smth
Miķeļdienu ticējumi vēsta, ka gaidāmā ziema varētu būt auksta un dziļa 
30th-Sep-2010 09:09 am
Publicēta: 16:43 29.09.2010.

Rīga, 29.sept., LETA. Saskaņā ar latviešu ticējumiem nākamā ziema, iespējams, varētu būt auksta un dziļa.
Šodien, Miķeļdienā, tiek svinētas apjumības, kas ir pēdējā pļaujas diena, kad ar maģisku rituālu palīdzību cenšas nodrošināt veiksmi nākamajā gadā un iegūt Jumja labvēlību.
Ar Miķeļdienām saistīti daudzi latviešu ticējumi, un vien no tiem vēsta, ja Miķeļos vējš pūš no ziemeļiem, tad gaidāma auksta un dziļa ziema, ja vējš pūš no dienvidiem, tad silta ziema, savukārt, ja no rietumiem vai austrumiem, tad mērena.
Kā liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija, šodien vietām bijis ziemeļu vējš, kas pēc ticējuma vēsta par aukstu un dziļu ziemu. Taču lielākajā daļā Latvijas šodien pūtis ziemeļaustrumu vējš.
Tāpat ticējumi vēsta, ja šajā dienā ozoliem vēl ir zīles, tad gaidāmi dziļi Ziemassvētki.
Seno latviešu ticējumi vēsta, ja visu Miķeļa dienu vējš pūš vienādi, tad labības cenas būs vienādas rudenī un pavasarī, bet, ja vējš priekšpusdienā stiprāks, tad rudenī būs dārgāka labība, bet, ja pēc pusdienas vējš pieņemas spēkā, tad labība dārgāka būs pavasarī.
Ja Miķeļa diena un nakts ir miglaina, tad būs laba vasara, savukārt, ja ir sausa un auksta diena un nakts, tad būs slikta vasara.
Lai tiktu vaļā gan no pelēm, gan žurkām un kukaiņiem, tad Miķeļdiena ir īstais laiks, kad rīkoties. Ticējumi vēsta, ka šajā dienā nedrīkst no svešām mājām neko līdzi atnest, ne ēst, ne arī dzert drīkst svešā mājā, jo tad var atnest līdz to māju peles un citus kukaiņus. Savukārt, ja šajā dienā pārnes no meža skujas, tad čūskas nāk mājās.
Lai tiktu vaļā no žurkām, tad Miķeļdienu vakarā ar pīlādžu koku jābada visur, kur ir žurkas, un jāsaka "Ej uz kaimiņu mājām, tur vairāk ko ēst, kā pie manim", tad žurkas izzūdot.
Savukārt, ja grib, lai kāda meita šajā gadā netiek aprecēta, tad Miķeļdienu vakarā jāsper slota sētmalē un jāsaka "Miķelīša vakarā slotu sviedu sētmalā, lai satrūda tautu dēli, tā kā slota sētmalā".
Savukārt, lai noskaidrotu, kurā pusē mitinās iespējamais precinieks, tad Miķeļdienu vakarā jālauž žogu stibiņas - uz kuru pusi atskan atbalss, uz to pusi ir brūtgāns.
This page was loaded Oct 11th 2024, 11:29 am GMT.