smth
ST ierosina lietu par notiesāto darba nedēļas ilgumu un atvaļinājumiem 
27th-Feb-2008 02:34 pm
Publicēta: 11:18 27.02.2008.

Rīga, 27.febr., LETA. Satversmes tiesa (ST) šonedēļ pēc Mārtiņa Ēča konstitucionālās sūdzības ierosinājusi lietu par notiesāto darba nedēļas ilgumu un atvaļinājumiem, aģentūru LETA informēja tiesas preses sekretāre Līna Kovalevska.
ST paredzējusi vērtēt Latvijas Sodu izpildes kodeksa 52.panta pirmās daļas pirmā un trešā teikuma un sestās daļas pirmā teikuma atbilstību Satversmes 107.pantam.
Apstrīdētās Latvijas Sodu izpildes kodeksa normas noteic, ka ar brīvības atņemšanu notiesātajiem noteikta astoņu stundu darbadiena sešu darbdienu nedēļā un notiesātajiem piešķirama viena atpūtas diena nedēļā, tie atbrīvojami no darba svētku dienās, kā arī to, ka notiesāto atvaļinājums netiek apmaksāts.
Satversmes 107.pants noteic, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības saņemt veiktajam darba atbilstošu samaksu, kas nav mazāka par valsts noteikto minimumu, kā arī tiesības uz iknedēļas brīvdienām un ikgadēju apmaksātu atvaļinājumu.
Ēcis konstitucionālajā sūdzībā bija norādījis, ka viņš kā ar brīvības atņemšanu notiesātais jau vairākus gadus esot nodarbināts sešas dienas nedēļā, saņemot tādu pašu minimālo samaksu, kā brīvībā nodarbinātās personas saņem par piecās darba dienās padarīto darbu. Turklāt viņam neesot iespēju izmantot apmaksātu ikgadējo atvaļinājumu.
Ēcim arī esot liegts izmantot tās tiesības, kas saskaņā ar Darba likumu ir nodrošinātas personām, kas nav sodītas ar brīvības atņemšanu. Līdz ar to darbs ieslodzījuma vietā esot kā papildu sods ieslodzītajam.
Kovalevska informēja, ka Saeima ir uzaicināta līdz 2008.gada 2.aprīlim iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.


ja nemaldos, kaadu briidi atpakalj tiesmins pie shii jautaajuma sakaartoshanas kjeeraas klaat - viss, kas saistiits ar darba samaksu, darba un atpuutas laiku, citiem nodarbinaashanas noteikumiem, darba liigumu sleegshanu utt. Ja pareizi atceros, tad patiesiibaa saakotneeji probleema radaas tieshi darba samaksas deelj - teoreetiski, zinot to, kaa tiek reekjinaataa minimaalaa darba samaksa, cietumniekiem to vajadzeetu noteikt atsevishkji. bet tas viss taa.
paredzu, ka tiesa liks saeimai (tas ir, tiesminam) liks to jautaajumu aatraak sakaartot. un miers.
This page was loaded Oct 14th 2024, 1:23 am GMT.