītē, lai atkausējot būtu smukas un nesapļekšķētu. Mellenes, avenes, upenes, meža zemenes, dzērvenes - saberžu kārtīgi ar cukuru un lieku pa plastmasas kastītēm.
upenes mēs saldējām dzīvas - baigi forši kokčikos bērt klāt ;) nav ledus jātaisa un uzreizi kokčikam "odziņa" ;)
| From: | viux |
Date: | June 16th, 2011 - 10:23 am |
---|
| | | (Link) |
|
obligāti vajag sasaldēt dilles. tukšā saldējumkastītē ar šķērēm sagriezt pilnu, likt saldēties. ļoti ērti piebērt visam (jo tās nesasalst klučos) un garšo kā no dobes. protams, klasika - sablenderē zemenes ar cukuru, pilda kastītēs. a ziemā - zemeņu mērce vai daikiri uz vella paraušanu.
daikiri uz vella paraušanu mani iedvesmo!
Gailenes un citas bekas- saceptas ar mazliet speķa (bet bez sīpoliem); pētersīļi, dilles- smalki sakapāti kubiņos, rabaaarbaari- kā minēts; izcilas kvalitātes paštasīts liellopa kaulu vai vistas buljons: mazos saldējuma trauciņos un zupas un mērces tā gatavas i a minic neatkarīgi no sezonas;
Vispār, laikam jāatkausē ledusskapis un saldētava, mazliet sarma iezagusies.
te nu mēs nonākam pie nākamā svarīgā jautājuma - a kā tādu ar gailenēm un zemenēm un buljoniem piebāztu saldētavu atkausē?
Lūk, pa septiņiem saldēšanas gadiem to neesmu darījusi NE REIZI, jo vislaik nebija vajadzības, bet tagad lūdzu vieda padomiņa.
daram kā es - vasaras sākumā taisam ogu diētu un visas ogas un augļus un rabarberus vai nu ķīselī vai kā
jūnija sākumā varam atkausēt ātri ātri, jo pēc jāņiem jau lētās zemenes jāgrūž saldēties
Jā, pareizi, par buljonu piemirsu! :) Es saldēšanai izmantoju 0,5 l skrūvējamās plastmasas pudeles, kādās rimčikos pārdod igauņu ražojuma biezsulas; puslitrs kāreiz ir risotto vajadzīgais buljona daudzums. Var arī pietaupīt kaut kādas 0,33 l sulas pudelītes un saldēt tajās, ja parasti vajadzīgi mazāki daudzumi (piem., mērcei).
| From: | inese_tk |
Date: | June 16th, 2011 - 11:37 am |
---|
| | saldētava - tas ir tiiiiiik kruta! | (Link) |
|
mums ir atsevišķa saldētava dārza labumiem, tāpēc saldējam bez maz visu. gailenes tātad daļu plaucējam, daļu uzreiz apcepam. citas sēnes arī. ogas, it īpaši, ja tas ir kkas no sērijas - esmu pārēdusies, tagad nevaru vairāk ieēst, bet iet bojā - var sablenderēt un pēc tam izmantot smūtijiem vai kokteiļiem vai mērcēm. cukuru es nelieku nekam, jo gribu pēc iespējas savā uzturā samazināt cukura daudzumu. saldināt var tad, kad grib lietot un izmantot labāk medu. turklāt saldinot pirms lietošanas pieliekas mazāk cukurs nekā pirms saldēšanas, jo tad taču saldina pēc garšas, nevis uz aci. protams, saldējam arī neblenderētas. upenes, jāņogas, brūklenes, mellenes ļoti noder kūku dekorēšanai. pārgatavojušos tomātus, kurus nav kur bāzt, arī var saldēt sablenderētus. garšaugu saldēšana - forši ir iegriezt visādus zaļumus ledus saldējamās formiņās un pārliet ar ūdeni. kad sasalst, tad atbrīvot formiņas klucīšus vnk pārberot kastītē vai maisiņā. vēl obligāti ir jāsaldē visādu garšaugu pesto. tas tak ir ziemas lielākais prieks. mēs taisām arī dārzeņu maisījumus zupai vai sautējumiem - vienā kastītē kopā sasaldē, piemēram, sviesta pupiņas, sagrieztu burkāniņu, papriku, zirnīšus, puravus. arī zaļumus uzreiz tur piegriež klāt. spinātus saldējam - nomazgā, nožāvē, sagriez un sablīvē kārbiņā. ar rabarberiem, manuprāt, saldētavu aizņemt ir diezgan bezjēdzīgi. viņi sagriezti un pārlieti ar vārītu ūdeni vēsākā vietā stāv tāpat. vēl iesaku vienmēr turēt pāris paciņas kārtainās mīklas saldētavā, priekš emerdžensī gadījumiem, ja gribas/vajag ātri kauko garšīgu sataisīt. un neaizmirst uz kastītes/maisiņa uzrakstīt, kas tur iekšā tāds. tas tā tikai liekas, ka paskatoties uz to sasalušo masu, apsarmojušā iepakojumā, uzreiz varēs noteikt, kas tas ir tāds.
