smth
Commenting To 
11th-Jul-2007 12:20 pm - par lemberga teemu

Tiesa atbrīvo Lembergu no apcietinājuma un piemēro viņam mājas arestu
Publicēta: 17:54 10.07.2007.

Rīga, 10.jūl., LETA. Rīgas apgabaltiesa šodien atcēla Ventspils mēram Aivaram Lembergam piemēroto drošības līdzekli - apcietinājumu un kā drošības līdzekli piemēroja viņam mājas arestu.
Lembergs tika atbrīvots tiesas zālē.
Lēmumu par drošības līdzekļa maiņu pieņēma Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas tiesnese Tamāra Broda.
Lembergam drošības līdzekļa maiņu izdevās panākt ar sesto piegājienu - iepriekš tiesa viņam nelabvēlīgus lēmumus pieņēma 14.martā, 27.martā, 23.aprīlī, 14.maijā un 20.jūnijā.
Lembergam mājas arests būs jāizcieš deklarētajā dzīvesvietā.
Rīgas apgabaltiesas lēmums nav pārsūdzams. Lēmuma motivojošā daļa būs pieejama rīt plkst.16, aģentūrai LETA sacīja Lemberga advokāts Aivo Leimanis.
Leimanis atzīmēja, ka šī nav pirmā reize, kad aizstāvība tiesā uzsvērusi, ka prokuratūrai nebija iemesla turēt Lembergu apcietinājumā.
Lembergs noraidoši atbildēja uz žurnālistu uzdoto jautājumu, vai viņa atbrīvošana notikusi, jo viņš piekritis sadarboties ar prokuratūru.
Sūdzības par Centra rajona tiesas 20.jūnija atteikumu mainīt mēram kā drošības līdzekli noteikto apcietinājumu pret drošības naudu, bija iesnieguši Lembergs un viņa advokāts Aivo Leimanis.
Prokurors Krišjānis Rudzītis aģentūrai LETA pauda viedokli, ka citi drošības līdzekļi, tajā skaitā mājas arests, nav efektīvi un var traucēt izmeklēšanu. Prokurors nevēlējās nosaukt, kā tieši Lemberga atrašanās brīvībā var traucēt izmeklēšanai.
Kā ziņots, prokurors iepriekš norādīja, ka Lembergs vēl aizvien, atrodoties brīvībā, var kavēt izmeklēšanu un tas ir viens no iemesliem, kādēļ viņš tiek paturēts apcietinājumā. Kā vēl vienu iemeslu viņš norādīja Lemberga "subjektīvo tendenci" traucēt izmeklēšanu.
"Lieta ir sarežģīta, apjomīga ar ļoti daudz iesaistītām personām - fiziskām, juridiskām, kā arī dažādām valstīm," sacīja prokurors, taču neatklāja, ar kurām valstīm prokuratūra sadarbojas.
Pēc prokurora vārdiem, apsūdzība Lembergam ir uzrādīta un Lembergs ir iepazīstināts ar lietas materiāliem tik tālu, cik pašreizējā procesa stadijā ir iespējams. Taču Lemberga advokāts Leimanis uzskata, ka viņa klientam tika liegtas iespējas sevi aizstāvēt.
Leimanis sacīja, ka tiesas procesa laikā tika norādīts uz to, ka Lembergam ir veselības traucējumi, taču advokāts iepriekš neatklāja, kāda ir Lemberga slimības diagnoze. Pēc Leimaņa vārdiem, nav šķēršļu, lai Lembergam varētu nodrošināt medicīnisko palīdzību ārpus cietuma.
Prokurors sacīja, ka ārpus cietuma Lembergs var saņemt medicīnisko palīdzību, un procesa virzītāja atļauja medicīniskās palīdzības saņemšanai nav nepieciešama.
Jau ziņots, ka iepriekš tiesas vairākkārt noraidījušas Lemberga lūgumu mainīt drošības līdzekli.
Kukuļņemšanā, naudas legalizēšanā un citos noziegumos vainotais Lembergs pēc prokuratūras lūguma apcietināts 14.martā, un kopš tā brīža viņš atrodas Matīsa cietumā Rīgā.
Prokuratūra Lembergam izvirzīja apsūdzību par kukuļņemšanu sevišķi lielā apjomā, ja tas saistīts ar kukuļa izspiešanu, par naudas legalizēšanu trīs epizodēs vairāk nekā desmit miljonu latu apjomā, kā arī par to, ka viņš nedeklarēja tādas īpašumtiesības, kas deva pastarpinātu ietekmi AS "Latvijas kuģniecība".
Apsūdzības Lembergam uzrādītas kriminālprocesā, kas 2005.gada 3.oktobrī sākts, pamatojoties uz pārbaudes materiāliem par Ventspils amatpersonu iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.
No šī kriminālprocesa iepriekš izdalīts cits, un tā gaitā Lembergam jau 2006.gada 20.jūlijā uzrādīta apsūdzība kukuļņemšanā, noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanā un amatpersonai ar likumu noteikto ierobežojumu pārkāpšanā. Šajā procesā turpinās izmeklēšana.
Lembergs iepriekš paudis uzskatu, ka prokuratūras izvirzītās apsūdzības nav pamatotas, turklāt izmeklētāju rīcībā viņš saskata politiskus motīvus.
Ventspils amatpersonu lietā prokuratūra aizdomās tur arī AS "Ventspils nafta" padomes priekšsēdētāju Mamertu Vaivadu, AS "Ventamonjaks" padomes priekšsēdētāju Kristu Skuju, Ventspilī praktizējošo advokātu Gintu Laiviņu-Laivenieku, komandītsabiedrības "Ventspils ekspedīcija loģistika KS" darbinieci Gitu Grasmani, Ventspils uzņēmējus Ansi Sormuli un Laimoni Junkeru.
Aizdomās turamā statuss Ventspils amatpersonu lietā piemērots arī Ventspils mēra dēlam Anrijam Lembergam, kuram piemērots drošības līdzeklis - uzturēšanās noteiktā dzīves vietā, kā arī papildu drošības līdzeklis - aizliegums tuvoties noteiktām personām.
Anrijs Lembergs tiek turēts aizdomās par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu atkārtoti, lielā apmērā un par to, ka viņš atbalstīja valsts amatpersonas, kas ieņem atbildīgu stāvokli, piedalīšanos mantiskā darījumā mantkārīgā nolūkā, kurai tas saistībā ar dienesta stāvokli ar likumu aizliegts.

