smth
Benzīna cenas Latvijā turpina sasniegt jaunus rekordus 
8th-Dec-2010 11:45 am
Publicēta: 11:14 08.12.2010.
Rīga, 8.dec., NOZARE.LV. Latvijas benzīna cenas turpina pieaugt un pārsniegt iepriekš sasniegtos maksimumus. Mazumtirgotāja "Latvija Statoil" pilna servisa degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīns šodien maksā jau 81,4 santīmus par litru, novēroja biznesa portāls "Nozare.lv".
"Lukoil" degvielas stacijās 95.markas benzīns maksā 80,7 santīmus par litru.
Pārsniegti arī 98. markas benzīna rekordi - "Latvija Statoil" 98.markas degviela maksā 84,4 santīmus par litru, savukārt "Lukoil" - 83,7 santīmus par litru.
Dīzeļdegviela "Latvija Statoil" maksā 81,4 santīmus, bet "Lukoil" - 80,7 santīmus par litru.
Šīs nedēļas sākumā mazumtirgotāja "Latvija Statoil" pilna servisa degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīns maksāja 80,9 santīmus par litru, un tas bija iepriekšējais degvielas cenu rekords Latvijā, kas tika sasniegts 3.decembrī. 98.markas benzīns "Latvija Statoil" maksāja 83,9 santīmus par litru, bet dīzeļdegvielas cena bija 80,9 santīmi.
Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, pirms pēdējo nedēļu rekordiem visdārgākā degviela Latvijā bija 2008.gada 23.jūlijā, kad "Latvija Statoil" DUS 95.markas benzīns maksāja 79,9 santīmus par vienu litru, savukārt 98.markas benzīns - 82,9 santīmus par vienu litru. Viens litrs dīzeļdegvielas "Latvija Statoil" degvielas uzpildes stacijās toreiz maksāja 89,4 santīmus.
Jau ziņots, ka patlaban degvielas cenas pieaug galvenokārt tāpēc, ka mazinās eiro vērtība pret ASV dolāru, savukārt dīzeļdegvielas augstākā cena esot izskaidrojama ar pēkšņo aukstuma iestāšanos Skandināvijā. To biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja degvielas tirgus eksperts Māris Āriņš.
Latvijā naftas produkti tiek importēti, tāpēc to cena ir cieši saistīta ar pasaules tirgus cenu izmaiņām, sacīja Āriņš.
Eiro vērtības mazināšanās savukārt tiekot saistīta ar dažādu finansiālo indeksu publicēšanu, kā arī bēdīgo situāciju eirozonas valstīs, īpaši Īrijā, Portugālē un Spānijā. Āriņš uzsver, ka papildus faktors dīzeļdegvielas augstākai cenai ir pēkšņā aukstuma iestāšanās Skandināvija, kas rada papildu pieprasījumu pēc produkta ar labākiem ziemas parametriem.
Degvielas pieauguma līmeni nākamos mēnešus Āriņš neņemas komentēt, jo "mūsdienās krasās cenu svārstības var mainīties vienā vai otrā virzienā, balstoties uz dažādām spekulācijām, eirozonas problēmām, ASV ekonomiskajiem rādītājiem, rezervēm, kā arī uz Ķīnas un Indijas patēriņa prognožu izmaiņām".
Latvijā papildus degvielas cenas pieaugumu varētu ietekmēt pieaugošie nodokļi no 2011.gada - pievienotās vērtības nodokļa un valsts rezervju glabāšanas nodeva, kas, balstoties uz valdības tenderī par rezervju glabāšanu iesniegtajiem piedāvājumiem, varētu veidot sadārdzinājumu līdz diviem santīmiem par litru, lēš Āriņš.
Jau iepriekš biznesa portālam "Nozare.lv" Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Sakne atzina, ka patlaban situāciju arī pasliktinot fakts, ka kāpj ne tikai naftas cenas biržās, bet arī ASV dolāra vērtība pret eiro. Lats ir piesaistīts eiro, un tas negatīvi varētu ietekmēt degvielas cenas Latvijā. Iepriekšējos naftas cenu kāpuma periodos ASV dolāra vērtība mazinājās, un tas daļēji kompensēja naftas cenu kāpumu.
This page was loaded Oct 11th 2024, 5:17 am GMT.