smth
Tiesībsargs pārbaudīs koplīguma attiecināšanas tikai uz arodbiedrību pārstāvjiem tiesiskumu 
28th-Feb-2008 05:24 pm
13:05, 28 februāris 2008

RĪGA, FEB 28, BNS - Tiesībsargs sācis pārbaudi, lai noskaidrotu, vai darba koplīguma slēgšana tikai ar arodbiedrību biedriem ir tiesiska.
Tiesībsarga biroja Informācijas un komunikācijas daļa aģentūru BNS informēja, ka sāktā pārbaudes lieta saistīta par pēdējā laikā arvien biežāk Latvijā īstenoto praksi attiecināt darba koplīgumu tikai uz arodbiedrību biedriem.
Birojs sācis pārbaudi par konkrētām iestādēm, kur šāda situācija pastāv. Pārbaudāmās iestādes gan pagaidām netiek atklātas.
Tiesībsarga birojā norādīja, ka darba koplīgumi tiek slēgti starp darba devēju un darbinieku pārstāvjiem vai arodbiedrību nolūkā panākt labākus nodarbinātības nosacījumus. Ja darba koplīgumi tiek attiecināti tikai uz arodbiedrības biedriem, tie neattiecas uz citiem iestādes vai uzņēmuma darbiniekiem.
Tā dēļ, piemēram, vienas iestādes ietvaros tikai arodbiedrības biedri saņem garāku atvaļinājumu, lielākas piemaksas pie algas vai priviliģētus darba apstākļus.
Pārbaudes mērķis ir noskaidrot, vai šāda rīcība atbilst starptautisko un nacionālo tiesību prasībām.
Biroja eksperti gan uzsver, ka biedrošanās brīvība paredz arī tiesības nepievienoties arodbiedrībai.


patiesiibaa tieeshaam buutu incanti, ko tad vinji izspriediis. teoreetiski ir taa, ka var sleegt kopliigumus un attiecinaat tikai uz arodbiedriibas biedriem kaadas lietas, bet - tad taam lietam buutu jaafinanseejas no arodbiedriibu puses. viss paareejais, kas naak no darba deveeja puses - attiecinaams uz visiem darbiniekiem, lai neveidotos vienliidziigas attieksmes principa paarkaapums... bet, nu... redzees, redzees, ko tiesiibsargs teiks... pienjemu domu, ka shamajie var pajautaat arii muusu viedokli (lai gan - kas to lai zin, kaa buus)
This page was loaded Oct 14th 2024, 1:21 am GMT.