smth
SVA atzīst dzeltenās kaites uzliesmojumu 
18th-Feb-2008 08:57 am
Publicēta: 07:15 18.02.2008.

Rīga, 18.febr., LETA. Vairākas nedēļas pēc tam, kad sabiedrībā parādījās satraukums par dzeltenās kaites jeb A hepatīta izplatību skolās, Sabiedrības veselības aģentūra (SVA) atzīst infekcijas uzliesmojumu.
Kā šodien raksta laikraksts "Diena", Latvijas iedzīvotājiem jāpievērš lielāka uzmanība personīgajai higiēnai, īpaši roku mazgāšanai, jo pēc ilgu gadu miera perioda valstī uzliesmojusi tā saucamā dzeltenā kaite jeb A hepatīts, brīdina infektologi.
Pēc viņu informācijas, pagaidām slimība izplatās Rīgā un Rīgas rajonā, taču tā ir ļoti "lipīga".
Kā atgādina laikraksts, janvāra beigās daudzu bērnu vecāki bija nobažījušies par dzeltenās kaites izplatību galvaspilsētas skolās, jo tā bija konstatēta dažiem Rīgas Angļu ģimnāzijas audzēkņiem, tomēr SVA apgalvoja, ka satraukumam par vīrusa uzliesmojumu nav pamata. Tagad, kad aizritējušas pāris nedēļu, tas gan vairs netiek noliegts.
"Parasti ziemā saslima vidēji 17 cilvēki, savukārt šoreiz kopš novembra konstatēti jau 36 saslimšanas gadījumi," saka SVA Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs.
Pagaidām gan situācija nav tik dramatiska kā pagājušā gadsimta 70.gados, kad ik gadu bijis aptuveni tūkstotis saslimušo. Taču, lai līdz tam nenonāktu, speciālisti aktīvi pēta infekcijas izplatības ceļus. Patlaban jau esot atklāts, ka Salaspilī seši saslimuši, jo savā starpā kontaktējušies, esot arī aizdomas par astoņiem citiem cilvēkiem, kas viens otru aplipinājuši, intravenozi lietojot narkotikas.
Latvijas Infektoloģijas centra direktore Baiba Roztentāle atgādina, ka A hepatīts ir tipiska roku netīrības slimība, lai gan var izplatīties arī ar inficētu ūdeni un pārtiku. Dzeltenās kaites pazīmes ir nelaba dūša, vājums, kam pēc vairākām dienām pievienojas ādas un acu zīlīšu dzeltēšana. Slimībai nav raksturīgas smagas komplikācijas, tomēr ārstēšanās var ilgt vairākas nedēļas, pat mēnešus. Drošākā aizsardzība ir vakcinēties.
This page was loaded Oct 14th 2024, 1:22 am GMT.