smth
Laikraksts "Diena" un komentētājs Ozoliņš uzvar Latviju ECT 
12th-Jul-2007 05:08 pm

Publicēta: 16:50 12.07.2007.
Rīga, 12.jūl., LETA. Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) nolēmusi, ka Latvijai jāmaksā laikrakstam "Diena" un tā komentētājam Aivaram Ozoliņam 10 292 eiro (7233 latus) par nepamatotu iejaukšanos tiesībās uz vārda brīvību tā dēvētajā "Strujeviča lietā".
"Diena" un Ozoliņš sūdzējās par nepamatotu iejaukšanos viņu tiesībās uz vārda brīvību, proti, par tiesvedības iznākumu Latvijas tiesās, kura dēļ "Dienai" bija jāatsauc daļa no publicētās informācijas un jāatlīdzina kādreizējam ekonomikas ministram Laimonim Strujevičam nodarītais morālais kaitējums saistībā ar viņam veltītajām kritiskajām publikācijām.
Kā aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departamentā, ECT vienbalsīgi atzinusi, ka noticis cilvēktiesību konvencijas 10.panta pārkāpums, jo iejaukšanās iesniedzēju vārda brīvībā nebija "nepieciešama demokrātiskā sabiedrībā".
Tiesa atzina, ka Ozoliņa publikācijas pēc sava satura bija aizskarošas un apsūdzošas, tomēr tās nepārkāpa žurnālistiem atvēlētās vārda brīvības robežas.
Tiesa atzina privatizācijas procesa kā tāda nozīmību un uzsvēra masu mediju lomu tā atspoguļošanā. ECT norādīja uz to, ka Strujevičs ar savu darbību bija izpelnījies kritiku ne tikai masu medijos, bet arī valdībā.
ECT uzskatīja, ka notikumiem sekojušajā tiesas procesā Latvijas tiesas ir Strujeviča intereses vērtējušas augstāk gan par "Dienas" un Ozoloiņa vārda brīvību, gan arī par kopējām sabiedrības interesēm.
"Diena" lūdza ECT atlīdzināt tai nodarītos materiālos zaudējumus 10 292 eiro apmērā, kā arī atlīdzināt tiesāšanās izdevumus 3937 eiro (2766 latus), kas bija saistīti ar sūdzības iesniegšanu un tiesvedību tiesā.
ECT šo lūgumu apmierināja un piesprieda atlīdzināt materiālos zaudējumus - 10 292 eiro -, kā arī kompensēt tiesāšanās izdevumus 3000 eiro (2108 latus).
ĀM norāda, ka trīs mēnešu laikā no sprieduma pasludināšanas dienas pusēm ir tiesības lūgt, lai lieta tiktu nodota izskatīšanai Lielajā palātā 17 tiesnešiem.
Šādā gadījumā lūgumu vispirms izskatīs piecu Lielās palātas tiesnešu kolēģijā, kas lems par to, vai lieta skar būtiskus konvencijas vai tās protokolu interpretācijas jautājumus, vai arī tā skar svarīgu jautājumu, kam ir vispārēja nozīme, lai to izskatītu Lielajā palātā.
Kolēģija var pieņemt lietu izskatīšanai Lielajā palātā vai arī to noraidīt.
Kā ziņots, "Diena" un Ozoliņš ECT vērsās 2003.gadā, norādot, ka Latvijas tiesa ir pieņēmusi lēmumus, kas ir klajā pretrunā ar Eiropas Cilvēktiesību konvencijas 10.pantu, kas aizsargā vārda brīvību.
Latvijas Augstākās tiesas Senāts, paplašinātajā sēdē izskatot Strujeviča prasību pret "Dienu" un tās komentētāju Ozoliņu, atstāja negrozītu spriedumu, ar kuru laikrakstam jāpublicē Strujeviča godu un cieņu aizskarošu komentāru fragmentu atsaukums un par labu bijušajam ministram piedzīti 6000 latu.
Strujevičs tiesas ceļā vēlējās panākt kopumā septiņu vārdisku izteikumu atsaukšanu, savietojot, viņaprāt, godu un cieņu aizskarošas frāzes no Ozoliņa komentāriem.
Strujevičs kā aizskarošus nebija norādījis pilnus teikumus, bet tikai atsevišķas to daļas. Ozoliņš savos komentāros kritizēja Strujeviča rīcību, kas paredzēja izmaiņas valsts uzņēmuma privatizācijas kārtībā, kura savukārt nāktu par labu konkrētiem privatizētājiem.
This page was loaded Oct 14th 2024, 3:23 pm GMT.