smth
Commenting To 
17th-Jun-2009 09:57 am - Bankas neapmierinātas ar ieceri piemērot nodokli depozītu ieņēmumiem
Publicēta: 08:31 17.06.2009.

Rīga, 17.jūn., LETA. Bankas par kaitīgu ekonomikai uzskata valdības ieceri ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) aplikt depozītu ieņēmumus, raksta laikraksts "Dienas Bizness".
Ideja par nodokļa piemērošanu no 2010.gada minēta Finanšu ministrijas izstrādātajā Latvijas ekonomikas stabilizācijas un izaugsmes atjaunošanas programmā. Tiesa, pagaidām nav zināms, kādu likmi plānots piemērot - 10% vai 23%, vai vēl kādu citu.
Finanšu ministrs Einars Repše (JL) skaidro, ka kapitāla pieaugums, ieņēmumi no dividendēm un depozītiem tiks iekļauti ar IIN apliekamajos ienākumos. Pēc Repšes teiktā, kapitāla pieaugums tiks aplikts ar 23% IIN, bet dividendes - ar 10% IIN. Tas, kādu nodokļa likmi piemērot ienākumiem no depozītiem, vēl tikšot vērtēts.
Repše neizslēdz, ka varētu tikt atcelti arī IIN atvieglojumi par maksājumiem, piemēram, uzkrājošajā dzīvības apdrošināšanā vai ieguldījumiem fondos. Tāpat īsti nav zināms, kā notiks nodokļa administrēšana.
Bankas uzskata, ka nodokļa iekasēšana no depozītu ienākumiem, ko piemēro arī citās valstīs, Latvijas apstākļos būtu kaitīga vairāku iemeslu dēļ. "Pirmkārt, noteikti samazinātos noguldījumu apjoms bankās, jo cilvēki zaudētu motivāciju turēt naudu bankās, tie izvēlēsies naudu turēt mājās, Igaunijas vai Lietuvas bankās. Tādējādi otrs - samazināsies kreditēšanai nepieciešamais resursu apjoms, jo aizņemties ārvalstīs nav iespējams, tas nebūs iespējams arī nākamgad, un vienīgā nauda kreditēšanai ir depozīti, kas ieguldīti vismaz uz gadu," akcentē Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Teodors Tverijons, piebilstot, ka bankām kreditēšanai neder mainīgie kontu atlikumi.
Kā prognozē bankas, bremzēsies kreditēšana, depozītu samazināšanās veicinās kredītu procentu likmju pieaugumu, kas "mūsu apstākļos ir absolūti nepieņemami". Turklāt ir atklāts jautājums, kā valdība tādā gadījumā domā kompensēt noguldījumu samazinājumu, lai bankām būtu resursi kreditēšanai.
Tverijons pauda pārliecību, ka ministrijā neviens nav pētījis to, kāda būs iedzīvotāju reakcija, proti, neviens nevar pateikt, vai nodokļa piemērošanas gadījumā noguldījumu apjoms saruks par 30% vai 50%.
"Parex Asset Management" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, piekrītot, ka plāns aplikt ienākumus no depozītiem ar IIN neveicinās depozītu pieplūdumu banku sistēmā, prognozēja, ka rezultātā būs noguldītāji, kuri izvēlēsies novirzīt daļu no saviem uzkrājumiem no depozītiem uz investīcijām obligācijās.
"Tomēr, ņemot vērā depozītu popularitāti uzkrājošo produktu vidū, var prognozēt, ka iedzīvotāji būtiski nesamazinās depozītu īpatsvaru uzreiz pēc nodokļa ieviešanas, taču ilgākā termiņā lēmums radīs ietekmi uz naudu, kas vēsturiski tika ieguldīta depozītos, veicinot ieguldījumus citos instrumentos," skaidro eksperts.
Neaplikšana ar nodokļiem bija pozitīvs arguments nerezidentiem izvēlēties Latvijas bankas noguldījumu glabāšanai un pelnīšanai, atgādina Tverijons. Līdz ar to valdības iecerētie pasākumi ietekmētu nerezidentu noguldījumu apjomu. Proti, lai gan ministrijas priekšlikumos nav pieminētas nodevas nerezidentiem, tomēr Tverijons šaubījās, ka varētu saglabāt diskriminējošu normu, ka nerezidentu noguldījumus neapliek, bet rezidentu noguldījumus apliek.
Baņķieri kopumā atbalsta nodokļu piemērošanu no kapitāla pieauguma, bet par pamatu ņemot kapitālu, kas radies spekulatīvu darbību rezultātā.
Comment Form 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.
This page was loaded Oct 12th 2024, 7:30 pm GMT.