smth
 
27th-Oct-2010 09:30 am
Dīvainākie bērnu vārdi PSRS un Krievijā

Jau nepa laikā Švonders jaundzimušās meitenītes ierosināja nodēvēt par Bebelīnu un Pestilīnu, un šī jaukā tradīcija saglabājās gan Padomju Savienības laikos, gan arī mūsdienu Krievijā.
PSRS laikos (tāpat kā gandrīz visā ASV pastāvēšanas vēsturē) bija slimīga tendence garus, sarežģītus jēdzienus noreducēt uz īsiem, visiem saprotamiem vārdiem, tādēļ ikvienam cilvēkam bija skaidrs, kas ir kolhozs, kamazs vai genseks.
Tikai nesen Maskavas dzimtsarakstu birojs sācis analizēt vecos arhīvus, tādēļ Krievijas prese izcēlusi atsevišķus vārdiņus, ko vecāki ielikuši savām atvasēm, kā arī piedāvā to izcelsmes skaidrojumu. Lūk, daži piemēri:
Пофистал (Победитель фашизма Иосиф Сталин), Кукуцаполь (Кукуруза царица полей), Дисизара (Дитя, смело иди за революцией), Лакшмивара (Лагерь Шмидта в Арктике), Мюда (Международный юношеский день), Желдора (Железная дорога), Пятвчет (Пятилетку в четыре года), Даздрасмыгда (Да здравствует смычка города и деревни), Урювкос (Ура, Юра в космосе), Перкосрак (Первая космическая ракета).
Skaistā tradīcija turpinās arī demokrātiskajā Krievijā, un jomas eksperti apkopojuši savdabību topu ar neparastākajiem vārdiem, vien brīdinot, ka akcenti ir nedaudz novirzīti un jauno vecāku fantāzijas lidojums skaidrojams ar citiem sociālkulturālajiem aspektiem.
Starp puisēnu vārdiem lielāko ievērību izpelnījušies Эдем, Салат-Латук, Авиадиспетчер, Кит, Дельфин, Еремий-Покровитель un Огнеслав, tomēr topa pirmajā vietā ierindots puisēns, kuram vismaz līdz 16 gadu vecumam būs jādzīvo ar vārdiņu Лука-Счастье Саммерсет Оушен.
Savukārt meitenīšu vidū kā oriģinālākie atzīti vārdi Лазанья, Жужа, Миллианера, Виагра, Главиктория, bet pirmajā vietā ierindota tikai krieviem vien saprotama idioma Алеша-Каприна.
Comments 
27th-Oct-2010 11:00 am
Mans oriģinālvārds, starpcitu, ir Cтальина - tētis tā mani nosaucis par godu savai pirmajai mīlestībai.
Prikiņ? :D

Protams, kad mammīte un tētis izšķīrās, iejaucās mana tautiskā vecmāmiņa un burtiski piespieda manu mammu man nomainīt vārdu uz latviskāku.

:)
27th-Oct-2010 11:14 am
a zini, ja godiigi, tad pagruuti iedomaaties shaadu origjinaalvaardu. :) a kursh vaards labaak - origjinaalais vai tagadeejais? :D

man likaas, ka tieshaam taadi diivainiishvaardu laiki beidzaas ap 50-60 gadiem un tad ar jaunu joni saakaas ap 90tajiem.. bet izraadaas, ka patiesiibaa tie nekad nebija zudushi.. un vienmeer buus diivaino vaardu piekriteeji.
27th-Oct-2010 11:18 am
Tagadējais, protams, visiem labāk saprotams. "Sta" nomainīts uz "E" un sanāca Elīna.
Bet tāpat dažreiz patīkami tā sēdēt un pie sevis domāt: "A jūs nemaz nezinat, kā mani kādreiz sauca!" :)
27th-Oct-2010 11:29 am
:)) veikla izeja no situaacijas ar vaarda nomainju :)
es gan paziistu cilveeku, kuram savs vaards nemaz nepatika, bet it kaa normaals latvieshu vaards bija..un uzvaards arii nepatika. un taa cilveeks nomainiija i vaardu, i uzvaardu. janciigi ir tas, ka maasa vinju joprojaam sauc vecajaa vaardaa - paaraak liels pieradums jau bija izveidojies ;)
27th-Oct-2010 11:33 am
Sencis vēstulēs mammai no Krievijas mani arvien sauc par Stalīnu.
Ehh, bet tā bez vēsturiskās pieskaņas un latviešu izrunā it kā pat smuki skan.
27th-Oct-2010 11:37 am
:)) mhm! :) paaris reizes skalji izrunaaju - bez kaadas vainas ;)

khe. tikko piekjeeru sevi pie domas, ka braalis jau man arii taads ne-tipisku vaardu miiljotaajs :)
27th-Oct-2010 01:12 pm
manai mammai vaards ceelies no nezinamas izcelsmes romaana. rezultataa visi vinju sauc iisajaa un nemaz nezina iisto. interesantakais, ka taads vaards ir vel kadai, ja nemelo np.gov.lv
bet dokumentos muzdien jauc. Laurentīna pārtop par Laurentiju vai vienkarshoi aiz nezinashanas pa Lauru, kaa sauc ikdienaa. vinja gribeja mainiit, bet pardomaaja. taa teikt negribeja aizskart maati, ja jau taadu likusi.
27th-Oct-2010 01:26 pm
njaa.. tas kaarteejo reizi liek aizdomaaties par vaardiem, ko vecaaki ieliek beerniem. vecaaki liek kaa labaaku gribeedami - kaut ko taadu, kas pasham izraisa pozitiivas emocijas, bet ne visai biezhi pamodulee to, ka tas beerns kaadreiz izaugs un komunicees ar daudziem sveshiem cilveekiem un tur jau var saakties visaadi paarpratumi..
27th-Oct-2010 03:56 pm
aha. tāpēc man tik smagi gāja ar bērnu vārdiem :) uzvārds jau šausmīgs neizlasāms. pietiks viņiem jau ar uzvārda mocībām.
This page was loaded Oct 11th 2024, 9:22 am GMT.