taapeec intereses peec apluureeju, kas tad mums kriminaalprocesaa par sho sodu teikts...

282.pants. Mājas arests
(1) Mājas arests ir personas brīvības atņemšana, ko ar izmeklēšanas tiesneša lēmumu vai tiesas nolēmumu var piemērot aizdomās turētajam vai apsūdzētajam pirms galīgā nolēmuma spēkā stāšanās konkrētajā kriminālprocesā, ja pastāv pamats apcietinājuma piemērošanai, taču personu īpašu apstākļu dēļ nav vēlams vai nav iespējams turēt apcietinājumā.
(2) Mājas arestā personu var turēt tās pastāvīgajā dzīvesvietā, ja tam piekrīt ar attiecīgo personu kopā dzīvojošās pilngadīgās personas.
(3) Mājas arestu piemēro, sūdzības par tā piemērošanu izskata un kontroli pār tā piemērošanu veic tādā pašā kārtībā kā par apcietinājumu.
(4) Mājas arestā turētajai personai var piemērot šā likuma 271.panta otrajā daļā paredzētos ierobežojumus.
(5) Ja nepieciešams, mājas arestā turēto personu var apsargāt, kontroli pār tai noteikto ierobežojumu ievērošanu uzdot policijai, kā arī pakļaut kontrolei ar šo personu kopā dzīvojošo personu korespondenci un sakaru līdzekļus.
(6) Mājas arestam piemērojami apcietinājuma termiņi, un tajā pavadītais laiks uzskatāms par apcietinājumā pavadīto laiku, skaitot vienu mājas aresta dienu par vienu apcietinājuma dienu.

271.pants. Apcietinājums
(..)
(2) Apcietinājuma piemērošana ir pamats personas tiesību ierobežošanai un ļauj:
1) turēt personu izmeklēšanas cietumā vai speciāli aprīkotās policijas telpās;
2) pārvietot personu apsardzes uzraudzībā procesa norisei nepieciešamajā laikā un vietā;
3) ierobežot apcietinātās personas tikšanos un sazināšanos, izņemot tikšanos ar aizstāvi;
4) kontrolēt apcietinātās personas korespondenci un sarunas;
5) noteikt iekšējo kārtību un režīmu turēšanas vietā;
6) ierobežot individuālajā lietošanā esošo mantu loku.
(..)
Comment Form 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.
This page was loaded Oct 14th 2024, 5:20 pm GMT.