| | | Re: saldētava - tas ir tiiiiiik kruta! | (Link) |
|
es kopš tava cepeškrāsns padoma par kārtaino mīklu vienmēr turu pāris paciņas saldētavā! :) mums jau gan to pašu dārza labumu nav nemaz tik daudz, dārziņš ta maziņš. bet noteikti sēnes un ogas jāsasaldē būs.
| From: | inese_tk |
Date: | June 16th, 2011 - 01:36 pm |
---|
| | Re: saldētava - tas ir tiiiiiik kruta! | (Link) |
|
es vispār apsveru domu sagaidīt, kad būs ritīgais lētu vietējo zemeņu laiks un sapirkt viņas tirgū priekš saldēšanas. no pašu dārza knapi pietiks ko svaigas saēsties - zemenes nav daudz, turklāt vecas un sen nav pārstādītas. manliekas, ka uz īpaši mīļām dabas veltēm tas noteikti ir tā vērts. ziemā, un it īpaši agrā pavasarī, ir tiiiik nenormāls prieks par svaigām ogām.
| | | Re: saldētava - tas ir tiiiiiik kruta! | (Link) |
|
man plāns par ogām ir akurāt tāds pats. vēl blenderi laikam jānopērk, ir ieteikumi?
dzīve bez blendera tak kā bez rokām! :) nu mums i šitāds Braun 600W turbo pirkts jau pasen, kad pirka, tad vecāki izvēlējās. apmierina visas manas vajadzības. vienīgais - tas blenderējamais trauks reizēm šķiet par mazu - ja pieber ar blenderējamām lietām pāri pusei, tad blendējot viņas sāk spiesties gar augšmalu ārā. ja blendē ko šķidru, tad tas ir stulbi. nu sanāk ka pa mazākām porcijām jāblendē. bet es nesen ieraudzīju cik mazi tie trauki mēdz būt citiem blenderiem un sapratu, ka man laikam jānokaunās - manējam ir salīdzinoši liels viņš. karoč, vajag skatīties pietiekami jaudīgu, lai mēģinot sasmalcināt/sapļurināt ne visai mīkstas lietas, piemēram, riekstus vai kko šķiedrainu, viņš nenodegtu.
jēē, apsveicu! izstās labs. ta veiksmīgu pļurināšanu
| From: | barbala |
Date: | June 16th, 2011 - 01:32 pm |
---|
| | Re: saldētava - tas ir tiiiiiik kruta! | (Link) |
|
rispekt. un jūs visu šito arī paši audzējat, ja?
| From: | inese_tk |
Date: | June 16th, 2011 - 01:39 pm |
---|
| | Re: saldētava - tas ir tiiiiiik kruta! | (Link) |
|
audzējam, jā. izņemot sēnes :D pareizāk sakot, mamma audzē, es vairāk izliekos. katrā ziņā 900 kvadrātmetros zemes, no kuriem vismaz trešdaļa ir zāliens, var bezmaz visai ziemai iztikšanu pieaudzēt.
| From: | barbala |
Date: | June 16th, 2011 - 01:41 pm |
---|
| | Re: saldētava - tas ir tiiiiiik kruta! | (Link) |
|
forši, ka ir tādas mammas un zemes.
p.s. es vēl neesmu atvedusi LPlanētu no Ķekavas. Ierakstīšu blociņā.
akjā un tais kvadrātmetros iet iekšā arī māja un garāža :)
būtu labi, ja līdz 2dienai atgādātu. pēc tam man sākas atvaļinājums un es diezko daudz Rīgā/teātrī netaisos rādīties :)
| | | Re: saldētava - tas ir tiiiiiik kruta! | (Link) |
|
oi, mums mazdārziņš ir ~500 m2, puse no tā ēnains ābeļdārzs, un par iztikšanu nemaz nav jautājums, tikai par prieciņu. jāaizbrauc šodien apskatīties, vai tās dažas zemenes, kurām bij jānāk gatavām, kāds jau nav apēdis :)
| From: | oblica |
Date: | June 16th, 2011 - 04:35 pm |
---|
| | | (Link) |
|
pētersīļus sagriežu, salieku tajos ledus saldējamos trauciņos (plastmasas), uzleju ūdeni, sasaldēju kubikos un kubijus pēc tam saberu maisiņā. (Tāpēc, ka pētersīļi visiem ne īpaši. Kurš grib, pieliek savā zupas šķīvī kubiciņu). Ogas saldēju veselas. Zemenes, mellenes, upenes kastītēs. Tādas veselas un cietas viņas arī paliek. Avenes saspaidu ar cukuru, jo tās tāpat ne pārāk foršas pēcāk ir. Rabarberus sagriežu un maisiņos. Zaļos zirnīšus, rīvētus burkānus, sagrieztus kāļus - nu, kā zupas maisījumi maisiņos vai atsevišķi katru. Kā kuru reizi. Gailenes tikai apceptas, citādi rūgtas. Skābenes sagrieztas maisiņos. Dilles sagrieztas kastītēs.
| |