smth
Ledus skulptūrām festivālā Jelgavā izlietos 40 tonnas ledus 
9th-Feb-2009 01:59 pm
Publicēta: 11:16 09.02.2009.

Jelgava, 9.febr., LETA. 11.Starptautiskajā Ledus skulptūru festivālā, kas šonedēļ notiek Jelgavā, plānots izmantot ap 40 tonnām ledus, aģentūru LETA informēja Jelgavas pašvaldības aģentūras "Kultūra" projektu vadītājs Ivars Pirvics.
Neskatoties uz nestabiliem apstākļiem valstī, ledus skulptūru festivālā šogad piedalīsies rekordliels dalībnieku skaits - 30 mākslinieku no astoņām valstīm: Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Nīderlandes, Īrijas, Lielbritānijas, Austrijas un Igaunijas. Mākslinieki radīs 45 ledus mākslas darbus par tēmu "Mīlas galaktika". Skulptūru veidošanai organizatori sagādājuši aptuveni 40 tonnas ledus no Latvijas un Somijas.
Šodien ledus mākslinieki ierodas un iekārtojas Jelgavā, bet darbu pie konkursa individuālās skulptūras no viena ledus bloka sāks 10.februārī un turpinās līdz nākamās dienas vidum. Katram māksliniekam tiek dots viens Latvijā ražots kristāldzidrs ledus bloks, no kura taps ledus mākslas darbs.
No 11.februāra pēcpusdienas līdz 13.februāra vakaram tiks veidotas 15 lielās komandu skulptūras no diviem lielformāta ledus blokiem, kuri tiek transportēti no Somijas. Šis ledus festivāla vajadzībām tika izzāģēts jau pagājušā gada martā no ezera aiz polārā loka Somijas pilsētā Pello. Šos iespaidīgos, 2x1x0,5 metrus lielos un tonnu smagos ledus blokus izmanto daudzi Eiropas ledus skulptūru festivāli. Jelgavas festivālā katra komanda ledus skulptūrai izmantos divus šādus "importa" blokus.
Skatītājiem skulptūru parks tiks atvērts sestdien un svētdien - 14. un 15.februārī - no plkst.10 līdz 22. Svētku atklāšana plānota 14.februārī plkst.16, kuras laikā paredzēta performance ar galaktiskiem tēliem, dziedātājas Elīnas Fūrmanes uzstāšanos un daudz kas cits, bet plkst.18 notiks labāko skulptoru apbalvošana.
Ar tumsas iestāšanos ikvienam būs iespēja ieraudzīt un dzirdēt arī kādu jaunievedumu - katru apaļo stundu skulptūras tiks izgaismotas mūzikas pavadījumā.
Par festivāla neiztrūkstošu tradīciju kļuvis ledus bārs, kura dizaina izveide katru gadu tiek uzticēta citai mākslinieku komandai. 2006.gadā bārs bija Austrālijas mākslinieka Bendžamina Gilberta un Čehijas mākslinieka Jana Fedorčaka kopdarbs.
9.Starptautiskā Ledus skulptūru festivālā jelgavnieks Maksims Čertovs pārsteidza festivāla organizatorus, anonīmi pretī Jelgavas Kultūras namam naktī uzceļot sniega skulptūru. Toreiz anonīmais jaunietis tika uzmeklēts ar mediju starpniecību, lai uzaicinātu viņu piedalīties ledus bāra veidošanā.
Festivāla jubilejas gadā bāru veidoja 1.starptautiskā smilšu skulptūru festivāla "Summer Signs" mākslinieciskais vadītājs Zigmunds Vilnis ar komandu.
Šogad festivāla vēsturē taps jau ceturtais ledus bārs, kurā rosīsies picorāna "Tami-tami" bārmeņi. "Kosmisko TAMI-TAMI ledus bāru" veidos tēlnieks Kārlis Īle, kurš ir 10.Starptautiskā Ledus skulptūru festivāla laureāts - 1.vietas ieguvējs gan individuālo, gan komandas skulptūru kategorijā. Pagājušā gada decembrī viņš kopā ar Jelgavas Starptautiskā Ledus skulptūru festivāla direktoru Mintautu Buškevicu devās uz Magadanu (Krievijā), kur Ziemassvētkos no 21. līdz 26.decembrim piedalījās starptautiskajā ledus skulptūru festivālā "Magadanas kristāls" un 13 komandu konkurencē ar skulptūru "Ziemeļblāzmas deja" ieguva 2.vietu.
Vēl pirms došanās uz Magadanu Īle atgriezās no Jukasjarvi Zviedrijā, kur kopā ar vienu no 11.Starptautiskā Ledus skulptūru festivāla dalībniecēm krievu tēlnieci Natāliju Čistjakovu tika uzaicināti prestižajā Jukasjarvi Ledus viesnīcā "iekārtot" vienu viesnīcas numuru. Patlaban Kārlis Īle atrodas Helsinkos, kur piedalās ledus skulptūru festivālā Helsinku Zooloģiskajā dārzā.
Ledus skulptūru festivāls šoreiz notiek zem mīlestības zīmes, kā jau Valentīna dienā, tāpēc festivāla interneta mājaslapā aicinātas visas vientuļās, karstās vai aukstās, pukstošās sirdis ar āķīšiem vai bez "Amora pastā" atstāt vēstījumu no savas mazās "mīlas galaktikas", atzīties mīlestībā vai vienkārši nosūtīt mīlestības vēstuli, kuras 14.februārī no plkst.10 varēs dzirdēt "Galaxy of Love", Uzvaras parkā.
Neskatoties uz mainīgiem laika apstākļiem, ledus festivāls notiks, bet apmeklētājiem rīkotāji iesaka apmeklēt festivālu jau 14.februārī, ja jūtams, ka tuvojas siltāks laiks.
Izvērtējot desmit gadu laikā radušās problēmas, galvenokārt bijušas problēmas ar transporta piekļuvi pasākuma vietai, kādēļ šogad ir mainīta festivāla koncepcija, - pirmoreiz tas notiks nesen atjaunotajā Uzvaras parkā Jelgavā. Lai festivāla apmeklētājiem būtu vieglāk orientēties Jelgavā, izstrādāts autotransporta kustības plāns, un uz galvenajām transporta kustību maģistrālēm tiks izvietotas speciālas norādes un zīmes, kā ērtāk piekļūt Uzvaras parkam.
Transporta shēmu, parka plānojumu un sīkāku informāciju par festivālu var iegūt mājaslapā "www.kultura.jelgava.lv".

planchiks uz nedeeljas nogali skaidrs. tagad tikai jaaizdomaa, kuraa dienaa un cikos braukt. kompaanija laikam arii jaasameklee ;)
This page was loaded Oct 13th 2024, 1:14 am GMT.