smth
Krējuma izstrādājumu turpmāk varētu saukt par taupkrējumu 
10th-Feb-2011 02:21 pm
Publicēta: 13:32 10.02.2011.
Rīga, 10.febr., NOZARE.LV. Krējuma izstrādājumu, kam tiek pievienoti augu tauki, turpmāk varētu dēvēt par taupkrējumu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības vadītājs Jānis Šolks.
Par to šodien vienojušies piensaimnieku, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un Zemkopības ministrijas pārstāvji.
"Vajadzīgs vienojošs nosaukums šādam izstrādājumam, neizceļot kādu no sastāvdaļām. Viens no variantiem būtu taupkrējums. Turklāt jāizveido arī normatīvs dokuments jeb nozares standartu kodekss, kuros gadījumos šādu nosaukumu pielietot," sacīja Šolks, uzsverot, ka sarunas par vienotu nosaukumu vēl turpināsies, taču problēmas sagādājot Lietuvas piena produktu pārstrādātāji, kuri Latvijā izplata piena produktus ar nosaukumu "izstrādājums".
PVD Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavackis norādīja, ka pastāv kontroles programmas, tomēr naudas nepiena tauku analīzēm šogad nebūšot.
"Varam kontrolēt tikai marķējumu, paraugus ņemt nevaram. Tomēr jāpiezīmē, ka tirgū tiek vēroti arī mūsu ražotāji, kuri arī nav bez grēka," sacīja Zavackis. "Būtībā mums vienalga, kāds būs nosaukums. Kā likumdevējs noteiks, tā arī kontrolēsim."
AS "Valmieras piens" valdes priekšsēdētājs Rolands Gulbis savukārt rosināja nepiena produktus dēvēt par augu tauku izstrādājumiem, pretējā gadījumā "jebkurš ražotājs var ražot nezin ko ar augu taukiem un rakstīt, ka tas ir krējums. Tik un tā nekas netiks pārbaudīts".
Kā ziņots, no 2012.gada 1.septembra saskaņā ar Eiropas Padomes atbilstošu regulu plānots aizliegt apzīmējuma "piena produktu izstrādājums" lietošanu uz piena produktu iepakojumiem, paredz Zemkopības ministrijas izstrādātie noteikumi.
Līdz šim vārdu "izstrādājums" pievienoja piena produkta nosaukumam, ja tam ražošanas procesā tika pievienoti augu tauki.
"Jaunie noteikumi nav par sliktu ražotājiem, tie vienkārši sakārtos nedaudz duālo situāciju. Protams, jebkuras pārmaiņas iepakojumā, vai tās notiek tagad vai pēc gada, prasīs papildu izmaksas, jo jāveido jauni nosaukumi un dizains," akcentēja Šolks.
Tikmēr valodnieki jau ieteikuši krējuma izstrādājumu dēvēt par krējumeli, savukārt Valsts valodas aģentūra no iedzīvotājiem saņēmusi vairākus citus piedāvājumus, piemēram, krējumveidis, līdzīgi arī sviestveidis, pienveidis, sierveidis; krēmaizdars; taupkrējums, jo 1877.gadā izdotajā pavārgrāmatā bijis minēts taupsviests - ar sviestu sakausēti tauki; krējumāns; puskrējums; krējumvietnis.
This page was loaded Oct 11th 2024, 1:36 am GMT.