smth
Reģistrē pirmos ugunsgrēkus, kas izcēlušies no adventes vainagiem 
7th-Dec-2007 12:23 pm
Publicēta: 12:10 07.12.2007.

Rīga, 7.dec., LETA. Reģistrēti šogad pirmie ugunsgrēki, kuru iemesls ir aizdedzies adventes vainags, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka palīdze Inga Vetere.

Pirmdien piecstāvu dzīvojamās mājas Jelgavā, O.Kalpaka ielā, trešā stāva dzīvoklī bija aizdedzies adventes vainags. Tas savlaicīgi pamanīts, un iedzīvotāji ar ugunsnelaimi paši tika galā vēl pirms ugunsdzēsēju ierašanās.
Iedzīvotāji šajā situācijā bija pareizi rīkojušies: ja aizdegšanās ir neliela, var mēģināt dzēst, taču drošības labad uzreiz jāizsauc arī ugunsdzēsēji.
Diemžēl reizēm, apzinoties savu vainu, cilvēki mēģina ar uguns liesmām tikt galā paši un tikai tad, kad tas neizdodas un liesmas pārņēmušas visu telpu, aicina talkā ugunsdzēsējus. Tad jau ir zaudēts šādos gadījumos tik dārgais laiks un zaudējumi būs krietni lielāki, norādīja Vetere.
Aizvadītajā gadā 15 gadījumos bija nepieciešama ugunsdzēsēju palīdzība, lai nodzēstu ugunsgrēkus, kas izcēlušies no adventes vainagiem. Aizkraukles rajona Neretā kādā dzīvoklī no degošas svecītes, kas bija atstāta bez uzraudzības, izcēlās ugunsgrēks, kurā gāja bojā kāda 1934.gadā dzimusi sieviete.
Nelielu aizdegšanos bija daudz vairāk, taču cilvēki paši tās laikus pamanīja un nodzēsa. Adventē ugunsnelaimes notika gan dzīvojamās telpās, gan publiskās ēkās un darba kabinetos, liecina VUGD apkopotā informācija.
VUGD iesaka neatstāt bez uzraudzības adventes vainagā iedegtas sveces, kā arī pārliecināties, vai vainags nav novietots tuvu viegli uzliesmojošiem priekšmetiem. Arī paši vainagi pārsvarā ir gatavoti no viegli degošiem materiāliem, tādēļ cilvēkiem, kuri paši gatavo rotājumus, vajadzētu iegādāties īpaši vainagiem domātus svečturus, kas, izdegot svecei, pasargās vainagu no aizdegšanās.
Veikalu darbinieki, cenšoties radīt svētku noskaņojumu, izgrezno skatlogus un preču letes, taču šajos rotājumos nevajadzētu izmantot sveces. Piemēram, pērn Rīgā un Liepājā veikalos no adventes vainagu svecēm aizdegās skatlogi. VUGD darbinieki iesaka darba kabinetos, arī skolās un bērnudārzos adventes vainagos sveces neizmantot vai arī tās nedegt. Tāpat arī sabiedrisko iestāžu skatlogos labāk izmantot tikai elektriskās spuldzītes.
Pirms svētku noformējumā izmantot elektrisko spuldzīšu virtenes, instrukcijā jāpārliecinās, vai tās ir paredzētas lietošanai ārā vai tikai telpās. Tāpat svarīgi ir pārliecinieties, vai virtenes nav bojātas un nevar rasties īssavienojums. Pērn trīs reizes bija nepieciešama ugunsdzēsēju palīdzība, lai likvidētu ugunsgrēkus no elektriskām virtenēm, liecina VUGD apkopotā informācija.
"Svarīgi ir atcerēties: jo ātrāk piezvanīsiet pa tālruni 112 un paziņosiet par nelaimi, jo ātrāk to būs iespējams novērst," atgādināja Vetere, novēlot iedzīvotājiem klusu un mierīgu adventes laiku.
This page was loaded Oct 14th 2024, 5:40 am GMT.