smth
Commenting To 
22nd-Dec-2006 10:19 am - Ziema?
Sākusies astronomiskā ziema
Publicēta: 07:53 22.12.2006.

Rīga, 22.dec., LETA. Šonakt plkst.2.22 sākās astronomiskā ziema, aģentūru LETA informēja Latvijas Astronomijas biedrībā.

Decembrī ir ziemas saulgrieži. Latvijā īsākā diena bija vakar, 21.decembrī. Rīgā tās ilgums bija sešas stundas un 43 minūtes.

Kā ziņots, vairāk nekā simts cilvēku vakar pulcējās Rātslaukumā, lai pēc senām latviešu tradīcijām kopā ar vairākām folkloras kopām ziemas saulgriežus sagaidītu ar bluķu vilkšanu.

Bluķu vilkšanā pa Vecrīgas ielām iesaistījās gan mazi bērni, gan vecāka gadagājuma cilvēki, novēroja aģentūra LETA.

Noslēdzoties bluķu vilkšanai, tie tika sadedzināti Rātslaukumā uz liela ugunskura, tā atbrīvojoties no šī gada sliktajām lietām un nepadarītajiem darbiem, lai nākamais gads tiktu iesākts ar jauniem spēkiem.

Pēc senajām latviešu tradīcijām smagu ozola bluķi vilka no mājas uz māju, lai noveltu no sevis visus darba grūtumus, un visbeidzot to gavilējot sadedzināja ugunskurā, tādējādi tumsu un aukstumu pārvēršot gaismā un siltumā.

Ja tagad Ziemassvētkus svinam kā miera un klusuma svētkus, tad agrāk ziemas saulgrieži latviešiem bija prieka un līksmības laiks, kad tika svinēta gaismas uzvara pār tumsu, jo pēc gada garākās nakts saule atkal griežas uz pavasara pusi.



hmmz... saakusies ziema un es atkal esmu izkaapusi no zaabakiem un iekaapusi kurpees ;) kaut kaa garsh un silts shogad tas rudens sanaacis.. :( :)
Comment Form 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.
This page was loaded Oct 15th 2024, 7:29 am GMT.