smth
September 23rd, 2010 
07:01 am
intensiivie un aarkaartiigi spilgtie sapnji mani nogurdina. ljoti. saaku tos ieniist. un tieshi taapeec ir labi, ka ir taada bez-sapnju nakts kaa vakar. un labi bija jau devinjos vakaraa ieliist gultaa. pietruuka gan miegs veel, bet zinu, ka shii ir peedeejaa darba diena shajaa nedeeljaa. riit no riita varees celties krietni veelaak.
bet nu ko, jaaiztur shii aarpraatiigaa diena. knapi atnaakshu uz darbu taa jaadodas uz vecriigu. nesaprotu gan, par ko atkal ir sacelta panika, bet nu labi. aizies, paskatiisies un paklausiisies...
bet vispaar. riits austs saulains :) 23. tachu vienmeer spiid saule! :)
03:53 pm - Pirmo reizi divdesmit gados rudens saulgrieži sakrīt ar pilnmēnesi
Publicēta: 15:46 23.09.2010.

Rīga, 23.sept., LETA--CNN. Trešdien, pēdējā vasaras dienā, Ziemeļu puslodē debesīs bija vērojama reta parādība, kad pilnmēness sakrīt ar rudens saulgriežiem, skaidro NASA.
Trešdienas vakarā sākot rietēt saulei, vienlaikus bija vērojama pilnmēness lekšana, radot unikālu 360 grādus aptverošu krēslu. Abi zemu stāvošie gaismas avoti debesis iekrāso visapkārt, nevis kā parasti, kad debesīs vakaros redzams tikai viens no spīdekļiem.
NASA norāda, ka Saules ietekmē īpaši krāšņi novērojama mēness ilūzijas parādība, kad mēness, atrodoties tuvu apvārsnim, izskatās īpaši liels un krāsains.
Pilnmēness un rudens saulgriežu sakritība ir reta parādība, turklāt šogad laika starpība starp rudens ekvinokcijas brīdi un pilnmēness sākšanos bija ļoti neliela - tikai sešas stundas. Parasti pilnmēness vērojams dienas un nedēļas pirms vai pēc rudens saulgriežiem.
Pēdējo reizi pilnmēness ar rudens ekvinokciju sakrita 1991.gada 23.septembrī, bet toreiz starp abiem brīžiem bija 10 stundu atstarpe. Savukārt nākamo reizi šī parādība būs novērojama tikai 2029.gadā, norāda NASA.
Astronomiskais rudens iestājās 23.septembrī plkst.6.09, bet pilnmēness sākās plkst.12.17 pēc Latvijas laika.
Rudens ekvinokcija ir laika moments, kurā Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru virzienā no debess sfēras ziemeļu puslodes uz dienvidu puslodi. Šajā laikā diena ar nakti visos Zemes punktos ir vienādā garumā, un diena lēnām kļūst arvien īsāka par nakti.
This page was loaded Oct 11th 2024, 11:29 am GMT.