smth
Commenting To 
4th-Mar-2009 09:28 am - Dombrovskis nosauc valdības sastāva uzmetumu
Publicēta: 09:25 04.03.2009.

Rīga, 4.marts, LETA. Premjerministra amata kandidāts Valdis Dombrovskis (JL) šodien nosauca piedāvājumu nākamās valdības sastāvam, un tas paredz, ka koalīcijā tiks aicinātas piecas partijas - "Jaunais laiks" (JL), Tautas partija (TP), Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), "Pilsoniskā savienība" (PS) un apvienība "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK), kurām kopā Saeimā ir 64 balsis.
Ārpus valdības būtu iepriekšējā premjera Ivara Godmaņa pārstāvētais politiskais spēks LPP/LC, kam Saeimā ir 10 deputāti. Opozīcijā paliktu arī "Saskaņas centrs" ar 18 deputātiem un PCTVL ar pieciem tautas kalpiem. Pagaidām nav zināms neatkarīgā deputāta Visvalža Lāča, kā arī divu partijas "Sabiedrība citai politikai" (SCP) parlamentāriešu viedoklis par Dombrovska piedāvāto valdības uzmetumu.
Plānots, ka JL būs četri ministru portfeļi. Bez premjera amata, ko ieņems Dombrovskis, finanšu ministrs varētu būt ekspremjers, JL dibinātājs Einars Repše, ekonomikas ministrs - JL domes vadītājs, Saeimas deputāts Artis Kampars, bet iekšlietu ministra amats tiks uzticēts bijušajai aizsardzības ministrei, Saeimas deputātei Lindai Mūrniecei.
Iecerēts, ka TP vadīs piecas ministrijas. Veselības ministra amatā paliktu Ivars Eglītis, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra amatu saglabās Edgars Zalāns, bet ārlietu ministra amatu - Māris Riekstiņš, savukārt tieslietu ministra amatu ieņems līdzšinējais iekšlietu ministrs, TP priekšsēdētājs Mareks Segliņš.
TP arī tiktu deleģēta Kultūras ministrija (KM), tomēr pagaidām nav zināms, kurš to vadīs. Amats esot piedāvāts aktierim un "Žagarkalna" īpašniekam Jurim Žagaram, tomēr viņš to aģentūrai LETA noliedza - par to ticis runāts pirms diviem mēnešiem jeb pēc iepriekšējās ministres Helēnas Demakovas (TP) demisijas, taču pēdējās dienās šāds piedāvājums neesot saņemts.
ZZS tiktu uzticētas četras ministrijas. Izglītības un zinātnes ministres amatu plānots saglabāt Tatjanai Koķei, bet vides ministra amatu arī turpmāk ieņemtu Raimonds Vējonis. ZZS pārziņā jeb atbildības zonā arī turpmāk būtu Zemkopības ministrija (ZM), kuras priekšgalā gan stātos bezpartejiskais AS "Piebalgas alus" valdes priekšsēdētājs Jānis Dūklavs. Savukārt Labklājības ministriju (LM) plānots uzticēt tās parlamentārajam sekretāram Uldim Augulim.
TB/LNNK pārziņā iecerēts nodot vislielākās domstarpības amatu sadales laikā raisījušo Satiksmes ministriju, kuru uzņemtos vadīt līdzšinējais ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards.
Savukārt PS būtu atbildīga par Aizsardzības ministriju. Šim amatam PS izvirzījusi ilgstošu Ārlietu ministrijas darbinieku, patlaban Latvijas vēstnieku Spānijā Imantu Lieģi.
ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis iepriekš norādīja, ka tās ir premjerministra amata kandidāta tiesības - nosaukt ministru kandidātus. ZZS atbalsta Dombrovska izvēli. Arī TB/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats teica, ka partijai nav problēmu atbalstīt Dombrovska nosauktos iespējamos ministrus. PS vēl nav pieņēmusi oficiālu lēmumu par atbalstu šādam Ministru kabinetam, taču arī, visticamāk, piekritīs Dombrovska izvēlei.
Skaidru atbalstu Dombrovska piedāvājumam nepauda TP Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Kučinskis. TP valde šodien frakcijas un valdes sēdēs lems par partijas lēmumu, vai atbalstīt šādu valdības sastāvu.
Dombrovska nosauktajām nākamās koalīcijas partijām kopā Saeimā ir 64 balsis. TP ir 21 deputāts, ZZS - 17, JL - 14, PS - septiņi, TB/LNNK - pieci parlamentārieši.
Kā ziņots, Valsts prezidents Valdis Zatlers Dombrovski premjera amatam nominēja 26.februārī. Par Dombrovska valdības apstiprināšanu būs jālemj Saeimai.
Godmaņa valdība, kuru veidoja LPP/LC, TP, ZZS un TB/LNNK, demisionēja pēc tam, kad neuzticību viņam izteica TP un ZZS.
Comment Form 
From:
Username:
Password:
Ievadi te 'qws' (liidzeklis pret spambotiem):
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs your IP address when posting.
This page was loaded Oct 13th 2024, 1:13 am GMT.