smth
LDDK: EM aptauja par darbadienu pārcelšanu ir pretrunā ar ekonomisko situāciju valstī 
27th-Feb-2008 02:32 pm

Publicēta: 13:13 27.02.2008.

Rīga, 27.febr., LETA. Ekonomikas ministrijas (EM) uzsāktā akcija, lai noskaidrotu sabiedrības viedokli par darbadienu, kas iekrīt starp svētku un brīvdienām, pārcelšanu, ir pretrunā ar ekonomisko situāciju valstī.
Šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Elīna Egle.
21.gadsimtā jautājumus par darba laika un darba vietu ir iespējams risināt ar sociālā dialoga starpniecību, darba devējam un darba ņēmējam vienojoties par darba veikšanas vietas un laika nosacījumiem, norādīja Egle.
Laikā, kad jādomā par konkurētspējas palielināšanu un produktivitātes kāpināšanu, lai izvairītos no ekonomikas lejupslīdes un uzņēmumu slēgšanas, par būtiskāku jautājumu EM izvirza diskusiju par darbadienu pārcelšanu, bet ne elastīgumu darba tiesiskajās attiecībās vai uzņēmēju atbrīvošanu no birokrātijas nastas.
Egle informēja, ka patlaban nepieciešams koncentrēties uz uzņēmuma un darbinieku konkurētspējas nodrošināšanu un darba efektivitātes kāpināšanu, kas mazinātu arī darbam veltīto laiku un ļautu vairāk laika veltīt ģimenes un sabiedriskajai dzīvei, mazināt publiskās pārvaldes izmaksas un administratīvos šķēršļus, bet ne polemizēt par darba organizāciju apgrūtinošiem priekšlikumiem.
Pārsteidzoša ir EM nostāja, ka nacionālā līmenī regulējot darbinieku un darba devēju attiecības neietekmē iedzīvotāju ienākumus un uzņēmuma rentabilitāti. Tiek ignorētas darbinieka tiesības izvēlēties darbam atbilstošāko laiku, bet darba devējiem radīti ierobežojumi kvalitatīvā sadarbībā ar klientiem un ārvalstu sadarbības partneriem, patērētāju nodrošināšanu ar produktiem un pakalpojumiem, kā arī risināt administratīvos jautājumus ar pašvaldībām un valsts iestādēm.
Latvijā brīvdienu un svētku dienu skaits atbilst vidējiem Eiropas Savienības valstu rādītājiem, bet uzņēmēju skaits un darbaspēka produktivitātes rādītāji ierindo mūs atpalikušo dalībvalstu rindās, uzsvēra Egle.
Pieņemot lēmumu pārcelt brīvdienas, nepieciešams izvērtēt ne tikai tiešo, bet arī netiešo ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi.

nu, ko, beidzot arii darba deveeji sarosiijushies. patiesiibaa, ljoti pareizi. taa bija jaadara.
un vispaar. EM iniciatiiva ar to aptauju, shkjiet, ir nedaudz nekorekta. paraadiet man kaut vienu darbinieku, kas gribees vairaak straadaat nekaa atpuusties. nevajag nemaz buus gaishregjim, lai jau tagad vareetu prognozeet shiis aptaujas rezultaatus. peec tam ar populaaru leemumu var doties vianlga kur, un teikt - re, tauta gribeeja. bet... neviens jau neskataas uz to, kaadas probleemas tas liidzi sev pavelk. katrs padomaa tikai par to, lai vinjam pasham buutu vairaak briivdienas. to, kaa ir citam? - vai nav vienalga?
shis jautaajums ir paaraak sarezhgjiits, lai risinaatu ar shaadas vienkaarshas aptaujas paliidziibu. bet, nu, labi. neieshu veelreiz rakstiit visus tos argumentus, ko jau vairaakas reizes ieprieksh esmu rakstiijusi.
skaidrs joprojaam ir viens - es palieku pie sava viedoklja.
This page was loaded Oct 14th 2024, 1:17 am GMT.